BMW R1100RS/R1150RS/R1200ST en R1200RS ervaringen deel 5

Da's nou het mooie van zo'n rooie ST (Popo)Peter: da's dan niet voor "heel veel" geld! Voor €4.400 staat ie in Duitsland te koop . . . Ik vinnum in het rood errug fraai(<-Klik). Onder het motto: "Wat je van ver haalt is erg lekker!". Die rooie hebben ze de voorkant met, ik vermoed, LED verlichting meteen dit decennium ingetild.
0310703104001.jpg


Dat zadel ziet er toch ook mooi uit hoor. . . . en ik vermoed ook comfortabel.
0310703104002.jpg



Maar goed, ik ben 1 van de weinigen denk ik die de ST sowieso mooi vindt. Die zwarte met die blauwe accenten die Ron liet zien, ook heel fraai!

In Duitsland staat dan ook nog deze, in de kleuren zoals Noortje hem ook heeft. Maar dan met wel heel erg weinig kilometers(<-Klik)....
0323250374008.jpg

0323250374005.jpg


Met zo weinig kilometers kost ie dan ook wel meteen een flinke klap meer... Maar goed, waar vindt je in NL voor €6.800,- een BMW motor met pas 6k kilometers gelopen?

En lekker dat het rijdt! En (relatief dan hè) zuinig!
 
Laatst bewerkt:
Afgelopen weekend ook wat aan de RS het knutselen geweest. Zoals eerder aangegeven, past mijn maat 45 niet tussen het BMW HP schakel/rem verlagingssetje en het zijstandaarduitzetstuk, zodra ik de voetsteun ook daadwerkelijk ga verstellen.
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de vele mooie en bezorgde reacties. Ik ga zeker kijken naar een nieuwe motor. Maar dit rode monster wordt eerst geholpen om verder op de weg te rijden.

Ik zal alleen wel vertrouwen in de motor moeten krijgen. Daarnaast mag ik al niet meer in Parijs met de motor, Lyon, vele Duitse steden en in Nederland worden de regels vanaf 2020 ook strenger. Het gaat allemaal nergens over, maar dat zie ik dagelijks in mijn werk ook; dat het nergens over gaat en dat we meer en meer "rare" wet- en regelgeving krijgen.

Dus ik wil in mijn vrije tijd meer rust voor de dingen die ik erg leuk vind; namelijk onbezorgd rond crossen. Ik wil in een gekke bui naar Duinkerken of Parijs kunnen rijden of zoals afgelopen weekend naar de Eiffel om de Nordschleife eens uit te proberen.

Ik merk dat ik verslaafd ben aan de BMW 2 cilinder. En qua vermogen doen ze het ver onder voor de concurrentie. Ik wil in ieder geval sneller dan ik had gepland een back up hebben.

Mijn verwachting was twee jaar met de motor de kunnen doen; als dat binnen de mogelijkheden ligt, dan graag, maar met een losse bout in de nokkenas, dat niet vaak voorkomt; geeft op dit moment niet veel vertrouwen, dat ik dat punt over 2 jaar ga halen....
 
Maar goed, ik ben 1 van de weinigen denk ik die de ST sowieso mooi vindt. Die zwarte met die blauwe accenten die Ron liet zien, ook heel fraai!
Yep, samen met deze 'liefhebber'. Dat blauw bij die zwarte is 'custommade' De zwarte is de 'Edition' uitvoering in 'nachtschwartz' en de laatste serie ST's vaak full option met asc en esa. In Nederland een zeldzaamheid overigens.... in D ook meestal tegen wat hogere vraagprijzen op de markt.
 
Laatst bewerkt:
PPvandeP over vertrouwen in de motor:
...
1) Ik ga zeker kijken naar een nieuwe motor. Maar dit rode monster wordt eerst geholpen om verder op de weg te rijden.

...

2) Dus ik wil in mijn vrije tijd meer rust voor de dingen die ik erg leuk vind; namelijk onbezorgd rond crossen. Ik wil in een gekke bui naar Duinkerken of Parijs kunnen rijden of zoals afgelopen weekend naar de Eiffel om de Nordschleife eens uit te proberen.

3) Ik merk dat ik verslaafd ben aan de BMW 2 cilinder. En qua vermogen doen ze het ver onder voor de concurrentie. Ik wil in ieder geval sneller dan ik had gepland een back up hebben.

4) Mijn verwachting was twee jaar met de motor de kunnen doen; als dat binnen de mogelijkheden ligt, dan graag, maar met een losse bout in de nokkenas, dat niet vaak voorkomt; geeft op dit moment niet veel vertrouwen, dat ik dat punt over 2 jaar ga halen....

1) Mooi dat het er op lijkt dat het rode monster gewoon weer inzetbaar wordt! V.w.b. het kijken naar een nieuwere motor, zie mijn reactie op punt 3)

2) "Onbezorgd rond crossen". Uiteindelijk is motorrijden sowieso niet geheel zonder risico. Je bent afhankelijk van onder andere het gedrag van je mede weggebruikers die wel een kreukelzone hebben. Maar daarnaast helpt het natuurlijk niet als je zorgen maakt over de techniek onder de bips. Dan sluit ik me aan bij Roelof en (Popo)Peter: als een BMW monteur (of iets dat daar heel dicht tegen aan leunt, zoals bijvoorbeeld Motor Service Amersfoort) stelt dat de motor weer in orde is, dan mag en kan je daar echt wel van uit gaan. Heb je jouw motor sinds de aanschaf al eens een zogenaamde "nul beurt" laten geven? Die is niet altijd even grappig, bij de R1150R die ik 3 jaar terug voor Karin had gekocht was die wel ff slikken, €1.300,-. Maar nadien zorgeloos gereden (totdat er een dingetje was met een klepstoter stangetje.. maar da's een ander verhaal). Bij de R1200ST hebben we MSA ook zo'n beurt laten uitvoeren, die was met €1346 ook bepaald niet van de goedkope (remschijven voor, remblokken, PR4 bandje achter, dynamo riem, remvloeistof, olie en benzine filter). De motor is toen geheel doorgelicht, sedertdien (15-9-2015) geen centje pijn, afgelopen beurtje dan ook een stuk vriendelijker geprijsd (€182,04)
Je motor eens aan vertrouwde kundige handen overlaten is wellicht een goed idee om het vertrouwen in de fiets te herstellen. Zodat je onbezorgd kunt rondcrossen (maar pas op voor de koekblikken)

3) De boxer motor leidt tot 2 mogelijke reacties: Je wordt tot over je oren verliefd of je vindt het helemaal niets. Tuurlijk, er trilt wat onder het zadel. Maar het lage zwaartepunt en het koppel vanuit "onderin" is meestal de aanleiding voor de verliefdheid. Tuurlijk bestaan er andere motorfietsen. Met ook wel meer PeeKaa's. Maar op die PeeKaa's zou ik me persoonlijk in het geheel niet blindstaren. In de Eifel bijvoorbeeld maken PK's echt het verschil niet meer. Dat wordt dan echt gemaakt door de vaardigheid van de berijder in combinatie met het soort fiets. Met gemak rijdt een F800GS bestuurd door een kundige rijder dan bijvoorbeeld een K1600GT er in de bochtige stukjes helemaal stuk. Enige dat telt: hoe lekker rijdt je potentiële nieuwe motor? En dat is iets heel persoonlijks waar je zelf alleen maar achter kan komen door op een stuk of wat fietsen te rijden. Daarna komt onderhoudshistorie, kilometers, leeftijd en uiterlijk van de motor. Moraal van het verhaal: ga lekker op van alles en nog wat eens proefrijden. Als je toch besloten hebt een nieuwere motor naast je Rode Duivel te gaan zetten. Haast heb je eigenlijk niet, dus wees Koning (want dat is de klant toch nog altijd).

4) Vertrouwen zit tussen de oren. Wij hadden dat met de vorige Kuga toen die ons terug van vakantie in de steek liet. Vast dat die auto heel kundig gerepareerd is. De ratio zegt ons ook dat het heel waarschijnlijk is dat het euvel (of de euveltjes, er was wel iets meer aan de hand) te verhelpen valt. Maar zit je ook nog lekker in zo'n auto? Ooit heb ik een Ford Sierra die door een Fransman van voren danig in de prak was gereden (de man had iets meer ruimte voor zijn bocht nodig dan hij dacht en ik kon echt niet verder naar rechts uitwijken...) laten repareren. Volste vertrouwen in die auto gehad. Bij 288.000 km op de teller werd ie vervolgens van achteren gemolesteerd door 2 scooters bereden door dronken bestuurders (die dat uiteraard dan wel makkelijk overleven, dronken rond rijden is vooral slecht voor materiaal en mede weggebruikers, de beschonken bestuurders komen er vaak niet eens zo slecht af...). Maar tot dat moment reed ie feilloos. De verzekering nam "het lijk" over, ik zag de auto later nog eens rond rijden.
Mijn tip: breng je motor eens naar Kenny en Niels van Motor Service Amersfoort. Zij geven een goud eerlijk advies. Met een goede kop koffie er bij.
 
Jeroen,

Dank voor je uitgebreide antwoord. Het is natuurlijk iets tussen de oren...

Ik heb eigenlijk altijd haast en misschien moet ik leren dat de wereld altijd in hetzelfde tempo rond draait... Ik kan het niet versnellen, maar wel langzamer voor mijzelf gaan.

Ik zal met het rode monster naar MSA gaan; als zij een plus geven, dan ga ik met een geruster hart de komende kilometers maken.

THX, voor het mee denken!
 
Ik zag dat MP Den Bosch 2 R1200ST te koop heeft staan waarvan een spiksplinter nieuwe met slechts 799km, voor €9.999 .
 
Ik heb nou 12k met de ST gereden in 6 mnd, en die zijn mij goed bevallen.
Om hem wat sterker te krijgen, onderin, heb ik een recycler geplaatst en dat werkt perfect.
Pakt koud beter op en in korte bochten en rotondes ,hoef je niet helemaal meer terug te schakelen. En verbruik technisch,zie ik nog niet veel verschil.
En daar komt bij, wat eerder geschreven is,ja ik vindt hem gewoon mooi.
Mijn GS vond 't ik in het begin ook niet mooi, maar reed wel fantastisch.

Gr Peter
 
Even weer een banden update. Ik had onder de 1100 RS de nieuwe Dunlop Roadsmart 3 gelegd en sindsdien tegen de 8000 km gereden waaronder veel bergritten. De voorband heeft nog 2 mm en die rijd ik nu lokaal op. Achter was de band nog tegen de 5 mm en die heb ik even terzijde gelegd om die te sparen voor wat Vogezen berg trippen in augustus/september. De oude Michelin PR3 zit er nu onder om samen met die voorband vervangen te worden. Ik heb de nieuwe Conti Road Attack 3 voorband besteld, en omdat mijn rare 18 inch maat achter nog niet verkrijgbaar is, een tweede Dunlop RS 3.
Het is een heel solide band die zich uitstekend gedraagt op droog en nat en veel vertrouwen geeft. De achterband gaat ook boven verwachting lang mee. Op het Heimbach weekend (zie Jeroen en Ron elders) kon ik op natte wegen vol gas accelereren (en ik heb geen traction control oid). However...ik zoek altijd naar een band die het scherpste stuurt en had met de Conti RA 2 daar goede ervaringen mee (hoogste score droge binnenwegen). De 3 zou ook op natte wegen de concurrentie hebben ingehaald (winnaar in een Duitse test) en ik zit er niet mee om die twee merken op een fiets te combineren.
Op die RS zat, toen ik hem kocht, een Laser Carbon demper, zonder Db killer. Daar reed ik in NL wel mee rond, maar voor de buitenland tripjes kwam de zware, maar stille (en gedeukte) standaard demper er weer onder. Nu ben ik bij Star Twin Motors in Loenen langs geweest en achter hun werkplaats zit een specialist die ter plekke even een Db killer uitzocht en op maat liet maken. Het scherpe is er nu af en ook een vreemde resonantie is weg: uitstekend. Op snelheid kan ik de uitlaat nog net horen zonder dat het dominant is. Het geluid komt m.i. dicht bij dat van een Acra (de Duitsers noemen dat een 'satt' geluid).
Ik heb keus zat, maar rijd toch het liefst en het meest op de 1100RS, daarna op de R65 en dan de rest....waaronder zelfs de nieuwe 1200 Bonneville..
 
Laatst bewerkt:
Mijn rode duiveltje is weer terug van de garage. :]

De nokkenas is vervangen en het nokkenaslager. Er was een kubje gebroken en heeft in no time de nodige schaden aangericht. Daardoor is er een nokje gebroken en de rest laat zich raden; wat we ook deden op zaterdagavond, dat zouden we nooit meer goed hebben gekregen. Het was nog nooit voorgekomen. Zoals jullie hier ook al aangaven. Ik denk dat dit domme pech was.

Alles tweedehands er op gezet en verse olie & filter; en weer gaan met die banaan :] .

Vandaag een kort ritje gereden, de komende week de laatste afspraken van mijn werk met de motor en dan gaan we met de auto naar Zuid-Frankrijk. Dat laatste is wel jammer, want nu ben ik benieuwd hoe de dame het uithoudt op lange ritten naar ....

Ach, in september doen we een nieuwe poging voor de Eiffel.

@Jeroen, ik ga de komende maanden een paar weekenden plannen om toch kennis te maken met moderne varianten van de Duitse motoren... })

@PopoPeter, het gaat niet om het vermogen, dan had ik al vanaf het begin een andere motor gekocht; ik wil graag een betrouwbare motor die het plezier in de weekenden combineert met veilig door het verkeer van alle (werk)dag. En de 1100RS combineert dat ook nog eens met leuk kunnen sleutelen *O* .

@Thijs & Ron; de ST ziet er in de rood/zwarte combi erg "sexy" uit :Y ; ik denk dat ik daar wel mee mag thuis komen... (mijn vrouw d'r lievelingskleuren zijn rood/zwart).
 
Laatst bewerkt:
Enfin, dinsdag RooS opgehaald bij Van Harten na de 25.000 km beurt (ingewikkeld, maar in het eerste jaar van heur leven als demosletje had RooS 14.900 km ervaring opgebouwd, omdat ze een Premium Occasion was, krijg je de fiets met beurt zodat je dan pas 10k later weer langs moet komen, of een jaar later, whatever comes first, in mijn geval dus de 10k, doe grofstoffelijk 1.000 km per maand).

Was wel ff slikken bij het afrekenen: €495,-. Zo goed als alle vloeistoffen van het apparaat waren vervangen, inclusief de cardan olie. Klepdeksel pakking rechts (waarom links niet? geen idee). Het extra beetje "huiswerk" dat ik ze had meegegeven: kijk ff naar dat Shift Assist gebeuren van 3 naar 2, dat gaat nogal eens mis. Daartoe hebben ze de "hardware opnieuw geïnstalleerd en ingeleerd". Nou zal het tussen mijn oren kunnen zitten (en ik ben echt de laatste die dat zal uitsluiten), maar ik krijg ernstig het gevoel dat ie wel een heel stuk soepeler schakeld. Tot op heden (pas na een dikke 200 km) maar 1 keer een "3->2 wordt 3->N" happening. Maar wel een dikke domper. Is het dus nog niet echt opgelost. Ben eergister met de RT naar het werk gegaan (want regen), hoop spoedig weer flink wat kilometertjes te kunnen gaan maken met de RS om te zien hoe vaak zich dat nu voordoet. Ik heb in de Eifel in ieder geval kunnen ondervinden dat zo'n happening bijzonder beroerd kan uitkomen, dus ik wil dat euvel er eigenlijk wel uit hebben. Vooral ook omdat ik begrepen heb dat andere R1200RS LC rijders hier op dit forum er geen last van hebben. Op het internationale forum wordt er wel melding van gemaakt, maar die personen hebben er ook geen werk van gemaakt om het gefixt te krijgen....

Voor de rest blijft de fiets me dus oprecht ontroeren. Ja, noem mij maar gerust een "Sissy", maar, hoewel ik weet dat "De Ideale Fiets' dus niet bestaat, dit RooSje voelt toch verdomd echt als De Ideale Fiets, voor mij dan hè.... En dat is dan aanleiding tot het voelen van wat ontroering zeg maar. En lekker dat dat dan is.....

Wordt vervolgd
 
Nog een lichtpuntje: de verkeersinfo van de Navigator VI blijkt beter te gaan kloppen! Onderweg naar huis kreeg ik van het apparaat het advies om te rijden, want de N234 zou zijn afgesloten. Eigenwijs als ik was (want: geen gele borden gezien met "Omleiding", ik toch de kortste weg genomen. Even later verteld het ding me waarom de N234 is afgesloten:
Nav6OngevalA.jpeg


En verdomd, een halve kilometer verder (het bericht kwam eerder, maar rijden en fotograferen is een dingetje dat ik niet echt durf):
Nav6OngevalN.jpeg


De file info op-en-neer Amsterdam (op pad geweest voor de batterij van mijn iPhone, zonder echt resultaat trouwens, de meneer van de Genius Bar vertelde mij dat mijn batterij iets over de helft van haar leven is (299 laad cycli gehad) en nog op 88,8% van haar max capaciteit, vervangen doen ze pas vanaf 80% of lager) klopte ook best aardig.
 
Vorige week vrijdag dus RooS ingeleverd bij Van Harten, daarna ging ik met schoonouders op pad, dus of ik een leenmotor kon krijgen tot dinsdag ochtend. Nou, dat kon gelukkig:

LeenG310Ra.jpeg


Nou ja . . . leenmotor.... meer een leenbrommeRT...

Maar een gegeven paard mag ik natuurlijk niet in de bek kieken.

LeenG310Rb.jpeg


Wat een schattig klein dingetje zo naast de Blue Beauty:
LeenG310Rc.jpeg


Wat vindt ik er van? Grappig dat BMW iets in de prijscategorie <6k heeft. Maar mij veeeeel te wiebelig. De Stichtse Rotonde voelt met de RS super solide aan. Met dit gebakje toch wat zoekerig. Het ding is wel heel CJIB onvriendelijk, want het Rijk sponsoren door te betalen voor digitale foto's die langs de weg van dit masjien worden gemaakt zal bijzonder weinig voorkomen...... (in 30 km zone's staan die camera's nog niet).

Grappige ervaring, rete blij met het ophalen van de RS.
 
Toch is het leuk opstapfietsje voor de jeugd, denk ik. Meer stadsfiets dan toerfiets natuurlijk. En jammer dat 'ie niet met A1 mag...
 
Daar had ik het met Roel van VH ook over. Ik vraag me af of dat A1 gebeuren onderhand zijn doel niet voorbijschiet... Met deze A2 fiets kon ik (net aan) meekomen met het verkeer...
 
Een "echte" A2 fiets mag max 35 kW hebben en daarmee valt m.i. de BMW 310 tussen wal en schip.

Woensdag naar Goedhart in de aanloop naar een A2 fiets voor zoonlief: een Yamaha MT07 35 kw en die later naar vol vermogen van 55 kW gebracht kan worden.

Hij hoopt 4 september A2 rijexamen te doen.

Roelof.
 
Ha ha ha Jeroen, ik weet niet of je die 310 hebt uitgewrongen, maar je moet hem wel in de buurt van 10.000 toeren houden voor wat prestaties...Goede keus Roelof, ik denk dat je hem stiekem wel eens zal lenen. Mijn R65 zou ook in de A2 categorie vallen met z'n 50 pk en daar heb ik veel plezier mee op Nederlandse ritjes en kan dan ook heel goed meekomen. Moet ik tegen de wind in de brug bij Zaltbommel 'nemen' op de A2, dan moet ik terug naar 3 om op 120 te komen en dan hooguit 4 om dat vast te houden. Ik heb wel een erg lange eindoverbrenging met een cardan van een R100 en de afstelling en conditie zijn ook niet meer perfect, maar wel veel plezier.
 
Dat vermoeden had ik al, dat ik naar de 10.000 RPM moest... Maar niet gedaan.

Iets anders: die RS van mij rijdt dus magnifiek na de beurt. Helaas ging het vizier van mijn helm kapot, dus inmiddels ben ik al weer bij Van Harten geweest. Daar gepraat over de incidentele misstap van de Shift Assist Pro van 3 naar 2. Om mechanische mankementen uit te sluiten heb ik de opdracht gekregen eens een poos de gang van 3 naar 2 "Old Skool" te doen. Tot op heden natuurlijk geen fouten en eerlijk gezegd verwacht ik die ook niet. Maar wat ik inmiddels wel beter begrijp is de overgang van Roelof van zijn 2015 naar de 2017 RS. Roelof vond dat hij met Jannie beter niet gebruik kon maken van de Shift Assist omdat dit gebruik nog wel eens met een schokje/hopje/bokje gepaard ging. Dus is hij met Jannie achterop vooral gaan schakelen met gebruik van de koppeling. En dat doe ik dus nu ook sinds lange tijd weer eens met mijn 2015 RS en inderdaad, het gaat wat mechanischer dan op mijn DOHC RT. Maar . . . bij mij gaat het Shift Assist gebeuren dan weer rete smeuïg en soepel. Niks geen hopje, bokje, schokje of wat dan ook. Alleen dus zo nu en dan een foutje van 3 naar 2 wat dan een van 3 naar Neutraal wordt. Volgens Henk (die ik bij Van Harten tegen kwam toen hij zijn RT LC inleverde en een GS LC ging halen) en Roelof (niet onze Roelof maar het opperhoofd van Van Harten Techniek) is het Shift Assist gebeuren gewoon niet 100% foutloos en hoef ik me eigenlijk geen zorgen te maken. Enfin, ik rommel nog een week met de koppeling bij van 3->2 en als dat dan al die tijd zonder gedoe gaat, dan ga ik denk ik leren leven met het feit dat in 3% van de schakeling van 3 naar 2 ik in de Neutraal eindig. Het plezier dat ik bij alle overige schakelingen heb van dit systeem compenseert het ruimschoots. Ja, ik was errug sceptisch over dat Shift Assist, maar Henk had helemaal gelijk toen hij over zijn ervaringen met dit systeem op de RT schreef dat het een hele leuke goodie is...
 
Oh ja, ik was bij Van Harten met mijn buddy co die zo waar richting de Finale Keuze gaat. Enfin, geloof of het of niet, maar de R1200RS staat nu toch echt met stip op 1 als meest favoriete motor. Er staat er 1 in Barendrecht, een fiets uit 2015, wel wat kilometertjes er op, maar verder met alle goodies en een vriendelijke prijs.
Maar de kleur vindt mijn buddy co wat minder (die in Barendrecht is wit/blauw). Bij Van Harten staat ook een Premium Occasion, maar dan in het grijs/zwart en dat vindt hij een stuk mooier.
Zo ziet u op deze foto de RS (oranje pijl), Roel die het een en ander vertelt over de RS (rode pijl), mijn buddy co (blauwe pijl) en op de voorgrond Henk die zijn zo goed als nieuwe Demo R1200GSA overhandigd krijgt met de nodige instructies die Roelof hem geeft.
HenkGS02.jpeg
 
Dat ziet er mooi uit Henk, ook een mooie kleur. Ik lees net dat Wunderlich een helder rode valbeugel heeft voor oa.GS Lc en RS Lc. Ik vond dat rode frame op de witte R altijd mooi staan...
full
 
Laatst bewerkt:
Wat ik vergeten was te vermelden: terug van Van Harten naar huis op de Ducati Scrambler gezeten.

Voelt zo bij stilstand een beetje als een G310R tussen de benen. Maar, zoals mijn buddy al voorspelde, het voelt veel meer als "echte motor" als je gaat rijden. Niet in de laatste plaats vanwege het overschot aan PeeKaa's dat uit dat Ducati blok komt.

Vergeleken met het rijden op de Monster en de Multistrada 1200 (al heb ik daar slechts een volle 90 seconden mee gereden) is de Scrambler zowaar voorzien van bijna een smeuïg blok. Met hier en daar een wat venijnig karakter dat verrassend uit de hoek kan komen. Zo verraste deze fiets mij tijdens het ritje (dat uiteraard een heel klein beetje om ging, in kilometers dan, in tijd nauwelijks) tot twee keer toe.

Wat mij bevreemd aan deze moderne fiets: het display kan mij vertellen hoe warm het buiten is (zij het iets optimistisch, zo'n 2 graden) maar niet in welke versnelling je nu rijdt. Tellen kan ik dus niet zo goed, zal dus vast hier en daar een rotonde in zijn 1 hebben gepakt...

Leuke fiets, voor iemand die niet op een motor met veel gewicht zit te wachten en een persoon die dan ook voorzien is van het Ducati Verliefdheids Gen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan