De "Romeinse" online routeplanner

Status
Niet open voor verdere reacties.

Neanderthaler

MF veteraan
6 jul 2003
16.043
17
Brugge (West-Vlaanderen)
Privacy settings

Oude Romeinse wegenkaart wordt online routeplanner



Tabula Peutingeriana

De enige complete wegenkaart die is overgebleven uit de Romeinse tijd kan dankzij internet weer worden gebruikt om reizen te plannen. Dit meldt de Volkskrant.
De Nederlandse historicus René Voorburg heeft deze wereldberoemde 'Tabula Peutingeriana' dankzij diverse onderzoeksbronnen kunnen verwerken tot een hedendaagse routeplanner. Zo kunnen geïnteresseerden zien hoe in de Romeinse tijd bijvoorbeeld een reis van Nijmegen naar Rome zou zijn verlopen.

Voorburg heeft zijn Romeinse routeplanner online gezet op de site Omnesviae.org. De historicus is in het dagelijks leven als webarchivaris werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij heeft de afgelopen zes maanden al zijn vrije tijd in het project gestoken.

2.760 plaatsen
"Wetenschappers hebben recent de locaties van alle plaatsen op de Tabula Peutingeriana in kaart weten te brengen", vertelt Voorburg. "Ik ben toen voor mijzelf eens gaan kijken waar ik in het Romeinse Rijk tijdens een reis van A naar B allemaal langs zou komen." Uiteindelijk besloot hij maar alle 2.760 plaatsen op de oude kaart en tussenliggende wegen in te gaan voeren.

Voor zover Voorburg bekend is zijn project volstrekt uniek in de wereld. Hij heeft de afgelopen maanden contact gelegd met collega's in het buitenland, die hem hebben geholpen startpagina's in andere talen te maken. Het is de bedoeling dat de site uiteindelijk beschikbaar komt in alle landen die op de Tabula Peutingeriana staan.

Perkament
De Romeinse reiskaart uit de 3e en 4e eeuw na Christus beslaat het gebied van Groot-Brittannië tot aan de rivier de Ganges, die door India en Bangladesh stroomt. De enorme kaart, die oorspronkelijk bestond uit 12 bladen perkament, staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De voor zover bekend oudste nog bestaande kopie wordt bewaard in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek in Wenen, maar is niet toegankelijk voor het publiek. (kve)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan