Motor-Forum

Select Forum

SENA SMH5-FM door Arno

  • Poster:Arno
  • Topicstarter
  • Offline

Geplaatst op donderdag 11 juni 2015 19:00

Communicatie

SENA SMH5-FM

door Arno


Categorie: Reizen en toeren

Reizen en toeren: Communicatie

Merk: Sena


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Een jaar in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

SENA SHMH5-FM
Sinds een jaar maak ik gebruik van een SENA SMH5-FM. Vooraf was ik een beetje huiverig of het wel vaak zou gaan gebruiken en of ik er überhaupt iets van zou kunnen horen tijdens het rijden. Viel dat even mee.

De doos & montage
Het is een simpel rechthoekig doosje. Als je hem open maakt zie je als eerste de SENA zelf en een microfoon met losse draad. Haal je die er uit, dan zie je de bevestigingsmaterialen en de oortjes.

Eerst maar eens de boel in de helm bouwen. Tot m地 verrassing kwam ik er achter dat er uitsparingen voor een communicatiesetje in m地 helm zaten. Dat scheelde al een hoop met het inbouwen. Simpelweg de oortjes in de uitsparingen drukken volstond al. Ze zaten keurig vast. Daarnaast door middel van een plakkertje de microfoon bevestigd aan de voorkant van de helm en toen maar eens gestart met het inbouwen van de unit zelf.

Dat was nog even klooien. Mijn helm (een Nolan N86) heeft een nogal dikke rand aan de onderkant van de helm, maar het leek er op dat het wel zou passen. Na een kwartier heb ik het opgegeven en simpelweg de plakker voor de zijkant van de helm gebruikt. Daar de SENA op bevestigd en de draden voor de speakers en microfoon er in gedrukt.

Bij het op de zijkant plakken van het bevestigingsmateriaal voor de SENA zelf had ik wel behoorlijke twijfels over de stevigheid er van. Het is een stukje dubbelzijdige tape dat een headset vast moet houden tot op hoge snelheden. In de praktijk blijkt het echt wel goed spul te zijn. Ik heb al een paar keer ruim 180 gereden en hij zit er nog steeds op.

Gebruik
In de praktijk maak ik echt ontzettend veel gebruik van de SENA. Echt iedere rit wel. De ene keer maak ik gebruik van de radio en de andere keer van de muziek op m地 telefoon.

Het verbinden gaat erg makkelijk overigens. De eerste keer even de handleiding volgen en de volgend keer hoef je de SENA en de bluetooth op je telefoon maar aan te zetten en ze vinden elkaar automatisch. Dan nog de muziek op je telefoon aan doen en rijden maar.

Met de navigatie (in mijn geval een GoRider Biker 3) werkt het ook perfect. Je zet de muziek aan (via de navigatie wel een stuk slechtere kwaliteit muziek dan via m地 telefoon) en als er een aanwijzing komt gaat de muziek naar de achtergrond. Is de aanwijzing van de navigatie afgelopen dan komt de muziek automatisch weer terug.

De kwaliteit van de muziek is goed te noemen. De muziek klinkt behoorlijk zuiver (voor zover ik er verstand van heb dan). Zet je hem harder, dan word de kwaliteit wel minder. De bass is niet best, maar dat kun je ook niet verwachten van zulke kleine speakertjes.

De accuduur weet ik eerlijk gezegd niet precies. Ik heb er een hekel aan als de accu tijdens het rijden leeg is, dus ik zorg er altijd wel voor dat hij vol genoeg is. Hoe vol weet je nooit, want er zit geen indicator op. Wel gaat hij behoorlijk lang mee op een acculading. 6 uur is geen probleem. Het opladen gaat overigens met een micro-usb kabel, dezelfde als aan de lader van je telefoon zit (Apple uitgezonderd).

Software updaten
De SENA kun je ook nog met je computer verbinden om de software te updaten. Dat heb ik tot nu toe één keer gedaan, maar ik heb werkelijk geen idee wat er veranderd is. Ik heb er niks van gemerkt in ieder geval.

Wel kwam ik er toen achter dat je maximaal tien radiozenders als voorkeur in kunt stellen. Daarbij zit er RDS op, wat er voor zorgt dat je altijd je voorkeurszender blijft houden.

Beleving
Beleving bij een headset, ook dat kan. De SENA zorgt er namelijk voor dat ik motorrijden wat leuker ben gaan vinden. Eerst was je gewoon de hele tijd stil tot je ergens stopte, maar nu kun je rustig het nieuws luisteren of mee blèren met de muziek. Geeft toch iets extra痴.

De muziek kun je horen tot snelheden van zo地 160 kilometer per uur. Rijd je harder, dan hoor je (in ieder geval in mijn helm) vrijwel alleen maar windruis. Ruim voldoende voor mij, gezien ik toch niet vaak zo hard rijd.

Communicatie
Door de microfoon die meegeleverd wordt kun je communiceren met een andere communicatieset. Voor zover ik getest heb kan de SMH5-FM alleen verbinden met andere SENA's. Een setje uit China wilde niet verbinden.

Je muziek onderbreken voor communicatie met de ander gaat met een druk op de grote knop. Hij schakelt dan over van muziek (of de GPS, niet getest of de aanwijzingen ook je gesprek onderbreken) naar de andere SENA waar hij mee verbonden is. De andere persoon is erg goed te verstaan.

Het minpunt hier is dat de microfoon in mijn helm niet werkt. Mijn vriendin kan mij dus niet horen, terwijl ik haar wel kan verstaan. Ik zal wel ergens een draadbreukje veroorzaakt hebben ofzo. Het voordeel is dan weer dat je de microfoon los kunt pluggen en er een nieuwe in kunt doen.

Conclusie
Het is echt een fijn apparaat wat me behoorlijk heeft verbaasd. Ik had er weinig van gemerkt, maar het is één van de beste aankopen qua apparatuur voor de motor geweest tot nu toe. De kwaliteit van de muziek is voor mij ruim voldoende en de accuduur voldoet ook ruimschoots.

Het kunnen luisteren van muziek of het nieuws tijdens het rijden voegt voor mij extra plezier toe aan het motorrijden. Ik kan dus ook iedereen aanbevelen om zo地 ding te kopen.

Het enige negatieve punt dat ik tot nu toe kan bedenken is dat ik niet terug kan praten tegen m'n vriendin. Mijn microfoontje is stuk namelijk.

Positieve eigenschappen

Simpel te bedienen
Goed geluid
Simpel in te bouwen
Software updaten

Negatieve eigenschappen

Microfoon kaduuk

Beoordelingen

Zeven van de zeven lezers vonden deze recensie nuttig.


Afbeelding 1Afbeelding 2


sluiten (escape)

Reacties

Ik kan deze review enkel bevestigen.

Heb indertijd voor mij en m'n vriendin een SMH5 (niet FM) duo setje gekocht, en ik heb ge-upgrade naar een SMH5-FM. Dat was na een ongeval waarna de originele Sena nog wel werkte, er niet meer zo waterdicht uit zag. (zijkant was van het vallen helemaal open geschuurd)

De support van Sena is geweldig. Vorig jaar stopte 1 van mijn luidsprekers met werken, anderhalve week vooraleer ik op reis vertrok. Na contact met Sena hebben ze toen zonde gedoe vanuit Amerika een setje luidsprekers met spoedpost opgestuurd.
Ik zou voor de microfoon toch even contact opnemen met Sena, ik denk wel dat ze dat kunnen vervangen.

Ze brengen ook voor hun oudere modellen nog steeds software updates uit, wat ik ook erg apprecieer.

Intercom met andere merken zou toch moeten werken (na een software update)
https://www.sena.com/universal_intercom/

maximus86 wijzigde dit bericht op dinsdag 16 juni 2015 12:18

Leuke review!

Eigenlijk precies zoals ik het ook in mijn hoofd heb.
Ik heb sinds een maand de Sena SMH5-FM en ik heb beide microfoons gekregen.

Ik heb ook die kleine speldenknop voorin geplakt en mijne doet het wel alleen horen andere mensen mij erg zacht. Tot nu toe alles kunnen testen met bellen aangezien niemand van mijn motor vrienden iets aan communicatie heeft.

Voor mij precies hetzelfde, het motor rijden is er leuker op geworden!

ook ik heb deze intercom sinds een maand.
het klinkt heel stom maar het voegt zeker wat toe aan het motor rijden om radio te luisteren, lekker muziekje erbij en genieten van het rijden en de omgeving.
communiceren nog niet getest omdat ik meestal alleen rijd en wanneer niet met mensen zonder communicatie.
accu verbruik verbaast mij, dat ik zolang radio kon luisteren totdat de accu leeg was! super.
bevalt erg goed en zeker voor de prijs een leuk instap model!

Misschien moeten de mensen die deze hebben dan eens samen gaan rijden zodat we kunnen testen hoe hij communiceert;)

citaat:
Je muziek onderbreken voor communicatie met de ander gaat met een druk op de grote knop. Hij schakelt dan over van muziek (of de GPS, niet getest of de aanwijzingen ook je gesprek onderbreken) naar de andere SENA waar hij mee verbonden is. De andere persoon is erg goed te verstaan.


Gaat de muziek ook weer automatisch aan als je het gesprek weer stopt (met een druk op dezelfde knop?)
RvZ wijzigde dit bericht op donderdag 20 augustus 2015 16:27

Wat kost dit setje?
En wie heeft er vergelijking met een ander merk, bijv dat je die eerst hebt gehad?
Ik hoor veel mensen positief over Sena dus mijn interesse is zeker gewekt....

Wij (ik voorop en mijn vrouw achterop) rijden er ook al jaren mee, tot volle tevredenheid.
Ik heb de koppeling met mijn Zumo nooit actief om dat ik het heel vervelend vind dat de muziek gemute wordt bij elke aanwijzing van de zumo. Ik kijk wel op het schermpje om te zien hoe ik moet rijden.

Overigens is er wel degelijk een indicatie van hoever de accu is opgeladen. Als je hem aanzet dat wordt dit met een aantal keren oplichten van het rode lampje aangegeven.

Als ik een telefoongesprek voer op de motor dan heb ik al regelmatig gehoord dat de verstaandbaarheid veel beter is dan via de Parrot carkit in mijn auto :-)

Mijn vader en ik hebben zo'n anderhalf jaar geleden een duo set gekocht, icm een Garmin Zumo 390. Afgelopen jaar heeft mijn vaste motormaat ook een SMH5-FM gekocht, zodat we met z'n drieën zijn. Communiceren en navigeren gaat in principe goed, maar we hebben wel een aantal valkuiltjes ontdekt:
- Als ik met mijn vader communiceer blijft de verbinding constant ruis geven, ook als je niet praat. Dit is storend omdat je nu dubbele windruis hebt. De headset van mijn vader zit nu in de tweede helm, dus daar ligt het niet aan, ook heeft hij nu een plakmic ipv de origineel geleverde boommic, daar zit het ook niet in dus. Een software-update heb ik nog niet geprobeerd.
- Als ik met mijn motormaat communiceer is het wel muisstil, tot een van ons iets zegt. Als hij met mijn vader communiceert ervaart hij hetzelfde als ik, het probleem zit dus bij de headset van mijn vader denk ik dan.
- Volgens Waypoint geldt deze ruis niet als gesprekstijd, maar op vakantie was na ca. 7 uur rijden de accu van vol naar leeg.

- Bij het pairen was het zeer van belang om eerst te verbinden met de Garmin (ik was voorrijder), en daarna pas de andere headset aan te zetten (die al eerder gepaired is geweest uiteraard). De Garmin geeft dan 2x de melding dat er een andere headset wil verbinden, dit annuleren en hierna werkt alles naar behoren.
- Wat achteraf ook jammer is, is dat er 3 rijders met 1 voorrijder kunnen pairen, maar dat deze 3 rijders dan niet onderling kunnen communiceren. De voorrijder moet in ons geval dus functioneren als doorgeefluik naar de rest. Volgens mij wordt dit ook zo uitgelegd bij aanschaf, maar dit blijkt in de praktijk vervelender dan wij bij voorbaat dachten.

- Bellen heb ik 1x geprobeerd, maar dat was op een ongunstig moment. Er was al een vertraging aanwezig tussen Garmin en headset, toen de oproep binnenkwam. Het gesprek was dus ook erg vertraagd en ging niet goed. Dat ik op dat moment 130 reed in Duitsland hielp ook niet mee...

Wij zijn met 3 en hebben alle dezelfde smh-5 fm en wij kunnen onderling naar elkaar pairen zonder probleem kunnen wij onderling communiceren, geen doorgeefluik ervaren.

bereik is ook meer als voldoende, mits er geen bomen en huizen tussen komen.
Je kan nu onderling meer afstand houden dan wanneer je zonder headset rijdt.


Bekijk Mijn Motor-ForumBekijk onderwerpenVerstuur privébericht
Misschien moeten de mensen die deze hebben dan eens samen gaan rijden zodat we kunnen testen hoe hij communiceert;)

Wil je zelf een reactie plaatsen? Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Klik hier om je in te loggen.

Ben je nog geen geregistreerde gebruiker? Klik hier om je te registreren.

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 2

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.