Motor-Forum

Select Forum

Google My Tracks voor Android OS door Thijsvr

Geplaatst op dinsdag 8 juni 2010 12:15

Software

Google My Tracks voor Android OS

door Thijsvr


Product of dienst: Literatuur en media

Literatuur en media: Software


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Sporadisch/enkele malen gebruikt

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Waar was je hoe laat? Hoe lang heb je nou echt voor het stoplicht stil gestaan? Hoe snel ben je van Amsterdam naar Rotterdam gereden? Lag je gemiddelde snelheid hoger dan die van de Ghostrider?
Allemaal vragen die we ons in meer of mindere mate afvragen terwijl we weer kilometers aan het verslinden zijn. En nu is daar antwoord op, met de zeer gunstige prijs van 0 (nul) euro. Zo, nu ik je interesse heb gewekt zal ik verder vertellen.

Google My Tracks is in het leven geroepen om door middel van de GPS in je Android telefoon te bepalen waar je wanneer was. Volgens Google zelf is dit handig voor wandelaars die na een forse wandeling kunnen zien hoeveel ze afgelegd hebben etc. In combinatie met trainings schema's bijvoorbeeld.
Echter wij zijn geen wandelaars, wij zijn rook uitspuwende, helm dragende barbaren... Maar toch zijn we soms ook zo pietluttig dat we willen weten hoe snel we iets gereden hebben.

Tadaa; Google My Tracks.
We slingeren het programma aan. Android telefoons zijn vrijwel allemaal uitgerust met een GPS chip. Hiermee wordt dus gekeken waar jij op welk moment bent. Het duurt vaak even voordat je telefoon een fix, contact met voldoende satellieten, heeft. Tot die tijd krijg je ook netjes een waarschuwing dat de gegevens nog niet accuraat zijn. In de voorkeuren kan je invullen hoe accuraat het programma moet zijn voordat hij begint met opnemen.

Het programma neemt een grote hoeveelheid data op. Je route, je totale afstand, je maximale snelheid, je totale reistijd, je gemiddelde snelheid, de tijd dat je in beweging was, de gemiddelde snelheid gedurende de tijd dat je in beweging was, hoogteverschil tussen punt van vertrek en punt van aankomst, totaal ervaren verschil in hoogte, laagste punt, hoogste punt, steilste afdaling en steilste stijging. (De elevatie meting is echter niet heel accuraat volgens Google).
Dit wordt voor de totale trip onthouden, maar je kan ook intervallen instellen. Elke 100 meter, elke minuut of anders. Hier worden dan markers gezet en hij doet deze berekeningen dan voor de tussenliggende stukken. Op het circuit zou je dus de exacte lengte van het circuit in kunnen stellen om een laptimer te krijgen.

En dan komen we bij het mooiste. Aan het einde van je rit wordt namelijk een grafiek opgemaakt waarin al je bewegingen staan. De hoogteverschillen, maar ook wat voor ons veel interessanter is; De snelheid. Netjes in een grafiek.

Dit alles is op te slaan op je telefoon en op de computer en dan later terug te kijken.Wat is er dan niet goed? Persoonlijk had ik graag dat er met kleur op de route werd aangegeven wat op dat moment de snelheid was. Nu is het gewoon een rode streep, maar het moet toch relatief makkelijk voor zo'n programma zijn om met kleur aan te geven waar op welk moment welke snelheid gereden werd. Het zou de verzamelde gegevens nét even ietsje interessanter maken voor bijvoorbeeld het timen rondes.

Anders punt wat ik graag zou willen is dat er een circuit modus op zat. Zodat je een punt kan instellen vanaf waar je vertrekt en dat hij elke keer zodra je dat punt passeert hij opnieuw begint te tellen zodat je losse rondes hebt in plaats van een lange route.

Laatste punt wat ik zou willen is de mogelijkheid om grafieken over elkaar heen te leggen. Op de computer is het mogelijk deze grafieken naast elkaar te leggen en de routes ook op dezelfde kaart te laten zien, maar de grafieken zijn niet over elkaar heen te leggen.Conclusie is dat dit een uitzonderlijk goed programma is voor wat het kost (gratis). Het geeft je een leuk inzicht in je rijden en het bespaart je misschien de aanschaf van een laptimer. Maar ook op de weg is het leuk. Wie rijdt welk stuk het snelste, wie durfde waar het hardst, wie ging het laatst in de remmen. Vul het zelf maar in.
Voor wie toch de laptime functie mist maar in ruil daarvoor wel een paar centjes wil opgeven kan eens kijken naar het programma Run GPS, http://www.rungps.net (Met dank aan Phoentje).


Voor meer informatie, plaatjes en filmpjes kun je kijken op:
http://mytracks.appspot.com

Positieve eigenschappen

Gratis

Open Source

Accuraat

Handig

Leuk

Negatieve eigenschappen

Het icoontje is afschuwelijk

De grafiek is niet over de route te leggen, bijvoorbeeld door middel van kleurtinten

Grafieken niet over elkaar te leggen

Geen laptime mogelijkheden

Beoordelingen

Drie van de drie lezers vonden deze recensie nuttig.


Afbeelding 1Afbeelding 2Afbeelding 3


sluiten (escape)

Reacties

Ik ga overmorgen ook een Android toestel ophalen, geen idee dat zoiets mogelijk was hiermee :o

Lijkt me erg leuk en interessant om eens mee te spelen!

Inderdaad, wist ook niet dat dit gratis beschikbaar is voor de Android.
Kan je met dit programma ook real-time je data ergens naar versturen (zoals met trackr?) of hoe haal je dit anders van de telefoon?

@NesQ Je kan helaas de data niet realtime versturen, maar je kan achteraf de data exporteren. *.gpx *kml of *csv

Die kan je dan weer importeren in bijv. Google Earth.

Ik zal het eens proberen op mijn desire. Nadeel is altijd, waar laat je je telefoon? In je binnenzak heb je geen gps bereik.

Ik heb in m'n zak gewoon bereik met m'n Milestone. Ik doe hem ook wel eens in m'n tanktas. Tot nu toe nog geen problemen.

Je kunt inderdaad achteraf pas exporteren, maar wellicht is er in de open source wereld een toevoeging te vinden?

Ik gebruik My Tracks ook al een tijd en het werkt inderdaad leuk.
Het nadeel vind ik dat hij de batterij enorm hard leeg slurpt. (je hoort nog net geen draaikolkje in de accu). Dit komt door het gebruik van de GPS en Internet (om de mappen te downloaden).

Verder een mooie recensie!

(@artifex, er kan nog veeeeel meer met je android toestel!)

Hoi Groentenboer,

Ik heb zelf de kaart uitstaan (kun je doen door internet uit te zetten). Hij onthoudt nog steeds de coördinaten en gegevens bij zoals hij altijd al deed, hij download alleen niet de kaart er direct bij. Dit kun je dan later doen, bijvoorbeeld op je computer. Het verandert voor de werking niets, het bespaart je alleen batterij. Ik haal de 5 uur die aangegeven worden door Google zelf wel.

Ik heb ook wat screenshots bijgevoegd, niet van mezelf want dat is me teveel moeite, die op internet laten vrijwel hetzelfde zien ;)

Een goed alternatief is GPS RUN.
Dit is in "principe" niet gratis. Maar het kan wel ietsjes meer. Het kan net als de google tracks instellen om de hoeveel meter een vlaggetje wordt geplaatst. Het kan echter dus wel een zogenaamde track maken. Daarna kan deze direct bij het overschrijden van het gps punt een nieuwe ronde starten. Daarna is de informatie in een tabel met de snelste ronde tijden en een mooie grafiek te bezichtigen op de website. Met ook een overzicht dus in welke bocht winst te behalen valt.
www.rungps.net is de officiele site hiervan. Ideaal denk ik voor de circuitrijders onder ons met een android toestel.

Over de vraag van waar je je toestel moet laten... simpel.. op ebay kan je voor weinig tasjes kopen die je om je pols of bovenarm kan binden. Deze zijn waterdicht en nog te bedienen.
phoentje wijzigde dit bericht op woensdag 9 juni 2010 12:33

Perfect, GPS Run is dan inderdaad wat My Tracks mist. Ik voeg het even toe aan de recensie, dan is ie weer wat completer. Tnx!
Thijsvr wijzigde dit bericht op woensdag 9 juni 2010 14:32

ja, ik had dit programma al op mijn gsm, maar nog niet gebruikt, ik ga hem nu zeker eens uitproberen.

Ik heb hiervoor juist een grotere accu aangeschaft.. Ik kan nu de hele dag met GPS, bluetooth & mobiel netwerk rondjakkeren zonder telkens de accustatus te moeten checken. (helaas wordt ie wel 2x zo dik, maar dat heb ik er wel voor over)

+ deze apps is erg leuk en handig. Gebruik hem redelijk vaak.
Zazza wijzigde dit bericht op woensdag 9 juni 2010 16:02

Ik gebruik gewoon mijn Garmin Oregon 400T voor dit soort dingen.
Telefoon gebruik ik wel om mee te bellen.

Wil je zelf een reactie plaatsen? Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Klik hier om je in te loggen.

Ben je nog geen geregistreerde gebruiker? Klik hier om je te registreren.

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.