Honda cbr400rr heropbouw

Soldierdog

Die hard MF'er
25 sep 2014
314
87
Uithuizen
Allen,

Mijn honda cbr400rr NC23 J-model (bouwj 1988) is nogal een oliebootje en lust graag een slokje olie momenteel ca. 1 liter olie elke 1000 km (oliepeil goed in de gaten houden).

In het verleden heb ik al eens de compressie gemeten 3 cilinders waren ca. 10 bar en eentje was droog 6 a 7 bar en nat ging de compressie met ca. 1 bar omhoog. Niet echt super, maar ach het hok loopt en lijkt er verder weinig last van te hebben. Starten na een tijdje stilstaan kan soms wat moeizaam gaan, begint op 3 cilinders en dan gaat de laatste na een aantal seconden ook wel mee te doen. Ook is er veel blow-by, mijn luchtfilter wordt in elk geval goed in de olie gehouden :9 , ook blijven de bougies goed geolied :+ . Het hok wordt verder goed onderhouden en wordt sinds dit jaar alleen nog met 3 a 4 circuitdagen eruit gelaten.

Nu kreeg ik mooi winterproject in de kop, namelijk:
Het vervangen van het cilinderdeel en de zuigers. Een nieuw blok vinden van een cbr400rr is natuurlijk een mogelijkheid, maar zijn zeldzaam. Het honen van de cilinders en overmaatse zuigers gebruiken kan ook, maar is behoorlijk prijzig.

Nu weet ik dat het blok van Honda CB-1 nagenoeg gelijk is, de nokkenassen van de cbr worden nog wel eens overgezet om de CB-1 een paar pk's extra te geven. En de blokken van de CB-1 liggen nog net niet aan de kant van de weg en zijn relatief betaalbaar.

Volgens CMSNL zijn de onderdeelnummers van de zuigers gelijk (13101KY2000).
Het onderdeelnummer van het cilinderdeel van de CB-1 is 12100KAF000, alleen die van de cbr400rr kan ik niet vinden. Als iemand die weet, dan weet ik ook of de cilinderdelen gelijk zijn (de gok kan ik natuurlijk altijd nemen).

En natuurlijk is dit een eerste stap om het blok weer een beetje op te frissen (klepjes inslijpen ed. zal dan ook gelijk maar meegenomen worden).

De vraag, wat is het onderdeelnummer van het cilinderdeel van de honda cbr400rr J-model uit 1988?

full
 
Ja die ken ik al. Alleen weinig leven daar momenteel, daarom hier mijn vraag ook gesteld (groter publiek in het techniek deel) maar ik zal daar ook de vraag eens stellen :)
 
Volgens mij zijn de originele cilinders niet meer leverbaar. Dat zal de reden zijn dat je wel schema's tegenkomt maar geen onderdeel nummers.

Heb je al overwogen om de cilinders te honen? Er zijn tal van specialisten die dit uitstekend kunnen.
 
haal een cb1 blok voor weinig en leg ze zelf geëxplodeerd naast elkaar
 
Dat vermoeden had ik ook al dat er daarom geen onderdeelnummer beschikbaar is. Ja ik had al in overweging genomen om de cilinders te honen + overmaatse zuigers. Alleen ben ik bang dat dat een duurder geintje wordt dan een 2e-hands blok van een CB-1 met relatief weinig kilometers. En ik weet dat de blokken van de CB-1 en CBR redelijk bullet proof zijn.

Dat idee spreekt mij ook meer aan zot. Niet alleen ter lering en de vermaak. Maar ook omdat ik iets van 95% zeker ben dat de cilinders gelijk zijn. Tenminste de krukas, de drijfstangen, de zuigers, de kleppen, de voet- en koppakking zijn gelijk en de nokkenassen zijn uitwisselbaar. Tenminste als ik de onderdeelnummers mag geloven :9 .

Ik zal maar eens gaan snuffelen naar een CB-1 blokje. :+
 
Mooi aanbod,

Zeist is wel eindje rijden, maar zo groot is Nederland ook weer niet. :+
Hoeveel km heeft het blok gelopen? Olieverbruik?
 
Haha, alleen over datum bier is zo moeilijk in de winkel te krijgen en zelf krijg ik dat ook niet voor elkaar. :P

Zot, ik heb wel belang bij dat CB-1 blokje maar krijg het niet voor elkaar om je een PM te sturen.
 
Haha, alleen over datum bier is zo moeilijk in de winkel te krijgen en zelf krijg ik dat ook niet voor elkaar. :P

Zot, ik heb wel belang bij dat CB-1 blokje maar krijg het niet voor elkaar om je een PM te sturen.
ik ben anders 1 van de best bereikbare personen op MF
 
Hoe vaak moeten we het nog zeggen olieverbruik en compressie staan los van elkaar..

het KAN een indicatie zijn , maar hoeft helemaal niet
 
Dat weet ik en ben ik mij van bewust.
Alleen blow-by (olie in de luchtfilterkast) duidt wel op een hogere carterdruk dan noodzakelijk en dat kan ik alleen verklaren door een slechtere dichting tussen zuiger(veren) en cilinderwand. Dus een slechtere compressie.
 
Laatst bewerkt:
Zot (een PB wil blijkbaar nog steeds niet lukken),

Ik heb wel belang bij het CB-1 blokje. Van het weekend ben ik wat zuidelijker in Nederland. Heb je er problemen mee als ik het blokje aankomende zondag kom ophalen?

En welk bier heb je het liefste? :+
 
Zot (een PB wil blijkbaar nog steeds niet lukken),

Ik heb wel belang bij het CB-1 blokje. Van het weekend ben ik wat zuidelijker in Nederland. Heb je er problemen mee als ik het blokje aankomende zondag kom ophalen?

En welk bier heb je het liefste? :+
Misschien kun je hem zakelijk benaderen.
Zijn zaak heet Snel Motoren, te Zeist.
Snelmotoren – De beste motorzaak van Utrecht
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Goed een kleine update.

Tijdje geleden alweer het CB-1 blokje bij zot weggehaald. Ik ben begonnen met het uit elkaar halen van dit blokje. Tot nu toe volg ik de haynes manual van mijn cbr en alles komt nog overeen *D .

Ik heb mij voorgenomen om de cbr weer wat op te knappen, het was namelijk niet de knapste meer.
Helaas heb ik de cbr afgelopen maandag met crt in de haarbocht in Assen neergelegd (te vroeg op het gas) :X . Het heropbouwen van cbr is wat uitgebreider geworden 8-)

full

full

full


Ik ga proberen om zo nu en dan foto's ed van de heropbouw (eerst natuurlijk de grote sloop) te plaatsen *D
 
'Honda cbr400rr cilinder en zuiger vervanging' > 'Honda cbr400rr heropbouw'
 
Neeej, was jij dat! :N :N Zag em al voorbij komen en had zoiets van jammer van dat prachtige fietsje.......... Zelf niks aan over gehouden dan een geschaad ego???? :) ;)

Grtz Eagle.
 
Laatst bewerkt:
Ja helaas wel :X . Het fietsje is er iets minder mooi van geworden.
Ik ben gelukkig ongedeerd gebleven op een schaafwond op elleboog en reet na :+
 
Weg oma,tijd voor wat updates:

De motor afgelopen tijd maar eens uit elkaar getrokken.
full

full

full

De vork niet helemaal recht meer in de kroonplaat. 1 voor 1 de vorkpoten gelost paar keer inveren en weer vast en de boel zit weer recht. :)

full

Originele schokdemper zit er nog in met een hyperpro veer.

full

Maar dit is bijna 30 jaar jonger, een mooie wilbers schokdemper op de kop getikt met hoogte- en reboundverstelling en natuurlijk is de veervoorspanning verstelbaar.

Een week later dit gevonden op MP.
full


Een heus NC23 blok :} die mijn oude blok die nog in het frame zit gaat vervangen.
kilometerstand ed. zijn onbekend.
Dus eerst maar eens de compressie gemeten.

Uit twee cilinders kreeg ik 11 bar. De andere twee kreeg ik geen meting (ja 2 bar ofzo). :?
Maar eens een drupje olie in de cilinders gedaan en het blok een paar rondjes laten draaien.
Toen kreeg ik op alle cilinders ca. 13 bar. Misschien de zuigerveren die wat vast zaten.

Toen voor de grap de compressie van het oude blok opgemeten van rechts naar links 6, 8, 10 en 12 bar (droog). Met een drupje olie werd dit 7, 10, 12 en 13 bar. Die rechter is knap waardeloos, dat verklaard denk ik ook het slordige stationair lopen en het moeilijke starten.

Het nieuwe blok heeft één nadeel ;( ;(
full


Een heel stuk is uit het carter geslagen tpv mijn startmotor. Ik weet een bedrijf die het hopelijk kan dichtlassen. Misschien laat ik de startmotor dan achterwege, eerst maar eens vragen wat het gaat kosten en of het mogelijk is om dat dicht te krijgen.

full


Zo zou het er uit moeten zien. :P
Wie zich afvraagt hoe ik de compressie van het nieuwe blok heb kunnen meten zonder startmotor. Gewoon een boormachine met dop 14 op krukas. })
 
Terug
Bovenaan Onderaan