Vervolg Griso pech

Guzzi-Tim

MF veteraan
3 sep 2016
1.743
514
Aangezien het eerste topic gesloten is, hierbij het vervolg:

Korte samenvatting van wat er gebeurd is:

Motor voor 10.000km beurt naar moto guzzi dealer. Vrij forse rekening van >800€, eerste rit op snelweg de volgende dag: schokkende motor en raar geluid, verlies van vermogen, en (veel) witte rook uit de uitlaat: oorzaak 1 cilinder uitgevallen door naar later bleek defecte bougiekabel + benzine uit de cilinder in de uitlaat gelopen.
Weg laten slepen naar dealer, die heeft hem nagekeken, defect geconstateerd en verholpen. Ik hoefde alleen de bougiekabel te betalen, ongeveer 30€ aldus moneteur.

Vandaag kon ik hem ophalen.

Allereerst de rekening. De bougiekabel bleek niet rond de 30€ maar rond de 72€ te kosten. En hij had er niet 1 vervangen, maar allebei. 144€ aftikken dus. Na een fronsende blik van mij, en de vraag waarom hij beide kabels had vervangen ipv gewoon alleen die van de defecte cilinder, kreeg ik als antwoord dat de diagnostische computer aangaf dat er een probleem was met zowel bobine 1 als 2. Hij had eigenlijk beide bobines willen vervangen maar had (godzijdank) besloten eerst te kijken of alleen nieuwe kabels zouden helpen omdat bij 1 v/d kabels een vonk te zien was.
Hij kon dan wel de btw er vanaf halen. Ongeveer 120€ dan. Ik legde hem uit dat ik nog steeds niet gelukkig was aangezien ik rond de 30€ verwacht had, maar hij kon er verder niets aan doen omdat hij het niet voor het zeggen had. Maar ik kon het woensdag bespreken met zijn baas. Okey dan, wordt vervolgd.

Ook was er een kapje van de cilinder ineens zwaar bekrast. Daar wordt een nieuwe op hun kosten voor besteld nadat ik dit melde, maar toch slordig.

Nu het technische deel: Tijdens de rit naar huis (via omweg van een uur om alles te testen) heb ik de volgende rare dingen geconstateerd:

- De motor rijdt zeer onrustig in lage toeren in zijn eerste en tweede versnelling. Als ik het gas constant hou bij onder de 30-35km/h rijdt de motor erg schokkend (houdt in, versnelt, houdt in etc..) rijdt zeer irritant tussen langzaamrijdend verkeer in Amsterdam. Dat was voorheen ook al een heel klein beetje zo, maar is nu veel en veel erger.

- Bij gas terug knalt de uitlaat regelmatig. Dit was voorheen helemaal niet zo. (edit: knalt is misschien wat overdreven, het zijn meer ploffen)

- In zijn eerste versnelling bij langzame bochten etc. hoor ik 1x een soort tik ergens uit de voorste helft v/d motor, en voel ik een licht schokje aan het stuur.


Voordat ik dit allemaal weer ga melden bij de garage, hoor ik graag jullie meningen wat de oorzaken zouden kunnen zijn.
 
Laatst bewerkt:
Nou, dat ging maar pakweg 100km goed. Drie ritjes zonder problemen, daarna 1.5 week nie gereden door slechte weer en werk.
Vrijdag op de motor naar zeeland voor een lang weekend duiken en GVD weer hetzelfde probleem. Eén cilinder kapt ermee, witte rook uit uitlaat etc.
Was de stad nog niet uit, dus rustig teruggereden naar huis. Maar wat baalde ik.

Ik ga er min of meer vanuit dat dit hetzelfde probleem is als hiervoor, maar wel typisch dat ik 3 ritten probleemloos kon rijden. Het gebeurde net nadat ik getankt had (10 meter verder). Bij het tanken kwam er een beetje vloeistof uit de tankslang in mijn tank voor ik daadwerkelijk begon met tanken. Dit zou wellicht water kunnen zijn geweest, maar was dan maar een scheutje (zeg een kwart kopje). Zou dit, als het water was, voor een uitgevallen cilinder kunnen zorgen?
Heel af en toe pakte de cilinder overigens, en schoot de motor naar voren. Was erg naar terugrijden.
 
De bougiekabels zijn net vervangen om dit probleem op te lossen, maar lijkt me sterk dat ze nu alweer stuk zijn. Defecte bobine zou kunnen, maar dan snap ik niet waarom er 100km lang niets aan de hand was.
Omdat het zo vlak na het tanken gebeurde dacht ik daarom aan water in de tank. Maar ik neem aan dat beide cilinders dan raar doen?
 
Laatst bewerkt:
Omdat het nogal heftig geregend had afgelopen week en ook vrijdagochtend. Zo stom om diesel te tanken ben ik niet, bovendien zou de motor dan helemaal niet lopen.
 
plus, met een scheutje diesel is er niets aan de hand. zelfs een paar liter zal geen schade aanrichten in een volle tank benzine. Paar valse klappen misschien maar hij gaat er niet kapot van.

Zou toch maar eens een echte Guzzi liefhebber opzoeken en daarna bij de vorige wat schades verhalen.
 
Klinkt mij ook als een slecht synchroon verhaal.

Juist bij deellast zijn de twee kleppen van de injectiehuizen half open, en als de cilinders dan niet goed synchroon staan is één cilinder aan het werken de ander doet maar half mee.


Tussen de 2000 en 3500 t.p.m is het 'regelgebied' van de lambdasonde, voor beide cilinders is er maar één regelaar, die poogt te regelen voor een cilinder die werkt en een ander die half mee doet.

Maar een update van de mapping kan er ook mee te maken hebben gehad.

Mijn vermoeden is dat bij volgas hij normaal trekt.

Het KFR verhaal (konstant Fahr Rukeln), schokkend rijden bij constant gas tussen 2500 en 3500, heb ik aardig last gehad met mij V11 Sport Guzzi.
Op zich is een Guzzi geen heel erg ingewikkelde motor, toch geef ik bij Guzzi's wel sterk de voorkeur voor een specialist!

Het is doodzonde als een mooie recente Griso de reputatie van Guzzi te grabbel gooit door gepruts van een monteur. Rijd sinds 2010 een V11, nu richting 50.000 kilometer. Het is in de basis gewoon een solide en fijn apparaat.

Freez

Eens. En op het Guzzi Forum is veel kennis, ervaring en bereidheid om je te helpen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan