Motor-Forum

Select Forum

380v motorheftafel ombouwen naar 220, of toch krachtstroom a


Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
Vragen voor de electro techneuten hier.
En voor ik ze stel besef dan dat ik 0.0% verstand van deze materie heb.

Ik heb een heftafel aangeschaft welke voorzien is van een losse motor die op 380v draait.
Morgen ga ik de tafel ophalen dus weet nog geen details over vermogen e.d.

Nu ben ik in de voorbereiding om een nieuwe garage te bouwen waar de tafel komt te staan.

Het idee is om een nieuwe 380 aansluiting in de meterkast te laten maken zodat ik dit naar de garage kan trekken.
De vraag is nu wat ik nog voor machines ga aanschaffen wat daadwerkelijk 380 nodig zal hebben(las apparaat ofzo). Kans bestaat dus dat alleen die tafel op 380 zal gaan werken, en kan ik me voorstellen dat het een duur geintje zal worden voor slechts een tafel.

Nu heb ik begrepen dat je ook een frequentie regelaar kan kopen en hiermee mijn 380v machine kan aansluiten op mijn 220 netwerk.

Uiteraard ben ik op google hier informatie over gaan inwinnen, maar zoals gezegd weet ik er gewoon absoluut niks van.
Dus hoewel er het een en ander over geschreven word snap ik er geen zak van.

Dus de vragen: wat is wijsheid, 380 aansluiten met de kans dat dit alleen gebruikt zal worden voor de tafel.

Optie 2 is Iets als die frequentie regelaar aanschaffen en hier de tafel op aansluiten(als iemand mij dan ook in jip en Janneke taal kan uitleggen wat dit precies is en hoe het werkt zou erg welkom zijn).

Of optie 3 is de huidige motor verkopen en hiervoor een andere motor voor in de plaats kopen die wel op 220 werkt, of raak ik dan teveel vermogen kwijt waardoor het hefvermogen vermindert?


Wat is het beste voor de meest gunstige prijs??

Bvd
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
Soms kun je het op de motor zelf nog instellen.

en andere motor lijkt me het snelste en voordeligste. Zeker als je verder niet echt krachtstroomplannen hebt (compressor?)
Yellow Snakes MC

Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
Ivm de kosten en het vooruitzicht dat er misschien verder niks aan krachtstroom in de planning staat was ik het niet van plan om 380 aan te laten leggen.
Maar ja, toen kwam ik deze tafel tegen en hierdoor ben ik gaan twijfelen.
Dus voordat ik een knoop doorhak wil ik eerst alle opties bekijken.

Mijn compressor(jaren 80 kwaliteits apparaat gekocht via bva voor weinig omdat hij er niet uitziet) draait gewoon op 220.

Maar wil sowieso nog een goede tig apparaat kopen en dat zou dan eventueel wel op 380 kunnen(is geen vereiste omdat ik niet van plan ben heel dik materiaal te gaan lassen).
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Berichten:
216
Reg. datum:
02 nov. 2017
Ik zou gewoon 380 volt 3 fase aanleggen als dat mogelijk is?
De meeste apparatuur werkt op 380 volt en je koopt al een heftafel die dat gebruikt.
Thuis hier heb ik ook 380 volt en dat werkt gewoon goed en je kunt altijd nog een 220 volt apparaat kopen als je wilt.

Aprilia Shiver 750

Berichten:
3.889
Reg. datum:
04 apr. 2009
Locatie:
Ergens bij de grens van brabant, zuid holland en Gelderland
Als er op het motorplaatje 220/380 staat.
Kan je hem op 220 aansluiten.
De plaatjes moeten dan in driehoek gemonteerd worden .
En tussen 2 fases moet een condensator geplaatst worden.
De grootte daarvan is afhankelijk van het vermogen van de motor.
Hoe je de grootte moet bepalen zal je op moeten zoeken.
Linux het andere besturingssysteem voor je PC

Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
Het laten aanleggen zal ongetwijfeld lukken, maar ben aan het kijken naar het kosten/baten plaatje.
Het bouwen van de nieuwe garage brengt al een flink prijskaartje met zich mee, en dan had ik de heftafel nog niet meegenomen in mijn berekening.

Dus simpel gezegd, als het laten aanleggen van 380 me 1500 gaat kosten en een andere motor 200 dan is het op dit moment interessanter voor mij om voor een andere motor te gaan.
Maar kost het me 500 voor krachtstroom, een andere motor 400 en zo'n frequentieregelaar 350 zal ik kiezen voor het laten aanleggen voor krachtstroom.
Maar zoals ik zei heb ik er geen verstand van, weet ik niet eens wat zo'n frequentieregelaar precies is en weet ik ook niet wat de kosten zijn voor de 3 opties.
Vandaar mijn vraag hier ;)
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
Rubbere Ronnie schreef op 03 maart 2018 @ 21:15:
Het laten aanleggen zal ongetwijfeld lukken, maar ben aan het kijken naar het kosten/baten plaatje.
Het bouwen van de nieuwe garage brengt al een flink prijskaartje met zich mee, en dan had ik de heftafel nog niet meegenomen in mijn berekening.

Dus simpel gezegd, als het laten aanleggen van 380 me 1500 gaat kosten en een andere motor 200 dan is het op dit moment interessanter voor mij om voor een andere motor te gaan.
Maar kost het me 500 voor krachtstroom, een andere motor 400 en zo'n frequentieregelaar 350 zal ik kiezen voor het laten aanleggen voor krachtstroom.
Maar zoals ik zei heb ik er geen verstand van, weet ik niet eens wat zo'n frequentieregelaar precies is en weet ik ook niet wat de kosten zijn voor de 3 opties.
Vandaar mijn vraag hier ;)

Ik denk dat je met kracht uitkomt op 300 tot 350 euro

Kosten zijn spul voor in de meterkast:
hoofdschakelaar
3 fase zekering
3 fase aardlek

Kosten aansluitwaarde veranderen, vast tarief bij netbeheerder, zal 150 tot 180 euro zijn ongeveer
Laat het 3x25A maken, dan betaal je hetzelfde vastrecht als nu (moet je tjekken voor de zekerheid)

En dan 5 aderige kabel naar garage, en daar een kracht wcd. En die mag je van mij gewoon hebben :)

Ik gebruikte nog een verdeeldoos, van Horńbach. Had ik mooi twee losse fase 230 volt er bij :t
Yellow Snakes MC

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
ronk schreef op 03 maart 2018 @ 21:12:
Als er op het motorplaatje 220/380 staat.
Kan je hem op 220 aansluiten.
De plaatjes moeten dan in driehoek gemonteerd worden .
En tussen 2 fases moet een condensator geplaatst worden.
De grootte daarvan is afhankelijk van het vermogen van de motor.
Hoe je de grootte moet bepalen zal je op moeten zoeken.

@Ron
Ik zou even afwachten totdat je het hebt staan.
Met specs vd motor.

Zat mensen hier met echt verstand van dat soort dingen, die kunnen je wel verder helpen.
Misschien valt t allemaal mee.
Yellow Snakes MC

Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
quote:
ronk schreef op 03 maart 2018 @ 21:12:
Als er op het motorplaatje 220/380 staat.
Kan je hem op 220 aansluiten.
De plaatjes moeten dan in driehoek gemonteerd worden .
En tussen 2 fases moet een condensator geplaatst worden.
De grootte daarvan is afhankelijk van het vermogen van de motor.
Hoe je de grootte moet bepalen zal je op moeten zoeken.

Bedankt voor je reaktie, maar had deze info ook via google gevonden.
Nu weet ik dat een 220 1 fase heeft(de bruine draad).
En 380 heeft als ik me niet vergis 3 fase, maar kan me voorstellen dat er niet 3x een bruine draad naar een 380 stopcontact gaat, dat zou denk ik te makkelijk zijn.
En dan 3 plaatjes in driehoek plaatsen zegt me al helemaal niks(vandaar de vraag om jip en Janneke taal).
Ook heb ik iets gelezen over in ster plaatsen ofzo maar ook dat zegt me niks.

Of er 220/380 op de motor staat weet ik niet, maar vermoedt van niet. Verkoper had al andere kijkers maar haakten allen af omdat hij 380 is.
Kan me voorstellen dat als er ook 220 op zou staan dat je niet zo snel afhaakt als je echt interesse hebt.

Maar dat weet ik morgen pas.
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
quote:
Martell schreef op 03 maart 2018 @ 21:32:

[...]

@Ron
Ik zou even afwachten totdat je het hebt staan.
Met specs vd motor.

Zat mensen hier met echt verstand van dat soort dingen, die kunnen je wel verder helpen.
Misschien valt t allemaal mee.

Ik zal morgen sowieso foto's van de motor maken en het plaatje er van hier plaatsen.
Snap dat het nu wel gissen is voor wat er mogelijk is.
Maar vast oriŽnteren kan geen kwaad.
Als het trouwens klopt dat ik hooguit 400 kwijt zal zijn is de keuze wel vrij snel gemaakt.
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
Rubbere Ronnie schreef op 03 maart 2018 @ 21:38:

[...]

Ik zal morgen sowieso foto's van de motor maken en het plaatje er van hier plaatsen.
Snap dat het nu wel gissen is voor wat er mogelijk is.
Maar vast oriŽnteren kan geen kwaad.
Als het trouwens klopt dat ik hooguit 400 kwijt zal zijn is de keuze wel vrij snel gemaakt.

Ga dan op zoek naar 'veranderen aansluiting' of 'verzwaren huisaansluiting', icm met je netbeheerder.

Zoek de huidige eisen van de meterkast op. Is het idd wat ik zei?
Zoek kosten van de onderdelen op, kastje er omheen, en bekeren hoeveel kabel je nodig hebt, en wat die kost.

Dan weet je het vooraf, welke keuze het ook wordt.
Yellow Snakes MC

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
Bij Enexis is 3x25 nog hetzelfde tarief als de reguliere aansluiting.

Overigens is kracht een prima idee, met het oog op electrisch koken en electrische auto's.
Yellow Snakes MC

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
https://www.mijnaansluiting.nl/
Yellow Snakes MC

KTM 1290 Superduke SE

Berichten:
3.668
Reg. datum:
23 jan. 2010
Locatie:
026
quote:
Martell schreef op 03 maart 2018 @ 21:30:

[...]

Ik denk dat je met kracht uitkomt op 300 tot 350 euro

Kosten zijn spul voor in de meterkast:
hoofdschakelaar
3 fase zekering
3 fase aardlek

Kosten aansluitwaarde veranderen, vast tarief bij netbeheerder, zal 150 tot 180 euro zijn ongeveer
Laat het 3x25A maken, dan betaal je hetzelfde vastrecht als nu (moet je tjekken voor de zekerheid)

En dan 5 aderige kabel naar garage, en daar een kracht wcd. En die mag je van mij gewoon hebben :)

Ik gebruikte nog een verdeeldoos, van Horńbach. Had ik mooi twee losse fase 230 volt er bij :t

Kunt ook een alamat plaatsen(aardlek en automaat in een)

Liander rekend 200e voor 3 fase aansluiting.
5x2.5mm2 grondkabel zit rond 2euro de meter (weet niet of je door de grond moet?)

Al met al rond de 500e ben je klaar inc beunhaas die het aansluit, zelf de geul graven of eventueel de nodige gaten boren bespaard tijd en dus kosten ervan.
Snel contant geld voor uw motor,boot,auto etc? Stuur mij dan een PB.

als het maar altijdt rijd.

Berichten:
2.360
Reg. datum:
12 sep. 2004
Locatie:
hardinxveld-giessendam
jip en janneke taal dan maar.
voor het aanleggen van 3 fasen ga je behoorlijk in de buidel moeten tasten als het niet al aanwezig is in huis. je hebt een andere meter nodig in huis en daar moet een specialist voor komen van het energiebedrijf (of het bedrijf dat door hen gemachtigd is) en die zijn niet goedkoop. dan heb je nog een andere groepenkast nodig die de groepen over de 3 fasen verdeelt of als deze er op is voorbereid en groot genoeg is kan je hem ombouwen (en die ombouw zal behoorlijk wat rail ruimte kosten en die is meestal niet over). je zal in ieder geval al een aardlekschakelaar(s) moeten plaatsen die 3 fasen is (zijn) en de extra 3 fasen groep voor de garage neemt ook nogal wat railruimte in. en aangezien ik lees dat je geen verstand van hebt van elektro zal je voor die ombouw ook een bedrijf moeten laten komen en die zijn afhankelijk van de grootte van de kast zomaar een paar uur bezig nadat de meter is aangepast.
ombouwen met een frequentieregelaar is relatief simpel. motor en heftafel hoef je bijna niks aan te veranderen (alleen zorgen dat de frequentieregelaar ook inschakeld als je op het knopje drukt om omhoog te gaan) als je vermogen genoeg kan leveren uit het stopcontact. op 3 fasen kan je een stuk meer vermogen gebruiken bij 16A als bij 220V op 16A. met de juiste frequentieregelaar moet je motor van zo'n 2,5 kw wel kunnen bedruipen op 16A maar ik denk niet dat de motor zo zwaar gaat zijn. het grootste probleem is meestal de instelling van de frequentieregelaar. daar heb je meestal even hulp bij nodig van een specialist om alles goed te krijgen maar dat kan ook van te voren gebeuren voordat hij naar je huis wordt gestuurd. zorg wel dat je er 1 vind die potentiaalvrij kan schakelen of een eigen voeding heeft voor de stuurstroom zodat je iet nog een aparte voeding (24 V DC) nodig hebt voor de stuurstroom. de hele ombouw zou door een vakman in een uurtje klaar moeten zijn.
motor op 1 fasen 220 zetten zou ik niet doen. je raakt ruim 30% van de kracht van de motor kwijt met als gevolg dat of de hefvermogen van de tafel drastisch wordt beperkt of dat de motor gewoonweg te heet wordt omdat op toeren komen te lang duurt en dan brand de motor uit.
andere motor die wel op 1 fasen 220 genoeg kracht levert om de heftafel omhoog te krijgen gaat een stuk groter zijn en dus waarschijnlijk niet passen om 1 op 1 over te zetten.
en spelfouten mach je houden mijn toetsenbordt is dislectisch

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
too schreef op 03 maart 2018 @ 21:50:
jip en janneke taal dan maar.
voor het aanleggen van 3 fasen ga je behoorlijk in de buidel moeten tasten als het niet al aanwezig is in huis. je hebt een andere meter nodig in huis en daar moet een specialist voor komen van het energiebedrijf (of het bedrijf dat door hen gemachtigd is) en die zijn niet goedkoop. dan heb je nog een andere groepenkast nodig die de groepen over de 3 fasen verdeelt of als deze er op is voorbereid en groot genoeg is kan je hem ombouwen (en die ombouw zal behoorlijk wat rail ruimte kosten en die is meestal niet over). je zal in ieder geval al een aardlekschakelaar(s) moeten plaatsen die 3 fasen is (zijn) en de extra 3 fasen groep voor de garage neemt ook nogal wat railruimte in. en aangezien ik lees dat je geen verstand van hebt van elektro zal je voor die ombouw ook een bedrijf moeten laten komen en die zijn afhankelijk van de grootte van de kast zomaar een paar uur bezig nadat de meter is aangepast.........

Bullshit

Er is een vast tarief voor het veranderen van een aansluiting. Alle bijkomende dingen zitten daar in. Ook een meter, als dat moet.

Groepenkast moet idd uitgebreid worden. Onderdelen zijn online zo te koop, en eenvoudig aan te sluiten. Er staan immers nog geen spanning op. Ev door een vriend laten doen die het vaker heeft gedaan.
Martell wijzigde dit bericht op zaterdag 03 maart 2018 21:58 (45%)
Yellow Snakes MC

als het maar altijdt rijd.

Berichten:
2.360
Reg. datum:
12 sep. 2004
Locatie:
hardinxveld-giessendam
quote:
Martell schreef op 03 maart 2018 @ 21:53:

[...]

Bullshit

Er is een vast tarief voor het veranderen van een aansluiting. Alle bijkomende dingen zitten daar in. Ook een meter, als dat moet.

Groepenkast moet idd uitgebreid worden. Onderdelen zijn online zo te koop, en eenvoudig aan te sluiten. Er staan immers nog geen spanning op. Ev door een vriend laten doen die het vaker heeft gedaan.

heel leuk maar je zal de hele groepenkast moeten ombouwen. 3 fasen voor de zelfde prijs zijn 3 zekeringen van 25 A in plaats van 1 van 32A bouw je de kast niet om naar 3 fasen dan ga je heel regelmatig het energiebedrijf aan de deur hebben voor nieuwe hoofdzekeringen omdat voor de meeste huizen 25A te weinig is tegenwoordig. of je moet het niet erg vinden dat je elke maand een hogere rekening krijgt zodat je 3 x 32 A zekeringen krijgt.
en spelfouten mach je houden mijn toetsenbordt is dislectisch

Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
Even bij stedin gekeken wat mijn netbeheerder is.
Ze vragen een eenmalige kosten van 189 euro, maar kan oplopen als de Aansluitkabel moet worden vervangen.
Dan kan het max 1600 euro kosten.
Jaarlijkse kosten zijn circa 880 euro maar weet niet of dat bovenop de kosten zijn die we nu al hebben(betalen nu ook 80 euro per maand) of dat ze daarmee de normale maandelijkse kosten bedoelen.
Ze geven idd aan dat de meter waarschijnlijk zal moeten worden vervangen, maar aangezien wij nog een oude meter hebben met ouderwetse stoppen vond ik dat niet zo erg.
Er word niet aangegeven of dit door een beunhaas of proff bedrijf moet gebeuren.
Garage komt rechtstreeks aan het huis, en toevallig aan de andere kant van de muur waar de meterkast zit dus de lengte van de kabel valt reuze mee.
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Berichten:
698
Reg. datum:
04 feb. 2011
voor krachtstroom betaal je niets meer per maand. zolang je niet meer dan 3x25amp. laat zekeren. kost hetzelfde als 1x 35amp.

de meterkast moet je wel aanpassen. de hoofdschakelaar moet een 4polige worden. verder worden de groepen over de 3 beschikbare fases verdeeld.
gelukkig is een hoofdschakelaar niet duur. wel even laten doen door een erkende installateur ivm verzekering bij brand ect.

verder is krachtstroom best handig voor toekomstige uitbreiding.
neem een inductie kookplaat. vaak hebben deze minimaal 2x 16amp nodig en dan kan nogsteeds niet elke plaat op max gebruikt worden. en vaak is 1x 25amp dan niet eens genoeg en springt je hoofdzekering.

maar even terug naar de heftafel. het is mogelijk de motor op 230Volt te gebruiken ook all is het een 380Volt motor. er word dan een condensator geplaatst tussen fase 1 en 2 en dan word de null op de 3de fase gezet. het gaat wel tenkosten van een beetje vermogen maar hij zal werken. alleen even de waarde van de condensator opzoeken.

als het maar altijdt rijd.

Berichten:
2.360
Reg. datum:
12 sep. 2004
Locatie:
hardinxveld-giessendam
dat wordt gedaan door een bedrijf dat aangewezen wordt door de netbeheerder. de meter en hoofdzekeringen zijn verzegeld om knoeien te voorkomen. bij nieuw zekeringen en meter horen nieuwe zegels en die mogen maar heel weinig mensen plaatsen.
en spelfouten mach je houden mijn toetsenbordt is dislectisch

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
too schreef op 03 maart 2018 @ 22:07:

[...]

heel leuk maar je zal de hele groepenkast moeten ombouwen. 3 fasen voor de zelfde prijs zijn 3 zekeringen van 25 A in plaats van 1 van 32A bouw je de kast niet om naar 3 fasen dan ga je heel regelmatig het energiebedrijf aan de deur hebben voor nieuwe hoofdzekeringen omdat voor de meeste huizen 25A te weinig is tegenwoordig. of je moet het niet erg vinden dat je elke maand een hogere rekening krijgt zodat je 3 x 32 A zekeringen krijgt.

Het is een VASTE prijs :)

In de meterkast komen de krachtonderdelen er bij. Aan de rest wordt in principe niet gezeten, hoewel het de voorkeur verdiend om de andere groepen netjes over de 3 fasen te verdelen. Bij mij deed de meneer van Enexis dat. Voor hetzelfde VASTE tarief. Hij moest toch een andere meter installeren. Voor het VASTE tarief.

De tweede keer was ook een wijziging, voor jawel, een VAST tarief.
Man was in drie minuten klaar, want van 3x40A naar 3x25A. Desondanks wel VASTE tarief mogen betalen.

Dat is het kenmerk van een VAST tarief ;) :t

Maar de aansluiting krijg je zo, zonder dat de meterkast verdeeld is hoor. Je kunt ook moeilijk alle afkoppelen in de ochtend, wachtende op de monteur voordat t weer aangesloten kan worden.

Ik vond het iig niet spannend, om de bestaande groepen te verdelen over 3, ipv 1 fase. Als iemand daar geen kaas van heeft gegeten, of niet durft, dan iemand laten doen. Dat hoeft echt niet duur te zijn.

Ik ben het wel met je eens dat dat mag gebeuren. Niet eens dat het (veel) geld gaat kosten.

Overigens staat me bij dat zelfs ev graafwerkzaamheden voor de meter, voor rekening van de netbeheerder komen. voor het geval dat de kabel niet toereikend is voor meer dan de huidige aansluitwaarde. Nah ja, het is na te gaan en op te vragen. Veel huisaansluitingen zijn al 3 fase voorbereid, maar ook dat zal ts ff moeten nakijken.
Yellow Snakes MC

Nee dat is eddy wally!

Berichten:
4.654
Reg. datum:
28 jan. 2004
Locatie:
in de buurt van Enschede
quote:
too schreef op 03 maart 2018 @ 21:50:
jip en janneke taal dan maar.
voor het aanleggen van 3 fasen ga je behoorlijk in de buidel moeten tasten als het niet al aanwezig is in huis. je hebt een andere meter nodig in huis en daar moet een specialist voor komen van het energiebedrijf (of het bedrijf dat door hen gemachtigd is) en die zijn niet goedkoop. dan heb je nog een andere groepenkast nodig die de groepen over de 3 fasen verdeelt of als deze er op is voorbereid en groot genoeg is kan je hem ombouwen (en die ombouw zal behoorlijk wat rail ruimte kosten en die is meestal niet over). je zal in ieder geval al een aardlekschakelaar(s) moeten plaatsen die 3 fasen is (zijn) en de extra 3 fasen groep voor de garage neemt ook nogal wat railruimte in. en aangezien ik lees dat je geen verstand van hebt van elektro zal je voor die ombouw ook een bedrijf moeten laten komen en die zijn afhankelijk van de grootte van de kast zomaar een paar uur bezig nadat de meter is aangepast.
ombouwen met een frequentieregelaar is relatief simpel. motor en heftafel hoef je bijna niks aan te veranderen (alleen zorgen dat de frequentieregelaar ook inschakeld als je op het knopje drukt om omhoog te gaan) als je vermogen genoeg kan leveren uit het stopcontact. op 3 fasen kan je een stuk meer vermogen gebruiken bij 16A als bij 220V op 16A. met de juiste frequentieregelaar moet je motor van zo'n 2,5 kw wel kunnen bedruipen op 16A maar ik denk niet dat de motor zo zwaar gaat zijn. het grootste probleem is meestal de instelling van de frequentieregelaar. daar heb je meestal even hulp bij nodig van een specialist om alles goed te krijgen maar dat kan ook van te voren gebeuren voordat hij naar je huis wordt gestuurd. zorg wel dat je er 1 vind die potentiaalvrij kan schakelen of een eigen voeding heeft voor de stuurstroom zodat je iet nog een aparte voeding (24 V DC) nodig hebt voor de stuurstroom. de hele ombouw zou door een vakman in een uurtje klaar moeten zijn.
motor op 1 fasen 220 zetten zou ik niet doen. je raakt ruim 30% van de kracht van de motor kwijt met als gevolg dat of de hefvermogen van de tafel drastisch wordt beperkt of dat de motor gewoonweg te heet wordt omdat op toeren komen te lang duurt en dan brand de motor uit.
andere motor die wel op 1 fasen 220 genoeg kracht levert om de heftafel omhoog te krijgen gaat een stuk groter zijn en dus waarschijnlijk niet passen om 1 op 1 over te zetten.


Ben een advertentie tegengekomen op marktplaats mbt zo'n frequentieregelaar.
Deze geeft aan dat als ik langs kom met de motor hij hem helemaal zal instellen voor me.

Is zoiets wat je bedoelt?
Dan zou het opgelost zijn nietwaar?
Moet alleen de motor minder zijn dan 2.2kw

frequentieregelaar 220 v nieuw geen krachtstroom nodig 2.2kw
€ 187,50
http://link.marktplaats.n...tm_campaign=socialbuttons
het custom project: www.motor-forum.nl/forum/list_messages/267026/Project-Thrillseeker-1.html

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
too schreef op 03 maart 2018 @ 22:25:
dat wordt gedaan door een bedrijf dat aangewezen wordt door de netbeheerder. de meter en hoofdzekeringen zijn verzegeld om knoeien te voorkomen. bij nieuw zekeringen en meter horen nieuwe zegels en die mogen maar heel weinig mensen plaatsen.

Nee.

Netbeheerder controleert wat ze aansluiten. Als dat niet goed is, dan niet aansluiten.

De netbeheerder heeft niks te zeggen over wie die aanpassing naakt, echt niet :)

Daarnaast zijn de meeste electramonteurs ondergeschoold, en kunnen het amper beter dan een amateur die verstand gebruikt. Keuring en controle is afgeschaft, kwaliteit is er niet meer.

De monteur die de verzwaring komt uitvoeren, is in dienst van de netbeheerder. In mij n geval kwam er dus ene busje van Enexis aanrijden, en meneer van Enexis eea veranderen.
Yellow Snakes MC

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
Rubbere Ronnie schreef op 03 maart 2018 @ 22:29:

[...]


Ben een advertentie tegengekomen op marktplaats mbt zo'n frequentieregelaar.
Deze geeft aan dat als ik langs kom met de motor hij hem helemaal zal instellen voor me.

Is zoiets wat je bedoelt?
Dan zou het opgelost zijn nietwaar?
Moet alleen de motor minder zijn dan 2.2kw

frequentieregelaar 220 v nieuw geen krachtstroom nodig 2.2kw
€ 187,50
http://link.marktplaats.n...tm_campaign=socialbuttons

Je weet toch nu niet welke motor je morgen in huis hebt?
Yellow Snakes MC

Moderator

Berichten:
79.932
Reg. datum:
02 jul. 2006
Locatie:
Turnhout
Functie:
Moderator
quote:
Gardia schreef op 03 maart 2018 @ 22:24:
voor krachtstroom betaal je niets meer per maand. zolang je niet meer dan 3x25amp. laat zekeren. kost hetzelfde als 1x 35amp.

de meterkast moet je wel aanpassen. de hoofdschakelaar moet een 4polige worden. verder worden de groepen over de 3 beschikbare fases verdeeld.
gelukkig is een hoofdschakelaar niet duur. wel even laten doen door een erkende installateur ivm verzekering bij brand ect.

verder is krachtstroom best handig voor toekomstige uitbreiding.
neem een inductie kookplaat. vaak hebben deze minimaal 2x 16amp nodig en dan kan nogsteeds niet elke plaat op max gebruikt worden. en vaak is 1x 25amp dan niet eens genoeg en springt je hoofdzekering.

maar even terug naar de heftafel. het is mogelijk de motor op 230Volt te gebruiken ook all is het een 380Volt motor. er word dan een condensator geplaatst tussen fase 1 en 2 en dan word de null op de 3de fase gezet. het gaat wel tenkosten van een beetje vermogen maar hij zal werken. alleen even de waarde van de condensator opzoeken.

ff uit mijn hoofd, die hoofdschakelaar was toch voor alle groepen die in de meterkast zitten? Dus de oorspronkelijke 230v en de nieuwe 400v?

Er staat me vaag iets bij dat die werd aangesloten, werd uitgezet, en dat we toen de rest konden omprikken. Bedrading had ik klaar liggen, koop je ook kant en klaar.

Krachtgroep had ik ook al helemaal voorbereid en klaar.

Er staan nog oudere foto's op MF ergens... Zal eens neuzen.
Yellow Snakes MC

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.