Vietnam Deel 2

De volgende stap zou kunnen zijn dit soort projecten over een groter gebied uit te "zaaien" waarbij dit project als voorbeeld kan dienen :}
 
Laatst bewerkt:
Het grote probleem zal altijd de sponsoring blijven. Dat blijft hier in Vietnam een moeilijk verhaal. Eigenlijk geldt dat ook voor dit project...

Ik geef toe, mijn geliefkoosde Looking-Forward-(of welke richting dan ook)-project zou hier iets goeds mee kunnen doen. Je kunt veel meer kinderen bereiken tegen veel lagere kosten. Maar helaas...
 
Laatst bewerkt:
Weersatellieten

Ik schreef een paar dagen gelden dat mijn weersatellier-pc de geest had gegeven. Het bleek dat de bevestigingen van de processor-koeler, waarmee hij in het moederboard zit vastgeklemd, waren afgebroken. Ik had een paar opties.
• Heel Nha Trang afstruinen om te zien of ik ergens een losse koeler zou kunnen kopen. Ik ben er van overtuigd dat zoiets was gelukt, ik had alleen geen zin om daar tijd en energie in te steken.
• Een nieuwe pc kopen. Zal het binnenkort toch wel op uitdraaien maar dat wilde ik als het kon nog heel even uitstellen.
• Zelf repareren.

En dat laatste is het dus geworden.

Op echt Vietnamese wijze. :+

Gewoon met boutjes en moertjes. O-)

Ik heb het moederboard losgemaakt en deels uit de kast gehaald. Vervolgens kon ik van onderen een viertal boutjes door de gaten steken. Moederboard weer vastgezet, alle bordjes weer erop gezet, de koeler over de boutjes heen geschoven tot op de processor (ik had helaas geen koelpasta maar kniesoor die daarop let), plaatjes, veerringetjes en moertjes erop en klaar.

Toen kwam het grote moment: prik erop.

Help!!! Een heleboel foutmeldingen.

Na een aantal door Windows gestarte herstelacties, die allemaal mislukten, kreeg ik de vraag:
Of ik terugwilde naar een vorig systeempunt.
Natuurlijk!!!!
Helaas, na een poosje: foutmelding.

Of ik nog iets op admin-niveau wilde doen.
Natuurlijk!!!!
Helaas, geen wachtwoord.

Tja, jammer van alle werk.

OK, vooruit, nog één keer normaal opstarten.

ENHIJDOETHET!!! *O*

Ik ben benieuwd hoe lang hij het ditmaal volhoudt. Toch maar eens voorzichtig rondkijken naar een opvolger.
 
“Ik ben benieuwd hoe lang hij het ditmaal volhoudt.”
Ook daar kan ik inmiddels antwoord op geven. Ca. 20 uur. :(

Toen ik zojuist keek was het scherm bevroren. Mogelijk is oververhitting door het ontbreken van koelpasta de oorzaak.

Ik ga tijdelijk het gebruik van “24/7” terugbrengen naar “alleen overdag” en kijken of hij het dan nog even blijft doen. Maar een bezoekje op korte termijn aan de pc-shop in Nha Trang is helaas onvermijdelijk.
 
Is het een optie om daar een Raspbery Pi voor te misbruiken?
Lekker goedkoop, verbruikt weinig stroom...
Wel afhankelijk of de software onder linux kan draaien... (Al schijnt er ook een windows-10 uitgeklede versie te bestaan...)

Anders zoiets : Mini-ITX systems (x86)
(ben je zo'n 200 dollar armer...)
 
Pffffff, en weer bijgelezen. Een tijdje weinig online geweest door een hernia maar nu weer lang genoeg kunnen focussen om weer bij te lezen. Mijn reisje naar Vietnam ligt nog een beetje aan de hernia. Als ik niet lang kan zitten blazen we het af want dan is er voor mij geen lol aan. Gelukkig heb ik nog een maand of 5 voor het zover is.
 
@Badgast
Nee, een Raspberry trekt dit echt niet. Nog afgezien van het feit dat niet van alle programma's een Linux-versie is.
Als het systeem het nog even blijft doen ga ik de komende dagen wat info verzamelen en op basis daarvan kijken, wat nodig is.
 
@Jurgendb
Welkom terug. Ik hoop dat het weer wat beter gaat. Ik weet uit eigen langdurige ervaring hoe vervelend "gewone" rugklachten al kunnen zijn. Beetje rustig aan en dan moet Vietnam haalbaar zijn.
 
Rijst (4)

De afgelopen dagen heb ik foto’s geplaatst van het maaien van de rijst en het drogen aan de zon op wegen en terassen. De komende dagen het vervolg van wat er verder met de rijst wordt gedaan.

full

full

full

full
 
Rijst pellen (1)

Hier op het platteland gebeurt dit ook op een kleinschalige manier. Mensen hebben soms maar een klein stukje land, waarop ze rijst verbouwen. Bedrijfjes als dit bieden dan de mogelijkheid om de rijst machinaal te pellen. Er is wel een grote fabriek in de omgeving maar die werkt vrijwel uitsluitend voor bedrijven.

Het echtpaar Chính en Tiên hebben zo’n bedrijfje. De zakken ongepelde rijst worden naar hun toe gebracht, soms met een kleine vrachtauto maar vaak gewoon op de motor.

De zak wordt leeggegooid aan de voet van een houten buis en een schuifje wordt opengezet.
full



De rijst wordt omhoog gezogen...
full



...en komt op een zeef terecht waar stukken steel etc. op blijven liggen. Het kaf dat hier al loskomt wordt in zakken verzameld.
full



Na het zeven komt de rijst in de grote trechter terecht. In deze machine wordt vervolgens het kaf verwijderd. De rijst komt in de teil op de voorgrond. Het kaf wordt gemalen tot een fijn poeder en wordt in een zak opgevangen.
full



Morgen het vervolg.
 
Rijst pellen (2)

De gepelde rijst wordt met de hand in de volgende machine gegoten. Hier worden kleine ongerechtigheden als steentjes etc. verwijderd.
full



De gepelde rijst wordt in een teiltje opgevangen,...
full



...en in een zak gedaan. Het kleine gele zakje op de voorgrond vangt de rijst op die in eerste instantie in het mechanisme van de machine blijft hangen. Het zakje met rijst wordt later in de grote baal met rijst bovenop gelegd.
full



De balen met rijst en kaf worden dichtgebonden en kunnen opgehaald worden.

De zakken met kaf worden met de rijst meegegeven en dienen als voer voor kippen en varkens. Als mensen ze niet willen hebben blijven ze achter en worden later verkocht aan klanten.

Ook verkopen de boeren hun rijst soms aan het echtpaar. Die verkopen dat ook weer door aan klanten. Minh koopt haar rijst ook al een tijdje bij hun. Een wat mindere kwaliteit kost VND 9.000/kg. (ca. € 0,35) en de wat betere (=zachtere) kost VND 11.000/kg (ca. € 0,40).
full
 
Ik neem aan dat die pelbedrijfjes in rijst betaald worden(deel van de oogst?) en kun je vertellen wat bepalende factoren zijn voor de kwaliteit van de rijst? (grond/water/voeding?)
 
Minh:
In principe wordt er gewoon in Vietnamese Dongs betaald. Er zal misschien best eens een deel in natura (rijst) worden betaald, maar dat zijn uitzonderingen.

Volgens onze buren (die allemaal wel een stukje grond hebben waar ze rijst op verbouwen) is de kwaliteit van de grond belangrijker dan de verzorging. Maar ook in die verzorging zijn sommige boeren beter dan anderen.
 
Laatst bewerkt:
Vietnam province denies rumors of cable car through Son Doong Cave (2)

Op 9-2-2017 postte ik in FredVN in "Vietnam Deel 2" dit bericht met als commentaar:
“In dit soort situaties vrees ik altijd voor: “waar rook is, is vuur”. Al helemaal hier in Azië. Als voorbeeld de oerlelijke en volstrekt nutteloze kabelbaan hier over de baai van Nha Trang!”

Ik heb helaas sneller gelijk gekregen dan ik had gehoopt.


Vietnam PM gives in-principle agreement to Phong Nha cable car line
Het enige waar nog niet over wordt gesproken is een kabelbaan door de grot.
Maar als ik de formuleringen hoor zoals die in TEMPLATE | HOME worden gebruikt, is dat volgens mij slechts een kwestie van tijd.

Een hele korte wel te verstaan. O-)
 
Group for Earth Observation

Ik hou mij al heel lang bezig met de ontvangst van weersatellieten. Ik ben o.a lid van de Nederlandse Werkgroep Kunstmanen en de Engelse GEO. De laatste gaat de activiteiten meer naar het web verleggen. Dat betekent ondermeer, dat het kwartaalblad eind van dit jaar helaas stopt. Daarom zijn nu alle nummers als pdf beschikbaar gemaakt. Zie:
Quarterly Back Issue Archive

Als iemand meer hierover wil weten dan kan dat via het bestuur van de Werkgroep Kunstmanen. Hun gegevens zijn te vinden op: Home

De werkgroep staat ook op "Dag voor de amateur" in Apeldoorn op 4 november. Dus wie daar heen gaat, even buurten bij de stand (bijna altijd boven) en de groeten van mij doen. :+
 
'Rolpatronen bij kinderen kunnen blijvende schade veroorzaken'

Rolbevestigende normen bij kinderen tussen 10 en 14 jaar zouden voor "blijvende schade" kunnen zorgen tijdens hun verdere volwassen leven. De schadelijke gevolgen van stereotypering zouden over de hele wereld zichtbaar zijn. Dat concluderen wetenschappers in the Journal of Adolescent Health.

Voor het onderzoek It begins at Ten: How Gender Expectations Shape Early Adolescence Around the World werden jonge adolescenten in de leeftijd tussen 10 en 14 jaar uit 15 verschillende landen (Egypte, VS, Malawi, Zuid-Afrika, Bolivia, Ecuador, Schotland, België, Vietnam, Nigeria, Congo, Kenia, India, Burkina Faso en China) aan de hand van diepte-interviews bevraagd.

"Meisjes krijgen de boodschap dat ze niet in leidersrollen horen en jongens krijgen de boodschap dat ze assertiever en agressiever gedrag moeten vertonen", aldus de onderzoekers. Dat zou voor zowel meisjes als jongens negatieve effecten hebben op de gezondheid van hun verdere leven.

Gevolgen voor meisjes
Meisjes zouden vaker dan jongens slachtoffer zijn van "ongezonde" traditionele praktijken, zoals trouwen op te jonge leeftijd met gevolgen voor hun gezondheid op de lange termijn. Ook zouden meisjes minder vaak hun middelbare school afmaken, minder vaak zekerheid van een baan hebben en vaker slachtoffer zijn van huiselijk en seksueel geweld.

Gevolgen voor jongens
Jongens zouden vaker (onbedoeld) gewond raken door verkeersongelukken en geweld. Ook HIV, zelfmoord en verdrinking staan hoog op de lijst van doodsoorzaken onder jongens.
Verder zouden de jongens vaker dan meisjes deelnemen aan gedrag dat schadelijk is voor hun gezondheid, zoals vroeg en hevig roken en alcohol- en drugsgebruik. Verder zouden zij vroeger onveilige seks hebben en achterblijven op meisjes op het gebied van seksuele voorlichting.

Deborah Best, psycholoog gespecialiseerd in genderstereotyperingen, laat aan de hand van het onderzoek in Market Watch weten dat het om die reden "belangrijk is dat ouders hun kinderen binnen minder traditionele rolpatronen opvoeden".



Bron: 'Rolpatronen bij kinderen kunnen blijvende schade veroorzaken' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

full


Voor wat ik hier zo links en rechts hoor en zie –ook nog heel recent- zijn de genoemde gevolgen nog behoorlijk mild. Zo zou ik zelf het woord “vaker” in “vaker slachtoffer zijn van huiselijk geweld.” vervangen door "vaak“.

En de slotconclusie, "belangrijk is dat ouders hun kinderen binnen minder traditionele rolpatronen opvoeden" sta ik dan ook volledig achter. Maar zolang ik verhalen hoor van de buurjongen, die 3 jaar moet wachten voor hij mag trouwen omdat zijn grootmoeder is overleden, of de man, die zijn bijna 40-jarige getrouwde zoon in een bepaalde baan probeert te duwen, ben ik bang dat dit een utopie zal zijn (en blijven?). Zeker hier op het platteland.
 
Fotoshop (1)

Dit is de fotozaak in Dien Khanh, die voor het afdrukken van mijn foto’s zorgt.

full


In het begin gingen we langs met een USB-stick. De foto’s werden dan ter plaatse op een pc gezet, de printkosten werden vooraf betaald en we konden dan de volgende dag de foto’s ophalen.

Het betekende wel elke keer twee keer langsrijden: ca. 20 km. heen en terug. Dus toen ze ons eenmaal kenden en wisten, dat we nu vaste klanten waren en de foto’s ook altijd op kwamen halen hebben we een andere werkwijze voorgesteld. Ik verstuur nu de foto’s via WeTransfer en Minh stuurt er een mailtje in het Vietnamees achteraan. De volgende morgen liggen de foto’s klaar en we betalen ze bij het ophalen. Dat hele proces verloop soepel.

Ik stop de foto’s zelf op volgorde in een mapje en doe er een kaartje bij, waarin ik de personen van de shoot bedank voor de medewerking. Het is door Minh in het Vietnamees geschreven en ik zet mijn naam eronder.

full
 
Fotoshop (2)

Men maakt er ook pasfoto’s. In een afgeschermd hoekje staan 2 softboxen en een krukje.

full



De foto’s worden vanuit de camera op de PC gezet, bewerkt...

full



...en geprint.

full



De foto wordt door Hong tot pasfoto geknipt en in een mapje gestopt.

full
 
Should music, smart boards be banned in English teaching?

‘The ban is an overcautious intervention that leads nowhere’

full

A native English teacher plays with students at a primary school in Ho Chi Minh City. Photo: Tuoi Tre

Editor’s note: Many readers, including local and native English teachers and parents, have expressed objections to a recent regulation by the Ho Chi Minh City education department, which includes a ban on giving Western names to students and using music and smart boards as teaching tools.

In this opinion sent to Tuoi Tre News, local reader Sy Phu says the education department has made a ‘trivial yet pointless’ request. Read his view below and share yours with us in the comment box or mail it to ttn@tuoitre.com.vn.

So the Ho Chi Minh City education department has insisted that native English teachers refrain from using such audio-visual tools as cassette players, CD players, and smart boards to play music or videos for students during their lessons. But is it feasible to enforce such a ban?

If we put ourselves in the shoes of those who compose the regulations, we might somehow understand why they do so. If a school has to spend a great amount of money on hiring English-speaking teachers, it definitely should try to make the best use of them. Why should a school allow the highly paid teachers to do nothing but turn on a cassette or video player for students to watch through the class?

However, even if this is the case – when a native English teacher is too lazy to communicate with his/her students – it remains a question of whether banning them from using the audio-visual tools will effectively resolve the problem.

The fear of teachers who do nothing but play CDs is justified, given that not all native English teachers have an adequate work ethic. However, this is a problem between teachers and students, not something that needs controlling by the state.

For young adult students, we can train them to know how to evaluate whether a native teacher satisfies their needs after a class. We should make it a habit for students to report or complain if their teachers make them watch movie after movie in their class. The school managers will know what to do after receiving such reports.

For younger students, say primary students, we cannot expect them to make such a complaint. However, school managers are still able to understand the class quality, as native English teachers are normally assisted by a local during their lesson.

A school with good management is one that knows how to effectively evaluate the quality of its native English teachers through various measures, not through a ‘don’t do this’ style ban. After all, it is the school managers who decide to hire those English-speaking teachers, and it is parents who pay for them. No state capital is used.

Prohibiting the use of cassettes or CD players is not a professional guideline [as the education department claims it to be]. It is an overcautious and trivial intervention which in the end leads nowhere.

According to Sy Phu, besides the no-CD ban, the education department also has another regulation that discourages teachers from applying creative teaching methods.
“A teacher delivers photocopied maps of the local area to his/her students and uses them for speaking practice. This is a creative lesson plan but it is deemed unacceptable because the education department bans the use of any documents in class without its consideration and approval,” Sy Phu wrote.
“Can you start to see how much such a regulation stifles the creativity and inspiration of teachers?”



Bron: TEMPLATE | HOME


Voor de gemiddelde Vietnamese leraar/lerares Engels is dit een uitkomst. En voor de kinderen nog veel meer. O-)

De algemene klacht van Minh’s leerlingen is dat ze nauwelijks iets van het Engelse leraar kunnen verstaan, laat staan begrijpen. En dan zijn cd’s een geweldige uitkomst. En de cd’s, die bij de nieuwe studieboeken horen zijn volgens Minh echt goed.
 
Boe...

Een paar dagen geleden klonk er zo rond 9 uur ’s morgens de bekende zwaar vervormde muziek uit de overheidsluidsprekers. Vreemde tijd, normaal is zo rond 5 uur ’s middags.

Na dit inleidende gekrijs bleek waarom. Er volgde een mededeling, dat iemands koe met jong op avontuur waren gegaan. Ze zijn herkenbaar aan... en als je ze aantreft svp bellen naar...

Zoals Minh ook zei, eindelijk eens een nuttig gebruik van de installatie, tenminste op de inleidende ellende na.

We hebben helaas niet meer gehoord of de twee koeien ook zijn teruggevonden.
 
Vietnamese man films himself in high-speed police chase for Facebook likes

He runs a Facebook business selling spare car parts.

full

A still photo taken from the footage of Tin’s high-speed chase with the police.

A young man in the southern Vung Tau City has filmed himself during in a high-speed police chase and uploaded the clip to Facebook. Vung Tau Police on Tuesday said it had summoned the man, identified as 21-year-old Huynh Trung Tin, for questioning over his reckless driving.

Earlier on Sunday, a 13-minute video began circulating on Facebook showing a motorcyclist being chased by a traffic police officer through the streets of Vung Tau, after he refused to be pulled over for speeding. The clip was filmed from the man’s helmet camera, with an added text box obstructing the bikes’ speedometer, but claiming the speed to be 299 kilometers per hour. The daredevil motorcyclist eventually managed to cut the officer off by taking multiple high-speed turns.

The footage filmed from the helmet camera of Huynh Trung Tin showing him involved in a high-speed police chase across Vung Tau City in April 2017.

At the police station, Tin admitted to having filmed and uploaded the video to Facebook, with the purpose of earning likes and followers he thought would benefit his online shop selling spare vehicle parts.

According to Tin, the incident occurred in April, when he was driving from Ho Chi Minh City to Vung Tau. Tin was found to be in violation of multiple traffic laws, including speeding, swaying, running a red light and obstructing an officer on duty, and was released on Tuesday afternoon after paying a heavy fine, according to a senior officer of Vung Tau Police.

full

Huynh Trung Tin at the police station on September 12, 2017. Photo: Tuoi Tre



Bron: TEMPLATE | HOME


Jammer van de textbox, ik had de werkelijke snelheid wel willen zien. Dat hij een politiemmotor te snel af is zegt mij niet zoveel: ze rijden hier niet op van die zware fietsen.

Op de website is de film te bekijken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan