[[[ ══ Suzuki GS500 Topic #29 ══ ]]]

8y1abiage2dr.jpg


Heeft iemand toevallig nog zo'n pickup sensor liggen? Is het type met de enkele pickup.
Bouwjaar is 2002. Ik hoop dat dit het stotteren bij volgas kan verklaren?
 
Laatst bewerkt:
Hallo, iemand nog intresse in een nette gs 500 ?
Ik heb hem anderhalf jaar geleden gekocht bij gixxer bassie waar die helemaal na gekeken is en voorvork revisie heeft gehad.
Mijn vriendin heeft nu een eigen motor gekocht en ik ga een auto kopen voor het werk dus heb hem niet meer nodig.

kmstand is 38500
olie en filter heb ik nog op de plank liggen dus zal ik binnenkort verversen.
ketting, banden en remblokjesvoor een half jaar geleden vervangen, die zijn dus 70/80%

ronddom de motor wat krasjes en gebruikssporen

8LCxcfL.jpg
 
Laatst bewerkt:
Vraagje, heb gelezen dat sommige een bredere achterband hebben, dan de standaard maat 130 70 17.
Klopt het dat je een band van 150 60 17 kan plaatsen, zonder enige aanpassing?
 
http://wiki.gstwins.com/index.php?n=Upgrades.Tires:

Stock tire size is 110/70-17 front, 130/70-17 rear. (and they are "bias" tread, not radials, so dont freak out about using bias replacements). It is recommended that the stock size be used for any tire that is available in that size. This will maintain the best handling. Sometimes a larger tire is used, for example on the rear, a 140/70 or 140/80, and in some cases 150. This is done because certain styles or compounds are not available in the stock sizes. It is often also done for cosmetic reasons.

Putting a 150 on the GS's 3.5 inch rear rim is a controversial topic. It's been done with success, but it can cause excessive wear and erattic handling in some cases. It also requires modifying at least the brake caliper torque arm for extra clearance. Swapping rear wheels to something wider allows for proper fitment of most 150 section tires.
 
Nu m'n voorvork daadwerkelijk fatsoenlijk dempt en rijdt, merk ik pas dat m'n achter schokbreker eigenlijk behoorlijk te wensen over laat. Hij deint en tegelijkertijd heeft het wel wat weg van een pogostick. Hij lijkt ook wat te zweten, hij was in ieder geval wel vochtig gistermiddag, en geregend heeft het de laatste tijd natuurlijk niet.

Nu is er zat te vinden over shock upgrades voor de gs500, maar in alle gevallen gaat het om een upgrade die berekend is op meer kg. Ik weeg 55kg zonder motorpak, en ik kan nu al maar nét bij de grond. Ik wil dus eigenlijk niet een te stugge vering en het liefst ook geen hoger kontje.

Disclaimer: ik heb gisteren een beknopte uitleg gekregen over hoe rear shocks werken, en toen begreep ik 't nog, maar ik ben nu alweer kwijt wat de veer doet en wat de demper doet.

De katana shock valt wel af, denk ik. Die rijden mensen van 80kg nog op de zachtste stand, dus ik denk niet dat dat erg comfortabel voor me wordt. De sv650 shock ook, want die maakt 't kontje aanzienlijk hoger. De R6 shock lijkt me nog een optie, die veer is in ieder geval "zachter" dan de katana veer, en je kunt er verdraait veel aan instellen (wat ik niet begrijp), dus dat is dan nog wel te doen?

Maar verreweg de goedkoopste optie, in theorie, zou natuurlijk een andere/betere/nieuwere gs500 shock zijn. Het enige probleem daarmee is dat ik niet weet of mijn shock me niet bevalt omdat 'ie versleten/af/whatever is, of omdat 'ie gewoon fabrieksaf al niet ideaal is voor mij.

Dus. Mijn vragen aan mensen met aanzienlijk meer kennis dan ik:

1.- Klopt het als ik denk dat de veer van mijn schokbreker "te hard" is ingesteld voor mijn gewicht, omdat hij me zo hard over drempels heen lanceert enzo? Heeft het zin om dan verschillende standen (van de 7) te proberen om dit er wat uit te krijgen?

2.- Is het aannemelijk dat de demping (olie etc) van mijn schokbreker eigenlijk "op" is, omdat hij zoveel nadeint en een beetje zweet? En indien ja, kan ik 'm dan beter laten reviseren (kan dat überhaupt) of vervangen?

3.- Stel ik moet 'm inderdaad vervangen, wat zou dan het advies zijn? Een standaard gs500 schokbreker, maar dan in goede staat, of een R6 schokbreker, of iets anders?

Ik zie zelf door de bomen 't bos niet meer zo goed. :X
 
Laatst bewerkt:
@CravingCookie,

Je begrijpt dat iemand van 100 kg dit als een luxe probleem ziet.

Ik zou zeker de originele veer een kans geven. Zet de veer in het midden of op de lichtste stand en je zal zien dat je een andere fiets krijgt.

De GS500 is gebouwd voor kleine, lichte mensen. Ik merk dat doordat mijn veer al regelmatig aan het eind zit.
Ga je de veer vervangen door een nog stugger exemplaar, wordt het lanceereffect alleen maar groter.
Je kan een inschatting maken of een veer stugger is door de totale massa van de motoren (donor en GS500) te vergelijken, waarbij ongeveer geldt: zwaardere fiets is stuggere demper.
 
@CravingCookie,

Je begrijpt dat iemand van 100 kg dit als een luxe probleem ziet.

Ik zou zeker de originele veer een kans geven. Zet de veer in het midden of op de lichtste stand en je zal zien dat je een andere fiets krijgt.

De GS500 is gebouwd voor kleine, lichte mensen. Ik merk dat doordat mijn veer al regelmatig aan het eind zit.
Ga je de veer vervangen door een nog stugger exemplaar, wordt het lanceereffect alleen maar groter.
Je kan een inschatting maken of een veer stugger is door de totale massa van de motoren (donor en GS500) te vergelijken, waarbij ongeveer geldt: zwaardere fiets is stuggere demper.
Haha, ja, dat snap ik. Het is wel vervelend dat er zeker op gstwins veel informatie over de shocks te vinden is, maar ik heb daar nog niemand gevonden die ook maar in de buurt kwam van m'n eigen gewicht, dus daar heb ik weinig aan.

Dus als ik de veer anders instel, zou het pogostickeffect weg moeten kunnen gaan? En het deinen, duidt dat er dan inderdaad op dat m'n shock gewoon op is? Kan ik die ergens laten reviseren, of ben ik dan beter af met een tweedehands gs500 shock? Die zijn inmiddels allemaal vrij oud natuurlijk.


Of vraag Hyperpro voor advies.
Zij weten exact wat de beste optie voor jou is.
Zo te horen is de demping helemaal weg.
Ouderdom olie en lekkage..
Hyperpro zet voor 160 euro een nieuwe veer op m'n eigen schokbreker, maar daar heb ik dus niks aan als die demper zelf naar z'n grootje is. En ik ga geen 400 euro neerleggen voor een nieuwe shock. Dus hyperpro is wmb geen optie.
 
Laatst bewerkt:
Neem eens contact op met bph motoronderdelen / gixxer bassie. Die heeft vast nog wel een andere demper/veer liggen voor niet te veel geld. Probeer dat eens.
 
Zo,

Gisteren een stevig stukje snelweg gereden. Ik weet dat de GS500 daar niet voor gemaakt is en dat was te merken. Al na ongeveer 50 km stond de oliethermometer op 130 graden terwijl ik gewoon 120 km/uur reed.
Uiteindelijk zorgde een stukje bijna 130 rijden er voor dat de thermometer richting 140 graden ging en toen ben ik maar tussen de vrachtwaggels en sleurhutters gaan rijden. Ik heb er wel een hoge kwaliteit verse vol-syntheet in zitten, maar je kan te veel vragen van het mechaniekje.


Maar nu reed ik op een vlakke weg met constant 130 km/uur. Stel je voor dat je volgas en volle bepakking een Duitse Autobahn pakt met dit weer. Dan gaat de thermometer wel verder dan 140 graden, de temperatuur waarvan veel technici beweren dat dat toch wel het maximum is (gemeten onder in het carter).
 
De mechaniek is prima geschikt voor snelweg, ik doe bijna niet anders. De koeling daarentegen :P Ze hebben destijds niet voor niks in de warme landen een oliekoeler voorop geplakt, met name bij de kuip versies. Als het echt warm is dan moet je het gewoon niet te gek maken.
 
Olie zat bij mij vandaag ook op 100 graden constant, ga over paar weken naar Groningen ter aandenken van Martijn. Wij rijden dan een rit met een paar anderen van hier, ben benieuwd wat de gs dan aangeeft als ik 300km moet rijden dan. Rij namelijk nog amper op dat ding sinds ik een auto heb.
 
Vrijdag ben ik teruggekomen vanaf Bremen nadat ik vanaf Malmö naar huis ben gereden met mijn vriendin + bepakking. Met +- 100km/u bij 36 graden zat de temperatuur al op 122 graden. Het was echt te heet voor de motor om meer gas te gaan geven.
 
Eendje had er dinsdag ook best wat moeite mee, 250km snelweg met 140 teller. Merkte dat 'ie na de twee tussenstops vrij hoog stationair bleef plakken als ik 'm weer startte. Normaal heeft hij nul moeite met langere stukken snelweg, maar deze temperaturen is gewoon niet chill. Binnenkort sowieso maar eens de koelribben goed poetsen, dat heb ik ook nog noot echt grondig gedaan. :P
 
Er is trouwens as we speak tóch een R6 shock onderweg. Ik vond een hele goede deal voor een 2011 R6 shock en voor dat geld wil ik 't wel proberen. Er zit hier in de buurt ook een veringspecialist die voor 25 euro het hele zwik afstelt, dus hoewel ik het zeker eerst zelf wil gaan proberen, is dat wel een fijn idee om in 't achterhoofd te houden.
 
Laatst goed doorgereden richting zuid frankrijk, ik wil de olie temperatuur van toen niet eens weten denk ik. Maar het werkt allemaal nog even goed (of slecht) als bij vertrek
 
De R6 shock is binnen! Als het goed is zijn morgen de boutjes die ik nodig heb binnen bij Motoport en dan ga ik eens kijken of ik dat ding verwisseld krijg. De nieuwe shock ziet er wel echt supermooi uit, al moet ik heel eerlijk zeggen dat ik zo'n ding echt veel minder groot en al helemaal VEEL minder zwaar had ingeschat. :')
 
Een kleine vraag, wanneer de carburateur iets lekt ( beetje zweet als het ware ) kun je dan nog wel even doorrijden of is dit uit den boze? De 29e augustus heb ik namelijk pas een afspraak voor een grote beurt.

Mijn dank :]
 
Terug
Bovenaan Onderaan