Hercules K125BW restauratie

Weet iemand waar we een as kunnen laten harden? De koppelings-as is bijna door de harde laag. Een nieuwe is niet te vinden. We monteren dan een iets krappere bus, dus vlamspuiten is niet perse nodig.
 
Wat een mooie lange reis hebben jullie gemaakt!

Foto's en filmpjes zijn altijd leuk;) zeker met zulke machines
 
We zijn meer bezig met de motor dan het verslag. Dus bij deze verslag van het opknapwerk.

De teller is halverwege Italië zijn wijzer verloren en draaide sindsdien alleen maar rondjes.



In Hardenberg hebben we een nieuwe kunnen vinden met 2 km erop.



Ook een nieuw rubber voor de kickstarter. We hebben de Hercules de hele vakantie aangeduwd, de eerste dag was het pennetje er al uitgetrild.



Handkappen van een F650 passen toevallig perfect. Scheelt toch wat in de winter.





De zuiger na 9000km totaal. Zuigerveertjes zijn reeds besteld.





De koppelingsplaten bleven haken in de korf. Ff bijvijlen.



De primaire vertanding begon weer te rammelen, helaas was dit keer de as zelf kapot. Toevallig had HCBF een nieuwe liggen. (eigenlijk van een 80cc, maar zit geen verschil in). Het loopvlak even schoon laten maken bij vvm, en vervolgens de bus iets ruimen.



Pakking hadden we nog. Aantal kleine onderdelen van het schakelmechanisme ook verwisseld voor betere delen.



Vlakbij de spiebaan zie je de Sachs stempel nog staan.



Om de koppelingsmoer goed vast te zetten hebben we een tooltje gemaakt. Je pakt een plaatje alu en maakt er een gat in met de gatenboor. 2 oude koppelingsplaten eropschroeven en voila.



Dan een oude 24mm dop aangepast zodat de as erdoor past.



Tadaa



VVM heeft de 24mm opgeboord naar 26mm. Er zijn namelijk wat plannen om extra vermogen eruit te persen. Waaronder een nieuwe expansie uitlaat en aangepaste cilinder. Het is nog niet duidelijk hoe ver dit gaat, maar er ligt al een 30mm carburateur klaar.





We hebben tevens een cilinder met extra spoelpoorten en aangepaste kop liggen, maar die moet eerst geboord worden. We kijken eerst hoe deze aanpassingen verschil gaan maken.

Edit; op de fb pagina van VVM racing kan je een filmpje zien van het uitboren vd carb.
 
Laatst bewerkt:
Verre van compleet, maar het is 'iets'. Ivm afstuderen, uit huis gaan, klaar maken voor griekenland, staat het verslag op een (heel) laag pitje. Hier toch de eerste 3 dagen uitgewerkt en een aantal filmpjes. We hebben meer uitgewerkte dagen van de laatste helft, maar dan wordt het zo'n warrig verhaal. Het meeste is direct uit het logboekje overgenomen, vandaar de schrijfstijl.


Italie reis zomer 2016

We zouden 1 juli vertrekken, maar de motoren waren nog niet klaar. In de week voor ons vertrek hebben we de volgende dingen aangepakt. In het kort van de BMW F650ST; Kettingset, remblokjes, remolie, KVS, wiellagers, zadelovertrek.
Bij de Hercules bleek het glijlager van de koppeling te veel speling te hebben. Bij de Metaalwinkel in Amsterdam een stuk zelfsmerend brons gehaald, VVM heeft dit voor ons op maat gemaakt, 3 dagen voor we vertrokken.

De squish hebben we van 1,5mm naar 1,00mm gebracht met een glasplaat en schuurpapier. (van 120 tot 1000, in alle stappen) Ook gepolijst, en heeft de hele vakantie niet gelekt. Maakte direct een merkbaar verschil, hij reageerde veel beter op het gas.
VVM heeft ook een middenbok gemaakt, helemaal vanaf 0. Heel knap, want die zit er origineel niet op. Die is in de vakantie heel handig geweest.



Handmatig (statisch) hebben we de wielen nog gebalanceerd om de trilling te verminderen. Dit heeft veel geholpen voor de rijbaarheid.
De achterbrug bleek vrij krom te zijn, die heeft VVM voor ons gericht.
Een grote pijpsleutel (23/27) gekocht bij Schouss. Deze is om de moeren van het achterwiel los te draaien en de ketting te kunnen stellen.
Hier en daar reflectoren geplaatst met het idee de motor zichtbaarder te maken.





De tank hebben we aangepast, want hij trilde erg. Dit komt omdat de tank rechtstreeks op het frame zit, zonder een vorm van demping. We hebben met een stappenboor de bestaande gaten groter gemaakt, zodat er 2 dikke doorvoerrubbers inpastten. Enorm verschil, geen gonzen in de tank. Hij hangt nu ‘vrij’ op het frame. (op advies van.... VVM)



Verder hebben we veel ‘Just In Case’ onderdelen gekocht; lampjes, 2takt olie (4 flessen~4000km), kopp- rem- gas- kabels, tonnetjes met schroef, blokolie, lockmoeren in meerdere maten, ringen, pakkingen, 1 binnenband, reservesleutel, bougies, poetsdoeken en zekeringen.
En uiteraard beunspullen zoals: secondelijm, ducttape, tiewraps, krimpkousjes, spijkers.
Gereedschap; Pijpsleutel, bougiesleutel, steek-ring sleutelset, zakmes, punttang, vliegwieltrekker, fietspomp, bandenspanningsmeter, drupppellader, multimeter, inbussleutelset, magneet, grote platkopschroevendraaier (diende ook als beitel..), kniptang, sleutelsetje met alle bitjes en dop 4 tot 14.


8-7-2016 Dag 1 Givet, Champagne-Ardenne, Frankrijk

Ongeveer 400km gereden vanaf thuis. We vertrokken om 11:45 en kwamen aan om 18:30 in het plaatsje Givet. Erg mooi aan het water! De motoren staan droog onder een afdakje. We zijn uit eten geweest, geen zin om te koken zo laat. We hadden Leffe Dubbel, Lasagne en biefstuk op een stokje. Als dessert ananastaart met koffie. De Hercules lekt een klein beetje olie, en de moer van het achterrempedaal was los getrild, Gelukkig had Ard lockmoertjes meegenomen, dus die zit nu goed vast.
Vanavond checken we de ontsteking van de Hercules en dan snel slapen zodat we morgen vroeg door kunnen naar het zuiden van Frankrijk. Ik schrijf dit omringd door een mooie brede rivier met veel bergen, een mooie omgeving.







9-7-2016 Dag 2 Givet, Champagne-Ardenne, Frankrijk

Het is een rare dag vandaag. We hadden niet lekker geslapen omdat het heel koud was in de tent. We stonden pas om 1030 op. Gisteravond gingen we de ontsteking controleren. We waren benieuwd of de isolatie van de draden niet tegen de spoelen aangesmolten was. De accu werkt namelijk niet. Tijdens het demonteren van het vliegwiel viel het spietje uit de as in het grind. Een uur gezocht, maar niks gevonden. Van de campingbaas mochten we een ijzerzaag lenen, zodat we een stukje spijker op maat konden maken. Met gebaren maakte hij duidelijk dat het spietje in Frankrijk een clavette pour allumage wordt genoemd.

In Givet zijn we op zoek gegaan naar een garage. Zo goed als alles was gesloten. Bij een garage was de eigenaar wel aanwezig en hij begon meteen de bellen. Een half uur later kwam een oude man met een Ural zijspan aanrijden. Hij sprak redelijk goed engels.



We reden mee naar zijn huis en hij liet zijn garages zien. Maar liefst 10 stuks vol met oude spulletjes en voertuigen. Het was een soort boerderij in het centrum. We mochten zijn werkplaats gebruiken om een spietje te maken.



Ik mocht mee in de Ural om sigaren te halen in België. Zie filmpje :)
https://youtu.be/nDAbCiJ4v9w

Hij had ook een Honda Goldwing en een oude bakfiets achtige Peugeot uit 1950. (100cc) Daarmee heeft hij ons de stad laten zien. https://youtu.be/wJRSb5Usmic



Hij bood een slaapplaats aan in een appartement van hun. Het is super mooi. We hebben nu dus een appartement met warm water, een keuken, 2 kamers en nog een benedenverdieping tot onze beschikking. We gaan zo nog even naar de stad en dan slapen.



10-7-2016 Dag 3 Rupt sur Moselle, Vosges, Frankrijk

‘Merveilleuse rencontre. Prenez soin de vous. Namasté. Martine et Philippe’

Vanmorgen werden we wakker om 9 uur, in een fijn warm bed. Vervolgens stond Philippe als een soort Romeo onderaan ons raam “Z’aard, z’aard, breakfast!”, met 3 baguettes onder zijn arm. Ze hadden ontbijt voor ons gemaakt. Ook zelfgemaakt frambozen jam en appelsap. We hebben nog 2 uur gepraat. Om 12 uur zijn we vertrokken. Rond 1800 kwamen we aan op een camping aan het water, 350km vanaf Givet. Ik heb net met Ard eten gemaakt en we drinken nu de speciaal biertjes die we mee hadden genomen van thuis. Zometeen gaan we kijken wat de volgende bestemming wordt. We hebben de kaart op het gras uitgelegd.

11-7-2016 Dag 4 St. Jorioz, Rhône-Alpes, Frankrijk
Dure kutcamping, regen inpakken, half 9 aangekomen

12-7-2016 Avigliana, Piemonte, Italië
Vandaag de alpen over, hele slechte wegen, geen vangrail, slecht weer, gegeten bij een blokhutje. Heel koud, bagage doorweekt.







13-7-2016 Avigliana, Piemonte, Italië
Aan een meer, kapper, zwemmen

14-7-2016 Gazzuolo, Lombardije, Italië
Boerderijcamping, heerlijk eten, mooie reis door de tarwevelden. Lambrusco.


Nog een paar filmpjes:

Een boerderij in Perano, Italie. De dochter van de boer is een dierenarts, gewonde/zieke zwerfkatjes mogen op zijn boerderij leven.



Er liepen er zo'n 20 rond. Tevens veel zelfgemaakte wijn van deze man gekregen en gekocht. (1 euro per fles ;) ):
https://youtu.be/DjhAi0AiZEQ

Het enige hotel dat we hebben gepakt, in het zuidelijkste puntje. (Bergamo, Amendolea, Italie)
https://youtu.be/RwwYc8x-POo

En wat jullie echt interesseert, een ritje achterop de Hercules in Amendolea. We gingen naar het strand die dag, ongeveer de 20ste dag.

https://youtu.be/Yv9qJtzrtkI

Tot dusver... :W
 
Leuk verslag! leuke plaatjes, herkenbare situaties. :Y

Maar wat bijzonder dat die ural-man jullie een rondrit op die peugeot aanbood?En een pitplek? Ik zou zelf misschien wat wantrouwig worden van zo'n aanbod(strax wil zo'n iemand geld ofzo..)

Eh..
Meer! *O*
 
Laatst bewerkt:
In het begin dacht ik precies het zelfde, toen hij ons een slaapplek aanbood waren we een beetje terughoudend, maar uiteindelijk was het al erg laat en waren we zo moe, dat het niks meer uit maakt. uiteindelijk wel erg blij dat we waren gebleven. we hebben nog steeds contact met ze!

we zullen zo snel mogelijk de rest schrijven. het zal nog wel even duren...
 
Zelfde verhaal bij die man van de kattenboerderij. De straat stond niet eens in de navigatie/de kaart, het was een kilometer lange onverharde weg naar zijn 'voordeur'. Een boerderij in de middle of nowhere en hij sprak geen woord Engels. Het eerste wat hij deed is ons mee nemen naar een grot onder zijn huis... Dat bleek de wijnkelder te zijn, en we kregen meteen een flesje mee :)

ps; Voorzichtig zijn is 1, maar als we mensen niet hadden vertrouwt, hadden we heel veel avonturen gemist.
 
Laatst bewerkt:
Leuk verslag,kijk nu al uit naar het vervolg. :)
Enne,over dat terughoudend zijn,dat snap ik,maar er zijn nog genoeg mensen op deze aardbol die eerlijk zijn.
Die vinden het gewoon geweldig dat er een jong stelletje op vakantie gaat met de motor,en die Hercules laat de enthousiastelingen,(net als die kerel met die Ural en Peugeot), het hart wat sneller kloppen.
Zeker als ze zien dat jezelf ook lekker bezig bent er aan,en niet zoals de meesten naar een motorzaak gaan. Toppie!

:t
 
Voor de Hercules hebben we zojuist een 6 versnellings blok aangeschaft, motorcross cilinder etc. HPI onsteking. Alles om 2km harder te kunnen! :)

Mogelijk gaan we komende zomer naar Griekenland, 3-4 maanden.
 
Hallo Indira,

Ik heb dit hele, prachtige topic vanaf het begin gevolgd.

Erg leuk om je vandaag ook echt te ontmoeten op de motor markt in Hardenberg.

Hoop nog meer mooie verhalen van jullie te lezen.

Groeten
Ben
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan