Motor-Forum

Select Forum

Shoei Photochromatic door Bastie

  • Poster:Bastie
  • Topicstarter
  • Offline

Geplaatst op maandag 20 juli 2015 10:10

Vizier

Shoei Photochromatic

door Bastie


Kledingsoort: Helmen en toebehoren

Product: Vizier

Merk: Shoei

Sekse: Uniseks


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Sporadisch/enkele malen gebruikt

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Na 7,5 jaar was het voor mij tijd een nieuwe helm uit te zoeken.
Ik had her en der al wel gekeken maar de keuze was voor mij snel gemaakt.
Ik heb hiervoor al een Shoei gehad en wilde daar eigenlijk ook bij blijven.
Het is een Shoei NXR geworden, deze had dus al mijn voorkeur en zat als gegoten.
Omdat ik het zelf praktischer en mooier vind om met een donker vizier te rijden wilde ik deze er in eerste instantie bij kopen. Helaas waren de donkere Shoei vizieren op en lag er nog 1 Photochromatic vizier (executieverkoop bij de motorzaak).


Op mijn vraag of dit wel werkte hebben ze het vizier mee naar buiten genomen om het te demonstreren. Vanaf het moment dat er zonlicht opvalt zie je het meteen verkleuren. De volledige zwarte tint heb ik nog niet gezien omdat er daarvoor te weinig zon was.
Het verkleuren van het vizier werkt o.b.v. UV-licht, in een tunnel word het vizier dus weer helder al gaat dit naar mijn mening wel wat traag.
Het naar donker verkleuren gaat in ieder geval een stuk vlotter.

Afgelopen weekend ben ik het vizier maar eens in de praktijk gaan testen.
Ik moet zeggen dat het een wereld van verschil is met het donkere vizier op mijn oude helm. Tijdens het rijden heb je eigenlijk niet het idee dat het vizier verkleurt maar als het zonnetje achter een wolk vandaan komt gebeurd dit natuurlijk wel. De lichtintensiteit voor je ogen is zeer constant en zeker bij een lange rit merk je dat je ogen minder "moe" worden (iets dat ik bij mijn oude vizier af en toe wel had). Daarnaast is de kleurweergave ook erg goed. Je merkt bij het donker worden van je vizier niet dat de kleuren van de buitenwereld beginnen te vertekenen. Dit vind ik wat lastig te beschrijven maar je ziet het bij zonnebrillen af en toe ook, de een toont de wereld wat bruin of groenig terwijl een kwalitatief wat betere bril dit niet doet.
Al met al ben ik heel erg tevreden met dit vizier en gaat het er ook niet meer af. Hoeft ook niet want je hebt meerdere vizieren in 1 nu. Ik vind dit erg makkelijk dat je nu 1 vizier hebt voor alle omstandigheden.

De hamvraag is echter de prijs in mijn ogen. Is 120,- voor een vizier te rechtvaardigen? Voor mij niet.
Bij de aanschaf van een nieuwe helm wordt er standaard een helder vizier bijgeleverd en een donker vizier heb je voor +/- 60,-.
Kijk je daarentegen naar de functie (2 in 1 vizier) dan klopt de prijs wel.
Persoonlijk zou ik niet meer dan 90,- aan zo'n vizier willen uitgeven.

Na wat onderhandelen mocht ik het vizier meenemen voor de prijs van een normaal donker vizier. (Buitenkansje)


Om jullie een beetje beeld te geven hoe het precies werkt heb ik hieronder nog een filmpje op youtube gevonden waarin de verkleuring goed te zien is.
Youtube

Positieve eigenschappen

  • 2 in 1 vizier, je hoeft geen vizier te wisselen o.b.v. weersomstandigheden.
  • Meekleurend, het gaat van helder naar volledig zwart.
  • Kleurweergave is perfect

Negatieve eigenschappen

- Ik vind de prijs aan de hoge kant (120,-)
Zeker als je voor 60,- een donker vizier koopt en er standaard een helder
vizier opzit. Dan maar voor een rit van vizier wisselen.

Beoordelingen

Vijf van de vijf lezers vonden deze recensie nuttig.


Afbeelding 1Afbeelding 2


sluiten (escape)

Reacties

Ik heb toch mijn bedenkingen ivm de snelheid waarmee het scherm terug voldoende licht doorlaat wanneer je plots een bos of tunnel inrijdt.
Omwille van deze reden heb ik gekozen voor een Shoei met inklapbaar zonnescherm dat ik trouwens enkel gebruik met zeer sterk zonlicht of laagstaande zon die rechtstreeks op mijn ogen schijnt.

citaat: Joskestiller schreef op maandag 20 juli 2015 19:46:

Ik heb toch mijn bedenkingen ivm de snelheid waarmee het scherm terug voldoende licht doorlaat wanneer je plots een bos of tunnel inrijdt.
Omwille van deze reden heb ik gekozen voor een Shoei met inklapbaar zonnescherm dat ik trouwens enkel gebruik met zeer sterk zonlicht of laagstaande zon die rechtstreeks op mijn ogen schijnt.

Ik heb inmiddels wat meer kunnen testen. (Toltunnels bij antwerpen op een zonnig moment)
Je hebt gelijk wat betreft het reactievermogen om het vizier terug "helder" te laten verkleuren.
Je rijd min of meer een donker gat in en het vizier heeft wel even nodig om daarvan te bekomen.

Ik had dat vermoeden zelf ook al nadat ze het me hadden gedemonstreerd bij de motorzaak maar heb het nu in de praktijk ook eens kunnen zien.
Toch moet ik zeggen dat het niet heel storend was met uitzondering van de eerste paar tellen dat je de tunnel inrijd maar dat heb je met een donker vizier ook.

Een ingebouwd zonnevizier is inderdaad ideaal alleen dan ben je wel gebonden aan een bepaald model helm. In mijn geval zat de GT-Air minder prettig dan de NXR en dan is zo'n vizier "the next best thing".
Alleen moeten ze de prijs maar wat naar beneden halen imho

Die dingen met zo'n 'e-Tint' lcd geval moeten even goedkoper worden, dat werkt direct en gaat ook veel langer mee. Maar dat zal nog wel even duren..

Want men heeft het altijd wel over dat het donker blijft het eerste stukje de tunnel in (bij fotochromatische glazen/vizieren), maar dat heb je met een zonnebril of donker vizier ook en dan wordt het helemaal (de gehele tunnel door) niet meer beter. Wat dat betreft is dit dan al een zeer grote verbetering. En lopen te klungelen met een geintegreerd zonnevizier in je helm is ook niet alles.

Het grootste nadeel wat mij betreft bij die fotochromatische dingen is toch wel de enigszins beperkte levensduur (uiteraard: afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt, waar en hoe je de helm opslaat en ook de temperatuur heeft invloed op de levensduur).
Ze zijn niet echt goedkoop, en na verloop van tijd worden ze trager en werkt het uiteindelijk niet meer. Da's wel jammer natuurlijk.

Een ander merk helm heeft dit ook (dacht dat het Arai was, edit: ik bedoelde Lumino Lazer photochromatic), maar dat vizier werkt met kleine platte batterijen die je in horloges gebruikt. Als het batterijtje leeg is, dan wordt het automatisch weer helder.

Ik heb op mijn SHOEI een donker vizier en neem niet altijd de helder mee als ik weg ga....En ik baal dan als een stekker wanneer ik te laat bij vrienden vertrek en.......met een donker vizier terug naar huis moet gaan rijden terwijl het al donker begint te worden.

Dus ondanks de (te) hoge prijs zou ik er wel één aanschaffen.
BSH wijzigde dit bericht op vrijdag 24 juli 2015 15:33

Ik heb in mijn shoei (xpirit 2 )een pinlock die mee kleurt en die is volgens mij zo rond de 45,- dus een stuk prijsvriendelijker.

Wil je zelf een reactie plaatsen? Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Klik hier om je in te loggen.

Ben je nog geen geregistreerde gebruiker? Klik hier om je te registreren.

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.