Motor-Forum

Select Forum

[How To] Verwarmd vest! (home made)


Pas op schwenkt uit

Berichten:
9.554
Reg. datum:
15 apr. 2004
Locatie:
Standdaarbuiten
Nou on-topic dan:
ik heb hem vorige week en deze week iedere dag gedragen. Lang niet iedere dag aangezet want zo koud is het nou nog niet. Bij een volgende versie ga ik de mat een stukje hoger vastnaaien. En een iets krapper vest kopen, ze vallen vrij ruim.
Verder heb ik eigenlijk weinig te melden behalve dan dat ie het gewoon erg goed doet. Ik kom heerlijk warm op m'n werk. 's Avonds als ik naar huis rij zet ik hem eigenlijk alleen het laatste stukje aan (25 km) omdat ik anders te slaperig van de warmte word.

Oja nog 1 nadeel gevonden: Omdat je lichaam (en je longen dus ook) heel warm zijn ten opzichte van de buitenlucht lijkt het alsof je visier veel sneller beslaat door je adem. Dat idee heb ik in ieder geval wel. Toch die Pinlock maar weer eens in m'n visier klikken.
Two beer or not two beer

Berichten:
2.034
Reg. datum:
11 jul. 2001
Locatie:
Tilburg
Rij altijd met pinlock dus geen problemen met beslaan van het vizier.
Verder heerlijk warm gehad de laatste twee dagen, maar nog steeds koude vingers.
Truitje werkt prima, op de hoge stand vind ik hem zelf nog wat te warm (maar als ik het KNMI moet geloven komt dat volgende week vanzelf goed).
Op de motor, op de motor, n pond kaas en drie ons boter.
http://www.rataplan-ratbikeclub.nl

Master of Torque

Berichten:
15.505
Reg. datum:
29 apr. 2004
quote:
Baksteen schreef op 26 november 2010 @ 16:11:
maar alles bij elkaar.... is er iemand die bestrijd dat als het buiten koud is het dan plezierig is ( maar ook dat kan van motorrijder tot motorrijder verschillen ) om een verwarmde jas aan te hebben ?

Daar gaat het tenslotte toch om hier.
Persoonlijk kan ik me voor een deel in beide redenaties vinden en denk dat het afhangt van welke temperatuur het buiten is.

Anyway.... graag weer een beetje ON-topic aub O-) *DIk weet wel dat verwarmde handschoen heel lekker zijn als je de hele dag gereden hebt.

/afk

Berichten:
9.295
Reg. datum:
06 okt. 2004
quote:
tmoons schreef op 26 november 2010 @ 10:20:

[...]


Misschien vreemde vraag, maar wat is jullie expertise gebied? (simpel gesteld, zijn jullie buitensport specialist? kledingen technoloog? arts?)

Mijn bron van informatie aangaande de verwarming van de aderen komt van een toonaangevende maatschappij in de verwarmde kleding business en een arts (ook motorrijder) en tot slot een docent energie techniek.
?

wauw...


Snob _O- :')

...iedere dag motorweer...

Berichten:
17.974
Reg. datum:
09 jun. 2004
Locatie:
Zevenhuizen (Zuid-Holland)
Gewoon gaaf zo iets.
Hou ik van.
MAG jij k! You may fool all the people some of the time, you can even fool some of the people all of the time, but you cannot fool all of the people all the time.

Honda CBR 600F

Berichten:
1.868
Reg. datum:
24 okt. 2010
Locatie:
De Lier
Oew netjes!!! *D
Misschien wel een leuk "projectje" voor me oma O-) Die komt van de winter haar huis toch niet uit :P

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
K'hept um net bij de "ik zeg toggg "
Jullie hebben gelijk ! !
Standje 1=low, is HOT genoeg !

Bedankt voor de How-To en TIPSSSSSSSSSSSSS

Groeten van Flakkee(s)

KTM 950 SM

Berichten:
3.083
Reg. datum:
27 aug. 2009
Locatie:
Gorinchem
lijkt me heerlijk, alleen ik denk dat me rijschool het niet goed vindt als ik aan de motor ga knutselen..

woensdag AVB examen maar moet eerst 20~30 min rijden over de snelweg naar het CBR...

parttime ratbiker

Berichten:
24.255
Reg. datum:
25 jul. 2002
Locatie:
tussen maas en waal
losse auto-accu in je rugzak :+
As I lay rubber down the street, I pray for traction I can keep. But if I spin and start to slide, please dear god, protect my ride

Nu vanuit Apeldoorn!

Berichten:
5.121
Reg. datum:
06 jul. 2009
Locatie:
Apeldoorn
Bij deze mijn mini-Howto van mijn Verwarmde Vest (crosspost):

Ik heb op Marktplaats een rol manganin weerstandsdraad gekocht, 0,25 mm dik, 8,98 ohm per meter. De rol kostte me incl. verzenden 11 euro, ziet er uit als een hele oude rol, maar de draad is gloednieuw en aan het gewicht wat er op staat te zien is er niet veel gebruikt. Opmeten van de weerstand (het beginnetje steekt uit) leert dat er ongeveer 1050 meter op zit. Op eBay kost een rol (uit 1987!) die minder weegt ruim 50 euro, dus ik heb een goede deal gesloten :) Kortere stukken (je hebt niet zo veel nodig) zijn wel voor een paar euro te koop.
http://www.nllaptops.nl/motorforum/verwarmd_vest/draad.jpg
Dit draad heeft een geisoleerde laklaag, waardoor het niet meteen sluiting geeft mochten er ooit 2 tegen elkaar komen. Om te solderen moet deze laklaag met een mesje worden weggekrabbeld.

Ik heb eerst wat "experimenten" gedaan:
-verwarmd kussentje op een trafo (9V) voor m'n kat, waarbij ik de draden met mijn lijmpistool (thermische lijm) vastmaakte. Dit is heel veel werk, maar werkt prima, en beessie was er blij mee. Hier ging 2 keer 2 meter draad in (9W).
-verwarmd t-shirt, bij gebrek aan geschikt vest, met lijmpistool lijm en plakband, hier ging 4 keer 3 meter draad in (25W, uitgaande van 13V). Dit werkte goed, maar was niet warm genoeg en de draden gingen snel weer los omdat ze open aan de binnenkant zaten en doordat ik het shirt over m'n hoofd moest trekken.
-verwarmde neopreen (uitgesneden uit een gloednieuwe maar overbodige laptopsleeve) "pads" voor mijn handlebar muffs: hier ging aan elke kant 2 meter in, zeer dicht op elkaar, en vastgemaakt met lijmpistool + daarna met textiellijm een laagje textiel er overheen. Werkt goed, wordt (bij stilstand) lekker warm, en haalt bij rijden net de kou aan de bovenkant van m'n handen weg (2 * 9W). Het verbruikt alleen dusdanig veel lijm dat mijn tube vrijwel op was, dus dat plan heb ik voor het vest opgegeven, anders kost het meer aan lijm dan aan andere dingen.

En dan nu het vest: bij de Action heb ik een bodywarmer (6 euro) gekocht. Hier heb ik de voering aan de onderrand en bij de armgaten losgeknipt, zodat ik het vest binnenstebuiten kan keren.
http://www.nllaptops.nl/motorforum/verwarmd_vest/1_openknippen.jpg
De voering is heel zacht materiaal wat het vrij eenvoudig maakt om weerstandsdraad er met een naald doorheen te rijgen. Dit scheelt het drama met plakband of lijm, en het blijft beter zitten.
Zorg dat de 12V (koper)aansluitdraad lang genoeg is! De verwarmde laag heeft het meeste effect als deze zo dicht mogelijk bij je huid zit, bij mij komt dit vest direct over m'n shirt/blouse, daaroverheen als het nog in m'n jas past een fleece-vest, daaroverheen mijn motorjas, en daaroverheen zo nodig mijn gevoerde regenoverall. Resultaat is dat de draad vanaf de onderkant eerst over m'n vest omhoog moet, dan onder m'n jas naar beneden, dan omhoog om via m'n nek naar buiten te komen, en vervolgens onder m'n magneet-tanktas vastgeplakt wordt richting 12V-stekker aan het stuur. Zo heb ik nu 2 meter draad aan het vest zitten.
In het vest heb ik de aansluitdraad opgesplitst: deze loopt 2 kanten op, de plus zit links, de min aan de andere kant. Dit voorkomt dat alle weerstandsdraden op 1 punt samenkomen en daar een "hot spot" vormen, en verkleint de kans op kortsluiting. Als voorbereiding heb ik aan beide kanten alvast 9 stukjes krimpkous over de draad getrokken. Vanaf de "hoofddraad" aan 2 kanten heb ik 9 weerstandsdraden van 3 meter lang (56W bij 13V) door het vest geregen, min of meer op gelijke tussenafstanden. Hierbij heb ik 5 draden via de voorkant over de schouders en de bovenrug lopen, de rest blijft aan de achterkant. "Zigzaggen" van de draden zorgt dat ze niet kapotgetrokken worden als het vest wordt opgerekt. Let hierbij op dat de draad telkens lussen wil vormen, doordat het van een rol af komt.
http://www.nllaptops.nl/motorforum/verwarmd_vest/2_rijgen.jpg
Hierna de weerstandsdraad "afkrabbelen", vastsolderen aan de hoofddraad, en de soldeerklodders met de krimpkous afsluiten. Even testen, het vest voelt een heel klein beetje warm in de open lucht, en ervaring leert dat het dan bij dragen lekker warm aanvoelt.
Zorg dat de 12V-draad een "trekontslasting" heeft, ik heb een stukje tie-rip vastgeplakt naar het stevigere deel bij de jaszakken, zodat de voering/draden niet kapotgetrokken worden mocht ik vergeten de draad los te maken.
http://www.nllaptops.nl/motorforum/verwarmd_vest/3_solderen_en_aansluitstekker.jpg
De zakken heb ik aan de binnenkant trouwens afgeknipt, ik gebruik ze toch niet, en het houdt warmte tegen. De rits zit er nog.
Nu alles werkt kan ik het vest weer normaal in elkaar vouwen, en alle randen vastlijmen (met lijmpistool). Mijn eerste plan (=moeder lief aankijken voor de naaimachine) heb ik opgegeven omdat ik de weerstandsdraad tot in de hoeken heb gelegd. Een naald kan het kapotmaken.
Het resultaat: afgezien van de draad is er vrijwel niets van te zien, morgenochtend verwacht ik een hele warme 130 km tocht bij gebrek aan 8 graden vorst.
http://www.nllaptops.nl/motorforum/verwarmd_vest/4_eindresultaat.jpg

Uiteraard zijn deze vesten ook compleet te koop, voor iets van 160-200 euro... Gezien de prijs vul ik er liever 2 halve dagen mee in het weekend.
Ik heb (nog?) geen schakelaar gemaakt: de stekker sluit ik aan bij het wegrijden (of ik kom er na 30 km achter dat het toch wel koud is, en doe het dan alsnog :X O-) ), als het te heet is trek ik de stekker er wel uit.
Ik hoop alleen dat mijn dynamo het gaat redden: handvatverwarming, navigatie, handlebarmuffpads en verwarmd vest trekken met de handvatverwarming laag net geen 10A, met handvatverwarming hoog ruim 10A. Mijn dynamo kan 21A leveren, uiteraard heeft verlichting en ontsteking ook nog wat nodig. De zekering van al mijn zelfbouwsels is 10A, dus de handvatverwarming moet ik maar gewoon niet meer hoog zetten.

Het enige wat ik niet verwacht had, maar wat wel logisch is, is dat ik bij het uittrekken van het vest schokken in m'n vingers voel waar de draden aan de binnenkant lopen. Dit komt doordat het materiaal van het goedkope vest gruwelijk statisch is, en de metalen draden voor geleiding binnenin zorgen.
Dit heeft niets met de 12V-aansluiting te maken, ik krijg ook schokjes zonder de stekker aan te sluiten. Statische schokken zijn trouwens typisch rond de 6000-8000 volt :+
RemcoNL wijzigde dit bericht op dinsdag 07 februari 2012 20:35 (1%)
Yamaha Diversion XJ600S '94 4BR
Het nieuwe rijden: hard optrekken, zuinig remmen
Gebruik Dropbox o.a. om foto's te plaatsen op MF.

Berichten:
3.562
Reg. datum:
04 feb. 2008
Locatie:
Susteren
quote:
RemcoNL schreef op 05 december 2010 @ 16:24:
Bij deze mijn mini-Howto van mijn Verwarmde Vest (crosspost):Moet je met een weerstandsdraad van 9 Ohm/m niet heel veel parallelschakelingen maken ?. Uiteindelijk moet je toch ergens rond 3- a 4 Ohm uitkomen om een beetje vermogen te hebben. En om de warmte mooi te kunnen verdelen zijn er toch wat meters nodig...

Heb wel nog een tip om je draad mooi recht te krijgen, knip af wat je nodig hebt, ene uiteinde in de bankschroef, andere in je boormachine. Draad op spanning zetten en houden (trekken aan je boormachine dus), even gas geven en klaar. Werkt met elke massieve draad.
Geh mal gucken, ich glaube da bumst jemand auf die Tr

Nu vanuit Apeldoorn!

Berichten:
5.121
Reg. datum:
06 jul. 2009
Locatie:
Apeldoorn
Zoals in m'n howto staat (lang verhaal, ik weet het): 9 draden van 3 meter parallel, 27 meter dus.

Wat is het effect van die boormachine-actie? De draad plastisch vervormen/torderen?
Yamaha Diversion XJ600S '94 4BR
Het nieuwe rijden: hard optrekken, zuinig remmen
Gebruik Dropbox o.a. om foto's te plaatsen op MF.

Berichten:
3.562
Reg. datum:
04 feb. 2008
Locatie:
Susteren
quote:
RemcoNL schreef op 05 december 2010 @ 20:02:
Zoals in m'n howto staat (lang verhaal, ik weet het): 9 draden van 3 meter parallel, 27 meter dus.

Wat is het effect van die boormachine-actie? De draad plastisch vervormen/torderen?


Ik zou eerlijk gezegd liever uitgaan van een verwarmingsdraad met (heel) wat minder Ohms/m, maakt het geheel een stuk makkelijker.
Met mijn boormachine maak ik gewoon elke draad recht, niet meer en niet minder.
Geh mal gucken, ich glaube da bumst jemand auf die Tr

Nu vanuit Apeldoorn!

Berichten:
5.121
Reg. datum:
06 jul. 2009
Locatie:
Apeldoorn
Dat heeft 2 nadelen:
-Als ik 1 draad van 27 meter heb met de juiste weerstand (als die al te vinden zijn) sloopt 1 draadbreuk mijn hele vest. Nu gaat slechts 1/9e deel kapot.
-Als ik 1 kortere draad neem met minder "wikkelingen", heb ik lokaal schroeidraden en dan weer een koud stukje. Juist veel draden zorgen voor een geleidelijke verwarming.
Yamaha Diversion XJ600S '94 4BR
Het nieuwe rijden: hard optrekken, zuinig remmen
Gebruik Dropbox o.a. om foto's te plaatsen op MF.

Moto Guzzi 850GT, EML BMW R80

Berichten:
2.367
Reg. datum:
14 sep. 2009
Locatie:
Leiden
Kan ik niet een stukkie overnemen? :9
Old racers never die, only their leathers get tighter. Je stopt niet met racen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met racen.

Berichten:
3.562
Reg. datum:
04 feb. 2008
Locatie:
Susteren
quote:
RemcoNL schreef op 05 december 2010 @ 21:01:
Dat heeft 2 nadelen:
-Als ik 1 draad van 27 meter heb met de juiste weerstand (als die al te vinden zijn) sloopt 1 draadbreuk mijn hele vest. Nu gaat slechts 1/9e deel kapot.
-Als ik 1 kortere draad neem met minder "wikkelingen", heb ik lokaal schroeidraden en dan weer een koud stukje. Juist veel draden zorgen voor een geleidelijke verwarming.


Je hebt zeker gelijk dat bij n enkele draad een breuk meteen je hele verwarming om zeep helpt, dat er heel wat meters nodig zijn voor een gelijkmatige verwarming klopt natuurlijk ook.
Ik twijfel alleen een beetje aan je warmteopbrengst, je hebt negen draden van 27 Ohm die je parallel schakelt. Je opgenomen vermogen is ruim 55 W maar ik vraag me af of dit vermogen nuttige warmte produceert. Misschien denk ik wel geheel verkeerd dus ik ben wel benieuwd naar je resultaten. In zo'n Action verwarming zitten trouwens twee draden, door de schakelaar worden deze of in serie of parallel geschakeld, staan ze parallel dan wordt deze haast onaangenaam heet.

[Heb zelf ff gexperimenteerd met weerstandsdraad van 2,5 Ohm/m, bij 5 m (12,5 Ohm) werd deze zo'n beetje handwarm, echt nuttig warm werd deze pas bij een halvering van de lengte.]

[[ Lees nu pas dat je een schuivertje gemaakt hebt '( , been there, done that several times, hoop dat de gevolgen te overzien en niet te ernstig zijn. ]]
Hans50 wijzigde dit bericht op dinsdag 07 december 2010 20:24 (13%)
Geh mal gucken, ich glaube da bumst jemand auf die Tr

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
Heb nog eens gekeken naar de gegevens van het art.
waver model no. CSH-103222

12V DC sigarettenstekker
2 verwarmingsstanden
4 elastische banden om vast te zetten aan stoel
3,0A,36W Laag niveau
4,5A,54W Hoog niveau
100(L)X50(W)CM afmeting
Polyester Materiaal voorkant
EVA+non-woven polyester Materiaal achterkant
In PVC zak verpakt

Foto's van het binnen werk komen nog! !

XL600V

Berichten:
4.109
Reg. datum:
16 mrt. 2009
Locatie:
Den Haag
ik kreeg deze tip net van iemand op een cursus van mn werk.
(weet zn naam niet meer..) hij heeft een ntv en oude goldwing en werkt bij ipse de bruggen in de flexpool, bekende van de TS?

ik ben iig direct naar de action gereden! ben benieuwd maar de ervaringen zien er positief uit!
emmol wijzigde dit bericht op donderdag 16 december 2010 18:40 (6%)
1e> Yamaha xj650 '82 . 2e> Honda VFR 750 '91 . 3e> Honda CBR900RR '92 . 4e> BMW k100 '90 . 5e> sv650 (3blokken) . 6e> GS500e . 7e> XV750SE . 8e> XL600V

Easy does it

Berichten:
8.036
Reg. datum:
01 sep. 2006
Locatie:
Gouda
:]

Zo komt Jan Splinter warm door de winter *:)
ZR750C KZ1100B ZX750E CX500 GSX750ES GSX750ES VFR800 ABS ZX-6E ZX900A XL500R EX500 ZXR750 XVZ1300 GSX1100F Sprint 1050 GT ABS HD Road King

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
Maar wat zit er nu IN ! ! !
K'heb hem open gemaakt.
Pic's
1 De rand er af met tornmesje
http://i56.tinypic.com/168hrnq.jpg
2 Deze dus
http://i51.tinypic.com/mkq5l.jpg
3De lengte
http://i54.tinypic.com/314th0m.jpg
4 Bovenkant open
http://i55.tinypic.com/29qgvwj.jpg
5
http://i53.tinypic.com/nfgu39.jpg
-----------------------------------

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
6
http://i51.tinypic.com/2wnxmr6.jpg
7
http://i54.tinypic.com/34g9bnp.jpg
8
http://i51.tinypic.com/qx30ye.jpg
9
http://i53.tinypic.com/mj1w9c.jpg
10 trekontlasting
http://i55.tinypic.com/2hqw308.jpg
--------------------------

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
11 blik op de elect.parts
http://i52.tinypic.com/qp2jrt.jpg
12
http://i51.tinypic.com/21ngkcl.jpg
13
http://i51.tinypic.com/zik7ic.jpg
14 de rugzijde zichtbaar
http://i54.tinypic.com/wumsl3.jpg
15
http://i55.tinypic.com/34glox0.jpg
-----------------------------

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
16
http://i55.tinypic.com/2hi2frl.jpg
17
http://i55.tinypic.com/ma9vdg.jpg

als't maar hard gaat

Berichten:
1.144
Reg. datum:
11 jul. 2008
Locatie:
middelharnis
Nu nog 1 vraag van mij.

Hoe nu de beste manier .
Om de afstand gelijk te krijgen.
i.v.m , de ruimte tussen zit en rugpand.
En daar n geheel van te maken.
Heb je gn koude (zone) in het VEST.

graag reactie van jullie cq experts.

groeten van Flakkee(s)

Berichten:
3.562
Reg. datum:
04 feb. 2008
Locatie:
Susteren
Als verderontwikkeling van het geweldige idee van Hellracer (heb de verwarming in mijn wintervoering gemonteerd, werkt geweldig) heb ik ook wat geprutst.
Had nog wat weerstandsdraad liggen (2,5 Ohm/m), komt van Conrad en kost geen drol. Heb dit in de inlegzool van mijn laarzen gepunnikt en de eerste resultaten zijn geweldig, wilde 2,5 m erin breien, ben uiteindelijk op 2,3 m uitgekomen en bij een test ''op het droge'' wordt het eigenlijk net iets te warm. Heb er nog maar n klaar dus als ik de tweede in serie zet gaat het wel denk ik. Anders bouw ik ff een traploze regeling.
Zo ga ik misschien ook nog handvatverwarming in mekaar frotten, denk niet dat deze draad ivm veelvuldig buigen geschikt is voor handschoenverwarming.
Of mijn dynamo dit allemaal gaat trekken weet ik niet, zie ik wel.Laarsverwarming.jpgOh ja, excuus voor mijn zweetvoetachtige zooltje,,,
Geh mal gucken, ich glaube da bumst jemand auf die Tr

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.