Onderhoud BSA Thunderbolt

Unseen

Die hard MF'er
19 jun 2003
522
0
Utrecht
Ik heb sinds een jaartje een BSA Thunderbolt uit '72. Het betreft een Oil in Frame model. Vorig jaar een paar ritjes gemaakt en hem nu weer uit de schuur gehaald. Versnellingsbak en koppelingsolie ververst en het oude beestje weer eens aangetrapt, oef *D Nu moet ik ook nog de motorolie en de filters eens verversen. Ik zou dat graag eens willen laten uitvoeren door een specialist die hem verder ook even kan nakijken. Heb zelf al geconstateerd dat de voorrem slecht werkt. Heeft iemand tips voor specialisten die dat zouden kunnen doen (zowel particulier als motorzaken)?
full
 
Hoi @ Unseen,
Gefeliciteerd met zo,n mooie OIF A65T,vind ik pers. een van de mooiste BSA,s maar dat is niet iedereen met me eens,maar dat hoeft ook niet.
Voor Technische tips en onderhoud zou ik me melden bij de BSAOCNL hier is veel how-how aanwezig en er zijn goede "specialisten".
De versnellingsbak olie heb je ververst (sae EP90) Chainecase olie gewone sae 10-40 140cc.is niet voor de koppeling maar om de primary ketting te smeren,een A65 heeft een "droge" koppeling.
Motorolie verversen is ook geen helskarwei, wat betreft de voorrem kan ik dit zeggen:de OIF-types
staan niet bekend om hun geweldige rem prestaties,de oudere typen tot 1971 remmen beduidend beter.

Mijn Thunderbolt jg:1970 rijdt al vele jaren probleemloos met meer dan 46.000km op de teller,wat wel belangrijk is 1x per jaar ongeacht het aantal kilometers de motorolie te verversen met GOEDE OLIE!!
(sae 50 of sae 20W50)
ride safe and BSAyou,Thunderbolt
 
Mooie fiets, Unseen!Geluk ermee.
Volgens mij een van de laatsten met trommelrem voor, wel two leading shoe.

Zeker bij de club melden, vast veel kennis.

Heb je geen tijd/zin in zelf doen, bel JVmotors in Zwartsluis eens, hij weet vast wel 'n mannetje.
 
Bedankt voor de tips tot nu toe. Ik was al bezig om me aan te melden bij de BSA OC facebook pagina :Y

@Thunderbolt In mijn werkplaatshandboek staat dat de primary chain olie ook gebruikt wordt om de koppeling te smeren, of is dat alleen voor de Lightning of Firebird Scrambler want op die modellen heeft het handboek ook betrekking.
 
Unseen,
Door het draaien/bewegen van de primarychain ontstaat er een oliedamp achtige nevel, waardoor de koppeling ook "nat" wordt,zou je de ketting vervangen door belt-drive,dan heb je een droge koppeling.
Jou wp-handboek geldt voor alle A65 modellen.
 
Oliefilter hoef je niet te zoeken. Er zou een zeefje voor de grote brokken onder in de olietank moeten zitten. Er zijn echter ook aftermarket modificaties geweest voor een fijner filter. Maar meestal is het originele filter weg of stuk.
 
Even de harde en geglazuurde (roest) laag van de remtrommel en voering schuren is meestal voldoende.
En niet te vergeten een goede voorremkabel monteren. Het liefst een teflonkabel.
In een slecht functionerende remkabel gaat heel veel remkracht verloren.
 
Bedankt voor alle tips daar kan ik mee vooruit :t

Ritjes maken gaan we zeker doen :]
 
Terug
Bovenaan Onderaan