Motor-Forum

Select Forum

Continental RoadAttack 2 door Icephase

Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015 14:59

Continental RoadAttack 2 door Icephase


Voorband/achterband: Voorband en achterband


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Een jaar in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Nadat ik mijn huidige motor kocht, was het tijd voor nieuwe banden. Ik kocht de motor met Pirelli Diablo Rosso's en het leek alsof die nog wel een tijd mee konden. Helaas bleek bij een nadere inspectie dat de achterband op bepaalde plekken al zowat aan het canvas zat, dus dat was niet meer veilig.

Ik had al ervaring met Michelin Pilot Road 2 (2ct)'s en had veel goede dingen gelezen over de (destijds) net nieuwe Pirelli Angel ST's. De motorzaak raadde echter Continental RoadAttack 2's aan, omdat hij van andere rijders met dezelfde motor als ik (een Ducati ST4s ABS uit 2002, 221 kg drooggewicht) hele positieve feedback over had gekregen. De kosten voor een voor- en achterband lagen rond de 300 euro incl. montage dus dat was heel redelijk.

Grip
De belangrijkste eigenschap die ik in een band zoek, is grip. De meeste moderne sport- en toerbanden bieden eigenlijk allemaal wel een hele goede grip in droge, redelijk warme omstandigheden dus dat was niet echt een criterium waar ik iets mee kon; 'goed' is eigenlijk altijd 'goed genoeg'...
Maar omdat ik niet vaak in de regen rijd, wil ik de keren dát ik in de regen moet rijden wél over een goede grip beschikken. Ook wil ik de motor nog wel eens op mooie dagen in het najaar of de winter pakken, dus ook grip bij koud weer is belangrijk.
De Conti's zouden in alle omstandigheden bij de top behoren volgens diverse testen, maar is dat ook werkelijk zo?

Kort gezegd: jazeker! In mooie omstandigheden heb ik nog nooit zulke fijne banden gereden. De grip is uitermate goed, de banden geven veel feedback en daarmee dus vertrouwen, de achterkant is erg stabiel en op minder goed wegdek blijven de bandjes netjes hun koers volgen. Dit geldt zowel voor de openbare weg als het circuit; ik heb met deze banden een circuitdag op Assen gereden en ook dat ging prima. Ondanks de ABS heeft deze tijdens het remmen niet in hoeven grijpen - integendeel zelfs: mijn remvertraging werd vooral beperkt doordat de remvloeistof ging 'koken' en niet doordat de banden hun grip verloren! Bocht uit kon ik eerder op het gas dan de meeste andere rijders in mijn klasse. Omdat het geen full-sports banden zijn (ze vallen volgens Continental in het sport-toer segment) is dat erg knap.

In koelere en nattere omstandigheden staan de Conti's op de openbare weg ook zeker hun mannetje. Bij mijn vorige motor wilde het achterwiel bij het remmen nog wel eens onstabiel aanvoelen, maar dat heb ik bij deze set helemaal niet gemerkt. De bochtensnelheid was uiteraard lager en de rempunten lager eerder dan in droog weer, maar dat heeft naar mijn idee met name te maken met de berijder en niet met de limiet van de banden. Desondanks heb ik ook hier de banden niet op onverwachte reacties kunnen betrappen. De (buiten)temperatuur maakte zelfs helemaal niet uit; de banden lijken (nagenoeg) geen opwarmperiode of optimale temperatuur te kennen. Iets dat naar mijn mening ook hoort bij sport-toer banden maar gezien de uitstekende grip had ik dit eigenlijk niet verwacht. Dikke plus dus!

Overigens valt op dat Continental voor deze banden een lagere bandendruk adviseert dan wat gebruikelijk is bij andere merken en banden - net als Pirelli voor hun banden vaak doet. Waar 2,5 bar voor de voorband en 2,9 bar voor de achterband 'standaard' is, adviseert Continental 2,2 vóór en 2,5 achter voor de RoadAttack 2's. Op het circuit heb ik gereden met 2,2 vóór en 1,9 achter wat nog wat extra grip, maar ook wat 'rullen' opleverde. Het patroon van deze rullen was overigens erg netjes, waardoor je kunt concluderen dat deze banden qua grip op het circuit zéker hun mannetje kunnen staan.

Slijtage
Ik heb bij deze banden gemerkt dat er eigenlijk 2 vormen van slijtage zijn; ten eerste de 'normale' slijtage waarbij de band (en dus het profiel) gelijkmatig slijten en waarbij fenomenen als 'cuppen' een rol kunnen gaan spelen. Iedere band kent deze slijtage en deze bepaalt voor het grootste deel de levensduur van een set banden.
Daarnaast heb je de 'abnormale' slijtage, waarbij banden extra snel slijten of volgens een bepaald patroon slijten waardoor je je eigenlijk 'bekocht' gaat voelen omdat voor je gevoel de banden langer mee zouden moeten kunnen.

Na zo'n 8.000 km op deze banden ziet de 'normale' slijtage er nog hartstikke goed uit; van het profiel is nog ruim voldoende over op zowel de voor- als achterband. Uiteraard is de achterband wel verder versleten dan de voorband, maar dit is conform verwachting en normaal. Hierover dus geen klachten, Continental heeft dat prima voor elkaar.

Waar echter het grote probleem zit, is bij de 'abnormale' slijtage; omdat van die 8.000 zo'n 3.000 woon-werk kilometers zijn - en dit zijn met name snelwegkilometers - is de achterband behoorlijk vierkant geworden. Het is duidelijk te zien dat het profiel en de dikte van de band in het midden over zo'n 6-8 cm breed dusdanig ver zijn versleten dat de band eigenlijk al aan vervanging toe is.
Hoewel 8.000 km natuurlijk niet extreem weinig is voor een achterband, is dit wel behoorlijk zuur omdat de rest van de band er nog zo netjes uit ziet en het hier wel degelijk een sport-toer band betreft en geen full-sport. Ik vermoed dat dit de keerzijde van de medaille is, omdat de band relatief veel grip biedt. Toch vind ik het niet passen bij deze band en de manier waarop deze in de markt wordt gezet.

Positieve eigenschappen

  • grip
  • grip
  • grip
  • prijs is netjes

Negatieve eigenschappen

  • 'abnormale' slijtage
  • korte levensduur

Beoordelingen

Vier van de vier lezers vonden deze recensie nuttig.sluiten (escape)

Reacties

Wat mij betreft prima recensie. Sluit precies aan bij mijn ervaringen. Ik heb de Conti's er nu bijna 10K onder. Ik heb een iets zwaardere motor, Moto Guzzi Norge, zo'n 250 kg. Nu inmiddels ook vierkante banden. Dat laatste vind ik niet zo erg, ik heb er tot nu toe in weer en wind ook veel plezier van gehad. En m'n meeste kilometers zijn vooral bestemming gericht. Een beetje onzeker gevoel in de bocht de laatste tijd, jammer, maar niet zo erg.

Wat je niet vermeldt is een dikke plus de eerste kilometers: vanwege een andere productiemethode is deze band siliconen vrij en vanaf de eerste meters helemaal te benutten.

Banden vergelijken blijft altijd moeilijk, nieuwe banden rijden bijna altijd plezieriger dan de oude.

Dank je BadSlipper! Je opmerking over de speciale productiemethode waardoor de banden de eerste kilometers niet extra glad zijn klopt helemaal, alleen heb ik daar geen profijt van gehad. Mijn eerste kilometers op deze banden waren in de stromende regen en dan doe ik sowieso al een stuk voorzichtiger. Vandaar dat het niet in mijn review naar voren kwam, maar op zich heb je helemaal gelijk!

Hallo, leuk te lezen over deze conti`s. Rij zelf ook al drie en een half jaar met deze banden, eerst met mijn vfr vtec 10000km mee gereden , toen was de achterband wel op. Band met heel veel vertrouwen vooral in de bochten geven ze geen krimp. Heb ze nu onder mijn cb 1000R.

Hallo, ik kan me toch niet helemaal vinden in je conclusies. Ik heb deze nu 24000 km op men Honda cbf gehad. Er is wel een zekere mate van vierkant worden geweest de laatste pakweg 8000 km.maar voor mij althans niet echt storend. Na deze 24000 km waren ze wel echt helemaal op.

citaat:
Op het circuit heb ik gereden met 2,2 vóór en 1,9 achter wat nog wat extra grip, maar ook wat 'rullen' opleverde. Het patroon van deze rullen was overigens erg netjes, waardoor je kunt concluderen dat deze banden qua grip op het circuit zéker hun mannetje kunnen staan.
Ik heb afgelopen woensdag op CPZ gereden met 1,8 bar voor en de voorband rulde totaal niet. _O-
Daarvoor met Pilot Road banden lagen de vellen erbij.
Een flauw zonnetje en niet te hoge of lage temperaturen hebben hier aan bijgedragen.
Als deze banden op zijn ga ik wel weer naar Diablo Corsa Rosso, maar dit is voor de laatste seconden op het circuit. Tot nu toe vallen deze RoadAttack 2 banden zeker niet tegen!
(zaten bij aankoop al op de motor)
Worldbeater wijzigde dit bericht op woensdag 16 september 2015 14:58

Ik had altijd problemen om de bandenspanning goed te regelen. Maar daar heb ik nu gelukkig een hulpje bij gevonden.

Wil je zelf een reactie plaatsen? Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Klik hier om je in te loggen.

Ben je nog geen geregistreerde gebruiker? Klik hier om je te registreren.

Select Forum

© 2001-2017 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.