Zadelpijn, kralenkussen in Nederland?

DvanV

MF'er
15 apr 2018
160
41
Utrecht
Afgelopen weekend heb ik maar liefst drie hele dagen op de motor gezeten in het Sauerland. Het was erg leuk en mooi, maar het ging me op een paar vlakken tegenzitten.

Kort verhaal:
Ik ben ook zoek naar een kralenkussen voor motor. Een beadrider het liefst, maar die kan ik hier niet voor normale prijzen vinden. Ben aan het twijfelen om een autokussen te kopen en dan proberen op maat voor de motor te knutselen.

Is er nou echt geen kralenkussen/mat te vinden in Europa voor motor??



Afgelopen weekend had ik al vrij snel last van rugpijn elke keer als ik weer op de motor stapte, en ook mijn knieën vinden het lange zitten moeilijk. Beide zijn vast wel te verwijten aan het gebrek aan beweging het afgelopen jaar, dus ga weer sporten en krachttraining doen.

Maar een ontzettende ergernis was het zadelpijn! Ik heb er al sinds het begin last van, maximaal 30 minuten en dan begint het zodanig dat ik niet weet hoe ik zitten moet op dat ding. Een pauze om het uur of anderhalf is prima, maar elke 30 minuten is gewoon te veel. Heb naar veel oplossing gekeken, met name een Corbin zadel lijkt me wat. Die bijna 700 euro en 12 weken levertijd die het mag kosten heb ik er zowaar nog voor over want ben bijna radeloos. Airhawk heb ik ook al geprobeerd. Maar voor die tijd wil ik dus wel zo'n beadrider proberen.

Ik vind het zadelpijn echt een hindernis die het plezier van het motorrijden ontneemt.



UPDATE 9/7:

Tot zover geprobeerd:

Kralenkussen - Moeilijk te krijgen, moet zelf maken of knippen uit autokussen.

Airhawk - Geprobeerd, lost het probleem niet op. Schuift best veel en zit niet lekker met veel soorten broeken. Ook zoals vaker gezegd wordt, bijna helemaal leeg laten lopen.

Schapenvacht - Een echte, geprobeerd, zit wel iets beter maar veroorzaakt weer veel hitte. Dat levert andere problemen op met het zitvlak.

Opvullen door hawk_gt - Staat nu op het plan, als het goed is voor het weekend klaar, en dan kan ik het hele weekend proberen.
 
Laatst bewerkt:
Je hebt een VStrom? Die hebben toch wel een aardig zadel? Ik krijg er van de motorzaak wel 's eentje mee als vervangende motor.

En wat versta je precies onder "zadelpijn"? Hetzelfde als bij fietsen? De zit en het zadel zijn toch wel erg verschillend....
 
ik draag een wielrennersbroek onder de motor broek .
werd er in de club voor uitgelachen .Maar nu gebruiken meerdere mensen dit .
ik heb geen zadelpijn meer .Ook van alles geprobeerd van schapen vacht en Airhawk enz
 
Ik denk dat je even moet gaan uitzoeken wat nu precies het probleem is, is het zadel te hard, te zacht, te breed, te smal?
Zelf ben ik groot en zwaar, motorzadels zijn vrijwel altijd te zacht en bieden daardoor te weinig ondersteuning, met als gevolg last van mijn benen en zitvlak.
Op mijn Tenere was een ritje van Alkmaar naar Utrecht al genoeg. Ik heb mijn zadel laten aanpassen door Rayz en de pijngrens ligt nu ergens in Noord-Frankrijk. Niet goedkoop, wel goed. Maar er zijn ook wel anderen die je zadel kunnen aanpassen met een betere (hardere) of andere gevormde schuimvulling. Echt leren zadelovertrek ademt beter dan kunstleer, kan ook helpen.

Die beadrider kende ik nog niet, goedkope oplossing, al betwijfel ik of ze lang mee gaan. Volgens de website (FAQ) versturen ze over de hele wereld. Ik zou er een mailtje aan wagen. Reken ook op invoerheffing en BTW.

En de buikspieren trainen kan inderdaad ook geen kwaad om de rugklachten te bestrijden.
 
Laatst bewerkt:


Als je het zo zegt, dan zal het eerder zit-pijn zijn. Verdovend gevoel aan het zitvlak, circulatie onderbroken denk ik.

Ik denk dat je even moet gaan uitzoeken wat nu precies het probleem is, is het zadel te hard, te zacht, te breed, te smal?
Zelf ben ik groot en zwaar, motorzadels zijn vrijwel altijd te zacht en bieden daardoor te weinig ondersteuning, met als gevolg last van mijn benen en zitvlak.
Op mijn Tenere was een ritje van Alkmaar naar Utrecht al genoeg. Ik heb mijn zadel laten aanpassen door Rayz en de pijngrens ligt nu ergens in Noord-Frankrijk. Niet goedkoop, wel goed. Maar er zijn ook wel anderen die je zadel kunnen aanpassen met een betere (hardere) of andere gevormde schuimvulling. Echt leren zadelovertrek ademt beter dan kunstleer, kan ook helpen.

Die beadrider kende ik nog niet, goedkope oplossing, al betwijfel ik of ze lang mee gaan. Volgens de website (FAQ) versturen ze over de hele wereld. Ik zou er een mailtje aan wagen. Reken ook op invoerheffing en BTW.

En de buikspieren trainen kan inderdaad ook geen kwaad om de rugklachten te bestrijden.

Ja ik ben ook groot (1,95) en zwaar (105-115kg), verwacht ook dat het zadel te zacht is. Aan benen heb ik voor de rest nooit last, het is puur het zitvlak. In de auto kan ik wel 24 uur achterelkaar doorrijden.

Het verschil van Alkmaar tot Utrecht en Noord-Frankrijk zou ik ook supergraag willen meemaken. Als dat d.m.v. een peperdure Corbin moet dan is dat maar zo. Misschien is Rayz dan ook wel een goede optie. Zou je willen vertellen wat hij precies heeft gedaan, en wat het ongeveer gekost heeft?

Had ook al paar keer naar Tijger Leathers gekeken, maar hun lijken meer op design dan zitcomfort te focussen.

Kralenkussen heeft gek genoeg toch altijd goede referenties (ik lees nooit iets slechts) en zou een goedkopere, al dan niet tijdelijke oplossing kunnen zijn.
 
Laatst bewerkt:
Dan hebben we zo'n beetje hetzelfde postuur en ook wel hetzelfde probleem.
Het zadel is te zacht en biedt nauwelijks ondersteuning. Daardoor ga je je rug krommen, wat de zaak alleen maar erger maakt. Op mijn Tenere kon ik bovendien nauwelijks verzitten door de kuil in het standaard zadel, ik zat tegen de opstaande rand aan.

Rayz (www.rayz.nl) heeft de standaard vulling van het zadel vervangen door steviger spul en daarnaast de zitting verhoogd en de opstaande rand iets naar achter gelegd, zodat ik ruimte kreeg om te verzitten. En ik kreeg een nieuwe zadelovertrek. Kosten in 2010: ruim 400 euro. Niet weinig, maar waarschijnlijk mijn beste investering in de motor geweest. Hij heeft overigens wel je motor nodig tijdens de aanpassing (duurt een paar dagen).

Tijger Leathers kan ook wel zoiets, maar misschien ben je met hun 1-uursservice al geholpen. Heb ik ook wel eens gedaan met een XJ900F voor een beter zitcomfort, ik geloof toen 80 euro (budgetprijs,, budgetresultaat). GEwoon een keer bellen of langsgaan om te kijken wat mogelijk is.
 
IK heb op mijn DL 1000 mijn zadel laten aanpassen (verhogen en voorste zitvlak verlengen) door Topsellerie. Voorheen gleed ik echt in een kuil tegen mijn tank aan en dat is nu absoluut niet meer het geval. Het zadel is ook vele malen steviger dan voorheen. Qua design kun je ook alle kanten uit maar dat heb ik gewoon redelijk neutraal gelaten.

Wat mij zelf heel erg veel meer zitcomfort gegeven heeft is het verhogen van mijn stuur en tevens het plaatsen van een rechter stuur waardoor je schouders minder gespannen staan. Deze dus: ABM Stuur Superbike

Wat je tevens nog kunt doen is het verlagen van je stepjes. Echter dan moet je ook je rempedaal etc.. aanpassen. Voor mij was het genoeg om brede stepjes te plaatsen (offroad met rubber inlays die er uit kunnen) waardoor je voeten op een breder vlak staan. Zo kun je tijdens het rijden ook nog een staan.
 
Bedankt voor het delen van je ervaringen!

Last van een kuil in het zadel heb ik (nog?) niet. Ik verzit best veel, meestal zit ik toch meer naar achteren tegen de verhoging naar het passagierszitje.
$_83.JPG


Maar op moment dat de ellende begint (wat al na 30 minuten is) kan ik zitten wat ik wil, moet of doorgaan en dan de rest van de dag niet meer rijden, of elke 30-45 min een lange pauze.

Misschien probeer ik Rayz ook. Scheelt inderdaad 250 euro t.o.v. Corbin, alleen kan ik het product niet terugsturen als het niet goed is.
 
Ik heb voor mijn Kawa in het verleden een sargent Seat gehad.
(Sargentcycle.co.uk)
Kostte ook wel wat, maar nooit meer zadelpijn gehad.

Een vriendin van mij past in haar vrije tijd motor kleding en
Zittingen aan.
Moet je er wel een ritje naar de Achterhoek voor over hebben.
 
Geen kuil en dan dit zadel tonen... roflol... je glijd duidelijk naar het diepste punt toe.

Hier 2 kiekjes van mijn strom zodat je ziet hoe het aangepaste zadel loopt.

U0tYdMt.jpg


16NTJlY.jpg
 
Het zadel van mijn Africa Twin uit 1996 (je weet wel, de enige echte (not...)) heeft standaard een bagger zadel, na een uur ging ik al verzitten.
Compleet (vanaf de bodemplaat) opnieuw laten opbouwen met (een harder) schuimsoort en een nieuwe overtrek. Circa 170 euro. Bij J en T bekleding in Almelo. Je hebt ook nog Viking Seats in Dedemsvaart. Is echt iets voor de winter, je bent je zadel wel ca 3 weken kwijt en bij Viking zelfs 6 weken hoorde ik een jaar geleden.
Tevens onder je motorbroek inderdaad nooit een spijkerbroek aandoen.
Zadelpijn begint nu honderden kilometers later !.
Succes met uitzoeken wat te doen.
 
By the way: vorig jaar zomer reed ik op het originele zadel naar de Franse Alpen en had toen zo'n 'pvc-hardschuimen-knieplankje-voor-in-de-tuin' meegenomen (ca 2cm dik) en na 500km ben ik daarop gaan zitten op de tolweg-rit. Ik kon toen weer ruim 300km verder. Het idee kwam van Sammie hier op MF overigens. Plankje is nog steeds te koop bij de Welkoop voor bijna niks zag ik laatst toevallig. (Mijn ma had hem nog in de schuur liggen sinds de jaren 80...).
 
Ik heb mijn zadel een paar jaar geleden laten aanpassen door: hawk gt

Werkte bij zo’n zaak in Purmerend en deed wel eens wat klusjes voor MF’ers. Weet niet of hij het nog steeds doet want is al even geleden. Beste “investering” die ik ooit aan mijn motor gedaan heb. Kostte een paar tientjes voor harder schuim en iets verhogen, nu nog steeds zeer blij mee!
 
Het plaatje wat ik toevoegde was zomaar een v-strom zadel, niet van mijn eigen motor. Volgens mij niet eens zelfde model jaar, meer voor het idee. Ik merk in ieder geval überhaupt geen kuil.
TopSellerie zadel is natuurlijk supermooi. Misschien moet ik dat (al dan niet een Corbin) ook maar gewoon investeren, als het een paar jaar plezier oplevert. Hopelijk voegt het ook toe aan de waarde van de motor. :P

Sargent vind ik ook mooi, echter zie ik op de Britse site niet voor het 2017 model een zadel. Trouwens blijkt die ook nog ietsjes lager te zitten dan standaard, ik zou eerder iets hogen willen (of moeten).

Dat idee met het knieplankje lijkt me ook wel grappig om te proberen. Hoop dat het een beetje past. Overigens kom ik momenteel niet eens bij 500 kilometer rijden achter elkaar. Met 6 pauzes van 20 min ertussen misschien.

Harder schuim toe laten voegen is misschien wel het beste voor een schappelijke prijs. Ik zal ook eens contact opnemen met hawk_gt.

Natuurlijk bedankt allen zover voor de tips. Als het niet aan het zadel lag, zou ik prima 1000 km op een dag kunnen rijden.
 
Laatst bewerkt:
Hallo DvanV,

Ik heb op mijn KLV 1000 een Corbin zadel (zelfde als de v-strom, bj 2005). Ik weet niet of deze op jouw motor past maar anders ben je van harte welkom in Zwolle om deze eens te proberen voordat je een bak geld uitgeeft (Zwolle is natuurlijk wel langer dan 30 min rijden dus of je dat haalt... O-) )

Afgelopen mei 4500 km door Italie gereden in 8 dagen en geen moment last van een zere kont gehad :t
Ik kan het aanraden.
 
Hi Frank, super bedankt voor het aanbod!

Ik geloof je wel op je woord. Ik nijg ook zeer naar Corbin, al moet ik zeggen dat ik net zo goed kan wachten tot het voorjaar want voor september krijg ik hem toch niet meer.

Ook twijfel ik over een rugsteuntje. Lijkt me eigenlijk helemaal niets toevoegen, bij hoeveel van deze (half)sportieve motoren kun je nou daadwerkelijk achterover leunen?
 
Bij autozaken kost een complete kralenzitting nog geen € 20,-. Misschien kun je die vermaken tot een kleinere uitvoering. Voor dat geld kun je er in ieder geval niet veel aan vernielen.
Ook zijn sommige schoenmakers (de echte vaklui) meesters in het bedenken van oplossingen.
 
Kralenkussen :? Ik geloof er niet in! :X

Toen ik mijn FZ kreeg werd al gelijk gemeld dat zadel waardeloos zou zijn.
Een oud-eigenaar heeft ooit wel eens bijna zitten huilen tijdens een lange trip.
Zelf ervaring van een beetje ongemakkelijk de eerste km's van het seizoen.

Beste remedie voor mij blijkt km's maken.

Begin van motorseizoen (die van mij gaat slapen in de winter/ maar is ook periode onderhoud) zit ik de eerste ritjes nog niet helemaal lekker. Al vrij snel heb ik nergens last meer van en rijd in de vakantie zonder probleem 1000+km op een dag.
 
Lichaamsbouw zal wel een verschil maken! Bubblebutt's hebben waarschijnlijk een harder zadel nodig.

Voor mij wordt het niet beter met de kilometer.
 
Wat ik hier nog niet gehoord heb is een schapenvachtje. Die koop je voor een paar tientjes bij de Leenbakker of Ikea. Veel
wereldreizigers hebben ook zo'n ding op het zadel liggen... altijd de moeite van het proberen waard.
 
Er is zadelschuim in vele hardheden en mijn ervaring is dat een zadel waarvan je denkt "zooooo, da's comfortabel" zodra je gaat zitten, meestal juist (veel) te zacht is. Ik denk ook dat je geen Corbin van 7 meijer nodig hebt om goed te zitten. Mogelijk is een identiek zadel uit harder schuim al een oplossing, en dat kan iedere zadelspecialist voor je maken.

Je kan e.v.t (goedkoop) een gel-insert in het huidige zadel laten zetten. Nadeel is dat je dan eigenlijk nog steeds een te zacht zadel hebt, maar dan met een comfortabeler stukje zitvlak. Die matjes kunnen ook erg heet kunnen worden als je motor in de zon staat. Testen of het wat is, is makkelijk: Als een wielerbroekje helpt, helpt een gel insert ook.
 
Schapevacht-fan hier, maar dan wel een echte en niet zo'n ikea ding.(marktplaats)
Wat je ook kan doen is zo'n rubber kniematje van de bouwmarkt voor stratenmakers/tuinierders over je zadel plakken.
 
Ik wacht nog op antwoord van hawk_gt, maar als het goed is zit hij momenteel ergens in de Alpen. Hopelijk kan hij of iemand anders het zadel vullen met harder schuim. Misschien daar bovenop ook nog eens een gelpad?

Rubber matje of schapenvachtje wil ik inderdaad ook proberen. Als ik de kans(tijd) krijg om dat te doen zal ik daarna ook mijn bevindingen hier vermelden.
 
Ik lees hier vooral veel aannames.
Nu is er al weer een rubber matje(?) aan toegevoegd. :?
Gedachte is dat je met een paar kralen of een schapen-vachie van je problemen af bent.
Ik zie mezelf nog niet midden in de zomer met zo'n vachie rijden in Italië of Spanje.
Dan komt er stoom uit je 'edele delen'........... _O-

Bij pijn aan het achterste op de (race)fiets is ook altijd de eerste reactie (vooral van beginners) dat ze een zachter zadel willen. Nee dus........ :X Precies helemaal fout.
Een racefietszadel moet juist tamelijk HARD zijn, natuurlijk wel met de goede vorm.

Beter is naar iemand gaan met kennis van zaken en dan een 'speciaal-zadel' te laten maken.
Die weten precies waar een zadel 'harder' moet zijn of juist zacht.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan