Motor-Forum

Select Forum

X-lite X-403 GT modulaire helm door Lady_Di

Geplaatst op zaterdag 8 juli 2017 19:21

X-lite X-403 GT modulaire helm door Lady_Di


Kledingsoort: Helmen en toebehoren

Product: Helm

Type helm: Jethelm

Merk: X-lite

Sekse: Uniseks


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Enkele maanden in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Steeds ben ik op zoek naar een compromis. Voldoende bescherming (zowel wat betreft impact als tegen de weersomstandigheden) maar liefst open kunnen rijden bij mooi weer en lagere snelheden. Een helm met dubbele homologatie dus.

Eerst heb ik een BMW gehad, dat was nog eentje zonder zonnevizier. Dit was een systeemhelm die omgebouwd kon worden tot jethelm. Dit viel in de praktijk tegen; een behoorlijk klusje wat weleens tegen kon zitten en dan zat ik een half uur ofzo te prutsen op het terras. En dan was er nog dat omvangrijke kindeel en het extra vizier dat mee moest.

Vervolgens een Shark Evoline 2 gehad. Paste niet goed en daarom maar gauw weer afgeschaft. Bovendien te weinig bescherming in de regen en erg lawaaiig.

En nu dus de X-lite. Dit is een zgn. modulaire helm, een type wat je de laatste jaren ziet opkomen. Het is feitelijk een jethelm maar met een kindeel dat je er aan of af kunt klikken. Ook deze helm heeft goedkeuring als jethelm en als integraalhelm.

Het is geen goedkope helm, 422 euro heb ik betaald. Maar daar heb je dan wel wat voor. Hij is gemaakt van composiet vezel. Dat zie je terug in het gewicht; hij is mooi licht. 1280 gram. Het kindeel voegt daar nog 200 gram aan toe. En hij is in drie schaalgroottes gemaakt zodat ik met mijn kleine koppie niet een waterhoofdmodel helm op heb.
Verder ziet alles er keurig afgewerkt uit; mooie binnenvoering en alle bewegende delen (vizier, zonnevizier en ratelsluiting) loopt heel soepeltjes en strak. De ratelsluiting is van metaal. En er is pinlock bijgeleverd. En last but not least: de fluogele kleur is ook echt fluogeel.

Ik heb een hoofdomtrek van 53 cm. Toch heb ik nu helmmaat XXS wat staat voor 51-52. Dit is overigens normaal voor mij. Pasvorm is iets heel persoonlijks. Maar deze helm zit mij als gegoten; als een handschoen omvat hij mijn hele schedel. Dit gevoel heb ik alleen bij de BMW helm gehad (al komt Shuberth aardig in de richting. Overigens ondanks dat X-lite van de zelfde maker komt als Nolan, is het echt een totaal andere helm, dat geldt voor de kwaliteit en dat geldt ook voor de pasvorm. Nolan is ronder, deze is ovaler.
Nu is de pasvorm voor mij wel één van de belangrijkste eigenschappen van de helm want je kunt nog zo'n goeie helm hebben, als hij niet goed blijft zitten, werkt hij ook niet naar behoren.

Er zit in de helm maar één ventilatieklepje maar die doet het merkbaar en dat vind ik eigenlijk ook wel genoeg. Achterop de helm zit een uitlaatopening waardoor het goed werkt. Ook op het kindeel zit een ventilatieklep en die geeft ook veel verkoeling.

Ja, dat losse kindeel...het is licht, kunststof en je kunt je afvragen hoeveel bescherming dat ding geeft. Ik hoop het maar niet uit te testen. De sluiting is in ieder geval wel solide. Als brildrager moet ik er voor kiezen om óf eerst mijn bril af te doen, de helm op te zetten en dan de bril weer op te zetten, óf ik haal het kindeel los en zet zo de helm op, dus een beetje als systeemhelm. Dat is natuurlijk wel wat omslachtiger dan een systeemhelm. Maar dat is dan maar het compromis wat ik heb gesloten. Het lukt inmiddels allemaal goed op gevoel.
Als ik zonder kindeel rijd, zijn er twee kleine flapjes die in de openingen moeten worden geklikt, waarschijnlijk om geen insecten binnen te laten en om windgefluit te voorkomen.
De wangkussens zouden een uitneembaar deeltje hebben voor brildragers maar dat heb ik nog steeds niet kunnen vinden.

Over de wind gesproken: die valt dus reuze mee. de helm is behoorlijk stil. Zonder kindeel is het wel iets erger maar dan nog is het goed te doen. Zonder kindeel heb ik overigens niet boven de 140 gereden. Dankzij de goede pasvorm lift de helm helemaal niet, maar het wordt dan toch wat minder comfortabel.

Het vizier sluit goed. Zo goed, dat hij relatief snel beslaat als ik het kindeel ook draag. Maar goed, daarvoor is dus pinlock bijgeleverd. Dit gebruik ik niet, omdat ik als brildrager daar niet zoveel mee opschiet; dan beslaat mijn bril alsnog. Gelukkig is het ook heel goed mogelijk om met een minimaal kiertje rond te rijden.
Ik heb al mega stortbuien meegemaakt, en dan gaat het vizier natuurlijk helemaal dicht. En dan sluit hij ook heel goed af; er komt geen drup water in.

Samengevat ben ik reuze blij met deze helm.

Positieve eigenschappen

Mooie afwerking/kwaliteit
Stil
Comfortabel
Eenvoudig om te bouwen van jet naar integraal
Licht
Super pasvorm (maar da's heel persoonlijk)

Negatieve eigenschappen

Iets lastiger met op-/afzetten voor brildragers
kindeel komt wat minder robuust over

Beoordelingen

Twee van de twee lezers vonden deze recensie nuttig.sluiten (escape)

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 2

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.