Alles over Motorbanden vraag je hier [Deeltje 5]

Status
Niet open voor verdere reacties.

MRT187

MF veteraan
13 mrt 2007
26.883
9
Achtmaal
Alles over Motorbanden vraag je hier Deeltje 5

(bandentests staan onderaan de OP



Wat vooraf ging:
Het grote bandentopic (voor allerlei vragen omtrent banden)
HET grote alwetende bandentopic DEEL2 (alles vind je hier)
Alles over motorhanden | deel 3 (alles vind je hier)
Alles over Motorbanden vraag je hier 4




Hier in dit topic lezen ook de meer experts mee, ze proberen je een goed advies te geven vanuit hun beroep als bandenleverancier, of betere motorzaak, dit doen ze geheel belangeloos. er is dus geen verplichting of intentie je te verplichten bij één van deze bedrijven te kopen.

Na een succesvolle centralisatie van letterlijk honderden (relatief vergelijkbare) bandentopics naar 1 topic, nu zo'n 7.500 berichten geleden, gaan we deze trend vooral volhouden. Dit is het centrale bandentopic, waar je ongeveer alle vragen over banden kunt stellen, en er een zinnig antwoord op kunt verwachten van een aantal mensen met inhoudelijke kennis, in plaats van overspoeld te worden door relazen over persoonlijke ervaringen van mensen wiens wensen totaal niet vergelijkbaar zijn met de jouwe... Voor de duidelijkheid; ieder's wensen zijn verschillend en moeten worden meegenomen. Dit is de plek waar je het goede advies krijgt, de motivatie om alle losse topics van een rijk aan inhoud gevuld antwoord te voorzien is lang geleden overleden, waardoor daar nooit meer een volledig verhaal komt te staan. Bij deze dus ook het verzoek te zorgen dat losse topics zo snel mogelijk naar deze worden verwezen.


De FAQ is gestart in deel 2; en dat is wel een goede gewoonte. Lees die eerst eens door:


DO'S
  • Bandenspanning controleren. Houd de adviesspanning van de bandenfabrikant of het montagebedrijf aan, de spanning zoals opgegeven door de motorfabrikant hoeft niets te maken het hebben met je huidige rubber.
  • Wanneer je een combinatie van modellen binnen een merk wil gebruiken, kies dan altijd de zachtste band (meeste grip) vóór.
  • Nieuwe banden moet je inrijden. De één zal zeggen dat dit 500 kilometer kost, de ander dat het met 50 kilometer gedaan is. De waarheid ligt zoals altijd in het midden, afhankelijk van rijstijl en type band. Hoe dan ook; houd er rekening mee dat het siliconenlaagje dat voor de productie nodig is uit de band moet zweten en dit kan alleen door de band warm te rijden, dus schuurpapier helpt geen biet! Nieuwe Continental banden worden anders geproduceerd, waardoor je in theorie gelijk van leer kunt trekken. Gevaarlijk advies though, bouw het gewoon altijd rustig op, je moet toch ook aan je nieuwe banden wennen.
  • Je bandenspanning fluctueert amper met het weer. Voor elke rit controleren is onzin, maar wanneer je ook maar een klein beetje vermoed dat er iets mis kan zijn, controleer het... Doe dit in ieder geval een keer per maand. Wat deze spanning moet zijn wisselt per motor en en type band. Het meten doe je met koude banden, dus zorg dat je een eigen meter regelt, digitale meters zijn nagenoeg allemaal ruimschoots nauwkeurig genoeg.

DON'TS
  • Bandenzwart en dergelijk spul dat je band mooi laat glimmen is voor AUTO'S!! Wanneer je dit op een motor gebruikt breng je de band effectief weer terug in nieuwstaat, en moet je hem weer opnieuw inrijden. Het laagje is nog gladder dan de siliconen die er af fabriek op zitten. Gevaarlijk!!
  • Nieuwe banden kun je niet met schuurpapier of reinigingsmiddelen 'inrijden'!! Dit moet je doen door de band warm te rijden, het glibberige spul moet er letterlijk uit zweten... En dat kan alleen door te rijden. Rustig opbouwend te rijden.
  • Monteer nooit zomaar 2 verschillende merken banden!! Er zijn combinaties die wel werken, maar even zo veel die niet werken. De reden voor dit advies is dat we gewoon niet kunnen voorspellen hoe een combinatie onder jouw motor werkt. Het kan prima sturen, maar misschien ook niet... Als jij de gok wil nemen is dat aan jou, maar het komt niet van ons.
  • Meet je bandenspanning niet met warme banden! Lucht zet, net als elk gas, uit wanneer het verwarmd wordt. Een warme band is een oven waardoor de druk toeneemt. Dit hoort zo, en de basisdruk is opgegeven voor een koude band. Wanneer je een warme band op druk zet en deze koelt af, zal de druk veel lager uitvallen. Geen halszaak, maar het stuurt gek.


Hier stond voorheen ook een lijstje met combinaties van banden die wel kunnen werken... Die zet ik hier niet meer neer. Nogmaals, er zijn combinaties die (soms zelfs goed) werken maar ik raad het gewoon af, het blijft een gok. Als de ene band half op is en de ander versleten en je wil overstappen, cut your losses en wissel beiden. Of koop die band nog een keer en wacht tot de complete set versleten is. Overstappen met 1 half versleten band van het ene merk en een goede band van een tweede merk geeft je niet de verbetering die je wilde, hoe graag je dat ook wil geloven. Geen 'aha-erlebnis'. Banden zijn bedoeld om met 'hun maatje' te worden gebruikt. Een Pilot Road 3 achterband hoort bij een Pilot Road 3 voorband. Een Roadsmart voorband hoort bij een Roadsmart achterband. Dan rijden ze gewoon het beste, heel wat knappere koppen dan jij en ik hebben hier hard over nagedacht, probeer het nu niet beter te verzinnen... Soms kun je een combinatie maken tussen een sportband voor en een sport/tourband achter (van hetzelfde merk!!), om kilometrage en grip te combineren, maar denk er hierbij aan dat de sportband in de regen vaak zelfs minder grip biedt, en dan heb je een voorband met minder grip dan de achterband... Dat is wel het minst wenselijke dat je kunt bedenken wat betreft banden.



Bandenspanning
Bandenspanning is afhankelijk van vele omstandigheden en veranderingen daarin kunnen altijd weer andere reacties geven op andere vlakken. Hier twee vrij algemene adviezen, voor specifiekere verwijzingen of persoonlijk advies, stel je vraag in het topic.

Straatgebruik:
Meestal komen de adviezen van de motorfabrikant en die van de bandenfabrikant wel overeen, en die kun je dan vrij 'klakkeloos' overnemen. In de laatste paar jaar heeft de technologie van banden echter niet stilgestaan, en is het gebruikelijk geworden dat banden op 2,5 bar voor, en 2,9 bar achter worden gezet. Dit is hoger dan vroeger, en veel handleidingen van motoren vermelden nog 2,3/2,5 (v/a). Dit geeft een verhoogde slijtage en verbruik, terwijl moderne banden er geen voordeel meer bij hebben. Denk er om: de motorfabrikant heeft alleen het stuk metaal geleverd waarin de band huist, de band bepaald onder welke druk deze het beste werkt. Oók onder oude motoren kun je dus gerust de nieuwe spanning aanhouden! Je zult merken dat de motor lichter stuurt en wellicht zelfs wat zuiniger rijdt. Er zijn wat uitzonderingen zoals Pirelli, die nog steeds met 2,3/2,5 bar werken, maar dit zal je bandenmonteur dan vermelden. Toch maar met een lagere spanning rijden omdat je dat nu eenmaal zo geleerd hebt heeft eigenlijk alleen maar nadelen, in de zin dat het rijgedrag achteruit gaat en je bandenslijtage en benzineverbruik stijgen.

Wanneer je een lang stuk snelweg gaat rijden, is het de moeite de spanning in je band te verhogen met 0,2-0,3 bar. Dit verlaagt het verbruik en vermindert de slijtage, waardoor je niet met 'vierkante banden' aan komt. Wanneer je weer van de snelweg afgaat, de overvloedige druk weer afvoeren naar standaard. Je band komt beter op temperatuur en rijdt comfortabeler bij een lagere druk.

'Investeer' in een eigen spanningsmetertje... bij de ANWB kost een prima ding 10 euro, dat is de moeite niet en het scheelt veel gedoe. Je kunt zelfs je banden met een fietspomp oppompen en vervolgens goed zetten met behulp van je metertje, dit is vaak zelfs accurater dan wanneer je allerlei slecht geijkte luchtpompen van benzinestations gebruikt, die na 20x pompen duurder worden dan dat eigen metertje... En het zeker meer gedoe.


Circuitrijden:
Op het circuit wil je meer grip hebben, wat je bereikt door warmere banden. Banden worden warmer bij lagere druk. Afhankelijk van je banden en motor is op het circuit een spanning van tussen de 2,1 en 2,3 bar voor de voorband, en 2,0 en 2,2 bar voor de achterband gangbaar. Een uitzondering zijn bevoorbeeld Continental banden, die bij straatdruk op een een circuit uitstekend presteren, en zelfs sneller zijn. dit is tot een temperatuur tot 22-23 graden buitentemperatuur. Wordt de temperatuur hoger dan wel bandenspanning iets laten zakken. Warme druk kan tot 3.1-3.2 oplopen zonder nadelig effect.

Een ander geval apart zijn enkele Dunlop banden:

Qualifier H. Geen ntec, wel zachte D 211 gp racer compound.
Gewoon advies bandenspanning aanhouden. Is meestal al lager voor het lichte spul. Ktm smcr 690 2,0 rondom bijvoorbeeld.

Sportsmart. Achterband met ntec. Laagste toegestane druk 1,9 bar
D211 gp racer. Achterband met ntec. Laagste druk 1,2 bar
D211 gp (handmade)ntec 1,2 bar
D212 gp pro en kr 108 ntec 1,1 bar beide handmade

Voorband bij allemaal 2,2 a 1,9 afhankelijk van voorkeur rijder en circuit.

Dit zijn circuit spanningen!

Voor op straat geld het advies zoals op de Dunlop site staat

Wanneer je dit doet, echter, bedenk je dan dat de band een heel stuk vering van je ophanging overneemt, en je zult je ophanging hier dus op af moeten stellen voor optimaal gedrag.

uitleg over bandenspanning en grip

hier een interessant verhaal van een motorrijder met zijn bevindingen m.b.t. vering en wegligging


Overige vragen:



Bandentests
toerbanden 2013
sportbanden 2013
endurobanden 2013
circuittest Conti Sportattack2

Sportbandentest 2014

Banden info van Continental
Link naar diverse info van Conti over banden



Bandenfilmpjes
Conti road Attack EVO2 elbowdown


Bandenspanningsadvies


Wil je weten wat de producent van de band als algemeen advies geeft qua bandenspanning?

Continental
Dunlop
Pirelli
 
Laatst bewerkt:
Even mijn voorlopige/eerste ervaring met de Sportsmart2 neer plempen.

Motor: Honda CB900F Hornet
Vorige montage: Roadsmart 2 (nooit eerder sportband gereden dus deze banden zijn voornamelijk mijn 'referentie')
Maten: 120/70 en 180/55
Spanning straat: 2.5 en 2.9 (bar)
Spanning circuit: 2.1 en 2.1 (bar)

Straat:
Vanuit de startblokken geven de banden veel vertrouwen. Met 15 a 20 km rijden had ik hem rond. Tevens zit er na 5 minuten rijden voldoende warmte in de band om flinke hellingshoeken te halen. Ze sturen licht en neutraal in en zijn zeer koersvast terwijl correcties ook zeker mogelijk zijn. Tevens is het oprichten tijdens remmen in de bocht gering. Wel lijken de banden wat gevoeliger voor wegmarkeringen c.q. reparaties op het wegdek. Voorband heeft wel wat warmte nodig om echt flink hard te kunnen remmen, maar dan heb ik het over dergelijk hard remmen dat de achterkant omhoog wil. Slijtage kan ik nog geen bericht over geven aangezien ze er nog geen 1000 km opzitten. Tevens is dat voor mij van ondergeschikt belang, het gaat mij om de grip.

Circuit:
Zandvoort, 3 sessies met een graad of 20 (rondetijd 2:22) (geen bandenwarmers). Eerste ronde tijdens het warm rijden voel je vanwege de lagere spanning wat instabiliteit. Dit is na 1 ronde voorbij. Vanaf dan is het grip, grip en vooral nog meer grip. Wederom licht insturen en zeer koersvast. Trail braking (oftewel: bocht in remmen) slikt de voorband zonder morren en dat geldt ook voor correcties in de bocht (koers of remmen). Voor- en achterband geen stap verkeerd gezet en dus geen kleine glijpartijtjes. Qua slijtage op het oog minder erg dan de Roadsmart 2, dit zal vooral aan het lagere temperatuur werkgebied van de Roadsmarts liggen. Banden kunnen uiteraard nog veel harder rond, net als ik, dus wil richting de 2:10 a 2:15 en dan nog eens zien hoe de banden het doen.

Verder:
Mooi profiel op de voorband, anders dan de andere door 'omgekeerd' profiel, dus als het ware met de rolrichting mee. Ook is het profiel voor als achter dieper dan ik verwacht had... Wel aparte constructie van de wangen op de voorband, het loopvlak lijkt wel tot de velg door te lopen (a la supermotard banden). Achterband zit aan de brede kant van de '180' zou me niets verbazen als het richting de 190 gaat. Echter niet gemeten of iets dergelijks... kan ik nog doen mocht dat gewenst zijn.

Louter positieve berichten dus, wanneer er meer kilometers op staan kom ik nog wel eens terug. Zal me ook niet verbazen als deze band zowel op de weg als op het circuit hoog scoort in de nieuwe sportbanden test van motoplus/motorrad. Maar wellicht kan SBB een tipje van de sluier lichten??



 
Heb ze nu 800 km op mijn gsxr 1000 zitten...
Ben het helemaal met je verhaal eens vooral het oprichten bij remmend de bocht ingaan , dit had de sportsmart heel erg en met de 2 is dit vrijwel verholpen.

Enigste wat me wel opvalt is dat de achterkant een beetje zweverig aanvoelt ....ben er nog niet achter hoe en waarom.
Het is trouwens in de maat 120_70 en 190_55

Dus eigenlijk zeer tevreden....
 
heb nu een jaar Pilot Road 2 setje, op m'n Duc SS
niet zo heel veel km's ermee, ongeveer 1500,

laatste tijd vind ik ze wat glijerig...

niets dramatisch maar soms heb lijkt het of voorwiel of achterwiel of beiden,
iets verschuiven in een bocht. ofwel droom ik dat

spanning controleer ik regelmatig
 
zet m altijd rond 2.0 - 2.1
staat zo in handleiding dacht ik

Je zit volgens mij te laag. Voor straatgebruik wordt m.i. voor moderne banden 2.5 voor en 2.9 achter aangeraden. Michelins, met het slappere karkas, zijn erg gevoelig voor te lage bandenspanning.

Het kan wel kloppen dat de handleiding voor je motor lagere waardes aangeeft, die gold voor de oudere banden, toen je motor net uitkwam.
 
Laatst bewerkt:
Ik rij zelf ook een Duc 900 ss (94) en heb de Pilot Road 3 er onder.

Deze moet ik op 2.4 / 2.8 zetten maar kon eventueel nog wat spelen 2.5/2.9 afhankelijk wat ik lekker vindt en qua rijstijl. (advies kwam van de Duc specialist waar ik hem in onderhoud heb)

Heb begrepen dat juist de michelin banden erg gevoelig zijn als niet de juiste spanning hebben.
 
Eerste circuitdag had ik ook 0 ervaring, dacht dat ik redelijk kon doorrijden maar het verschil met OW was toch best groot...

Gewoon met straat bandendruk met een Blade '93 met Conti Sport Attack op CPZ, 2.4 en 2.8....resultaat einde dag...blauw verkleurde banden en dikke rullen....volgende dag de spanning op 2.0 en 2.2 gezet en de bandjes bleven mooi intact.....met alleen wat rullen over de rand heen...

sorry, maar ik rij met de Conti sportattack ook gewoon op straatspanning op het circuit.

Als de temperatuur niet ver boven de 20 graden zit is het een perfecte spanning. Rondetijden Assen met gemak 2:00.

Het is dus niet alleen de spanning, maar ook de tempertuur van de lucht, maar nog belangrijker de baantemperatuur.

Afgelopen weekend tijdens de DCR was de baantemperatuur 40+, dan gaat zelfs een Pirelli SC2 gewoon smeren, ook als je de spanning nog verder verlaagd.
 
De enige uitslag die ik uit die test kan aflezen is dat het feitelijk gewoon geen barst uitmaakt en dat het allemaal top banden zijn. Er zitten wat verschillen op specifieke punten maar over het algemeen genomen zijn het gewoon allemaal goede banden. Ga je voor de ultieme natte grip, dan koop je geen Road Attack 2 maar dat is eigenlijk de enige negatieve uitschieter. De rest van de punten liggen allemaal erg dicht bij elkaar. Ik denk dat ik even blij met de Angel GT als met de T30's was geweest en voor de afwisseling koop ik volgende keer de GT waarschijnlijk.

Daarom is er nu de Road Attack2 evo. die is stukken beter in de regen geworden.

( en de metingen zijn erg subjectief, want op een natte weg durft vrijwel niemand meer dan 50% van de capaciteit van de band te gebruiken en komt het voor iedereen als 100% betrouwbaar uit de bus.
 
Dit is niet de laatste MOTORRAD-TEST, deze komt duidelijk uit PS-Moto. Daarnaast is het een oude test, ze hebben de Pilot Road 4 niet eens in de test meegenomen, en die is al wat maanden leverbaar.
In principe zijn al deze banden goed, de verschillen zijn gering. Het is meer afhankelijk van jouw motor, jouw rijstijl en jouw voorkeuren wat de beste keuze zou zijn.
In de net uitgekomen test van Das Motorrad kwam de MPR4 als beste uit de test (225 punten), en een gedeeld 2e plaats voor de Angel GT en de CRA2 Evo (220 punten). De nummer 6 (de Z8) had zelfs nog 212 punten.
Dit is getest op een vrij lichte motor (Honda CB600), en als ze bijvoorbeeld een FJR1300 hadden genomen was de uitslag heel anders geweest.

dus de Conti is nu gelijk aan de winnaar van de vorige test en is de michelinnet weer een stukje beter?
 
Even mijn voorlopige/eerste ervaring met de Sportsmart2 neer plempen.

Louter positieve berichten dus, wanneer er meer kilometers op staan kom ik nog wel eens terug. Zal me ook niet verbazen als deze band zowel op de weg als op het circuit hoog scoort in de nieuwe sportbanden test van motoplus/motorrad. Maar wellicht kan SBB een tipje van de sluier lichten??
Inderdaad een duidelijk hogere score dan de Sportsmart 1, maar doordat de concurrentie ook niet stil zat een 4e plek. Echter, bij een zwaardere motor en bij minder nadruk op meteen voluit kunnen gaan was de score nog beter geweest.
 
Wie kan me zeggen waar ik informatie over slijtpatronen van banden kan terug vinden. Ik vind het zelf een beetje koffiedik kijken als je geen duidelijke voorbeelden kan zien.
 
Dag motorfans,

Ik heb vorig jaar m'n 1e motor gekocht (suzuki gsxr 600 k6) en 1 jaar op 25 kw gereden nu sinds 2 maanden is mijn begrenzer eraf🎉 maar sinds dat ik hem gekocht heb zit er een bridgestone bt021 op prima band naar mijn idee. Maar omdat die begrenzer eraf is ga ik er ook iets sportiever mee rijden 😛 wat is jullie mening moet ik hier perse een sportband op laten leggen (huidige band is eigenlijk zo goed als nieuw)
 
Dag motorfans,

Ik heb vorig jaar m'n 1e motor gekocht (suzuki gsxr 600 k6) en 1 jaar op 25 kw gereden nu sinds 2 maanden is mijn begrenzer eraf🎉 maar sinds dat ik hem gekocht heb zit er een bridgestone bt021 op prima band naar mijn idee. Maar omdat die begrenzer eraf is ga ik er ook iets sportiever mee rijden 😛 wat is jullie mening moet ik hier perse een sportband op laten leggen (huidige band is eigenlijk zo goed als nieuw)
als jij er lekker mee rijd, dan moet je m lekker laten zitten totdat deze op is, anders is het ook weer zonde geld lijkt mij.
overwegend (wat ik heb gelezen over ervaringen) is de bt021 niet een hele goede band tov vele anderen, maar toch waren er genoeg mensen positief over al was dat niet een 50/50 verhouding XD .

een sportband (pilot power, sportsmart, s20 etc.) heb je tegenwoordig niet echt nodig, zeker niet op straat, wat de huidige sporttoer banden kunnen geven is voor de meeste meer dan genoeg, maar dat moet je over tijd misschien zelf eens bepalen (dat doe ik ook :) ).

nu zit ik wel te denken aan veroudering van de band, dus misschien is je huidige bt021 toe aan vervanging ivm leeftijd (het model is al redelijk oud en al 2x opgevolgd, bt023 en T30) maar daar moeten anderen maar uitsluitsel over geven want ik heb geen idee wanneer een band te oud is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan