Motorblok en andere techniek leren kennen

SkildertH

Rookie
2 jul 2016
16
0
Goedemorgen!

Allereerst; ik weet niet of deze vraag hier op de goede plaats staat. Mocht dit niet het geval zijn hoor ik het graag :).

Ik heb nu sinds 1,5 jaar een motor (yamaha tenere) en ik merk dat ik het steeds leuker vind om met het werkplaatshandboek in de hand de motor te leren kennen.

Nu zou ik graag dit motorblok eens helemaal uit elkaar willen halen, echter lijkt me dat nog een beetje te veel van het goede. Ik heb namelijk 0,0 achtergrond in motortechniek. Daarnaast zou dat betekenen dat ik de motor een tijdje niet kan gebruiken.

Om mijn technische kennis een beetje te verrijken kwam ik op het idee een brommer te kopen en hier mee te gaan pielen. Nu ben ik niet echt thuis in de brommerwereld dus hoop ik dat er hier mensen zijn die mij kunnen helpen.

Ik ben op zoek naar (informatie over) het volgende;
- een brommer met relatief eenvoudige techniek,
- voorkeur voor een oldtimer (smaak),
- een brommer met een relatief grote markt voor (tweedehands) onderdelen,
- een brommer waar veel (technische) informatie over te vinden is (bv. in de vorm van een forum),
- niet te hoge prijs; paar honderd euro.

Voor het idee; een yamaha fs1 qua model, echter prijzen vind ik aan de hoge kant voor een 'knutselmotor'.

Ik hoor graag of bovenstaand überhaupt mogelijk is en of er mensen zijn met ideeën of tips!

:W
 
Laatst bewerkt:
Techniek leren kennen gaat om goed kijken, geduld, het grotere plaatje begrijpen, precisie e.d. Wat dat betreft denk ik dat er betere studie objecten zijn dan imitatie/pitbike spul. Ietwat gechargeerd, dat moet alleen werken als het nieuw is.

Zoals Sanscorp aangeeft, iets van een gsx600f heeft veel om voor te gaan. Veel te vinden op gebied van informatie, veel verkocht, eenvoudige techniek, duurzaam..



Moet zeggen dat internet sowieso een fantastische bron voor informatie kan zijn. Sommige fora zijn echt ontzettend goed, met technische halfgoden. Specialistische bedrijven hebben soms ook echt super informatie op hun website.
 
Zou inderdaad voor een goedkope 4T motor gaan, merk type onbelangrijk, liefst rijdend.
Schorsen dat hok en heerlijk pielen/leren.

Brommer is te eenvoudig en 2T te andere techniek.

Voor een paar honderd zat te vinden, als je er een voor zeg 250,-- koopt, kun je nooit veel meer dan dat bedrag weg gooien, maar wel een boel leren.
 
Zoals gezegd heb een leuke fz750 staan met yzf achterbrug en wiel plus remmerij die mag voor dat bedrag wel weg.

Aangeschaft om er een classic racer van te maken maar het komt er niet van.

Kan ik er beter iemand anders blij mee maken
 
Wat dat betreft denk ik dat er betere studie objecten zijn dan imitatie/pitbike spul. Ietwat gechargeerd, dat moet alleen werken als het nieuw is.

Is dit op ervaring gebaseerd of roep je maar gewoon wat? Van een pitbike blok (ook de allergoedkoopste) kan je best een paar jaar plezier hebben en ja in de tussentijd zal er wat stuk gaan (versnellingsbakken zijn vaak niet geweldig om iets te noemen), maar dat is allemaal prima te maken er is altijd goed aan te werken.
Het zijn prachtige overzichtelijke blokjes waar in de basis alles op zit wat ook op een grote zit. Ik zou niet weten waarom je daar de basis niet op zou kunnen leren om uiteraard vervolgens een normale motor te pakken als tweede project. Wat heb je te verliezen voor 5 tientjes? Voor hetzelfde geld verkoop je het ook wel weer.
 
Techniek die bewezen hard gaat (racerij) of betrouwbaar is (Honda), is techniek die als beste voorbeeld dient, lijkt mij. En als het gaat om goede informatie, mensen met een goed technisch inzicht, de betere fora's en websites.. kom je waarschijnlijk niet uit bij pitbikes.

Wil niet zeggen dat een handzame, goedkope 1 pitter dat werkt volgens hetzelfde principe niet leuk of leerzaam kan zijn.
 
Hoezo? Zo'n pitbike is een kopie van een Honda blok. Om de techniek te leren maakt het niet uit of je een Chinees bamiblok hebt, of een origineel Honda blok, het principe is hetzelfde.
Overigens kan je er oko prima betrouwbaar mee rijden (kan ik uit ervaring vertellen). En tja, als het stuk gaat koop je voor een paar tientjes een ander blok!
 
Terug
Bovenaan Onderaan