Ja, nog even over die Vectrix, kan dat?

Op Scooter station de elektrische E-Satelis van Peugeot.

full


Foto: Scooter station.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb gisteren een Brammo Empulse besteld, met Li-ion.
Electrified Power | Cummins Inc.
Wordt helaas pas in 2011 geleverd.[afbeelding]

Tot die tijd toch nog maar een VX-1 ?

Zo, dag oma!

Tijd om dit elektrisch rijden topic weer op te graven. Ik heb zelf ook sterke interesse in de Bramma Empulse. Weet iemand hoe het zit met typegoedkeuring voor deze motor, of anders of het mogelijk is om deze motor zélf te laten keuren voor gebruik op de openbare weg?
 
Is allemaal prima mogelijk, maar wordt een dure hobby als er geen Europese typegoedkeuring voor is. Bel gewoon de RDW en laat je doorverbinden met de keurmeester.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb laatst iets gelezen over de plannen van Brammo en daar hoorde ook uitbreiding naar europa bij. Volgens mij was dat met de aankondiging dat ze de productie via flextronics gingen uitbesteden. Dus ik denk dat met wat geduld deze ook hier verkrijgbaar wordt. Maar dan waarschijnlijk via de mediamarkt ofzo.
Productie via Flextronics is trouwens gewoon heel erg slim, ze zijn wel wakker daar bij Brammo hoor.
 
Nu een paar dagen in bezit van de nieuwe firmware (volgens Escini de eerste in NL), haal nu 110KM/H en dat is best handig met invoegen op de A2. Daar rij ik verder gewoon netjes 100.
Ik heb dus nu eventjes de snelste Vectrix van het land :-)
Vandaag op weg naar huis een piaggo mp3 ingehaald op die A2, was wel grappig. Kon niet zien of dat nu een hybride was want ik ken de modellen niet goed genoeg.
De accelleratie is bij mij minder met die nieuwe firmware maar op andere forums hebben ze andere ervaringen. Het kan komen omdat mijn gashendel een te hoge aanstuur waarde afgaf (meer dan 865). Bij de oude firmware was dat kennelijk geen probleem (en was de acceleratie daarom misschien heftiger) maar de nieuwe die accepteerde het niet (mag max 850 zijn).
Bij volgas kreeg ik dus een foutmelding en sloeg de motor af. (herstarten door even linker en rechter rem in te knijpen).
Probleem is door Escini opgelost door een andere gashendel te plaatsen.
Door die mindere acceleratie heb ik wel het gevoel dat ik meer range heb dan voorheen, maar na twee dagen durf ik dat nog niet hard te maken. Ik ga het in de gaten houden.
 
Rijdt er nog iemand, Vectrix? Update'tje van een rijder?

Met de stijgende brandstofprijzen, zat ik me alvast een beetje oriënteren op elektrisch. Ik vind het nog steeds jammer dat zo langzaam gaat, kwa prijzen is het al te doen.
 
Laatst bewerkt:
binnenkort wordt mijn Vectrix 2 jaar.
ongeveer 8000 km gereden.
ben nog steeds zeer tevreden, mijn batterij schijnt nog steeds prima te presteren. (+- 50 a 60 km op een lading, als ik niet te hard aan de gashendel draai :-))
kosten tot hiertoe (buiten aankoop):
-80 a 100€ elektriciteit
-75€ nieuwe achterband
problemen tot hiertoe (opgelost onder garantie):
-zekering 125A - vervangen door 200A
-dashboard fout - dashboard vervangen

Ik ben sinds kort verhuisd, een kilometer of 11 van mijn werk, een daar is de Vectrix perfect voor. Het gebeurt ZELDEN dat ik de auto neem. (alleen als er sneeuw ligt, of als ik de kinderen of iets groot moet transporteren)

zou ik iemand aanraden van er één te kopen?
ja en nee..
ja, (als je een goeie deal kan vinden) als je 10 tot 40 km per dag moet kunnen doen.
nee, als je twee linkerhanden hebt, en/of als je het leuk vindt dat benzine binnenkort naar de 2€ gaat :-)
het is niet waarschijnlijk dat je je investering vlot kunt terugverdienen, omdat het batterij-systeem (dat op zich niet slecht is) een BMS (battery management system) mist, waardoor de vooropgestelde 80.000 km "lifespan" waarschijnlijk een beetje hoog gemikt is.
Door de problemen te erkennen, en er rekening mee te houden, zal je waarschijnlijk toch héél wat kilometers kunnen vreten.

hopelijk heeft iemand er wat aan.
en indien niet: blijf nog maar een paar jaar staan huilen aan het benzine station :-) hihi..

Turok
 
Thanks voor de update, was vooral nieuwsgierig. Vind het toch jammer dat er nog niet veel alternatieven zijn.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb er nog niet moeten aan sleutelen (de twee kleine problemen tot hiertoe zijn in garantie opgelost)
maar als je een complete technische nul bent, zonder begrip van basis elektro en techniek, is de kans groot dat zo'n machine binnen enkele jaren voor de schroothoop is:
de kans is reëel dat de batterij het vroegtijdig begeeft als je niet een aantal basisregels respecteert.
én onderdelen zijn moeilijk te verkrijgen én duur (werkuren ook).
het is géén Harley, maar het is ook geen Honda of BMW.
Ik zit vaak op een gespecialiseerd forum te lezen, en ondanks het feit dat ik een goede technische achtergrond heb, gaat het meeste toch mijn petje te boven hoor :-)
Ik heb heel veel geleerd over batterijgedrag (universeel zowel als specifiek voor de Vectrix) en als je de Vectrix gewoon zou gebruiken zoals ze in de handleiding zeggen, zal je batterij het snel begeven (er zijn genoeg voorbeelden van).
dat is het gevolg van één van de belangrijkste tekortkomingen van de Vectrix: het gebrek aan een BMS (battery management system) die de cellen balanceert.

Dit alles klinkt misschien negatief, maar als je ooit een testrit gemaakt hebt, dan begrijp je ongetwijfeld waarom er toch mensen zijn die de (te gekke) prijs hebben betaald :-)

dirk
 
Ik ben het helemaal met Turok eens. Ik heb nu 13.000 km gereden en mijn accus worden nu echt slechter. De importeur moet hier nog naar kijken dus ik weet nog niet of het terminaal is. Wacht al sinds eind januari op een bezoek. De ondersteuning is dus helaas matig, onderdelen zijn ook zeer slecht leverbaar heb ik vorig jaar mogen ondervinden.
 
Hallo Dirk (Turok), Ik heb ondertussen zo'n 6000 km met mijn Vectrix. Na u berichtje op dit forum krijg ik schrik voor de levensduur van mijn batterij. Kan je eens uitleggen wat de bassisregels zijn voor het optimaal houden van de batterij? Nog een vraagje: Wanneer heb jij de zekering laten vervangen? Hoeveel km had u vectrix toen? Dank bij voorbaad, Andy
 
Maandag is de importeur langsgeweest om naar mijn accu's te kijken. Er was niets te ontdekken via het laptop programma. Alles zag er netjes uit.
Hij heeft daarop een "force 30Ah" commando ingegeven en ik moest de accu's leegrijden en de daaropvolgende laadbeurt volledig laten voltooien.
Ongelofelijk maar waar maar, ik heb de rest van de week weer gereden alsof er nieuwe accu's in zaten. Wat een verschil! Ik denk dus dat mijn probleem is verholpen, hopelijk blijft het zo.

Ik heb ondertussen ook een theorie ontwikkeld waarom mijn accus terug zijn gevallen in capaciteit. Het is maar een theorie maar toch.
Ik denk namelijk dat het komt door het rijden in zeer koude omstandigheden. Ik heb namelijk de hele winter doorgereden (zo'n 5000 km). De accu's hebben dan minder capaciteit en bij het laden wordt er minder energie opgeslagen.
De Vectrix houdt bij wat je tijdens een rit aan KWh verbruikt en enkel dat zal hij tijdens het opladen in de accu's stoppen. Wanneer het dus erg koud is verlies je zo bij elke laadbeurt een beetje capaciteit. De software merkt dit waarschijnlijk niet en zo loopt de boel dus langzaam terug. Dit is in ieder geval mijn theorie. Want als de accu's werkelijk slechter waren geworden dan had dat 30Ah commando de boel alleen maar verder gesloopt.

Laad tips en basisregels voor Andy:
Zorg dat je de laatste firmware/software hebt!
Rij niet te hard en trek rustig op wanneer je de onderste 2-3 strepen hebt bereikt. Enkele cellen in de accu kunnen dan namelijk van polarisatie wisselen wanneer ze niet geheel in balans zijn qua capaciteit. En dat vinden die cellen echt niet leuk...
Zorg dat de lucht inlaten (de 2 kleine roostertjes boven het voorwiel) niet verstopt zitten. Hierdoor krijgen de accu's hun koeling tijdens het laden.
Luister bij het aanslaan van de ventilatoren bij het opladen altijd goed of je er 2 hoort aanslaan (ze slaan 1 voor 1 aan dus dat hoor je zo). Als er maar 1 werkt dan zijn de accu's heel snel in onbalans en dan krijg je grote problemen.
Hou heel goed de temperatuur van de accu's in de gaten. Dit doe ik voor en na elke rit door even de kill switch om te zetten en dan de linker rem handel in te knijpen. De temperatuur van de accu's verschijnt dan in het venster waar normaal het geschatte bereik wordt weergegeven. Daarboven staat het huidige voltage van de accu's. Wanneer er een heel groot verschil is in temperatuur voor en na de rit dan heb je of heel hard, of de accu's helemaal leeg gereden. Als je niet heel hard of heel leeg hebt gereden en bij normaal rijden al meer dan 10C verschil zit dan moet je gaan oppassen.
Zodra de temperatuur van de accu's na een rit boven de 25C komt dan moet je voor het laden even pre-koelen. Dit doe je door de rechter of linker rem handel in te knijpen terwijl je het contact uitzet. De rechter rem is 30 minuten koelen en de linker kun je zelf instellen tot maximaal 8 uur. I heb zelf de linker op 3 uur staan. Dat is voor mij in de zomer voldoende. In de zomer heb ik temperaturen tot 38C gezien, na 3 uur koelen en laden was dat dan altijd weer gezakt tot onder de 30
Laad in de zomer altijd 'snachts, dan is het koeler
Ik laat het laadprogramma altijd helemaal afmaken. Maar daarover zijn de meningen verdeeld, niet idereen doet dat maar dat zijn met name de mensen die nog oude software hebben. Hou gewoon tijdens het laden ook de temperatuur af en toe in de gaten. Je leert het temperatuurs gedrag van de accu's zo kennen. Zolang de temperatuur niet omhoog schiet kun je het programma het beste laten afmaken. De laatste periode (wanneer de speedo op 30KM/h staat) is ook een calibratie van de accu cellen namelijk.
Belangrijk: Laad altijd zo kort mogelijk voor het rijden op. Voorbeeld: ik rij met name woon-werk. Ik laad dus nooit op vrijdag middag maar op altijd zondag avond. Hetzelfde geld voor vakanties. Tenzij je echt voor een aantal maanden niet gaat rijden. Dan moet je af en toe even een beetje laden (niet vol dus) omdat anders de accu's te ver leeglopen. De computer blijft namelijk altijd een beetje stroom verbruiken, ook als de Vectrix helemaal uit staat.
1x in de 12 uur rijden zal de Vectrix een extra lang laadprogramma uitvoeren waarbij het display af en toe een half uurtje uitspringt (de fans blijven wel draaien). Onderbreek dit laadprogramma bij voorkeur niet. Dit is namelijk het uitgebreide calibratie programma om alle cellen weer op gelijk nivo te brengen.
Ik rij na zo'n programma meestal even tot het rode acculampje gaat branden om zo de accu meter (de 17 streepjes in de rechter dash kolom) weer te resetten zodat ik niet voor de verrassing kom dat de laatste 2-3 strepen ineens wegvallen.
Vroeger reed ik ook eens in de zoveel tijd de accu's leeg tot de Vectrix niet harder ging dan 20km/h maar iedereen is het er nu over eens dat dat alleen maar schade toebrengt aan de accu's dus daar ben ik mee gestopt.

Verder zijn er mensen die de regeneratieve rem niet gebruiken of die niet harder dan 70 rijden. Ik vind dat te ver gaan, daar heb ik hem niet voor gekocht.

En dan ben ik vast nog wat vergeten :-)
Hopelijk helpt dit wat.
 
hier enkele tips

-gebruik de twee uitersten van de batterij zo weinig mogelijk (als het bereik van een EV pakweg 50 km is, en je moet 45 kilometer kunnen rijden elke dag, dan gaat je batterij er snel aan.)

-de vectrix kan gewoon te snel te veel stroom uit het bat-pack trekken. beheers je drang naar pk's een beetje:-)

-als je een "deep discharge" wil doen (wat eigelijk af en toe nodig is om kristalvorming op kathodes te vermijden (=zgn geheugeneffect) + om de fuel-indicator te kalibreren), doe het dan na een volledige lading met equalisatie. dan zijn al je cellen hopelijk een beetje tegelijk vol en leeg.
maar doe het vooral niet te vaak (om de week, dacht ik, raadt Vectrix zelf aan). Ik doe het om de 2 maanden ofzo.
Nimh batterijen kunnen eigenlijk heel wat verdragen, maar er zit geen BMS in de V, dus kunnen de spanningen van de individuele cellen gaan verschillen mettertijd. Dan wordt een "deep discharge" soms fataal voor de slechtere cellen (reverse charging fenomeen).
sommigen proberen ook de equalisatie op het einde van elke lading te vermijden, omdat deze eigenlijk te bruut gebeurt. (kan je met een timer doen)

-als het warm is, en je vraag nogal wat van de vectrix, check dan af en toe de temperatuur van het bat-pack (linkse rem en dodemansknop samen) boven 50 graden probeer ik weg te blijven. boven 60 heb je al mogelijk schade.

-laden in hoge temperaturen ook vermijden (laden warmt pack nog meer op). stel best een charge delay in en laat evt. 's nachts laden.

deze (algemene) informatie over NIMH packs is grotendeels (uit mijn geheugen) vrij vertaald / gedistilleerd uit een document dat Vectrix zelf verdeelt onder distributeurs.

mijn zekering is vorig jaar rond 6000 km vervangen dacht ik.. maar vooral NAdat hij gefaald had.

Turok
 
hehe bijna tegelijk gepost :-) fijn dat we op één lijn zitten ook :-)
 
Laatst bewerkt:
Hallo Turok & kingcharles, Vriendelijk bedankt voor de prachtige uitleg!! Nu weet ik waar ik moet op letten.
 
De Lithium machines van VECTRIX zijn/worden geproduceerd. De 30Ah VX-1 Li versie is al te bestellen en leverbaar en de 42Ah VX-1 Li+, wordt vanaf mei leverbaar. Wij zullen de nieuwe prijzen hier op MF plaatsen. Ook de VX-2 is leverbaar en later dit jaar zal de VX-3 (lithium 42Ah) zijn intrede doen.

VECTRIX is voor "European E-Bike of the year" genomineerd met drie uitvoeringen. VX-1, en VX-2 (2 uitvoeringen) de bekendmaking vindt plaats volgende week dinsdag tijdens de "final tests" op circuit park Zolder in Belgie.

Vele Europarlementariers zullen daar ook aanwezig zijn om de VECTRIX te testen.

Binnenkort zal ook bekend worden of de VECTRIX zal worden toegelaten tot de categorie "examenvoertuigen" waarmee er dan mogelijkheden gaan onstaan om het rijbewijs te halen op een elektrische motor. Dit zal een europees besluit zijn. Wij zijn er al vanaf 2008 mee bezig dit geregeld te krijgen en de aanhouder wint zie je wel.
 
wel één ding dat me dwars zit..
NIEUWE motors kunnen leveren, geen probleem, maar ik zit al van voor de winter te wachten op een hoger windscherm.. dat kunnen ze niet leveren.. hopelijk komt er nog iets van voor volgende winter.
(Vectrix VX1 2008 @ 10.000kms)
 
Ik herken me hier helemaal in Hybride, kon ik maar eens een dagje zo'n ding lenen. Wat de markt betreft: die is er nu niet. Eerst moet de benzine nog flink wat duurder worden, dus hopelijk vinden ze geen nieuwe olievelden want dan gebeurt er echt niets. De Amerikanen zijn wat dat betreft meer wakker geschud dan Europa. Bovendien zijn wij al langer gewend aan hoge prijzen en zuinige kleine motoren.

Als het dan zover is dan zullen vooral de motorscooter-rijders de (zeer kleine) doelgroep zijn, want zij zijn gewend aan rijden met een automaat. En milieuvriendelijke elektrische scooters met A-rijbewijs zullen nooit een versnellingsbak hebben. Maar goed, nu gebeurt er weinig. Ik ben in Amsterdam gaan kijken bij een nieuwe bromscooterzaak op de Overtoom met voornamelijk elektrische scootertjes. Best leuk, en mij werd verteld dat die importeur ook bezig is met elektrische bestelautootjes. Het is jammer dat er tot nu toe alleen maar Chinese produkten leverbaar zijn, er zit niet 1 kwaliteitsprodukt bij: Het is allemaal goedkoop retro glimmend plastic en vage Vespa-namaak. Het wordt tijd dat de grote merken ook eens wat initiatief tonen, in de autowereld gebeurt absoluut meer op dit moment.

Bij Preuninger, laan van waalhaven 417 in Den Haag, wijk ypenburg staat een witte motorscooter, kan je proef mee rijden. tel 0703073950
 
VECTRIX verkozen tot "European E-Scooter of the Year 2011" !

Dit weekend werd Circuit Zolder omgetoverd tot hét ecologische hart van de Europese mobiliteit. Tijdens de tweede editie van Clean Week 2020 stelden opnieuw zowel grote als kleine merken hun ECO autos' en tweewielers voor.

Bovendien vond dit jaar de eerste Europese verkiezing plaats van ‘eScooter van het jaar’ waarbij VECTRIX VX1 Li/Li+ (Motorscooters > 45 km/h) en VECTRIX VX2 (E-Scooters < 25 km/h) trotse winnaars zijn geworden.

De elektrische tweewieler wint steeds meer aan populariteit voor woon-werkverkeer.
 
Hallo, Een vraagje over het wisselen van banden. Ik heb namelijk 7600 km gereden en zou graag de achterste band laten wisselen. Doet men dit best bij een bandencentrale of de leverancier van de motorfiets. Dank bij voorbaat, Andy
 
Andy, vraag Escini waar de dichtsbijzijnde dealer zit. De achterbrug moet los, op zich niet zo ingewikkeld maar voor de zekerheid...
Ik ga altijd naar bikexperience in Amsterdam noord voor het wisselen van de winterbanden op de Vectrix. Zo heb ik meteen 2x per jaar een check van de bewegende delen en remmen en heb je al het onderhoud weer gehad :-)
 
Bedankt!!! Ik ga contact opnemen met de garage waar ik hem heb gekocht. Hoeveel km doe jij met een band en hoeveel betaal je voor een wissel, onderhoud? Nonmaals bedankt voor de vlugge reactie!!
 
Als je de band bij de dealer koopt ben je ongeveer 100 euro per band kwijt. Wisselen is dan "gratis".
Het wisselen van mijn winterbanden kost mij 50 euro per keer.
ik haal tussen 8000 en 10000 km met een achterband.
 
Terug
Bovenaan Onderaan