Motor-Forum

Select Forum

Rev'it cooling liquid vest, polsbanden en nekband door Spyx

  • Poster:Spyx
  • Topicstarter
  • Offline

Geplaatst op maandag 19 juni 2017 16:22

Onderkleding

Rev'it cooling liquid vest, polsbanden en nekband

door Spyx


Kledingsoort: Onderkleding

Sekse: Uniseks


Algemeen

Gebruiksduur/ervaring

Een jaar in gebruik of in gebruik gehad

Recensie en onderbouwing

Recensie en onderbouwing

Vorig jaar heb ik flink geïnvesteerd in verkoeling, ter voorbereiding op een zomerse motortrektocht door Frankrijk. Gelukkig had motozoom een aanbieding en ik schafte 3 producten van Rev'it Cooling Liquid aan: vest, nekband en polsbanden.

Deze moet je eerst even in koud water weken, dan uitknijpen en afdrogen voordat je het aantrekt. Het materiaal absorbeert het water. Daarna verdampt het water langzaam, aan de buitenkant van het vest. Voor het verdampen van water is warmte nodig, dit onttrekt het vest aan je lichaam waardoor het wordt verkoeld.

Ik gebruikte deze producten in combinatie met een niet-ventilerende motorjas, met een extreem ventilerende doorwaai-jas (mouwen, voor- en achterpanden hebben grote vlakken mesh), bij temperaturen van 20 tot 35 graden en bij diverse snelheden :-)

In water laten weken is zo gepiept. Kan in de gootsteen, kan ook bij de benzinepomp met een half flesje water of even onder een kraan. Maar het vest voldoende droog krijgen om comfortabel met kleren te combineren, is lastiger. Op een gegeven moment trok ik het op vakantie gewoon zeiknat aan, door de hitte droogt alles immers toch wel vanzelf op. Ik kan me echter voorstellen dat dit onderweg naar je werk een ander verhaal is. Het is mogelijk om het vest met een theedoek af te drogen, maar het (de?) mesh aan de zijkanten blijft gewoon nat.

Het vest zit verrassend comfortabel, dankzij de zijkanten die van elastisch mesh zijn. Daardoor voelt het alsof je een stretch-vest aantrekt en merk je niet dat voor- en achterpand geen stretchmateriaal zijn. Wel is het minder fijn dat het materiaal moet aansluiten om goed te kunnen werken. Je hebt dus geen "luchtig" gevoel.
Op de blote huid is echt onplezierig bovendien wil je onderweg als je op een terrasje zit, zowel je jas als je vest uittrekken. Ik droeg het op een dun hemdje. Hoe dikker de stof die je onder het vest draagt, hoe slechter het verkoelende effect.
Ook spannend is het piepkleine, dunne, zwak aandoende ritsje dat het geheel om je lichaam sluitend moet houden. Het heeft het toch nu toe prima volgehouden.
Maat XL was oveirgens prima voor mijn (dames)maat 48 en grote boezem kon ik er ook prima in kwijt, dankzij het stretch-effect, dus heren hoeven zich geen zorgen te maken dat ze op die plek loze ruimte overhouden.

De nekband zit oncomfortabel. Het is dankzij ruim klittenband precies op allerlei nekmaten af te stellen (stretcht uiteraard niet), maar omdat het op de huid moet aansluiten voelt het alsof je een strakke col om je nek doet. Daar moet dan ook nog de halssluiting van je motorjas omheen passen, wat bij 1 van mijn jassen resulteerde in een los flapperende bovenkant.

De polsbanden zitten OK, totdat je je jas en handschoenen aantrekt. Vanwege mijn vrij nauwe polssluitingen moet ik eerst de polsbanden omdoen, dan met die vochtige dingen door mijn mouwen heen, en mijn mouwsluitingen er omheen dichtdoen. Het polsgedeelte van mijn handschoenen overlapt deels de polsbanden, wat nogal gepruts is.

Vest, nekband en polsbanden voelen aangenaam koel zodra je het aantrekt, hoe heet het op dat moment ook is. Wel voelt het zwaar en toch wat dik/log aan. Eenmaal aan het rijden went het vest vrij snel. Je merkt niet meer dat je een zwaar ding aanhebt. De pols- en nekbanden blijven echter irritant duidelijk aanwezig. En ook de koelte van het vest went snel en voelt al gauw als lichaamstemperatuur.

Mijn "normale" jas, die nul ventilatie heeft, voert het verdampte vocht weliswaar af maar laat te weinig wind langs het vest komen. Daardoor merk ik nauwelijks een verkoelend effect. Het mild-koele gevoel dat het vest uit zichzelf geeft, is tot een buitentemperatuur van 25 graden dan echt minimaal. Komt er extreem veel rijwind langs de jas, dan is het een ander verhaal. Dan is er meteen een verkoelend effect merkbaar. De verkoeling treedt dus voornamelijk op dankzij rijwind in combinatie met de verdamping, en niet met enkel en alleen verdamping.

Ik merkte dat een snelheid van 70 km/uur ongeveer de grens is waarbij het vest werkelijk zijn toegevoegde waarde toont. Onder die snelheid blijft het heet, vest of geen vest, en is de rijwind te zacht om als katalysator voor het vest te dienen. Dan weegt de zwaarheid/logheid niet op tegen het minimale verkoelende effect. Boven de 70 km/uur waait de wind voldoende sterk en gaat het vest werkelijk heerlijk koel aanvoelen. Let wel, met doorwaai-jas aan. Hoe harder je rijdt, hoe koeler het vest wordt. Anderhalf uur op de snelweg resulteert zelfs in een wat kouwelijk gevoel, ondanks de zinderende hitte. O ja ik heb dus geen groot windscherm voor me en ik betwijfel of dit vest zin heeft als je op bijvoorbeeld een GS zit.

De nek- en polsbanden blijven op elke snelheid oncomfortabel. De nekband zit gewoon echt onprettig en de polsbanden vangen nauwelijks wind doordat mijn handschoenen en mouwen (ondanks dat het doorwaai-mouwen zijn) ze teveel bedekken. Na een paar weken heb ik het opgegeven met die dingen. Ook bij 35 graden had ik er te weinig profijt van. Ze liggen nu ongebruikt in de kast.

De verpakking belooft dat het vest tot 6 uur lang koelt. Dit bleek nogal positief ingeschat. Rond 30 graden, de temperatuur waarbij ik het zelf de moeite waard vind om het vest aan te trekken, is het vest na anderhalf uur kurkdroog. Ben je een hele dag aan het rijden, dan moet je er rekening mee houden dat je steeds na anderhalf uur stopt om het vest uit te trekken, in water te weken en weer aan te trekken, anders rijd je rond met een extra verwarmende laag aan je lijf.

De paar dagen dat het echt knalheet was en ik het vest combineerde met mijn doorwaai-jack en een paar flessen water in de topkoffer had liggen, voelde ik me heerlijk koel en was ik werkelijk blij met de investering die ik had gedaan. Maar op de "normaal hete" dagen vond ik het de moeite niet waard en voelde ik me lekker vrij en beweeglijk zonder het strakke vest. Al met al was het een vrij onnodige aanschaf. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ik voor de komende zomervakantie overweeg om ook het vest ongebruikt in de kast te laten liggen. Wel hoop ik nog steeds op andere mogelijkheden voor verkoeling onderweg. Ben een winterrijder en ik merk dat ik bij hogere temperaturen echt minder lekker op de motor zit. Niet rijden is natuurlijk geen optie :-)

Positieve eigenschappen

  • het vest verkoelt werkelijk, mits je harder rijdt dan 70 km/u en een zeer goed ventilerende jas draagt.
  • niet elektrisch dus je zit niet vast aan snoeren of opladers

Negatieve eigenschappen

  • door het geabsorbeerde water voelt het vervelend zwaar aan je lijf
  • het is dik materiaal en voelt daardoor allesbehalve luchtig
  • je krijgt hier en daar toch natte plekken
  • na anderhalf uur is het vest droog en moet je opnieuw inweken
  • op landweggetjes, bij rustige snelheden en zonder extreme ventilatie heb je er niets aan

Beoordelingen

Vier van de vier lezers vonden deze recensie nuttig.


Afbeelding 1Afbeelding 2Afbeelding 3


sluiten (escape)

Reacties

Dank voor de uitgebreide review. Ik zat met hetzelfde probleem qua hitte en heb een Macna Cool vest gekocht. Daar gooi je een flesje water in en houdt het zeker een hele hete dag. Hielp bij mij al best goed bij 30+ en dat onder mijn zwarte textieljas met wat ventilatieritsen.

Volgende stap wordt een doorwaai jas erbij :)

Of trainen in een sauna met je normale motorkleding aan.
Dan valt de 35+ opeens wel mee :+

Wel een duidelijke review.

Valt tegen als ik het zo lees..

Wil je je geld niet terugvragen wat betreft de koeltijd??
1,5 uur ipv de beloofde 6 uur vind ik nogal een verschil..
Bike_Explorer wijzigde dit bericht op dinsdag 20 juni 2017 23:01

Die 1,5 uur is niet mijn ervaring met dit vest, denk dat ze het te veel heeft uitgerold na natmaken.

Ik kan makkelijk 3 a 4 uur er mee rondrijden, onder een doorwaaijas.

S-Fury schreef op woensdag 21 juni 2017 03:35:

Die 1,5 uur is niet mijn ervaring met dit vest, denk dat ze het te veel heeft uitgerold na natmaken.

Ik kan makkelijk 3 a 4 uur er mee rondrijden, onder een doorwaaijas.


Ik denk dat ik t niet teveel uitwrong, maar misschien maakt het wel uit dat ik niet alleen in een heet, maar ook in een erg droog gebied reed? Ben geen natuurkundige maar misschien scheelt de luchtvochtigheid bij hoe snel alles verdampt.

Uitwringen moet je ook niet doen, als je het tenminste zo letterlijk bedoelde. Je moet het uitrollen.
Voor wat betreft luchtvochtigheid, dat zal wel wat uitmaken. Maar van hier tot en met midden italie, werkte het voor mij dus tussen de 3 a 4 uur.

S-Fury schreef op zaterdag 24 juni 2017 04:40:

Uitwringen moet je ook niet doen, als je het tenminste zo letterlijk bedoelde. Je moet het uitrollen.
Voor wat betreft luchtvochtigheid, dat zal wel wat uitmaken. Maar van hier tot en met midden italie, werkte het voor mij dus tussen de 3 a 4 uur.


Nee zo letterlijk bedoel ik het niet. Ik rolde niet eens, meer een beetje drukken dat het niet meer drukt. Wat ik al schreef, ik trok het kletsnat aan.
Maar goed Italie ligt zuidelijker in Frankrijk en lijkt me nog warmer en droger. Misschien ligt het dan aan de doorwaai-graad van mijn jas. Ik heb het vest ook gebruikt met mijn jas waar totaal geen ventilatie in zit, en dan blijft het langer droog. Sterker nog dan wordt mijn jas van binnen vochtig en heb ik ook nauwelijks verkoelend effect.

