Motor-Forum

Select Forum

aCar voor Android OS door Thijsvr

Geplaatst op woensdag 9 juni 2010 11:20

aCar voor Android OS

door Thijsvr


Product of dienst: Literatuur en media


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Enkele maanden in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Aangezien er blijkbaar redelijk wat mensen een Android telefoon gebruiken hier zet ik nog maar een applicatie neer die ik veel gebruik in combinatie met m'n trouwe tweewieler.

Belangrijk bij deze applicatie is wel te melden dat het voor de statistiekenfetisjisten is. Meer nog dan My Tracks. Wat dit programma namelijk doet is bijhouden wat er moet gebeuren aan je motor en hoeveel kosten je hebt aan de motor.
Bijhouden wat er gebeuren moet en wat je kosten zijn. Het klinkt vaag, maar veel preciezer dan dit programma wordt het niet. Vrijwel alles is in te stellen en bij te houden.

Bij het starten van het programma vul je je voertuig in. Het programma is gemaakt voor de gegevens van auto's, maar dit zie je alleen terug in het icoontje en het missen van een kettingset in de optielijst. Nauwelijks een probleem dus. Je vult in welk merk je rijdt, welk model, welk kenteken, hoeveel km hij had toen je hem kocht, etc. Alles wat je kwijt wil over je motor is daar neer te zetten. Je kan zoveel voertuigen invullen als je wilt.

Vervolgens krijg je een lijst met slijtage onderdelen waarbij je in kan vullen om de hoeveel kilometer ze vervangen of gecontroleerd moeten worden. Deze lijst is lang, hij benoemd net nog net niet het boutje links onder bij de rechter fusee kogel, om je een idee te geven. Dit is dus voor de échte controlfreaks. Ik was daar dan weer net te lui voor dus ik heb dat niet ingevuld. Vul je het echter wel in dan krijg je netjes een melding wanneer het tijd is om het onderdeel te laten vervangen of te laten controleren.

Doordat je bij elke tankbeurt in kan vullen hoeveel je getankt hebt en je daar ook bij in moet vullen wat je kilometerstand op dat moment is, weet het programma vrij precies wanneer bepaalde dingen gedaan moeten worden. Ook houdt hij uitgebreid bij hoeveel je verbruikt, wat je gemiddelde kosten per dag zijn. Dat soort dingen. Eigenlijk kan ik niets ontdekken wat ik mis. Hij geeft aan wanneer je het zuinigst gereden hebt, wanneer je dat het minst gedaan hebt. Dit alles staat ook netjes in grafieken. Ook wordt bijgehouden hoe de benzineprijzen zijn geweest. Opnieuw, je ziet zoveel cijfertjes dat je er bijna gek van wordt.

De invoering van alles is vrij makkelijk. Overal zijn icoontjes voor met een klein stukje tekst wat ook uitleg geeft. Klik je dus op "Tank gegevens invoeren" dan hoef je maar 3 dingetjes in te vullen en je bent klaar.
Voor het vervangen van een onderdeel klik je op "Onderhoudsgegevens" en op het icoontje van wat je hebt laten doen. Je vult de prijs in en bij welke km stand je het vervangen hebt en hij verwerkt meteen verder alles. In je dagelijkse kosten, in je tellers, in je grafieken. Je bent met drie klikken dus weer helemaal bij.

Zelf vul ik deze dingen gewoon in wanneer ze gedaan worden, ik hou zelf wel in de gaten wanneer het gebeuren moet. Maar mocht je dit niet willen doen dan kun je het dus invullen en krijg je netjes een melding.

De cijfers zijn ook te exporteren naar je computer (CSV bestand, bruikbaar in Excel) of naar je geheugenkaart in de vorm van een back-up. Verder kun je eerdere cijfers ook importeren vanuit verschillende bestandsformaten en vanuit verschillende programma's.


Wat er dan minder goed? Nou je raakt door de vele cijfertjes en grafiekjes en dergelijke zeker in het begin een beetje verward. Dit went gelukkig wel en op een gegeven moment weet je waar je kijken moet.
Verder krijg je bij menu's waar je alleen cijfers in moet vullen altijd het volledige toetsenbord. Dit lijkt een miniscuul probleem, maar het kan als je even snel door wilt bij het tankstation net even vervelend zijn.
Laatste probleem is het gebrek aan motor specifieke zaken als een kettingset. Dit is wel onder het kopje aandrijving te plaatsen, maar het is als ik heel kritisch kijk, net jammer.

Dit zijn te verwaarlozen problemen en zouden zeker geen redenen mogen zijn om dit programma niet te gebruiken.


Conclusie: Het programma geeft je met relatief weinig moeite heel veel inzicht in de kosten van je motor. Het zal voor de weekend chauffeur niet direct interessant zijn, maar als je dagelijks rijdt en je je motor graag goed bijhoudt dan is dit programma gewoon heel erg handig. Een stijgende lijn in je benzine verbruik merk je bijvoorbeeld aan de pomp niet zo snel op, maar in een grafiek kun je er eigenlijk niet omheen. En in een gesprek met de baas over een lease motor kan het ook fijn zijn om exact te weten waar je kosten zitten en hoeveel dat precies is.


Hier is de link naar het programma:
http://www.zonewalker.com/acar


Ik zal voortaan ook de barcode even bij de afbeeldingen zetten. Bespaart jullie weer doorklikken!

Positieve eigenschappen

Erg gedetaileerd en accuraat

Makkelijk in gebruik

Gratis

Negatieve eigenschappen

Niet direct alleen maar cijfer invoer

Icoontje is niet al te mooi

Soms overkill aan gegevens

Niet op de motor toegespitst

Beoordelingen

En van de twee lezers vond deze recensie nuttig.


Afbeelding 1Afbeelding 2Afbeelding 3


sluiten (escape)

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.