How-to: ABS Kuipreparatie met MEK. (methylethylketon)

Kees Den Haag

MF veteraan
28 apr 2005
4.909
110
Den Haag
Howto: ABS Kuip reparatie
Begin december ben ik onderuit gegleden in een parkeergarage. Regen en andere vloeistoffen hadden de vloer spiegelglad gemaakt. Zelfs lopen was al moeilijk! Ik reed gelukkig niet al te hard en heb geen auto’s of beton(!) geraakt.
kuip-reparatie-01.jpg


Gelukkig niet veel schade. Een gebarsten spiegel, de hoek van de onderkuip was in heel veel stukjes gebroken, en wat glij-schade aan de onderkant. Hieronder een “Howto” om de boel weer fatsoenlijk te fixen. De bedoeling is om het te maken met ABS plastic. Hetzelfde materiaal waar de onderkuip van is gemaakt. (De meeste kuipen zijn van ABS plastic, een klein deel van polyester.)
kuip-reparatie-02.jpg


Verwijder met een dremmel de lak aan de binnenkant van de kuip. Het plastic is dan direct ruw gemaakt zodat het goed zal hechten. Als je de lak niet verwijderd zal er geen goede hechting plaatsvinden.
kuip-reparatie-03.jpg


Een bijkomend probleem was dat ik helaas niet alle stukjes heb kunnen terugvinden. Dat maakt reparatie wat moeilijker, maar des te beter voor een “Howto”. Maak alles goed schoon met wasbenzine.
kuip-reparatie-04.jpg


Om de boel weer goed aan elkaar te krijgen heb ik stevig ABS plastic nodig. In dit geval een behuizing van een defecte laptop. (LEGO werkt ook, maar dan krijg ik thuis ruzie) Zorg er voor dat je het plastic in kleine stukjes knipt. Hoe kleiner hoe beter, het smelten gaat dan sneller.

Het plastic kan je chemisch smelten met de vloeistof MEK. (Methyl Ethyl Ketone) Dit is een weekmaker die zorgt dat het plastic vloeibaar wordt. De vloeistof verdampt langzaam en het plastic wordt weer net zo hard als het was. Een fles van 500ml kost iets van 5 a 6 euro bij een schildersgroothandel. (Goed ventileren want het zal vast geen gezond spul zijn)
kuip-reparatie-05.jpg


Stop de plastic snippers in een glazen potje. (Ik zou geen plastic bakje gebruiken…) Giet de MEK er bij zodat de snippers net onder het vloeistof niveau komen te staan. Het potje uiteraard afsluiten, de MEK kan je zien verdampen, zo snel gaat het! De snippers beginnen na enige minuten al te smelten. Het potje een beetje bewegen zorgt er voor dat het smelt proces sneller gaat. Niet heftig gaan schudden want dan komen er luchtbellen in het plastic en dat komt de stevigheid niet ten goede. Het smelten kan enkele uren duren. Rustig laten staan en af en toe een enkele keer bewegen. Door extra MEK of plastic toe te voegen kan je de dikte bepalen van de substantie. Als je het ongeveer net zo dik maakt als vla dan valt er goed mee te werken. Alle huisdieren verwijderen want die damp zal vast niet goed voor ze zijn. Veeg de vloeistof die tussen de randen er tussen uit komt weg. (Aan de buitenkant van de kappen)
kuip-reparatie-06.jpg


Door de randen van de stukken in te smeren met het plastic papje kan je de stukken aan elkaar lijmen. (Of is het smelten?) Goed vastdrukken en zorg ervoor dat de stukken zo goed mogelijk passen. Binnen enkele minuten blijft het al zitten.
kuip-reparatie-08.jpg


Ik heb een stukje glasvezelmatje gebruikt voor op de plek van de ontbrekende stukken. Dan kan je een klein beetje van het papje er in gieten en uitsmeren. Smeer het dun uit. Doe je te dikke lagen dan kan het heel lang duren voordat het helemaal hard is. De MEK kan dan immers slecht verdampen. De buitenkant van het plastic wordt namelijk eerst hard.
kuip-reparatie-07.jpg


Dunne laagjes worden snel hard. Breng meerdere en steeds dikkere laagjes aan om het stevig te maken. Als het een beetje harder is geworden kan je het nog een beetje vormen. Ik heb het daarna onder een ventilator een paar dagen laten drogen. De MEK verdampt sneller als het in de wind hangt. Als het hard is geworden kan je het alvast wat gladder schuren.
kuip-reparatie-09.jpg


Daarna kan begonnen worden met plamuur om het goed glad te krijgen en de ontbrekende stukjes op te vullen. Dit moet plamuur zijn dat speciaal gemaakt is voor kunststof ondergronden. (De meeste plamuur is voor metaal ondergronden en kan niet gebruikt worden.) Verkrijgbaar bij een autolakspecialist. Helaas kon ik alleen een grote verpakking kopen. Ik geloof een euro of 16.

Het is 2 componenten spul. Op de verpakking staat in welke meng verhouding je het moet klaarmaken. In dit geval 2% verharder. Hoe je dat in hemelsnaam nauwkeurig moet afmeten….? Het spul droogt erg snel, dus kleine hoeveelheden aanmaken. Het bakje waar je het in aanmaakt kan je daarna weggooien. Het spul wordt kei en kei hard!
kuip-reparatie-10.jpg


Ook dit spul is gevaarlijk. Goed ventileren en gebruik een handschoentje om het goed in naden te smeren. Ik heb meerdere lagen aangebracht. Dan is het gemakkelijker in de juiste vorm aan te brengen.
kuip-reparatie-11.jpg


Na een halfuurtje kan je beginnen met schuren. Ik heb schuurpapier gebruikt met korrel 100 en daarna met P400 voor het fijnere werk. Iedere keer de oneffenheden vullen met plamuur en weer opnieuw schuren. Zo nu en dan afnemen met wasbenzine.
kuip-reparatie-12.jpg


Het ziet er niet glad uit door alle kleuren, maar het begint al aardig glad te worden. Het bevestigingsgat opnieuw uitboren en vormgeven met de plamuur en schuur papier.
kuip-reparatie-12b.jpg


Afnemen met wasbenzine. Voordat je met spuitplamuur aan de slag kan moet je eerst met hechtprimer spuiten op de plastic delen die tevoorschijn zijn gekomen. Dit omdat de spuitplamuur of lak anders niet hecht. De hechtprimer is een soort acceton. Doorzichtig en het droogt binnen een kwartier.
kuip-reparatie-13.jpg


Daarna kan je met spuitplamuur, ook wel filler genoemd, aan de slag. Dunnen laagjes spuiten en oneffenheden wegschuren. Daarna weer opnieuw spuiten en schuren. Etc. Tussendoor kan je diepe krassen of oneffenheden opvullen met een beetje plamuur en weer gladschuren. Ik heb korrel P400 en P600 gebruikt.
kuip-reparatie-14.jpg


Even passen of de rubbere trillingsdempers nog goed passen en desnoods met een dremmel bijslijpen. Ook even passen bij de motor om te checken of het gat nog op de goede plek zit. Door goed te schuren met P600 is het echt heel erg glad gewordt!
kuip-reparatie-15.jpg


Afnemen met wasbenzine en daarna de eerste laklaag aanbrengen. Deze eerste laag hoeft nog niet dekkend te zijn. Naar smaak meerdere laklagen spuiten. Tussendoor wel even laten opdrogen om druipers te voorkomen.

[ FOTO VOLGT NOG. (Lak is nog niet binnen) ]


Als de lak droog is kan de blanke lak gespoten worden. Ook hier weer meerdere laagjes.

[ FOTO VOLGT NOG. (Lak is nog niet binnen) ]


Monteren en weer rijden!
[ FOTO VOLGT NOG. (Lak is nog niet binnen) ]


Het meeste werk is eigenlijk om de juiste spullen in huis te halen. Denk dan aan MEK, de speciale plamuur, de hechtprimer voor kunststof, lak in de juiste kleur. Het schuren kan wel een paar avonden in beslag nemen. Maar het is vooral een kwestie van geduld omdat iedere keer gewacht moet worden tot iets droog is. Echt veel werk is het niet en gezien de belachelijke hoge kosten voor kuipwerk, ook financieel de moeite waard. Het meeste geld gaat zitten in de lak. Aan materiaal was ik ongeveer 100 euro kwijt. Nieuwe onderkuipen kosten ongeveer 600 euro. En aangezien het een kwestie van tijd is voordat ‘ie weer eens omvalt heb ik nu de meeste spullen al in huis.

Het is bijzonder goed gelukt vindt ik zelf. Het is eigenlijk niet te zien, behalve aan het bevestigingsgat. Daar heb ik niet al te veel aandacht aan besteed omdat je daar bijna niet goed kan schuren.

PM spelvouten even zodat ik ze kan aanpassen
 
Laatst bewerkt:
Schitterend werk Kees!

Zo wordt ik dadelijk: Koos werkeloos!

Haha! Nou geloof me. Spuiten is echt wel een vak. Daar hoef je mij niet van te overtuigen. Dat geklooi van mij met spuitbusjes kan echt niet tippen aan professioneel spuitwerk hoor.

Maar voor een fiets met 125.000km op de teller goed genoeg om de boel er weer fatsoenlijk uit te laten zien. Ik lig niet echt wakker van een krasje of stofje op de lak. Ben druk bezig 'em klaar te maken voor een trip van 10.000km naar o.a. de Noordkaap. Ik weet eigenlijk wel zeker dat er hier en daar een krasje bij zal komen. Maar dat fixen we wel weer.

(Overigens net te horen gekregen dat ik ergens dit jaar inderdaad Kees Werkeloos ben.... ;( )
 
Waarom moet er eerst kunststof primer gebruikt worden voordat je spuitprimer kan gebruiken?
En moet je de lak van de rest wegschuren voordat je de spuitprimer erop kan spuiten?


De kunstofprimer zorgt er voor hechting op het ABS plastic is mij verteld.

Alle lak wegschuren is niet nodig. Ik zou gewoon alles spuiten en daarna de delen waar nog lak op zit lichtjes opschuren. Meestal heb je één grote plek waar het ABS plastic helemaal bloot ligt. Dus pas na de kunstofprimer de spuitplamuur er op spuiten.
 
Mooi onderwerp,en ook goed gelukt zo te zien.
Een dikke pluim :}

Maar ik lees steeds over abs kunststof,is dat van toepassing voor motoren na 1990,of is het van toepassing op alle type kunststoffen?

Zou het ook werken voor mijn 1989 fzr brommertje?

Alfred
 
Mooi onderwerp,en ook goed gelukt zo te zien.
Een dikke pluim :}
Maar ik lees steeds over abs kunststof,is dat van toepassing voor motoren na 1990,of is het van toepassing op alle type kunststoffen?
Zou het ook werken voor mijn 1989 fzr brommertje?
Alfred

Lastig te zeggen. ABS is wel het meest gebruikt, maar soms kom je ook PE tegen.
In dat geval werkt de truc met MEK niet. Meestal zie je ergens aan de binnenkant van de kuip of het onderdeel wel staan welke soort het is, al werd dat bij oudere motoren niet altijd vermeld.

Klein trucje om er achter te komen welk materiaal het is: neem een klein stukje ABS (bv. Lego). Smelt dat met een soldeerbout op een stuk van de kuip dat uit het zicht zit. Veeg je het er zonder enige kracht weer af, dan is de kuip van een ander materiaal. De verschillende kunststofsoorten hechten namelijk niet aan elkaar.
 
Kees,
nette how to...!!
Ik zou alleen plastic hechtprimer onder de plamuur spuiten(een heel dun laagje voor hechting..)
de stap van p100 naar p400 is iets te groot,beter is nog een tussenstap van bijv.p220 ofzo te doen want je krijgt de schuurkrassen van p100 niet weg met p400(of je schuurt het weer allemaal krom en scheef)

infra rood zou iets helpen met drogen maar dan alleen door de warmte,want infra rood reflecteerd op metaal en komt dan terug en dus droogt het materiaal van binnen uit,maar er is geen metaal,of een plaat eronder leggen...!!!

denk dat veel low budget reps. hier wat mee kunnen.....!
 
Het toeval wilt dat ik elke dag werk met MEK (nee geen schilder) en wees er voorzichtig mee! Inademen voorkomen en vergeet ook niet dat het ook via de huid opgenomen wordt.
En als kers op de taart is het ook nog eens carcinogeen. -O-
:^ helemaal mee eens.
Dus niet alleen goed ventieleren maar ook een mondkap voor met een juiste filterbus (type A) en handschoenen aan van butylrubber.
 
Ik heb het al gepost in "het grote spuiten en laten spuiten topic" alleen ik denk toch dat ik hier wat beter uit ben, omdat mijn voornaamste vraag is of de manier van herstellen goed is!

Onlangs helaas een aanrijding gehad (zie: Bartoss meldt zich! )

Nu heb ik echt veel topics doorgelezen en vroeg me af of het volgende stappenplan een beetje klopt om mijn ABS kappen te herstellen.

ABS herstellen:
- Ontvetten (tip van JanB)
- Scheur met grove korrel opschuren (bijv. korrel 180)
- Ontvetten
- Scheur schuin schuren, zodat er een groef ontstaat
- Ontvetten
- Lego-blokjes/Koffielepeltjes oplossen in MEK (blijkt beter dan solderen?)
- Achterkant insmeren met ABS (opgeloste lego-blokjes)
- Uitharden
- Voorkant ontvetten
- Voorkant insmeren met ABS
- Uitharden
- Achterkant opschuren met grove korrel (bijv. korrel 180)
- Achterkant verstevigen met extra polyester matjes (polyesterreparatiekit)
- Voorkant opschuren met grove korrel
- Gehele kap steeds lichter opschuren (korrel 180, 320, 600, 1000)
- Kunsstofhechtprimer
- Licht opschuren (korrel 1000)
- Grondlak

Ik heb al een adresje voor de spuiter, maar ik vroeg me vooral af of mijn manier van herstellen goed is.
Iemand tips/advies?

Schade:






Ik heb ook nog even snel een filmpje gemaakt waarbij de schade te zien is:
 
Laatst bewerkt:
Je stappen kloppen wel, met één belangrijk punt: ontvet ALTIJD voor het schuren, anders schuur je simpelweg het vet je materiaal in.......

Ik zou die polyestermatjes weglaten. Dat heeft geen enkele zin omdat het slecht op de kunststof hecht en niets voor de sterkte doet.
Als je die scheuren goed voorbewerkt en opvult, wordt de las net zo sterk als het overige materiaal. Je hebt die matjes dus helemaal niet nodig.

Overigens ben ik het er niet mee eens dat solderen zwakker zou zijn, maar dat maakt niet uit. MEK is ook goed.
 
Laatst bewerkt:
@JanB Bedankt voor de oplettendheid, heb het erbij gezet. Ik dacht dat ik had gelezen dat het nog wel eens wilt voorkomen dat je per ongeluk te lang/te warm soldeert zodat er belletje onstaan.

Ik heb nog een (overbodige) beschadigde topkuip, dus misschien kan ik eerst eens daarop proberen hoe het gaat met solderen. Het resultaat en work-in-progress zal ik ook wel hier posten voor als ik daar mensen mee kan helpen
 
@JanB Bedankt voor de oplettendheid, heb het erbij gezet. Ik dacht dat ik had gelezen dat het nog wel eens wilt voorkomen dat je per ongeluk te lang/te warm soldeert zodat er belletje onstaan.
Ik heb nog een (overbodige) beschadigde topkuip, dus misschien kan ik eerst eens daarop proberen hoe het gaat met solderen. Het resultaat en work-in-progress zal ik ook wel hier posten voor als ik daar mensen mee kan helpen

Klopt, als de kunststof te heet wordt gaat het bruin verkleuren en ontstaan er belletjes die de las verzwakken. Je moet daar dus op letten en zorgvuldig werken, maar dat geldt net zo goed voor werken met MEK. Die verkleuring zie je ook ontstaan, vooral aan de oppervlakte wordt het materiaal heet.
Ik gebruik er een Weller soldeerpistool voor, met een plat chromen hulpstukje dat bedoeld is om kunstof te snijden/bewerken. Dan gaat het m.i. niet snel fout. Een regelbare soldeerbout is misschien nog beter. Smelt niet te grote stukken (ik knip het ABS in reepjes die net iets breder zijn dan de groef) in een keer. Dan vloeit het al snel en kan optimaal hechten.
Gebruik je te veel materiaal, dan moet je langer wachten tot het overal heet wordt en heb je kans op verkleuren/verbranden.

Ik heb m'n ouwe kuipmateriaal destijds ook gesoldeerd, puur om te zien hoe dat werkt. Het is minstens zo sterk als voor de schade geworden.
 
Laatst bewerkt:
hulde voor deze how -to

het "lassen" kan ook goed met een
verf stripper met digitale temperatuur
instelling en met behulp van speciaal voetje.
Ik meen dat de temp. voor ABS
tss. 230/260 C was.



naschrift;
temperatuur is 320 C voor abs
 
Laatst bewerkt:
hulde voor deze how -to
het "lassen" kan ook goed met een
verf stripper met digitale temperatuur
instelling en met behulp van speciaal voetje.
Ik meen dat de temp. voor ABS
tss. 230/260 C was.

Mogelijk, al lijkt het me lastig om te voorkomen dat de kuip zelf niet te heet wordt en mogelijk vervormt. Je hebt ook "professionele" lasapparaatjes voor het verwerken van ABS.
 
Een hoop ideeën komen hier naar voren :) Alleen nu zei Kees dat ik die krassen kan plamuren.. Is het niet beter om ook daar stukjes ABS in te solderen/oplossen d.m.v. MEK ?
Als plamuren beter zou zijn om die stukje op te vullen, wat voor soort plamuur raden jullie dan aan?

Bij ons in de schuur ligt er nog een soldeer-pistool met opzetstukjes, ik denk dat ik dit weekend mijn (overbodige) schade topkuip ga proberen te solderen :)
 
Het is speciale 2-componenten plamuur voor op kunststof. Voor de krasjes e.d. Zie het start topic. De breuk wel met MEK doen.

Deze plamuur is gemakkelijk aan te brengen en te schuren. Als je ook de krassen met MEK doet dan moet je heel lang wachten totdat het keihard is en het spul is lastig te schuren. Door de wrijving wordt het ABS heet en smelt. Met de plamuur is het allemaal veel makkelijker.

Begin als eerste met schuren. Verwijder aan de binnenkant rondom de breuklijn de verf zodat de ABS kan hechten. Los wat ABS op zodat het zo dik is als vla. Dit papje dan dun op de breuklijn smeren. De breuk even opentrekken zodat het papje er tussen kan vloeien. Het papje wat door de breuklijn heen komt aan de voorkant goed afvegen. Als je het dun smeert is de breuk binnen enkele dagen goed hard geworden. Meer dan twee lego blokjes heb je niet nodig.

Dan weer schuren. Daarna alle krasjes en de breuk plamuren en schuren. Voor een goed resultaat een aantal maal herhalen. Dan met een plasticprimer spuiten zodat er weer dingen op kunnen hechten. Dan met filler spuiten en weer schuren, schuren en schuren. En wellicht weer een aantal keer herhalen voor een mooi resultaat.

Het is behoorlijk arbeidsintensief allemaal, maar qua materiaal niet duur. Nieuwe kappen kosten een vermogen. Je kan deze schade echt heel goed wegwerken. (Mits mooi gespoten uiteraard)
 
Laatst bewerkt:
Een hoop ideeën komen hier naar voren :) Alleen nu zei Kees dat ik die krassen kan plamuren.. Is het niet beter om ook daar stukjes ABS in te solderen/oplossen d.m.v. MEK ?
Als plamuren beter zou zijn om die stukje op te vullen, wat voor soort plamuur raden jullie dan aan?
Bij ons in de schuur ligt er nog een soldeer-pistool met opzetstukjes, ik denk dat ik dit weekend mijn (overbodige) schade topkuip ga proberen te solderen :)

Ik heb erg diepe krassen ook opgevuld met ABS, lijkt me sterker dan de plamuur, maar bij de lange ondiepe krassen is het opvullen met ABS veel te veel gedoe.

Veel succes en zoals al gezegd: als je het goed doet wordt het als nieuw. Het is perfect glad af te werken, daarna hangt alles van het spuiten af.
 
Maar ff wat anders.... Bij een scheurtje, kun je dan ook enkel de binnenkant repareren met zo'n MEK mengsel?
Ik heb wat kleine scheurtjes maar wil de buitenkant niet spuiten. Als het maar niet verder scheurt.
Evt een V-vorm uitdremelen en die vullen met de substantie??

Trouwens erg nette How-to :}
Is die zooi verkrijgbaar bij de Gamma? Kan me zo 1..2..3.. geen verfgroothandel in de regio bedenken.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan