Welke mooie brik heb jij gespot?

Status
Niet open voor verdere reacties.
,
full
 
Ach ja, natuurlijk. Nog goed thuis gekomen zonder startproblemen?

Nog een leuk opknappertje gezien, heeft zo te zien weinig eigenaren gehad. Ophalen wordt nog een hele uitdaging.
full
 
Mag ik me eige blikkie hier ook effe posten?

Ik heb er flink werk aan gehad. Tot het laatste boutje uit elkaar geweest, top-end revisie, stalen delen gezandstraald en gespoten. Aluminium delen geglaspareld en gespoten in de hittebestendige lak danwel zo gelaten zoals de carburateur die heb ik niet gespoten. Velgen waren ooit grijs nu zwart, spaken heb ik nieuw laten zetten, bandjes zijn nieuw. Ik heb het ding gekocht met 60k op de teller. Na alle opknapwerkzaamheden heb ik er 100km mee gereden, dus zuiger is amper ingereden. En dan is dit het resultaat.

full

full

full

full

full
 
Dit is een SR250. De straat versie van de XT250. De 250 hebben dezelfde basis als de 500 alleen hebben ze een wet sump. Alles vanaf de 500 en later heeft dry sump. De 500 hebben eigenlijk het dry sump systeem van de OIF Triumphs.

De SR500 en XT500 zijn meer bekend.

SRX600 heb ik ook gehad, die heeft een vierkant buizen frame. Gebouwd volgens het concept wat er niet per se op hoeft laat je eraf en wat er wel op komt moet van goede materialen zijn. Moet je natuurlijk altijd maar geloven die verkooppraat van de fabrikant. De SRX600 is de straat versie van de XT600

SZR660 heb ik ook gehad. Dat is een heel andere fiets met met een TZR250 deltabox frame en waterkoeling. Dit is de straat versie van de XT660

De 600 en 660 hebben op de enkele cylinder een dubbele carburateur en dan nog twee verwchillende types, een CV en een gasschuif. Dat zou als een tweetraps carb moeten werken, nou daar merk je niets van in standaardafstelling. Je kunt die dingen wel fantastisch tunen. Voor het circuit gingen ze van 48pk aan de krukas tot boven de 80pk aan het achterwiel. Hier in de buurt zit een specialist daarvoor, Hoogland motoren. Dick leeft helaas niet meer maar Jan heeft de zaak voortgezet. Man man wat heb ik daar gelachen bij die zaak. In een oude boerderij en na sluitingstijd ging men aan het bier. Later is de zaak iets opgeknapt daarvoor was het een oude bende joh, maar ze kennen die eenpitters door en door met straat en race ervaring. Uit heel NL kwamen mensen daar motoren afstellen op de bank. Dick heeft een eenpitter geprepareerd waar de coureur Nederlands kampioen mee is geworden. Close ratio verhoudingen? Dat malle ding liep 160 in de eerste versnelling. Bij starten moest het gelijk 2200 toeren draaien anders liep het niet en pakte de ontsteking het niet op. Echt een race ding en duidelijk niet geschikt voor straatgebruik.

Zo duidelijk genoeg? :)

Ik heb gewoon iets met die Yamaha eenpitters :)

Deze SR250 heb ik dus tot het laatste boutje uit elkaar gehad. Mijn SRX600 kocht ik in nieuwstaat van een verzamelaar. Voor mij was het ook verzamelobject en na 500km en diverse jaren heb ik die begin dit jaar doorverkocht. Toen stond de teller nog steeds maar op 13k origineel kilometer. Dat was een originele Nederlandse versie (grijze lak) en gen import zoals de rode versies. Ding was echt in showroom/woonkamer staat. De SZR was in redelijke staat maar stuurde gewoon fantastisch. Met 48 krukas pk leuk rijden met 1000cc supersports in de bergen en op dijkjes :)

Deze SR250 gaat ook in de verkoop. Na drie keer Yamaha eenpitter hou ik het nu bij mijn Harley sportster 1200. Een dubbele 600cc met vergelijkbare toerentallen en vermogensopbouw en trillingen als de 600cc eenpitter, al zal ik de enige zijn die dat vergelijk voelt als ik erop rij. Zowel met de Yamaha als de Harley kom ik onder de honderd niet in de vijfde versnelling. Ondanks dat iedereen het koppel roemt moet je die grote singles en twins wel rond laten draaien als je er langer mee wilt doen. Maar dat weten de liefhebber allemaal zelf ook wel :) Zo een 250 is vergevingsgezinder wat dat betreft want er komt minder kracht op en daarbij heeft de 250 de kortste versnellingen die ik ooit heb meegemaakt op een motorfiets, het lijkt wel een mountainbike gearing. Het zal mij ook niet verbazen als dr 250 dezelfde krukas heeft als de 500 maar dat weet ik niet. Dit is het enige blok dat ik ooit uit elkaar heb gehad maar voor een twee vond ik de krukas nogal een klomp ijzer, maar ik heb geen vergelijkingsmateriaal.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan