Het grote Honda VTR SP 1 & 2 Topic deel 33

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Sp1 rijders,

Ben normaal gesproken meer een lezer als een schrijver maar nu wil ik toch graag het volgende (bekende) probleem voorleggen.

Ben op dit moment aan het rijden in de Dolomieten met mijn vader. Allebei al 10 jaar in het bezit van een SP. Nu is voor de tigste keer hier de dynamo stuk gegaan.

Spanningsregelaar staat op een koelplaat met een fan erop.
Dynamo doorgemeten en maakt sluiting (stekkerpolen verbinden met massa op frame geeft bij elke spoel weerstand)
Laadspanning 14.3 volt. Bij rijden met licht aan start de motor niet. Na rijden zonder licht laad de accu weer op. Ik denk dat er meer uit gaat dan erin met licht aan.

Ben er vrijwel zeker van dat het komt door filerijden in de hitte. Blok werd maximaal 113 graden heet.

De vraag is nu: gaat toch de spanningsregelaar stuk door de hitte en daardoor de dynamo of gaat de dynamo gelijk stuk door een te heet blok. Dat zou je kunnen weten als je kan bepalen of de spanningsregelaar stuk is maar dat lastig te meten.

Ik ga al op vakantie met een reserve dynamo en spanningregelaar bij me :?

Iemand enig idee?

Alvast bedankt,
Jeroen
ik rijdt er ook elk jaar of ergens anders in de bergen...volle bepakking en passagier...
na 100.000 km heb ik wel de SR, dynamo en accu moeten vervangen...iets maakte alles kapot.
daarna alweer 3x daar geweest en geen problemen met laden of zo.
zodoende denk ik niet dat het sp eigen is dat hij niet tegen de warmte kan, denk dat er wat anders aan de hand is waardoor je deze al tig keer hebt moeten vervangen.

succes met de oplossing en blijf daar vooral genieten !!!
 
Laatst bewerkt:
hallo.
na een Suzuki gsx750 uit 85. rf900, cbr1000rr uit 2004 en een R1 2009 is het nu tijd voor een sp 1 of 2.

de gedachte gang is dat nu ik vader geworden ben ik niet meer zoveel zal rijden. om voor die paar duizend km per jaar dan een dure motor in de garage te hebben die alleen maar afschrijft zie ik niet zitten.

Ik heb nog nooit op een sp gereden en vraag mij wel af of het lekker rijdt met mijn 1.97. in iedergeval zal het prachtig staan in de garage.
zijn er nog dingen waar ik op moet letten? ik twijfel nog tussen een sp1 of sp2. het is in iedergeval de bedoeling hem origineel te houden op het uitlaatsysteem en de pc na.

Ik wil niet zoveel meer wisselen van motor en denk dat een originele sp zijn waarde houdt ook na 10 jaar. Een originele sp is alleen niet zo gemakkelijk meer te vinden.

tips zijn welkom!

groeten Arnold
 
Gefeliciteerd met het vaderschap :)

Goede keuze, qua bike ga je daar echt wel vrolijk van worden. Een onverbouwde sp is idd erg lastig te krijgen, je moet geluk hebben als je een mooi exemplaar tegenkomt.
Ik ben zelf 1.90 en zit er nog prima op, heb wel adapterplaten bij mij steppes. Al moet ik zeggen dat ik het wel wat beter vond zitten zonder, maar ik schuurde dan weer meer met mijn knieën langs de hoeken van de zijkuipen (schuurplekken werd ik nog minder vrolijk van, al zou dat met doorzichtige stickers ook opgelost kunnen worden, maar goed). Zou anders even een goede langere proefrit maken om te kijken of je je lengte geschikt vind voor de SP.

Waar op te letten, eigenlijk geen idee. Zijn oersterke bikes, denk dat je bij het bezichtigen ervan al gauw ziet of je met een liefhebber te maken hebt of een figuur die er niet naar omkeek.
Weet wel dat de spanningsregelaar een Honda kwaaltje is, verder denk ik gewoon kijken naar de slijtagedelen en onderhoudshistorie. Denk dat er vast nog wel aanvullingen komen. Succes iig... :)
 
Mega ruk.....




VFR's (en vele andere merken) kennen dit probleem....


Mijn "take on this shit", na 20 jaar VFRDISCUSSION en wat techneuten gesproken te hebben.....


De generator (het is geen dynamo, die levert gelijkstroom) doormeten is relatief eenvoudig met een multimeter en de stekker met deze draden los van de spanningsregelaar/SR (dee de wisselstroom van je generator omzet/gelijkricht naar gelijkstroom, de 14.3 die jij meet) Er komen 3 gele draden uit; die moeten (bij 20C) over elke combinatie van 2 draden een weerstand hebben tussen 0.2 en 0.5 Ohm.
Met een volle accu kun je de motor starten met de stekker met de 3 gele draden los van de SR.
Hier meet je over de gele draden de wisselstroom (AC). Met toenemend toertal neemt ook de AC waarde toe. Uit mijn heeft zeg ik dat je bij 5000 toeren iets van 70+ VAC wilt zien. Meten doe je bij koude EN warme/hete motor.
Want hitte, dat zeg je zelf al is wat op den duur voor problemen gaat zorgen.
De generator zit in een heet blok en wordt gekoeld met olie; de generator zelf niks anders dan dun gewikkeld koperdraad om blokjes (weet niet noe die heten) die op hun beurt voorzien zijn van een bescherm laag. die laag heeft te lijden onder de hitte EN de ethanol die in onze benzine zit. Die vindt zijn weg langs de zuigerringen in de olie. is die laag doorbroken krijg je sluiting, hitte en gaat het bergafwaarst. Het is een "crap shoot", de generatorin mijn VFR zag er na 50,000km nog prima lichtbruin uit (en de VAC waardes prima), terwijl anderen al bij 20,000 een zwart geblakerd exemplaar hadden..... Bij mijn SP heb ik mij voorgenomen de olie elke 6,000 te wisselen.
En dan meet ik ook de output in VAC.
OK de AC stroomt uit de generator richting de SR: controleer de bedrading stekkers op verkleuring/smelten.
De SR moet zoals gezegd iets van 14.3VDC leveren, maar de AC die erin stroomt wordt hoger naarmate je meer toeren maakt. Dit overschot zet ie om in hitte want teveel VDC sloopt anders je accu. Ja, de kunt de SR op een koelplaat zetten, er een computer fan opzettten, verplaatsen naar een plek met meer rijwindkoeling. Mijn originele SR (een platte puck zonder koelribben dus ik had er een P2 CPU heatsink opgezet) hield het 50,000km uit en was toen EOL. De vanvanger was een zg MOSFET SR (Wiki is your friend). Aan een SR is eigenlijk alleen de VDC uitput te meten (bij jou 14.3 dus goed). Om de weerstand te meten heb je heeeel specifieke meters nodig, met een heeeeeele lage interne weerstand. MEt een "gewone"(zelfs mijn FLUKE) meet je niet correct. Wat ik op mijn SP heb gezet is de LED voltmeter die ik op mijn VFR had. Zo kan ik ZIEN dat er iets niet in de haak is wanneer ik rijd (bij stilstaan bij stoplicht kakt de VDC in. Dat is normaal en daar heb je de accu voor). Controleer ook de bedrading naar en het startrelais zelf. Ik maakte alles 1x per jaar schoon, controleren de dat de stekkerverbindingen (de male/females) goed inelkaar staken (geen vonkvorming). Mbv een dunne tiewrap "trok"in de stekker verbindingen strak.

My 2 cents, heb HEAO-BE gedaan geen HTS-electro.....


Fingers crossed, want ik heb mijn SP nog niet zo lang..... Maar meten = weten


PS: bij mijn VFR en nu ook bij mijn SP heb ik de 2e koplamp bijgeschakeld. enerzijds zichtbaarheid, maar ook mijn theorie dat alles WATT in meer kan verbruiken hoeft de SR niet af te fakkelen... (nogmaal, HEAO, geen HTS...)


Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie. Je hebt hier ook al aardig over nagedacht zie ik :)
De SR lijkt inderdaad goed, blijft door de koelmaatregelen handwarm. Het doormeten van de generator ;) met losse stekker en draaiende motor kan ook maar niet te lang, dan brand ie door aangezien hij zijn vermogen niet kwijt kan. Net als bij een kapotte SR waardoor de generator stuk gaat. Maar ik zal dat ook eens meten als ik thuis ben.

De generator maakt nu sluiting, de stekker polen onderling geven 3-4 ohm weerstand en er is weerstand tussen elke pool en massa op het frame. Dit betekent dat er contact is tussen de spoelen en het huis en dan lekt de generator vermogen weg.

Die beschermende laag die je noemt is een soort laklaag en die fikt gewoon weg zoals jij ook al aangaf. Heb er al een stuk of 4 in mijn handen gehad, je ruikt het ook.

Dat van die stekker verbindingen is een goeie, zal dat ook eens nalopen.

Het gaat om de SP van mijn vader, de mijne blijft vooralsnog goed (afkloppen!!). Wat vandaag nog wel opviel is dat de SP van mijn vader 10 graden warmer loopt dan de mijne. Wellicht iets met een thermostaat die niet helemaal open gaat.

Vind het wel apart. Mijn inziens zou er niks stuk mogen gaan (deel van de testcycle tijdens ontwikkeling van de motorfiets???) voordat het oververhittings waarschuwings lampje aangaat en dat gaat nooit aan (tenzij het lampje stuk is).

Dat van die ethanol in de olie, had ik nog niet aan gedacht.

Een deel van de oplossing zou kunnen zijn het verlagen van de temperatuur van het blok. In NL heb ik dit probleem nooit, altijd in de Dolomieten in de hitte in een dorp bij langzaam rijden. Extra hand geschakelde fan, front mount radiator, air scoops etc. Ik ga maar eens nadenken hoe dat te doen.

Maar thanks voor het meedenken!!, voorlopig rijden we nog al is het met 1 SP zonder licht aan :).
 
ik rijdt er ook elk jaar of ergens anders in de bergen...volle bepakking en passagier...
na 100.000 km heb ik wel de SR, dynamo en accu moeten vervangen...iets maakte alles kapot.
daarna alweer 3x daar geweest en geen problemen met laden of zo.
zodoende denk ik niet dat het sp eigen is dat hij niet tegen de warmte kan, denk dat er wat anders aan de hand is waardoor je deze al tig keer hebt moeten vervangen.

succes met de oplossing en blijf daar vooral genieten !!!

Hoop dat je gelijk hebt en dat het niet SP eigen is. Heb het zelf al een keer gehad met mijn SP en nu mijn pa voor de tweede keer met zijn SP, altijd in de Dolo's. Komt ook voor bij andere merken. Sprak vandaag een Nederlander op het Penser Joch, die had dit probleem ook gehad met zijn BMW. Is toen een modificatie van BMW op gekomen in het blok waardoor er meer olie lang de dynamo stroomt voor extra koeling.

Maar genieten doen we zeker, gaan ook elk jaar, misschien kom ik je eens tegen :)
 
PS...ik heb geen stekker verbindingen meer bij sr.....afgeknipt, netjes gesoldeerd en krimpkous met ISO tape.

Mijn stekker was niet wit meer maar een pool had kleur van coffee machiato.heel licht bruin dus. Was voor mij reden daar problemen te voorkomen.

De stator heb ik niet vernieuwd, maar opnieuw laten wikkelen.

Had wel ander probleem....vaporlock.
En op die momenten in de bergen wilde motor ook niet echt rondgaan op de accu, maar komt door de fin die dan nog aanstaat....trekt aardig wat volts weg.
Kreeg advies niet eerder starten dan dat fan een minuutje uit is.

En heb weer originele yuasa...gaat vooral om de cca die je nodig hebt voor de zware 2pittert.
 
PS...ik heb geen stekker verbindingen meer bij sr.....afgeknipt, netjes gesoldeerd en krimpkous met ISO tape.

Mijn stekker was niet wit meer maar een pool had kleur van coffee machiato.heel licht bruin dus. Was voor mij reden daar problemen te voorkomen.

De stator heb ik niet vernieuwd, maar opnieuw laten wikkelen.

.....

Mijn ervaring met deze shit is niet opgedaan met de SP1 of SP2 die allebei dit probleem gelukkig niet hebben gehad tot nu toe, na ca. 40.000km in 2 jaar. Maar wat hierboven gezegd wordt is heel vaak de oorzaak van alle ellende en die heb ik bij een ander merk ook gehad: de stekkerverbinding tussen generator en SR. Die hoeft maar een heel klein beetje slecht te zijn om de boel flink in de war te sturen waarbij zowel SR als generator naar de knoppen gaan en natuurlijk de accu uiteindelijk ook.

Voor zover ik weet is het geen veelvoorkomend SP probleem, maar ook onze motoren komen nu op een leeftijd dat dit soort dingen kunnen gaan spelen. Het is daarom helemaal niet verkeerd het hele spul van begin tot eind te vervangen als je problemen krijgt en, zoals hierboven, meteen de stekkerverbinding te elimineren.
 
hallo.
na een Suzuki gsx750 uit 85. rf900, cbr1000rr uit 2004 en een R1 2009 is het nu tijd voor een sp 1 of 2.

de gedachte gang is dat nu ik vader geworden ben ik niet meer zoveel zal rijden. om voor die paar duizend km per jaar dan een dure motor in de garage te hebben die alleen maar afschrijft zie ik niet zitten.

Ik heb nog nooit op een sp gereden en vraag mij wel af of het lekker rijdt met mijn 1.97. in iedergeval zal het prachtig staan in de garage.
zijn er nog dingen waar ik op moet letten? ik twijfel nog tussen een sp1 of sp2. het is in iedergeval de bedoeling hem origineel te houden op het uitlaatsysteem en de pc na.

Ik wil niet zoveel meer wisselen van motor en denk dat een originele sp zijn waarde houdt ook na 10 jaar. Een originele sp is alleen niet zo gemakkelijk meer te vinden.

tips zijn welkom!

groeten Arnold

Welkom! Goede keuze. Ik ben 1.96m en rij 20.000km per jaar met de SP. Eerst een 1, nu een 2. En het rijdt niet lekker, het rijdt heeeerlijk. Maar dat is nogal persoonlijk lijkt me.

De SP2 is wat verfijnder dan de SP1. Vering, injectie en geometrie is verbeterd op de 2. De 1 is wat spartaanser. Met PC is de 1 echter ook heel smooth te krijgen. Als je van een 4-cilinder afkomt is dit overigens wel ff wat anders. Onthou ook dat het een motor van begin van de eeuw is.

Echt zwakke punten hebben ze allebei niet van zichzelf, behalve lekkende tanks van de SP1's gebouwd in 2000.

Succes met de zoektocht!
 
Lekkende tank klopt, kan voorkomen onderaan bij het scharnier.
full


Edit: Niet mijn tank, maar heb een extra tank die dat probleem volgens mij ook heeft...
 
Laatst bewerkt:
Hallo allemaal,

Ik heb me hier al wel eens voorgesteld, maar ik post hier niet zo vaak.

Ik ben nog maar een redelijk verse SP1 rijder (heb 'm nu ruim een jaar, kilometertje of drieduizend), en ik moet zeggen: wat een ZALIG apparaat. Krijg ook veel opgestoken duimen. Toch veel mensen die zien en/of weten dat dit toch wel een bijzonder coole motor is.

De mijne is op de uitlaten na (ik) en een decente mod aan de knippers rondom (vorige eigenaar), geheel origineel, en dat houden we ook zo. Mocht ik 'm ooit wegdoen, dan blijft ie volgens mij zo het meeste waard.

Nou is er één ding wat ik echt waardeloos en niet des Honda's vind: Why hebben ze het zo gemaakt dat als je wat olie wilt bijvullen, een deel van het kuipwerk eraf moet?!?!

Zomaar even een opmerking die ik wilde plaatsen.....
 
Laatst bewerkt:
Dat hebben ze expres gedaan, zodat je dat verstopte mooie pornografische motorblok ook nog even ziet :9 8-)
 
Laatst bewerkt:
Hallo allemaal,

Ik heb me hier al wel eens voorgesteld, maar ik post hier niet zo vaak.

Ik ben nog maar een redelijk verse SP1 rijder (heb 'm nu ruim een jaar, kilometertje of drieduizend), en ik moet zeggen: wat een ZALIG apparaat. Krijg ook veel opgestoken duimen. Toch veel mensen die zien en/of weten dat dit toch wel een bijzonder coole motor is.

De mijne is op de uitlaten na (ik) en een decente mod aan de knippers rondom (vorige eigenaar), geheel origineel, en dat houden we ook zo. Mocht ik 'm ooit wegdoen, dan blijft ie volgens mij zo het meeste waard.

Nou is er één ding wat ik echt waardeloos en niet des Honda's vind: Why hebben ze het zo gemaakt dat als je wat olie wilt bijvullen, een deel van het kuipwerk eraf moet?!?!

Zomaar even een opmerking die ik wilde plaatsen.....


ehhhmmmm, als je olie bij moet vullen is er iets niet in de haak...

Ik rij nogal veel en ververs braaf elke 6.000km en vul 'm dan tot max. Na die 6.000 staat ie midden tussen max en min. Volgens mij is het niet normaal dat een SP meer verbruikt.
 
Laatst bewerkt:
Nou, dat mijn oliepeil na 4k (ik schreef eerst dat ik inmiddels 3k gereden had) nu op de helft staat, vind ik beslist niet alarmerend. Ik weet niet of je ooit een BMW boxer hebt gehad....?

Ik ben er overigens ook mee wezen blazen op de Autobahn een paar maanden terug, dus als er dan wat olieverbruik is vind ik dat niet vreemd.

Toch, hoe dan ook, ik vind het bezopen dat ik het kuipwerk moet verwijderen om er een kwart of een half litertje bij te gooien.

Lijkt wel een BMW boxer. Om bij de accu te kunnen moest je ook de motor strippen :-(
 
Laatst bewerkt:
Nou, dat mijn oliepeil na 4k (ik schreef eerst dat ik inmiddels 3k gereden had) nu op de helft staat, vind ik beslist niet alarmerend. Ik weet niet of je ooit een BMW boxer hebt gehad....?

Ik ben er overigens ook mee wezen blazen op de Autobahn een paar maanden terug, dus als er dan wat olieverbruik is vind ik dat niet vreemd.

Toch, hoe dan ook, ik vind het bezopen dat ik het kuipwerk moet verwijderen om er een kwart of een half litertje bij te gooien.

Lijkt wel een BMW boxer. Om bij de accu te kunnen moest je ook de motor strippen :-(

Nee geen ervaring met BMW, ik ben pas 55. Wel met Yamaha: 1 op 600 .... dat was pas vaak bijvullen!
 
Hallo allemaal,

Ik heb me hier al wel eens voorgesteld, maar ik post hier niet zo vaak.

Ik ben nog maar een redelijk verse SP1 rijder (heb 'm nu ruim een jaar, kilometertje of drieduizend), en ik moet zeggen: wat een ZALIG apparaat. Krijg ook veel opgestoken duimen. Toch veel mensen die zien en/of weten dat dit toch wel een bijzonder coole motor is.

De mijne is op de uitlaten na (ik) en een decente mod aan de knippers rondom (vorige eigenaar), geheel origineel, en dat houden we ook zo. Mocht ik 'm ooit wegdoen, dan blijft ie volgens mij zo het meeste waard.

Nou is er één ding wat ik echt waardeloos en niet des Honda's vind: Why hebben ze het zo gemaakt dat als je wat olie wilt bijvullen, een deel van het kuipwerk eraf moet?!?!

Zomaar even een opmerking die ik wilde plaatsen.....

grote schroef loshalen
kupdeel naar buiten buigen.
dop eraf
A4 papiertje oprollen tot trechter.
kun je er zo tussen frotten
bijvullen
dopje er op
schroefje vast
klaar
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan