BMW R1200RT ervaringen e.d. Deel 15

Zie hier damted in "BMW R1200RT ervaringen e.d. Deel 15"
Remschijf achter zit met Torx 40 vast.
Gewoon bij de gespecialiseerde gereedschap handel gekocht.

Ik zou dus altijd voor Brembo schijven gaan en niet voor Lucas.
Als je in 10k je schijven kunt verslijten, dan rem je met schuurpapier.
Misschien tijd om ook in een micrometer te investeren, daarmee kun je "om" het randje meten.
Mijn achterschijf was versleten tot 4,15mm (na 78k en veel filerijden)

Dank, ik ga eens bij Auto Wessel langs anders bij Gerritse in Hilversum. Want die achterremschijf ga ik niet al te lang mee wachten.

Remschijf voor is een ander dingetje, het voorwiel er uit halen schijnt iets lastiger te zijn dan het achterwiel. Zo'n micrometer is ook wel handig denk ik, want het zou ook zomaar "mee kunnen vallen" als ik nauwkeuriger kan meten (hoewel ik vrees van niet, want dat randje zat er niet op toen de schijven gemonteerd werden....en ik voel toch behoorlijk een randje... :$ ).
 
@dylanpilot: ik ga al jaren met de dikke R1200RT tussen de file door. Het zal nooit een hobby van me worden en je hebt gelijk, als ik de R1200RS mee heb, dan gaat het een stuk relaxter. Maar het is ook met de RT wel te doen. Ik begrijp jouw keuze voor de scooter wel. Jouw RT is daarbij ook een klap jonger dan die van mij (3 jaar) en heeft 1/3 van de kilometers gelopen. Ik moet ongeveer 55 km naar het werk, deed dat eerst met een Yamaha Maxim 550 uit 1981. Toen ik weer eens in de kou liep te prutsen met aanduwen en de choke, zei mijn co-piloot van toen (die was ook toevallig met de motor, een R1150GS): "waarom koop jij nou niet gewoon een fatsoenlijke motor, jij bent toch de gezagvoerder van ons 2?". Dus toen kwam er een R1150RS. Hele fijne fiets, maar bij regen en kou keek ik steeds jaloerser naar die bestuurders van de R1200RT. Toen stonden er ook nog een flink bosje R1100RT's en R1150RT's in het motorhok. In het begin vond ik al dat RT spul veel te lomp, maar ik betrapte mezelf er op dat ik de R1200RT steeds "minder lelijk" begon te vinden.
Dus september 2014 een proefritje gedaan op zo'n lomp hobbelpaard....en ik was eigenlijk al meteen verkocht.
Als woon-werk motorfiets kan ik me echt geen betere vriend bedenken dan mijn Sidney. Die ik, na een diepte investering in Sidney blauwe lak (vandaar de naam), ook nog eens bloedstollend mooi vindt.
Voor het sportievere/speelsere rijden kwam er dus toch weer een RS bij ons. Die wordt inmiddels gedeeld met mijn lieve echtgenote. Nu met de Puma heb ik dus welgeteld 2 1/2 vervoermiddel tot mijn beschikking voor het woon-werk gebeuren. Maar ik sta er precies zo in als jij. Je leeft maar 1 keer en ik merk dat ik onwijs veel lol op de R1200RS heb. Naar het werk moet ik toch, dus waarom niet met een grijns op de snuit? En, als de temperatuur meevalt, dan ga ik met regen toch echt liever per RT dan per auto want het file rijden met de RT gaat weliswaar minder ontspannen dan met de RS, het is nog altijd 100 keer beter dan stilstaan in die rij en geen flauwe notie hebben van hoe lang de reis gaat duren....

Daar komt bij, ja de vaste kosten stijgen met het hebben van meerdere vervoermiddelen. Als je niet idioot weinig rijdt (uit ervaring kan ik zeggen dat 3.000 km in 3 jaar de kosten behoorlijk omhoog jagen, te veel stilstand is voor een auto niet goed), maar de kilometers een beetje over de 3 apparaten verspreid, dan dalen de variabele kosten per vervoermiddel weer wel: je komt immers minder snel aan de kilometers voor de onderhoudsbeurt, je verslijt je banden minder snel, etc. Dus ja, het is duurder, dat hebben van meerdere vervoersmiddelen, maar de troostende gedachte is dat de kosten van de slijtage onderdelen min of meer gelijk blijven. En anders noemen we het gewoon "hobby".
 
Zo'n links afstandsbusje heb ik niet Ron. Ben je weer zo speciaal dat jij die wel hebt...

Remschijven voor vervangen Jeroen is niet zo makkelijk als achter. Voor moeten er ringetjes tussen wiel en schijf en de plaatsing daarvan komt heel nauw. En das best een gepiel. Dus.
En dan zijn de BMW pre-loctite schijfrembouten wel erg welkom want dan zitten ze niet al snel vast.
 
Rechts een afstandsbus? Volgens mij niet, hoor. Alleen links. Hoeft er niet altijd af te vallen als deze met wat vet blijft plakken.

Nummertje 9 op het plaatje.

full
 
Zo'n links afstandsbusje heb ik niet Ron. Ben je weer zo speciaal dat jij die wel hebt...


Als je die niet hebt en je de as op moment wilt vastzetten, dan trek je de vorkpoten naar elkaar. Dan krijg je meteen rem- en abs problemen. Of je wiel loopt naar links tegen je vorkpoot aan. Busje zal er wel degelijk zitten.
 
Laatst bewerkt:
Links op het plaatje, waar de steekas is getekend is rechts op de motor. Busje (nr. 9) is rechts getekend, maar is links op de motor. Wiel is dus getekend met aanzicht schuin van voor (dus niet van de zijde van het motorblok).

Hi Erwin, we zitten op 1 lijn. Incl. busje :+
 
Als die bus makkelijk uit de keerring van het wiel valt is waarschijnlijk het busje en/ook de keerring versleten.

Als dat het geval is, heb je kans dat je wiellagers ook verrot zijn. Controleer dit dus ook zeker even, als je het wiel er toch uit haalt.

Mochten de wiellagers zeker weten in orde zijn, en de keerring is nog fris, en alleen de afstandsbus is ingelopen op de plek waar de keerring zit, dan kan je de bus nog even omdraaien en (met een lik vet in de keerring gesmeerd te hebben) terugzetten in de keerring in het wiel

Aanhaalmoment steekas is 50nm, klemschroef torx 45 20nm, remklauwen 30nm.

Controleer na alles aangetrokken te hebben, en de rem op druk gebracht te hebben, ook even of het wiel soepel draait als je er een slinger aan geeft.

\
Boel troep in de gleufjes van de blokjes. En een boel troep tussen de gaten van de remschijf. \
Gevulde gleufjes is normaal. Aangezien je remt ;)
Verbaasd me dat je schrijft 'troep in de gaten'. Zoals je weet rij ik ook het hele jaar door. Wel spuit ik de motor altijd erg goed af als er de schijn is van pekel. Bij mij zeker geen troep in de gaten en remklauwen ook best schoon.
Dus ik vraag mij af: spuit jij de motor eigenlijk wel af?

Volgens mij speel jij vals, want jouw motor heeft wave schijven met sleuven in plaats van gaatjes in de schijf, toch? :+
 
CVT....is dat niet een uitvinding van onze eigen DAF?

eh, nee.

Ome Huub heeft em wel voor het eerst in een auto toegepast en ja die N-CVT is hiervan een doorontwikkeling, maar uitgevonden heeft Huub em niet.
De CVT werd al in industriële aandrijvingen toegepast.

Er zijn trouwens wel meer merken die een CVT als "versnellings" bak hebben.
 
Nee joh..., valt hartstikke mee.

Zolang het voorwiel maar van de grond is, pak je het ding er zo uit.

Voorwiel van de grond ??
Hoe dan ?


Nou..., fiets op de middenbok, en nou heb ik een voorwielbok, waarmee je het voorwiel 'zo' lift, maar heb je die niet : houten plankje onder het blok, en die fiets iets met een autokrik omhoogdrukken.

op zijn zuinig ...... :)


Vanaf rechts de steekas lossen, en verwijderen.

En daar heb ik onderstaand gereedschapje voor, want die past weer mooi op de momentsleutel.

[afbeelding]

en weer over de balk gooien ....... B|

Ik heb gewoon zelf zo'n tooltje gemaakt:

Boutje met 22mm. kop
Anderekant 22mm. moer vastzetten met een laspitje.
En oot kan de was doen kan aan de slag.





full
 
Aanhaalmoment steekas is 50nm, klemschroef torx 45 20nm, remklauwen 30nm.

Controleer na alles aangetrokken te hebben, en de rem op druk gebracht te hebben, ook even of het wiel soepel draait als je er een slinger aan geeft.

Zo hoort het: (bron BMW reparatie manual)

  • Zet steekas (met bvb Ron zijn zeskant) handvast.
  • Motorhefbrug laten zakken (motor op z'n wielen zetten).
  • Laat de voorvork enkele malen krachtig inveren.
  • Steekas aandraaien 50 Nm
  • Asklembout vastdraaien 19 Nm

Daarmee voorkom je dat het wiel niet spanningsvrij wordt gemonteerd en b.v.b. zwaar gaat lopen.

Tis ook niet verkeerd om even te kontroleren of de ABS sensor goed zit (afstand) ten opzichte van de ABS ring. Is een must bij vervangen van lagers

Roelof.
 
:^ naar Erwin!

Ik heb dat M10 bout en moer zelfbouwsetje in mijn gereedschaptasje voor onderweg zitten.

Thuis ligt zo'n mooie:
...Ron... in "BMW R1200RT ervaringen e.d. Deel 15"

Voorremschijven is inderdaad wat lastiger. Eerst boutjes warm stoken tot 80 graden.
Goed opletten met alle ringetjes etc.
Nieuwe sets voor kopen ook!
 
Laatst bewerkt:
[afbeelding]

Gisteren avond was ik dus te gast bij Thijs en Noortje. Een boel geleerd. Namelijk dat de remklauwen met torx 45 bouten vast zitten en niet met torx 40 bouten, wat ik even dacht omdat het T40 bitje goed leek te passen. Moet dus allemaal strakker zitten blijkt. Pennetje van het klauwtje achter dat de schijfjes vast houdt zat behoorlijk vast. Boel troep in de gleufjes van de blokjes. En een boel troep tussen de gaten van de remschijf. Die zo goed als aan vervanging toe is. Bij bijna 60k. Dacht daar nog even dat het dan al schijf 3 zou worden van de RT, bleek gelukkig vanmorgen na het spitten door alle onderhoudsfacturen van MSA, Harry Meijer en Van Harten dat dit niet het geval was. Wel dat het huidige setje blokjes het 3e setje is. Het eerste setje ging er al bij 20k af, het tweede setje bij 40k. Thijs vertelde dat het mogelijk is dat ik met de tenen teveel op het rempedaaltje zou hebben geleund. Dat zou kunnen. Inmiddels rij ik een jaar met ander laarzen en lijkt mijn zithouding verandert. Want het huidige setje is dus ook 20k ervaring rijker maar nog lang niet versleten.

Tsja, bij onderhoud moeten de garages op safe spelen; per slot van rekening zien ze hun klanten graag komen. Dus beoordelen ze de blokjes en maken een schatting hoelang ze nog meegaan. Hiermee houden ze uit veiligheid overwegingen een ruime marge aan: de blokjes kunnen na 20K nog wel 10K mee, maar de volgende beurt (weer na 20K) halen ze net wel, of net niet. Halen ze het wel merkt de klant daar niks van; halen ze het niet dan heb je ijzer op ijzer.
Buiten het veiligheidsaspect moet de klant vaak ook nieuwe schijven en is ie ontevreden en ben je een slechte dealer.


Op het werk beginnen de schijven met 46mm.
Bij het vervangen van de blokken mogen de schijven max. 38mm. zijn.
Bij < 36mm. is het altijd vervangen, ook als er nog genoeg voering op de blokken zit.
Ook hier een ruime marge, niet uit commercieëel oogpunt, maar uit veiligheidsoogpunt; per slot van rekening wil je niet op je geweten hebben dat een volle bus in de sloot belandt.


Ik beoordeel de remschijven/blokken van mijn auto's 2x per jaar bij het wisselen van de zomer/winterbanden. (vv)
Bij de motor check ik bij het begin van het seizoen de remmelarij en schat in of ze het einde zullen halen.
 
Zo hoort het: (bron BMW reparatie manual)

  • Zet steekas (met bvb Ron zijn zeskant) handvast.
  • Motorhefbrug laten zakken (motor op z'n wielen zetten).
  • Laat de voorvork enkele malen krachtig inveren.
  • Steekas aandraaien 50 Nm
  • Asklembout vastdraaien 19 Nm

Daarmee voorkom je dat het wiel niet spanningsvrij wordt gemonteerd en b.v.b. zwaar gaat lopen.

Tis ook niet verkeerd om even te kontroleren of de ABS sensor goed zit (afstand) ten opzichte van de ABS ring. Is een must bij vervangen van lagers

Roelof.

Het wiel zet je vast op 50nm met de steekas, onder een bepaalde spanning dus :+ Met het in-veren zorg je dat de vork spanningsvrij over de as zit.

Slinger geven om te kijken of alles soepel draait zei ik zodat er dan eventueel een vastzittende remzuiger(s) aan het licht kan komen.. :)

En een motor met telelever inveren zonder dat je de remmen gemonteerd hebt en aangeknepen hebt is best wel lastig :+
 
Als dat van de kwaliteit is van wat op jouw foto te zien is, laat dan maar zitten...

Het beste gereedschap maakt men zelf..


Als je niks hebt liggen en je moet toch verder vind ik dit wel een prima oplossing.

Als je dagelijks een steekas moet loshalen is een tool wel de moeite, doe je het 2x per jaar dan is dit toch een mooie oplossing?
 
Terug
Bovenaan Onderaan