Honda VF750F 1983 opknapper

stefanrs2

MF veteraan
13 mei 2011
1.060
260
Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben Stefan. 23 lentes jong en fan van zo'n beetje elke motor. Ik ben begonnen op een 600 diversion, daarna kwam er een cbr600f uit 1997. Uiteindelijk heeft de diversion 600 plaats gemaakt voor een 900 diversion. Hoewel ik toch meer een honda fan ben. Na een paar keer een Honda VF gehoord te hebben wist ik dat ik er ook eentje wilde.

Wel was ik een beetje huiverig voor de nokkenassen problemen. Maar aangezien ik ook van sleutelen hou was een opknap projectje ook leuk. Toen kwam ik het bericht tegen van Knalpiep hier op het VF topic. Een VF750F uit 1983 voor een kratje bier. Hij zou vorig jaar voor het laatst gelopen hebben. Ik kreeg een foto toegestuurd en het zag er allemaal nog erg goed uit. Helemaal voor een kratje bier. Ik heb al vaker zulke kansen langs laten gaan. Maar deze keer was ik er als eerste bij:).

Een kar gehuurd bij het tankstation, een oprijplaat geregeld en richting Knalpiep. Eenmaal aangekomen bleek de motor nog te starten! En het blok liep keuring rond zonder gekke geluiden.

Thuis gelijk spullen besteld voor de vf. Een nieuwe accu, want de oude bleef bij knalpiep. 4 liter motul 5100 besteld en nieuwe bougies en nieuwe oliefilter.

Hieronder een paar foto's hoe de vf750f was bij aankoop.
9izac4.jpg


2e1rfv9.jpg


Zoals te zien, helemaal in originele kleuren. Waar ik erg fan van ben. Ik ga in dit topic bijhouden wat ik allemaal doe aan de vf750f om deze weer in zo goed mogelijke originele staat te krijgen.
 
Gisteren begonnen met het weer lopend maken van de motor. Nieuwe accu erin en weer lopen! Honda he;)

Wel lekt de uitlaat hij de cilinder rechtsvoor. Gelijk aangepakt, maar hiervoor moet bij het hele systeem los. Het ging niet vanzelf, maar het valt niks tegen. Er komen nieuwe uitlaatpakking tussen.

Vandaag weer verder.
 
Geen slechte deal, een Honda voor een kratje bier. Ziet er op de fotos nog prima en origineel uit. Ik was een ook kratje bier kwijt, maar kreeg er niets voor terug. (grote mond, weddenschap verloren).

Ben geen VF specialist, maar dacht dat alleen de eerste serie VF's
problemen hadden met de nokkenassen.
 
Op de foto's zie ik een mooi ecemplaar. Gefeliciteerd..

Wellicht een item om te controleren voordat je met carburateur en afstelling aan de haal gaat.. De carbs van een VF kunnen tricky zijn. Allereerst welk type carbs staan erop?
Omdat je het over een VF750F uit 1983 hebt, heb je waarschijnlijk VD52 carburateurs..
Deze zijn wat dorstig qua verbruik.

Een hele verbetering is de overgang naar VD61 carburateurs, welke op het model 84 en later werden toegepast..

IMG_6248.jpg


Het J of vormige slangetje zit op de later modellen. De eerste modellen hadden deze niet en de buisjes van de beluchting van de vlotterkamer staken door het aluminium huis van de luchtfilterbak. Dit gaf problemen met pulsaties in de vlotterkamer.

De eerste serie had 128 hoofdsproeiers.. De VD61 heeft 112 en 110 als hoofdsproeier om hetzelfde te genereren.. Hetgeen een brandstofbesparing resulteert.. Mijn eerste VF kreeg ik niet beter als 1:13 met de VD52 ook al deed ik het zo zuinig mogelijk.. 1:11,5 was normaal.. Omgerekend 170 km tot reserve was doorsnee en dan billenknijpen of ik met de reserve wel de pomp ging halen. Dat moet beter kunnen.. Met de VD61 was 1:19 haalbaar maar was het wel saai... Bij 1:17 kom ik nu als doorsnee op uit.. Kortom, een VF is wel dorstig .. Maar met de overgang naar de VD61 ging het aanmerkelijk beter..

Mocht je ergens tegen aanlopen kun je dat ook in het VF topic posten. Dit wordt frequenter gelezen.. Mocht je onderdelen zoeken, ik heb nog genoeg om je van onderdelen te kunnen voorzien. In het v4topic wordt ik weleens aangeduid als V4 rescue centre.. Insiders weten wel waarom denk ik..

Veel plezier met de V4. :W

Follow mode on... :+
 
"blij" dat jij me voor was...........
Nu is er weer tenminste KANS op sex met echtgenote.... :-)
 
Tof, mijn VF750S heb ik ook via het forum voor niks op kunnen halen.
Zijn leuke projecten, veel succes ermee.

Mijn Magna vf750 uit 82' loop trouwens ook iets van 1 op 11.. aangezien de carbs er binnenkort toch af moeten ben ik idd ook op zoek naar een nieuwe setje.
 
Leuk dat er zoveel mensen meelezen! Dutchy, ik zag inderdaad al een paar keer jou naam voorbij komen als VF goeroe. Ik zie het ook wel aan jou ondertitel met motoren.

Van de carbs had ik nog niet kunnen vinden online. Ik ben gister weer bezig geweest met de uitlaat lekdicht te krijgen. Ik had nog oude uitlaatpakkingen liggen, maar deze werken toch niet helemaal goed. Dus toch maar even nieuwe bestellen.

Ook heb ik het ventiel vernieuwd. De achterband is wel echt op en uit 2001. Maar om even alles te testen enz. laat ik deze er nog even op.

2repik1.jpg


Voordat er een test ritje kan worden gedaan worden er nog verschillende dingen nagekeken.

-de achterrem loopt aan
-de voorremmen slepen lichtjes, net iets meer dan ik wil.
-nieuwe olie en oliefilter
-uitlaat lekdicht krijgen

Ik zal vandaag wat meer close-up foto's maken. Het frame heeft aardig wat roestpuntjes.
 
Laatst bewerkt:
Gisteren nog lekker bezig geweest met de vf. De uitlaten zijn zo goed als lekdicht, maar de nieuwe pakkingen zijn al besteld. Dus met die er tussen zal hij helemaal lekdicht zijn gok ik.

Ook gisteren er voor het eerst op gereden. Dat komt nog aardig goed vooruit, en vooral het koppel onderin is heerlijk. Hierna gelijk met warme motor de olie afgetapt en nieuwe motul 5100 erin en nieuw oliefilter. Het blok loopt er nog lekkerder op wat ik zo kon horen.

Wat er nog moet gebeuren om hem goed rijdend te krijgen:

- Achterrem reviseren(ik krijg alleen de pinnetjes die de remblokken vasthouden niet los? nog tips?

- nieuwe koelvloeistof

- luchtfilter controleren

- een HELE grote schoonmaak

- temp meter controleren

- laadspanning controleren

Als dit lijstje is afgewerkt wil ik waarschijnlijk verschillende upgrades maken zodat ik ook een keer een demo kan rijden bij de SAM. Foto's houden jullie nog tegoed.
 
Ik ga volgen. Blijft leuk zo een VF. Ik heb ook al (een behoorlijke tijd) een paar VF projecten staan. Nog steeds bezig, maar het duurt gewoon lang bij mij.
 
Ik ga volgen. Blijft leuk zo een VF. Ik heb ook al (een behoorlijke tijd) een paar VF projecten staan. Nog steeds bezig, maar het duurt gewoon lang bij mij.

Ik heb ook alleen in het weekend tijd voor de VF, dus dit gaat ook nog wel even duren. Maar ik heb de tijd:)
 
Ik heb nog een nagelnieuw werkplaatshandboek over. Had er 1 besteld ,maar bij de VFR750F die ik kocht zat het boek al bij. Werd later nagestuurd.
Mocht je interesse hebben check ff je mail.
 
Het valt me op dat er steeds meer jongeren bezig zijn met sleutel projecten van oude brikken. Helemaal top! Ben zelf 24 en bezig met een oudje.
De VF ziet er goed uit! Mooie kleurstelling, succes.
 
Het valt me op dat er steeds meer jongeren bezig zijn met sleutel projecten van oude brikken. Helemaal top! Ben zelf 24 en bezig met een oudje.
De VF ziet er goed uit! Mooie kleurstelling, succes.

Met een voorliefde voor de motoren van de jaren 70-90 en dan vooral Honda, vind ik het niet erg om aan te sleutelen. Het sleutelen is net zo leuk als het rijden.

Ooit komt er nog is een cb750 sohc, cbx 1000 en een gl1000. Dit zijn 3 fietsen die ik erg graag in bezit zou hebben. Nu de vf750f als in bezit is. Deze wordt ooit nog wel is een iconische fiets denk ik. In 1983 zorgde deze fiets er toch weer dat Honda meedeed met de top. Totdat de nokkenas problemen aan het licht kwamen :9
 
In het boek V-Force waar zo'n beetje alle tegenslagen in het ontwerp van de V4 worden besproken worden ook op de nokkenasproblemen aangehaald..
51Qn1NPY7FL._SX357_BO1,204,203,200_.jpg


Ook daar wordt gesproken over een duurtest op meerdere VF series.. Belangrijk punt.. Deze V4's werden door de testrijders niet stationair warm gedraaid, maar rustig warm gereden. Dus pak aan, helm op en dan pas de motor starten en rustig warm rijden.

Ik heb nu menig blok van binnen gezien. Sommige met behoorlijke schade anderen met een behoorlijke kilometerstand (ton+) zonder enige vorm van slijtage. Volgens mij heeft Honda de service interval voor de grote beurt te ruim gekozen. Als je netjes olie ververst en op tijd de kleppen stelt, gaat het wel goed. Andere optie is de oliemodificatie van de olieleidingen naar de cilinderkoppen. Maar nog ben ik van mening dat het groot onderhoud binnen 10.000km, eerder 7.500 km uitgevoerd dient te worden.

In de latere servicebulletins diende de klepspeling van 0.12 naar 0.15 verruimd worden. Volgens mij een broodje aap verhaal. Door frequenter te controleren heb je eerder in de smiezen wanneer er iets mis dreigt te gaan.

Als de kleppen geen speling hebben blijft de tuimelaar tegen de nokkenas aangedrukt. Hierdoor wordt de oliefilm afgeschraapt waardoor het gauw gedaan is met de nokkenas en tuimelaars.
 
Het belangrijkste wat betreft de nokkenassen heb je al aangepakt: het Motul glijmiddel!!!
Gooi er never en nooit synthetisch spul in want dan ben je met 5 a 6000 km van al je nokkenassen af en ik spreek uit ervaring met een VF1000F2 die al veel betere nokkenassen zou moeten hebben.
Nu ik al weer een tijdje op mineraal ben overgestapt is het probleem nooit meer opgetreden.
Verder is het een mooie fiets waar je nog veel plezier aan kan beleven!
Mijn vuffie heeft intussen al ruim een ton op de teller staan, warmdraaien heb ik nooit gedaan maar altijd ruim de tijd gegeven tijdens het rijden tot ie warm is voordat het gas verder open gaat. Naar mijn idee is dat beter voor de motor en mijn buren en het milieu zijn daar ook beter over te spreken.
Verbruik van mijn 1000 is ook meestal in de buurt van 10 a 11 km op een litertje.
komt ook wel een beetje door mijn rechterhand ;)
 
Laatst bewerkt:
In het boek V-Force waar zo'n beetje alle tegenslagen in het ontwerp van de V4 worden besproken worden ook op de nokkenasproblemen aangehaald..
[afbeelding]

Ook daar wordt gesproken over een duurtest op meerdere VF series.. Belangrijk punt.. Deze V4's werden door de testrijders niet stationair warm gedraaid, maar rustig warm gereden. Dus pak aan, helm op en dan pas de motor starten en rustig warm rijden.

Ik heb nu menig blok van binnen gezien. Sommige met behoorlijke schade anderen met een behoorlijke kilometerstand (ton+) zonder enige vorm van slijtage. Volgens mij heeft Honda de service interval voor de grote beurt te ruim gekozen. Als je netjes olie ververst en op tijd de kleppen stelt, gaat het wel goed. Andere optie is de oliemodificatie van de olieleidingen naar de cilinderkoppen. Maar nog ben ik van mening dat het groot onderhoud binnen 10.000km, eerder 7.500 km uitgevoerd dient te worden.

In de latere servicebulletins diende de klepspeling van 0.12 naar 0.15 verruimd worden. Volgens mij een broodje aap verhaal. Door frequenter te controleren heb je eerder in de smiezen wanneer er iets mis dreigt te gaan.

Als de kleppen geen speling hebben blijft de tuimelaar tegen de nokkenas aangedrukt. Hierdoor wordt de oliefilm afgeschraapt waardoor het gauw gedaan is met de nokkenas en tuimelaars.

Ik zie inderdaad in verschillende werkplaatshandboeken verschillende waardes staan voor klepspeling. Ik ga inderdaad de 0.12mm aanhouden en dan wat vaker controleren. Ik wil elke 5000km gaan kijken of elke 2 jaar. Aangezien dit een project is en er nu nog geen mega afstanden op gereden zullen worden.

@Vampiremax, ik ben al voorzien van wph;)

@VF1000F2 Ben inderdaad blij dat ik voor Motul heb gekozen. Je leest op elk buitenlands forum er ook goede verhalen over. Na de oliewissel liep die ook gelijk netter had ik het idee.
 
Ven het weekend de achterrem gereviseerd, nog niet ontlucht. Maar was wel een aardig werkje. Gelijk de rvs ommantelde leiding erop gezet die bij de onderdelen zat.

Doordat mijn xj900s wat meer onderhoud nodig heeft dan gedacht kom ik wat minder toe aan de vf750f. Ik moet namelijk met de xj900s op vakantie, dus die heeft even voorrang. Als de xj900 klaar dan kan ik weer meer tijd in de vf steken.

Ook fijn een schroef in de achterband van de cbr600f... dus daar kan ook een nieuwe band op.
 
Nadat ik wat meer tijd nodig had voor mijn Yamaha en andere Honda is er weer tijd voor de VF.

Het plan was om kleppen te gaan stellen en als toch alles los was om alles is goed te controleren. Dus eerst de tank eraf en dan werkt toch de OFF stand niet helemaal goed. Drupt nog een beetje door nadat die op OFF staat. Geen ramp opzich. Alles ging redelijk soepeltjes los. De kleppendeksel was er ook zo af te tillen zonder eerst erop te rammen met een rubberen hamer. Wel veel dingen tegen gekomen die ik ga vervangen.

Nokkenassen waren in redelijke staat behalve de nok van cilinder 1 bij de uitlaatkant. Die had toch wel wat groeven. Dat is dus een tegenvallertje. Ik heb er een foto bij zitten, misschien iemand die tips heeft hiervoor?

2iqmx54.jpg

Frame vertoont een beetje oppervlakkige roest, dit zal waarschijnlijk opschuren en bij spuiten worden.

2mm7o01.jpg

Luchtfilter eraf. Luchtfilter zag er nog goed uit.

f06dxu.jpg


Er zit een 130/90-18 achterband onder. Origineel is dat 130/80-18 als ik het goed heb. Dit in combinatie met niet zon frisse achterveer heeft lopen happen in de zwarte achterkap. Bandje is toch zo goed als op dus dan kan er een 130/80-18 onder. Ik heb nog een achterveer liggen, dus kijken of die beter is.

25zth76.jpg

De bougies zien er ook niet zo fris meer uit, ook 4 verschillende. Hier komen nieuwes in.

2u9s6r7.jpg

Benzine filter heeft ook zn beste tijd gehad.

2q2r7nn.jpg

Is dit het J slangetje wat jij bedoelde The Dutchy? Misschien dat er toch VD61 carbs op zitten?

e827gi.jpg

Goede nokkenas

262v1u9.jpg

Slechte nokkenas

Er zitten kleine scheurtjes in de kleppendekselpakking, dus daar ga ik denk ik nieuwe voor bestellen. Zou ik dan gelijk nieuwe pakkingen bestellen voor de klepdekselbouten? Dan is alles weer fris.
 
Ja, dat is inderdaad het J-vormige slangetje. Dus er zitten al gemodificeerde carburateurs op.

Even tussendoor: Nooit het aluminium deel verwijderen als de carburateurs nog op het blok gemonteerd zijn. Als je nu de carburateurs gaat verwijderen dan breken de brandstofpijpjes tussen de carburateurs onderling.


De slijtsporen op de nokkenas vormen inderdaad een aandachtspunt. Het kan zijn dat hij er nog vele kilometers op draait. Als het daar mis gaat is het meestal de onderliggende tuimelaar welke uit slijt.
 
Bedankt voor de tip! Ze zitten er nog op gelukkig. Ik ga de nokkenassen in ieder geval goed in de gaten houden.
 
Vandaag had ik alles weer in elkaar zitten. En gelijk weer starten en lopen. Ongeveer 25km mee gereden, wat een vermogen zit daar nog in. Onderin wel heerlijk koppel en een prachtig geluid. Deze motor ga ik nog veel plezier van hebben!
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan