BMW R1100RS/R1150RS/R1200ST en R1200RS ervaringen deel 5

Gaat in het geval van die motor niet lukken.

Motor zit in de bedrijfsvoorraad van die motorwinkel. En dat betekent dat de vorige eigenaar die fiets definitief heeft afgemeld.

En..., dat betekent dan dat de Zulassungstelle de bij de eigenaar behorende plaat onklaar heeft gemaakt, of dat hij de plaat heeft meegenomen naar een volgende motor.

Want in Dld tenslotte een persoonlijke plaat, en niet een kentekenplaat-behorende-bij-het-voertuig zoals wij dat hier kennen.

Klopt helemaal wat Ron zegt, dus rijden in Duitsland met die motor is niet toegestaan; ga ik dus ook zeker niet doen.

Willem
 
RooS2.0bandjeIngelopen-XL.jpg


RS-je RooS 2.0 raakt al wat meer "ingesleten" en dat geld ook voor de bandjes... Bijna geen schaamrandje meer. Prima grip met de Roadsmart III, ook op het natte wegdek waar ik de afgelopen dagen nogal eens overheen moest.

Al dat extra spat plastic dat ik had gekocht en dat van RooS 1.0 over is gezet op RooS 2.0 doet toch wel zijn ding:
ESAspatSchoom-XL.jpg

Bij het achterwiel dus die extra "hugger" gemonteerd (zie rode pijl), vooral omdat anders het Dynamic ESA gebeuren nogal smerig kan worden, dat leek mij dan weer niet zo'n goed idee.

Ondertussen hebben RS rijders in Engeland bericht gehad dat ze voor £200,- Hill Start Control konden laten "retro-fitten"(<-Klik). Dit zorgt ervoor dat de ABS pomp druk op de rem leiding houdt als je de voorste rem hendel heel stevig hebt ingeknepen, er verschijnt dan een "H" symbooltje boven je versnellingsindicatie. Handig als je op een helling bij het stoplicht staat. Eenmaal het "H"-tje in beeld, kan je de rem los laten en met twee voetjes aan de vloer. Dan als het stoplicht op de helling groen wordt, rustig aan gas geven, koppeling los en hoppakee, daar ga je dan weer.

Denk dat Karin, mede gebruiker en mede eigenaar van de RS, deze functie wel zou kunnen waarderen bij onze tripjes naar de Eifel en Schotland/Engeland. Dus ik denk er over om bij de volgende beurt (na de 1.000 km beurt, die staat gepland voor 12 oktober, wellicht moet ik die wat naar voren halen want hoe het komt weet ik niet precies, maar die kilometers vliegen er momenteel op...)

Fietsje wordt steeds soepeler inderdaad, zoals Roelof al had voorspeld. Geen gek geknipper meer gezien, de QS (of Gear Assist Shift Pro, GASP) werkt zoals het bedoeld is, inmiddels minimaal net zo soepel als op de vorige RS, nog altijd wel ietsje meer "overtuiging" nodig bij de bediening, maar ik vermoed dat dit zo hoort en dat mijn 3->2 wordt 3->N probleem een bij effect was van iets anders dat duidelijk niet in orde was op die RS. Met andere woorden, ik heb de indruk dat hoe het op RooS 2.0 nu gaat, dat dit zo ontworpen is door BMW. Alle overgangen vanaf 1->2 en verder gaan over het algemeen zeer soepel zonder geschok. Daarbij doe ik de overgang 1->2 wel wat "voorzichtiger" dan de overige schakelingen als in: half gas en vrij vlotjes al een tikje naar de 2.

Terugschakelen is deze RS strenger dan de vorige. Het gas moet echt helemaal dicht staan, anders weigert de RS de schakeling te maken. En dat is precies zoals het in het boekje staat zoals het zou moeten werken.

Hopelijk binnenkort eens wat beter weer, dan kan Karin kennis gaan maken met haar nieuwe fiets. Nu het meer wordt dan alleen af en toe een ritje, zal ik met haar wat meer ingaan op alle goodies en hoe te bedienen. Kan ze zelf beslissen wat ze wel en wat ze niet van die opties gaat gebruiken.

Weersverwachting voor a.s. zondag ziet er in ieder geval helemaal niet onaardig uit! Kon ook bijna niet anders, Jan heeft immers die rit georganiseerd.
 
Laatst bewerkt:
Jeroen, in het begin dacht ik bij dat Hill-control wat een overbodige luxe.
Dacht ik trouwens toen ook bij een volgende auto met de centrale vergrendeling, bij de volgende met airco, en bij de volgende met navi enz.
Moet zeggen het werkt prima al veel gebruik van gemaakt bij onze buren in Duitsland.
Het kan allemaal zonder maar dan reden we waarschijnlijk allemaal nog op een Norton.
En voor dat nou iedereen over mij heen valt, dat was ook vast een fijne fiets (toen).
 
dan reden we waarschijnlijk allemaal nog op een Norton.
en daar weet Roelof alles van.....
full


Dit is hem niet, maar hij heeft wel dergelijke plaatjes uit zijn 'nozem' tijd...

Inderdaad Ab, een QS is ook zo'n hebbeding, ik heb maar een klein proefritje gemaakt op een 'R' en weet al dat ik dat ook erg leuk zou vinden. De rij-modes op de Triumph gebruik ik nooit meer, achteraf denk ik dan: ik heb de hele week in de regen gereden in Luxemburg en er nooit aan gedacht die mode te activeren: gadget dus.
 
Jazeker, die is er: uit 1977 met een splinternieuwe Norton Commando MkIII Interstate geleverd door Bas van Asten uit Haarlem.

full



Roelof.
 
Laatst bewerkt:
Tja, de HSC laten activeren...ben je niet bang dat je weer in een soort van ABS Pro retrofit discussie terecht kom?
 
Neuhh, die is er uiteindelijk ook gewoon in NL gekomen. Heb daar van geleerd ff iets meer geduld te hebben. Dus ik wacht iets langer het antwoord op mijn vraag af die ik bij Van Harten heb neergelegd.
 
een splinternieuwe Norton Commando MkIII Interstate
En wat een prachtig ding....had je hem nog maar. Ik denk wel dat de prestaties nu wat tegenvallen, maar dat wordt dan weer dubbel en dwars gecompenseerd door de sensaties.
Er was wel veel lood nodig in dat achterwiel zie ik.....
 
Laatst bewerkt:
En wat een prachtig ding....had je hem nog maar. Ik denk wel dat de prestaties nu wat tegenvallen, maar dat wordt dan weer dubbel en dwars gecompenseerd door de sensaties.
Er was wel veel lood nodig in dat achterwiel zie ik.....

Ja, dat is duidelijk te zien; komt door de bandenklem die is gemonteerd. Was nog geen tubeless in die tijd. Overigens heb ik later de 19" velg vervangen door een 18" velg om niet beperkt te blijven tot alleen (smalle) TT100 banden...

En de 55 pk of zoiets, maken nu geen indruk meer.

Heb er inderdaad spijt van dat ik hem heb weggedaan. En dat na ongeveer 85K km, een financieel "total loss" en een nieuw draaiend gedeelte doordat bij ca. 45K km een stukje stelliet van een nokvolger los kwam en daarvoor was geen plaats in het krukascarter...

Toen dat nog eens gebeurde, zonder schade aan te richten want het gebeurde tijdens het starten, en ik het antwoord kreeg dat hier geen oplossing voor was anders dan "neem maar nokvolgers uit een oud blok dan is de kans dat het stelliet los komt niet groot", was ik er klaar mee.
Ook werden nieuwe onderdelen in 1984 steeds schaarser en duurder omdat reguliere productie in 1977 was gestopt.

Hij staat sinds eind 1984 ergens in Noord Holland bij een verzamelaar.

Roelof.
 
Ik heb een bedrijf gevonden waar ik een busje kan huren om de motor in te vervoeren. Weliswaar in Soesterberg, maar dat is ook niet zo heel ver van mijn woonplaats Den Bosch. Ik zoek nog wel even verder naar iets dichterbij, maar het is heel prettig om te weten dat ik ieder geval over een busje kan beschikken.

Het bedrijf is gespecialiseerd in motorvervoer middels aanhangers en busjes. Link voor de geïnteresseerden:
http://www.mvmbestelautoverhuur.nl

Verder heb ik nog geen planning van de Duitse dealer gehoord over wanneer de 10.000km gepland/gereed is en wanneer de motor klaar is om opgehaald te worden.
Ik houd jullie op de hoogte :-)

Willem
 
Laatst bewerkt:
Ik zou het wel weten, en voor de motortrailer gaan. Al was het alleen al voor de prijs (km vrij).
 
Willem is goed bezig:
Ik heb een bedrijf gevonden waar ik een busje kan huren om de motor in te vervoeren. Weliswaar in Soesterberg(1), maar dat is ook niet zo heel ver van mijn woonplaats Den Bosch. Ik zoek nog wel even verder naar iets dichterbij, maar het is heel prettig om te weten dat ik ieder geval over een busje kan beschikken.

Het bedrijf is gespecialiseerd in motorvervoer middels aanhangers en busjes. Link voor de geïnteresseerden:
http://www.mvmbestelautoverhuur.nl

Verder heb ik nog geen planning van de Duitse dealer gehoord over wanneer de 10.000km(2) gepland/gereed is en wanneer de motor klaar is om opgehaald te worden.
Ik houd jullie op de hoogte :-)

Willem

1. Da's bij mij om de hoek. Als je trek in een bakkie hebt, laat maar ff weten via een PeeBee-tje!
2. Vindt dat nog steeds best bijzonder. De 10.000 km beurt voor die ST. Hoe briljant dat je zo'n fiets hebt weten te vinden! Eigenlijk nog niet eens "echt" ingelopen (is rond de 20k). Mijn vorige demo RS had na 9 maanden demo sletje wezen al bijna 15k verzameld. En de huidige staat nu een halve week hier op het terrein en heeft er 420 km op zitten... kortom, die Duitse ST met alles d'r op en d'r aan en toch nog geen 10k op de teller is echt "De Speld In De Hooiberg", maar mooi dat jij hem gevonden hebt!
 
Laatst bewerkt:
Ik zou het wel weten, en voor de motortrailer gaan. Al was het alleen al voor de prijs (km vrij).

Iedereen maakt zijn eigen keuzes, natuurlijk. Persoonlijk vind ik het gemakkelijker en sneller kunnen rijden met een busje de meerprijs t.o.v. het huren van een aanhanger meer dan waard. Maar anderen kunnen en mogen daar uiteraard anders over denken.
 
Dacht ik de RS nog wel ff schoon te kunnen maken in 1 van de 3 reserve dienst dagen... alle 3 de dagen aan het werk gezet. Gister heen en weertje Billund, vandaag Malaga, door naar Edinburgh. Fransche verkeersleiding weer eens aan het staken, dus ofwel 3 uur vertraging, dan wel via Engeland. Dat dan maar gedaan. Morgen na aankomst op Schiphol een Stockholm op en neer... zaterdag simulator dienst... Wanneer kan ik dan die RS toonbaar krijgen?

Dus op voorhand: er bestaat een goede kans dat a.s. zondag de RS niet helemaal uit ziet als een motor die net een ruime week daarvoor nog in de showroom stond te glimpoepen en (tegen die tijd) zo'n 650 km pas heeft gereden. Het was vorige week vrijdag en zaterdag niet al te fraai weer en het vuil dat ik toen heb opgepikt, dat zit er dus nog op.

Alvast: sorry! Sorry!

hopelijk kan ik zaterdag iets eerder mijn slaap afbreken uit mezelf en vlak voordat ik naar Schiphol ga ietsiepietse van de ergste meuk verwijderen, ...Ron... of far schoonmaak staat gaat hem niet worden....
 
Overigens vandaag met de RT uitgerukt en vrij vlot door de pliesie in een donkerblauwe Golf aan de kant gezet. Ik schijn door het dorp Lage Vuursche sneller dan 30 te hebben gereden. Waar of dat de haast vandaan kwam. "Nou, ik ben net opgeroepen voor de vlucht naar Malaga". Of ik KLM ID kon laten zien. Dat kon ik. Werd foto van gemaakt. Opgeroepen worden gaf mij geen recht te hard te rijden, ik kan een flip tegemoet zien. Of ik verder rustig richting werk wilde rijden. Jazeker hoor..
Enfin, ik was uiteindelijk toch nog op tijd op Schiphol, met bekeuring en al (geen idee hoeveel nog), bleek de vlucht 45 minuten vertraagd. Lekker dan.
 
Dacht ik de RS nog wel ff schoon te kunnen maken in 1 van de 3 reserve dienst dagen... alle 3 de dagen aan het werk gezet. Gister heen en weertje Billund, vandaag Malaga, door naar Edinburgh. Fransche verkeersleiding weer eens aan het staken, dus ofwel 3 uur vertraging, dan wel via Engeland. Dat dan maar gedaan. Morgen na aankomst op Schiphol een Stockholm op en neer... zaterdag simulator dienst... Wanneer kan ik dan die RS toonbaar krijgen?

Dus op voorhand: er bestaat een goede kans dat a.s. zondag de RS niet helemaal uit ziet als een motor die net een ruime week daarvoor nog in de showroom stond te glimpoepen en (tegen die tijd) zo'n 650 km pas heeft gereden. Het was vorige week vrijdag en zaterdag niet al te fraai weer en het vuil dat ik toen heb opgepikt, dat zit er dus nog op.

Alvast: sorry! Sorry!

hopelijk kan ik zaterdag iets eerder mijn slaap afbreken uit mezelf en vlak voordat ik naar Schiphol ga ietsiepietse van de ergste meuk verwijderen, ...Ron... of far schoonmaak staat gaat hem niet worden....
Geen probleem, denk dat ik ook geen tijd kan vrijmaken om ‘m schoon te maken :}
 
Jammer, maar ik moet helaas afmelden voor de rit van as. zondag, er is iets onverwachts tussengekomen :/
Voor diegenen die gaan rijden : veel plezier gewenst !
 
Terug
Bovenaan Onderaan