Motor-Forum

Select Forum

Foutieve Elektro meting


Berichten:
592
Reg. datum:
03 aug. 2014
Locatie:
Maarheeze
Misschien dat iemand mij een hint kan geven wat ik verkeerd doe:

Om te weten hoeveel ampère een LED CREE lamp werkelijk trekt,
H4 G7 LED Headlight FANLESS Conversion Kit 6500K Philips Lumileds Luxeon ZES
heb ik 2 opstellingen bedacht:
Op E-bay verbruikt de set van 2 lampen namelijk 50 Watt. (/2 = 25Watt)
Dezelfde set gebruikt bij allie express 80 Watt (/2 = 40 Watt)

Eerst heb ik verschil gemeten van stroomverbruik bij een stilstaande machine:
Contact aan/Run uit: 11,89 Volt op de accupolen : Parkeer licht: 1,8 Ampere
Met Dimlicht: 4,45 Ampere, het verschil is : 2,65 Dat levert: 31,5 Watt
Bij specs van de verkoop sites kloppen dus niet.

Nu heb ik getracht ook specs te krijgen bij een 3000rpm draaiende machine
Parkeerlicht vergeleken met Dim licht erbij aan.

Ik heb van de dynamo-laadstroom (gemeten met een RMS Multimeter) de accu laadstroom gemeten met een gelijkstroom Velleman ampèretang afgehaald.(Die zal wel geen RMS meten)
De 2 verschillende metingen leveren me een hele vreemde waarde op van 1,3 Ampere tussen wel en geen dimlicht, dat is 17 Watt. (Bij 13,4 Volt accu spanning)
Iets klopt er dus niet maar ik vraag me af waar de bottleneck is.

Berichten:
2.459
Reg. datum:
14 aug. 2007
Locatie:
Amsterdam
Meet je op de accu? Of op de plus en min van de lamp? Een overgangsweerstand bij bijv. De lampstekker kan natuurlijk voor heel rare dingen zorgen.

Even los daarvan wil ik je wel meededelen dat bijna alle motorfietsen een type dynamo gebruiken die het opgewekte vermogen niet kunnen aanpassen aan het gevraagde vermogen: als je LED verlichting plaatst om energie (en in het verlengde daarvan brandstof) te besparen, dan moet je daar wel zeker van zijn, anders moet je spanningsregelaar alleen maar meer een meer werk verzetten.

if it runs, you can race it !

Berichten:
3.897
Reg. datum:
04 feb. 2005
Locatie:
wezemaal
quote:
PeterBoom schreef op 09 november 2017 @ 21:53:
Om te weten hoeveel ampère een LED CREE lamp werkelijk trekt...


... zet je gewoon je multimeter in serie met de lamp
Bicylindricus Parrallelus Bitacticus

als het maar altijdt rijd.

Berichten:
2.164
Reg. datum:
12 sep. 2004
Locatie:
hardinxveld-giessendam
waarom doe je zo moeilijk en meet je helemaal bij de accu. ik neem aan dat je een zekering hebt voor de verlichting. trek die zekering er uit en doe daar voor in de plaats de ampère meter (daar zit ook gewoon een zekering in dus je blijft gezekerd) en je hebt alleen de stroom die door de lamp loopt. en dan ook nog meten met 2 verschillende meters waarvan bij 1 de plaatsing van de draad in de klem heel erg veel invloed heeft op de meting. ligt die draad niet precies recht in het midden (of bij de aangegeven lijntjes) dan kan dat een behoorlijke afwijking in de meting geven. en de stroom die de accu in gaat hoeft niet gelijk te zijn aan de stroom die de accu uit gaat. dat hangt namelijk af van hoe zwaar de accu geladen (of ontladen) wordt. als je net gestart bent zal de accu ontladen zijn en dus een hoop stroom trekken. en tegen de tijd dat je gas gaat geven voor de volgende meting is de accu waarschijnlijk al weer een stuk voller en zal dus minder vragen en dat ga jij dan allemaal toeschrijven aan de verlichting.
en spelfouten mach je houden mijn toetsenbordt is dislectisch

Verdrijvingsvlakken pakken!

Berichten:
12.381
Reg. datum:
14 sep. 2008
Locatie:
Amsterdam
quote:
PeterBoom schreef op 09 november 2017 @ 21:53:

Iets klopt er dus niet maar ik vraag me af waar de bottleneck is.


De bottleneck zit bij degene met de multimeter in zijn handen.

Waarom je iets anders dan het component waarvan je iets wil weten meet is me een raadsel.

De multimeter zet je in serie met de lamp en dan kan je er wat over zeggen. Wel even weten wat je multimeter mag hebben want anders kan je hem weggooien.
MasterTommy wijzigde dit bericht op vrijdag 10 november 2017 03:27 (19%)
Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.
F800S 2010 - S1000RR 2012 - S1000RR 2014 - RSV4 Factory 2014
RSV4RF #65 2015
- RSV4RF 2017
Öhlins - Brembo - Akrapovič

Berichten:
7.725
Reg. datum:
11 sep. 2002
quote:
PeterBoom schreef op 09 november 2017 @ 21:53:
Misschien dat iemand mij een hint kan geven wat ik verkeerd doe:

Om te weten hoeveel ampère een LED CREE lamp werkelijk trekt,
H4 G7 LED Headlight FANLESS Conversion Kit 6500K Philips Lumileds Luxeon ZES
heb ik 2 opstellingen bedacht:
Op E-bay verbruikt de set van 2 lampen namelijk 50 Watt. (/2 = 25Watt)
Dezelfde set gebruikt bij allie express 80 Watt (/2 = 40 Watt)

Eerst heb ik verschil gemeten van stroomverbruik bij een stilstaande machine:
Contact aan/Run uit: 11,89 Volt op de accupolen : Parkeer licht: 1,8 Ampere
Met Dimlicht: 4,45 Ampere, het verschil is : 2,65 Dat levert: 31,5 Watt
Bij specs van de verkoop sites kloppen dus niet.

Nu heb ik getracht ook specs te krijgen bij een 3000rpm draaiende machine
Parkeerlicht vergeleken met Dim licht erbij aan.

Ik heb van de dynamo-laadstroom (gemeten met een RMS Multimeter) de accu laadstroom gemeten met een gelijkstroom Velleman ampèretang afgehaald.(Die zal wel geen RMS meten)
De 2 verschillende metingen leveren me een hele vreemde waarde op van 1,3 Ampere tussen wel en geen dimlicht, dat is 17 Watt. (Bij 13,4 Volt accu spanning)
Iets klopt er dus niet maar ik vraag me af waar de bottleneck is.


verder alles goed ? :+

Berichten:
592
Reg. datum:
03 aug. 2014
Locatie:
Maarheeze
PART 66: eens!
Janbros, het is een heel gehannes om de koplamp weer op z'n plek te krijgen, vooral met die voorschakelelectronica vd de led . Vandaar de verschil meting.
too; zit er niet op , is een oude fiets met maar 1 zekering.
Bedoel je plaatsing draad, de ampere tang, dat valt wel mee, normaal meet die goed
Mastertommy; zie Janbros uitleg. Het loshalen van het gereedschapsbakje en het rubber mantel met de dynamo stekkers kost me veel minder moeite dan gepyl met die koplamp.

Maar ik wacht geduldig af. En als het echt moet kan ik inderdaad de stroom gewoon meten met de koplamp los , maar liever niet.

*THE NAKED BIKER*

Berichten:
43.906
Reg. datum:
10 okt. 2002
Locatie:
Zuid-Holland
Ik heb nog wel een accu liggen om even het lampje los te meten? _O-
~ Baby Blade - klein - lief - zuinig - stuurt als een motor met ballen ~

#67

Berichten:
7.426
Reg. datum:
11 apr. 2002
Locatie:
Veenendaal
Waar maak je je ubehaubt druk om? Hij trekt minder dan de originele gloeilamp.
Fairings are for homosexuals

Berichten:
592
Reg. datum:
03 aug. 2014
Locatie:
Maarheeze
SP1R , zat te kijken of nog 2 verstralers erop kon plaatsen met een H3 LED van ieder 25 Watt. Ik zet met m'n max van 14 Ampere Dynamo (GS750) vermogen behoorlijk aan m'n grens.

Stroomverbruik Jute

Volgens Fabrikant 25 Watt (E-bay) en 40 Watt (Allieexpres) blijkt dus werkelijk 31,5 Watt te zijn (bij stilstand) , graag had ik dat ook lopend gezien. Die verstralers LEDS zijn 25 Watt, worden die ineens 32 Watt zit ik echt aan de grens van een Dynamo verbranding.

Yamaha FZ6S Fazer

Berichten:
831
Reg. datum:
02 jul. 2009
Locatie:
Kungälv, Zweden
Best lastige materie. De elektro ingenieurs op mijn werk breken ook hun nek over dit soort dingen...

Er bestaat niet 1 stroomverbruik. Bij draaiende motor en je accu in goede conditie, een lage temperatuur en goede dynamo zal de laadspanning op rond de 14.4 V kunnen liggen. Bij een gedeeltelijk ontladen accu en een hogere temperatuur kun je uitkomen op rond de 13.8V.

Die verschillende spanningen zullen al tot verschillende stromen leiden (en dus verschillende vermogens = stroom x spanning).

Als je dynamo het niet trekt, gaat je laadspanning omlaag.

Berichten:
7.626
Reg. datum:
03 jun. 2009
quote:
Volgens Fabrikant 25 Watt (E-bay) en 40 Watt (Allieexpres) blijkt dus werkelijk 31,5 Watt te zijn


25 + 40 : 2 = Gemiddeld 32.5 Watt, nog best een accuraat gemiddelde :+

Maareh, Ebay en Ali zijn geen fabrikanten. Is ook beslist geen verrassing dat de specs van die spullen nogal uit de losse pols tot stand gekomen zijn.
I strive to understand the inner-workings of my machine, from the most basic to the most complex. I will learn everything I can about my machine, so that I am reliant upon no one but myself for its health and wellbeing.

Arnold's Motorshop

Berichten:
21.658
Reg. datum:
13 aug. 2003
Locatie:
Hoogezand
quote:
mpostma schreef op 10 november 2017 @ 15:07:
Best lastige materie. De elektro ingenieurs op mijn werk breken ook hun nek over dit soort dingen...

Er bestaat niet 1 stroomverbruik. Bij draaiende motor en je accu in goede conditie, een lage temperatuur en goede dynamo zal de laadspanning op rond de 14.4 V kunnen liggen. Bij een gedeeltelijk ontladen accu en een hogere temperatuur kun je uitkomen op rond de 13.8V.

Die verschillende spanningen zullen al tot verschillende stromen leiden (en dus verschillende vermogens = stroom x spanning).

Als je dynamo het niet trekt, gaat je laadspanning omlaag.



dat dus
ZX7-aRnold wijzigde dit bericht op vrijdag 10 november 2017 15:40 (71%)
Arnold's Motorshop Hoogezand - motorfiets onderhoud en reparatie

Yamaha FZ6S Fazer

Berichten:
831
Reg. datum:
02 jul. 2009
Locatie:
Kungälv, Zweden
En uiteraard worden de fabrieksspecificaties ook meestal zodanig opgegeven zoals het de fabrikant het best uitkomt.

als het maar altijdt rijd.

Berichten:
2.164
Reg. datum:
12 sep. 2004
Locatie:
hardinxveld-giessendam
quote:
PeterBoom schreef op 10 november 2017 @ 14:54:
SP1R , zat te kijken of nog 2 verstralers erop kon plaatsen met een H3 LED van ieder 25 Watt. Ik zet met m'n max van 14 Ampere Dynamo (GS750) vermogen behoorlijk aan m'n grens.

dan niet doen ook al denk je dat het moet kunnen. bij een dynamo wordt het maximaal vermogen opgegeven en dat heeft hij maar bij een heel klein toeren bereik. alle andere tijden produceert hij minder tot veel minder. wat dus in houd dat voor het stoplicht en tijdens langzaam rijden (file en zo) er stroom uit de accu wordt gebruikt om het te kort aan te vullen. en wat je uit je accu gebruikt moet ook weer aangevuld worden op het moment dat je wel fatsoenlijk toeren draait. daar heeft de dynamo dus overcapaciteit voor nodig anders kom je een keer stil te staan omdat je accu leeg is.
en spelfouten mach je houden mijn toetsenbordt is dislectisch

rim-master

ktm520 supermotard

Berichten:
15.654
Reg. datum:
03 mei. 2003
Locatie:
oirschot
Functie:
rim-master
quote:
mpostma schreef op 10 november 2017 @ 15:07:
Best lastige materie. De elektro ingenieurs op mijn werk breken ook hun nek over dit soort dingen...

Er bestaat niet 1 stroomverbruik. Bij draaiende motor en je accu in goede conditie, een lage temperatuur en goede dynamo zal de laadspanning op rond de 14.4 V kunnen liggen. Bij een gedeeltelijk ontladen accu en een hogere temperatuur kun je uitkomen op rond de 13.8V.

Die verschillende spanningen zullen al tot verschillende stromen leiden (en dus verschillende vermogens = stroom x spanning).

Als je dynamo het niet trekt, gaat je laadspanning omlaag.

Dat is zeker het geval met gloeilampen maar ik mag toch aannemen dat die leds voorzien zijn van een constant stroombron. Daarbij zal de stroom gelijk blijven bij een variërende spanning.
Dat zijn geen velgen, dat zijn wielen!

Berichten:
4.381
Reg. datum:
12 jan. 2002
Locatie:
ergens in Dld
quote:
v.d.v. schreef op 10 november 2017 @ 18:00:

[...]

Dat is zeker het geval met gloeilampen maar ik mag toch aannemen dat die leds voorzien zijn van een constant stroombron. Daarbij zal de stroom gelijk blijven bij een variërende spanning.


en dan is die 2.65A ineens 39,2W bij 14,8V
die 2.65A ronden we af op 2.7A en dan komen we aan 40W ;)
DOC-NL

Berichten:
592
Reg. datum:
03 aug. 2014
Locatie:
Maarheeze
Dank jullie, de laatste bijdragen zijn erg welkom.
too, geeft aan wat de anderen berekenen, constante stroom bij hogere laadspanning geeft 40
Ik denk dat ik inderdaad moet afzien van het idee.

Het is alleen jammer dat mijn hoofdvraag waarom bij een verschil meting ik niet op de gewenste waarden kom. Misschien inderdaad dat die Ampère tang geen RMS kan meten.

Dan zit er alleen de mogelijkheid , - waar iedereen mee aankomt voor mijn notatie vd tabel - om de koplamp los te schroeven en kijken met mijn RMS meter (VC 265) de stroom te meten en meteen ook de ampèretang laten meten , kijken of er verschil zit.

Morgen meten

als het maar altijdt rijd.

Berichten:
2.164
Reg. datum:
12 sep. 2004
Locatie:
hardinxveld-giessendam
ampére tang die geen treu rms is waarmee je stoom meet tussen een gelijkgerichte wisselbron en de buffer die er een redelijk vlakke gelijkspanning van maakt gaat nooit een goede meting geven. het ding (als je een redelijk goede hebt) is of gemaakt voor een gelijkstoom met hooguit een hele kleine rimpel of een wisselstroom met een mooie sinus vorm. ga je daarmee een gelijkgerichte wisselstroom meten zonder (voor) buffer (accu of dikke condensator) om de stroom af te vlakken dan is het niet vreemd dat de meter van slag raakt. je gebruikt hem simpel ver buiten waar hij voor gemaakt is.
en spelfouten mach je houden mijn toetsenbordt is dislectisch

rim-master

ktm520 supermotard

Berichten:
15.654
Reg. datum:
03 mei. 2003
Locatie:
oirschot
Functie:
rim-master
quote:
Rob Troost schreef op 10 november 2017 @ 21:35:

[...]


en dan is die 2.65A ineens 39,2W bij 14,8V
die 2.65A ronden we af op 2.7A en dan komen we aan 40W ;)

Dat de stroom door de led stabiel is wil niet zeggen dat het verbruik van de constant stroombron niet veranderd. Spanningstoename zal erg weinig effect hebben op het verbruik.
Dat zijn geen velgen, dat zijn wielen!

Push it to the limit- LIMIIIT!

Berichten:
151
Reg. datum:
04 jan. 2017
Locatie:
Zaandam
Ten eerste: grijze import uit china, die leveranciers zetten van alles op het doosje wat niet klopt. Niet teveel zorgen maken om een afwijkend stroomverbruik.

Ten tweede: als je met een RMS meter de stroom gaat meten, is de kans groot dat je meting *lager* uitvalt omdat de meter een 'gemiddelde' (heel grof en wiskundig incorrect gesproken) van de stroom meet. Als je led drivers een pulsvormige stroom trekken, zal de RMS meter minder aangeven dan een standard meter. Zie ook http://powersupply.blogs....ower-supply-have-rms.html

Ten derde: werk met de hoogste stroom die je meet bij het beslissen of je generator de stroom kan en mag leveren. Je kan een persoon van 75kg ophijsen met een staalkabel die 75kg kan dragen, maar of je dat ook echt wil... Er hoeft maar iets te gebeuren en hij knapt (slijtage, de persoon die in de loop der jaren een kilootje dikker wordt (elektronica kan verlopen!), een buitengewoon warme dag... et cetera.

En ten slotte - als je driver dus een pulsvormige stroom trekt, is het eigenlijk een slecht product. Dat zorgt namelijk voor een rimpel op je boordnet, en dat kan onvoorspelbare effecten hebben op de andere elektronica. In de auto hoor je een rimpel als een zoem/fluittoon door de autoradio.
LimaSierra wijzigde dit bericht op vrijdag 10 november 2017 23:52 (13%)

Berichten:
4.381
Reg. datum:
12 jan. 2002
Locatie:
ergens in Dld
quote:
v.d.v. schreef op 10 november 2017 @ 23:41:

[...]

Dat de stroom door de led stabiel is wil niet zeggen dat het verbruik van de constant stroombron niet veranderd. Spanningstoename zal erg weinig effect hebben op het verbruik.


Lees nog eens door wat je schrijft!
Als de stroom gelijk blijft bij een wisselende spanning verandert het vermogen.
Als het vermogen gelijk blijft bij een wisselende spanning verandert de stroom.

volgens mij heb jij het over het interne van een Ledlamp en dat is niet de plaats waar Peter aan het meten is.
beetje het verschil tussen wielen en velgen :+
DOC-NL

rim-master

ktm520 supermotard

Berichten:
15.654
Reg. datum:
03 mei. 2003
Locatie:
oirschot
Functie:
rim-master
quote:
LimaSierra schreef op 10 november 2017 @ 23:51:
Ten eerste: grijze import uit china, die leveranciers zetten van alles op het doosje wat niet klopt. Niet teveel zorgen maken om een afwijkend stroomverbruik.

Ten tweede: als je met een RMS meter de stroom gaat meten, is de kans groot dat je meting *lager* uitvalt omdat de meter een 'gemiddelde' (heel grof en wiskundig incorrect gesproken) van de stroom meet. Als je led drivers een pulsvormige stroom trekken, zal de RMS meter minder aangeven dan een standard meter. Zie ook http://powersupply.blogs....ower-supply-have-rms.html

Ten derde: werk met de hoogste stroom die je meet bij het beslissen of je generator de stroom kan en mag leveren. Je kan een persoon van 75kg ophijsen met een staalkabel die 75kg kan dragen, maar of je dat ook echt wil... Er hoeft maar iets te gebeuren en hij knapt (slijtage, de persoon die in de loop der jaren een kilootje dikker wordt (elektronica kan verlopen!), een buitengewoon warme dag... et cetera.

En ten slotte - als je driver dus een pulsvormige stroom trekt, is het eigenlijk een slecht product. Dat zorgt namelijk voor een rimpel op je boordnet, en dat kan onvoorspelbare effecten hebben op de andere elektronica. In de auto hoor je een rimpel als een zoem/fluittoon door de autoradio.

Dat je met een true rms een andere waarde meet dan met een standaard meter is een tekortkoming van de standaard meter. Een rms meter meet altijd (als je een goede meter hebt en binnen de bandbreedte blijft)de effectieve waarde van de stroom welke vorm dan ook. Het is de standaard meter die een verkeerde waarde geeft.
Als het gaat om vermogen is het niet zomaar even de spanning en de stroom vermenigvuldigen.
Het is namelijk mogelijk dat de stroom niet in fase loopt met de spanning. Het werkelijk vermogen zal dan lager zijn dan het berekend vermogen.
Dat zijn geen velgen, dat zijn wielen!

BMW R65

Berichten:
13.605
Reg. datum:
11 aug. 2008
Locatie:
Capelle aan den IJssel
quote:
v.d.v. schreef op 11 november 2017 @ 08:45:Dat je met een true rms een andere waarde meet dan met een standaard meter is een tekortkoming van de standaard meter. Een rms meter meet altijd (als je een goede meter hebt en binnen de bandbreedte blijft)de effectieve waarde van de stroom welke vorm dan ook. Het is de standaard meter die een verkeerde waarde geeft.
Als het gaat om vermogen is het niet zomaar even de spanning en de stroom vermenigvuldigen.
Het is namelijk mogelijk dat de stroom niet in fase loopt met de spanning. Het werkelijk vermogen zal dan lager zijn dan het berekend vermogen.
De meeste universeelmeters die claimen dat ze TRMS meten doen dat allen maar binnen een bepaalde bandbreedte van de sinusvorm. Er is maar één type meetmethode die willekeurige spannings- en stroomvormen meten kan en die doen dat met een thermokoppel en die vind je alleen in laboratoria.
Bij motoren hoef je na de gelijkrichter geen rekening meer te houden met de cos Phi waarbij de accu ook nog eens door zijn bufferende werking voor een rimpelloze gelijkspanning zorgt.
jaap43 wijzigde dit bericht op zaterdag 11 november 2017 11:54 (2%)
gehad: Honda CB250RS, Kawasaki 305Ltd, Honda CX500, Kawasaki GT550, nu: BMW R65

rim-master

ktm520 supermotard

Berichten:
15.654
Reg. datum:
03 mei. 2003
Locatie:
oirschot
Functie:
rim-master
quote:
jaap43 schreef op 11 november 2017 @ 11:22:

[...]
De meeste universeelmeters die claimen dat ze TRMS meten doen dat allen maar binnen een bepaalde bandbreedte van de sinusvorm. Er is maar één type meetmethode die willekeurige spannings- en stroomvormen meten kan en die doen dat met een thermokoppel en die vind je alleen in laboratoria.
Bij motoren hoef je na de gelijkrichter geen rekening meer te houden met de cos Phi waarbij de accu ook nog eens door zijn bufferende werking voor een rimpelloze gelijkspanning zorgt.
Het ging over het vermogen meten van de led verlichting en die werkt niet rechtstreeks op de accuspanning maar er zit een stroomregeling op die waarschijnlijk werkt met pbm. Hoe secuur een rms meter is ligt voor een groot deel aan het aantal monsters per sec. 100% zal de meting nooit zijn. In dit geval (het meten van het vermogen van een led h7) zal het niet zo precies komen.
Dat zijn geen velgen, dat zijn wielen!

Select Forum

© 2001-2017 Motor-Forum - Served by Webserver 2

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.