Motor-Forum

Select Forum

MDS Edge (2004) door TOMTOMGO

Geplaatst op maandag 21 maart 2011 23:10

Helm

MDS Edge (2004)

door TOMTOMGO


Kledingsoort: Helmen en toebehoren

Product: Helm

Type helm: Integraalhelm

Merk: MDS (AGV)

Sekse: Uniseks


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Twee jaar in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Alhoewel de aanleiding voor de aanschaf van de MDS Edge '04 helm scooter gebruik was, leende deze helm zich later ook prima voor op de motor. Ten tijde van het lessen tot twee jaar erna werd de sporthelm intensief voor de motor gebruikt. Het is dan ook niet bewonderenswaardig dat de inmiddels zeven jaar oude valhelm zijn beste tijd heeft gehad en inmiddels heeft plaats gemaakt voor zijn opvolger. Dat de helm nu verleden tijd is, is echter nog geen excuus om hem niet even goed bij de oren te pakken en de gebruikerservaring nog een laatste keer door te nemen.

Opvallend design

Terug in 2004 kocht ik de design helm, ontworpen door Sergio Robbiano van Robbiano Design bij Jopa Racing Products voor anderhalf honderd euro. In die tijd een sportieve helm vanwege het opvallende design. Voor een helm van tegenwoordig mist ie wat strakke belijning door de ronde, saai te noemen, vorming. De keus bestond uit zwarte accenten, blauwe accenten of rode accenten. Het is het laatste geworden.

Geen uitblinker

Toen de helm in 2006 dienst ging doen als motorhelm was de helm inmiddels niet nieuw meer en leerde ik de integraal helm in eens stukken beter kennen.
In het beslaan van het vizier is de MDS Edge géén uitblinker. Doordat mijn lesperiode oktober januari besloeg reed ik gedurende het hele winter met open vizier. En met de Pinlock technology nog aan de wieg waren er toen weinig andere opties.

Het vizier laat zich moeilijk verwisselen. Daarbij moet je ook nog eens op je hoede zijn om tijdens het verwisselen het plastic zijkapje niet te beschadigen gezien deze actie nogal wat geweld vereist. Daar komt nog eens bij dat het vizier niet netjes op de onderkant aansluit.
Toen de helm nieuw was zat er een schuimenstrip over de onderkant geplakt, echter liet deze het al snel afweten. Na tweemaal tevergeefs vastplakken heb ik de schuimenstrip na de eeuwige jachtvelden gestuurd. Dit was niet bevorderlijk tegen het beslaan van het vizier en ook niet voor aangename temperaturen ín de helm bij kou.

Niet om over na huis te schrijven

Maar dat is nog lang niet alles. De sluitbare ventilatieopeningen bij de kin en ten hoogte van het voorhoofd zijn niet om over na huis te schrijven. Die ten hoogte van je voorhoofd zijn met geen mogelijkheid open te krijgen tijdens het rijden. In tegenstelling tot die bij de kin.
Jammerlijk is ook nog eens dat het verschil tussen open en dicht ver te zoeken. Een dikke onvoldoende voor de ventilatie.

Waar de helm ook geen hoge ogen weet te gooien is de geluidsdichtheid. Rijden met normale snelheden (80 km/h) is geen pretje. Windgeruis is sterk aanwezig. Oorprotectie is dus een must!

Lichtpuntje

De pasvorm is goed te noemen. De wangkussens drukken je mond niet in de positie dat veel weg heeft van dat van een vis en je neus drukt niet tegen het vizier dat je sprekend op een speenvarken doet lijken.
De snelsluiting functioneert uitmuntend en de kinband doet ook prima zijn werk. Maar een minpunt, hoe kon het ook anders, is de binnenvoering die er niet uit te halen is en is dus ook niet uitwasbaar. Geen geschikte helm dus voor de ladies.

Niet geheel onbelangrijk is om te vermelden dat het vizier vrij goed bestand is tegen krassen. Voor een zeven jaar oude helm is het opmerkelijk hoe helder het vizier er nog uit ziet. Dit kan ik overigens niet zeggen van het spiegelvizier.

Kortom

Eigenlijk kunnen we heel kort over de MDS Edge 04 zijn. De helm doet keurig zijn dienst als scooterhelm, maar is niet opgewassen tegen de elementen die komen kijken bij het motorrijden.
In de wereld van vandaag is men kritisch en veeleisend. De tijd staat niet stil. Een helm moet naast veilig, mooi en goedkoop van alle gebruiksgemakken zijn voorzien.
Maar eerlijk is eerlijk, veel positieve verwachtingen mag je niet hebben als je deze dagen een flink verouderde helm koopt. Nou ja, behalve over de prijs dan..

Positieve eigenschappen

 • Uniek design
 • Goede pasvorm
 • Kinsluiting
 • Kleine buitenschaal
 • Vrij krasbestendig vizier

Negatieve eigenschappen

 • Ronde vorming
 • Beslaat zeer snel
 • Vizier moeilijk te verwisselen
 • Schuimenstrip laat los
 • Ventilatie functioneert slecht
 • Bediening ventilatie stroef
 • Lawaaierig binnen in de helm
 • Binnenvoering niet uitwasbaar

Beoordelingen


Afbeelding 1Afbeelding 2Afbeelding 3Afbeelding 4Afbeelding 5Afbeelding 6


sluiten (escape)

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.