Motor-Forum

Select Forum

Bridgestone Hoop 120/80x14 en 150/70x13 door GT Scooter

Geplaatst op dinsdag 31 juli 2012 14:48

Straat/circuitbanden

Bridgestone Hoop 120/80x14 en 150/70x13

door GT Scooter


Voorband/achterband: Voorband en achterband


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Langer dan drie jaar in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

De Bridgestone Hoop is de door Honda aanbevolen band voor mijn Silverwing.

De eerste achterband moest na 19.000 km (nog 2,5 mm profiel, maar wel vierkant) worden vervangen. De 4 jaar oude band had op de overgang loopvlak-wang een flinke droogtescheur. De tweede heb ik vervangen na 18.000 km. Hij had 20.000 kunnen halen, maar ik wilde veilig de winter in.

De 6 jaar oude voorband heb ik bij de 30.000 km beurt laten vervangen. Het profiel was nog in orde, maar het rubber was hard (dus onveilig) geworden. Aan de invloed van UV kan het niet hebben gelegen, want hij wordt altijd binnen gestald.

Positieve eigenschappen

De grip en stabiliteit van deze banden bij droog en warm weer zijn prima. Oneffenheden, spoorvorming en groeven hebben nauwelijks invloed op de koers. Ook de remprestaties zijn goed.

De Hoops zijn verder comfortabel en slijtvast. De voorband gaat minstens 30.000 km mee en achter ca 20.000, mits je die kilometers binnen 5 jaar maakt. Dat is bij een vlotte, maar anticiperende rijstijl over ca 25% stad, 25% binnenweg en 50% snelweg, in alle seizoenen. Mijn tweede achterband is minder 'vierkant' of plat versleten dan de eerste. Ik denk dat Bridgestone de rubbersamenstelling naast het midden wat zachter heeft gemaakt, waardoor je een gelijkmatiger slijtpatroon krijgt en de stuureigenschappen goed blijven.

Negatieve eigenschappen

Zoals ik al liet doorschemeren, heeft ouderdom minstens zoveel invloed op de prestaties als de profieldiepte. Na een jaar of 5 kun je ze echt weggooien. Let daarom goed op de fabricagecode en accepteer geen banden die al meer dan een jaar op de plank liggen.

Bij lage temperaturen en vochtig wegdek (vooral dat laatste komt in NL veel voor) presteren ze helaas matig. Op natte klinkers heb je nauwelijks grip, en asfaltreparaties, putdeksels en richels kun je maar beter rechtop of met lage snelheid nemen. Aan het motorvermogen (29 kW) kan het niet liggen, evenmin aan mijn rijstijl (rustig warmrijden, altijd anticiperen). Ik krijg de indruk dat ze in de stad niet op temperatuur komen voor voldoende grip. De volgende bandenset wordt een type met een zachtere compound. Mijn dealer adviseert mij winterbanden, maar dat vind ik voor een motor teveel gedoe voor te weinig nut. Als de wegen glad zijn, laat ik hem toch staan.

Tenslotte nog iets over de bandenspanning. Bridgestone adviseert aanzienlijk meer druk dan Honda voor de Hoops op de Silverwing: 2,3 bar voor en 2,8 achter versus 2,0 en 2,25-2,50. Langs deze weg wil ik waarschuwen om de Honda spanning niet te overschrijden omdat de banden bij hogere druk merkbaar minder grip hebben.

Beoordelingen

Vijf van de zes lezers vonden deze recensie nuttig.


Afbeelding 1


sluiten (escape)

Reacties

geinig om te lezen. toen ik mijn scooter kocht zaten deze banden er onder. Knijter hard rubber was het inderdaad, totaal geen grip om vetrouwen bij te krijgen.
Gezien het voornamelijk het winter vervoer is, een paar heidenau winter banden eronder gezet en daar rijd ik sporadisch in de zomer maanden ook mee... Zou ze toch maar eens overwegen voor de natte dagen die nederland heeft :)

Ik overweeg inderdaad om op winter- of all season banden te gaan rijden. Het nadeel daarvan in de zomer lijkt mij kleiner dan het nadeel van zomerbanden in de overige 9 maanden van het jaar.

Wil je zelf een reactie plaatsen? Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Klik hier om je in te loggen.

Ben je nog geen geregistreerde gebruiker? Klik hier om je te registreren.

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.