Afijn, je gaat toch meestal iedere 2 uur stoppen als het zo heet is, dan is een beetje water sprenkelen goed te doen. Prima product, echt een aanrader.
S-Fury wijzigde dit bericht op vrijdag 30 juni 2017 07:10

Ikheb al 5 jaar zo'n coolvest. Dan van Hyperkewl. Ik gebruik het zomers als ik buiten werk bv.
Ik kan slecht tegen de warmte. Vind het super. Leg hem in de wasbak op mijn werk. Aandrukken zodat alles absorbeerd . Duurt 2 minuten of korter. Dan UITKNIJPEN niet draaien! Want dan maak je de binnen structuur kapot las ik. Lekker aantrekken en een los t shirt erover. Voila. Klaar. Na 3 uur of 4 weer ff doen. Hoeft allemaal niet zo lang te duren.
Tis alleen maar om je lichaam te koelen. En dat doet het ook.
Motocrossers hebben het al jaren las ik.
Aan de zijkant zit bij mijn een rits zodat je hem aan de zijkant erin gaat zeg maar.

En op een gegeven moment gaat ie stinken door de lichaams geur. Dan leg je hem in de wasbak met shampoo Wasmiddel PH neutraal. Ook ff drukken en 10 minuten ofzo haal je hem er weer uit.
Dan ook weer; niet uitwringen maar uitknijpen.

Ik heb ook een Hyperkewl. De afgelopen twee weken bijna elke dag gedragen op een rondrit door Italie bij temperaturen van 33-35 graden. Werkt prima, blijft wel minstens 3 uur koel. Maar ik maakte het steeds nat bij elke stop. Ik droeg mijn textiel jas er gewoon overheen. En eronder een T-shirt. Jas half open en rijden maar. Prima dingetje, en dat voor 65 euro.

akako schreef op vrijdag 07 juli 2017 21:19:

Ik heb ook een Hyperkewl. De afgelopen twee weken bijna elke dag gedragen op een rondrit door Italie bij temperaturen van 33-35 graden. Werkt prima, blijft wel minstens 3 uur koel. Maar ik maakte het steeds nat bij elke stop. Ik droeg mijn textiel jas er gewoon overheen. En eronder een T-shirt. Jas half open en rijden maar. Prima dingetje, en dat voor 65 euro.


Dat is mooi dat het werkte in die hitte. Zelf nooit gedaan hele dagen en dan de Hyperkewl eronder.
En idd met een stop dan is er meestal wel water ergens in de buurt.
Dus jij hebt er een t shirt onder gedaan??. En werkte ook nog wel de koeling. Top.


Het is bij dit soort vesten heel belangrijk de juiste kleding er onder te dragen. Zeker gee katoen, want dat zuigt het water uit het vest. Het beste is iets als polypropyleen, of andere technische kleding.

Ik draag zo'n vest (van een ander merk) altijd over een polypropyleen t-shirt van de decathlon en dat shirt wordt nooit nat.

De droogtijd hangt erg af van de buitenlucht. Soms is het vest inderdaad na 1,5 uur droog, soms pas na 4.

Let wel heel erg op met een te droog vest. Op een gegeven moment gaat het zweet opzuigen en probeer het dan maar eens schoon tw krijgen :)

blihi schreef op zaterdag 08 juli 2017 09:37:

Het is bij dit soort vesten heel belangrijk de juiste kleding er onder te dragen. Zeker gee katoen, want dat zuigt het water uit het vest. Het beste is iets als polypropyleen, of andere technische kleding.

Ik draag zo'n vest (van een ander merk) altijd over een polypropyleen t-shirt van de decathlon en dat shirt wordt nooit nat.

De droogtijd hangt erg af van de buitenlucht. Soms is het vest inderdaad na 1,5 uur droog, soms pas na 4.

Let wel heel erg op met een te droog vest. Op een gegeven moment gaat het zweet opzuigen en probeer het dan maar eens schoon tw krijgen :)


Klopt, zo'n climacool t shirt eronder is prima denk.
Dat laatste is idd heel belangrijk. Maar dat zal toch niet moeilijk zijn te onthouden.

Nou ja, heb het vest wel eens aangehad op een wandeling bij 35 graden in de heuvels boven Barcelona... Dan droogt het veel sneller en er is niet overal water om bij te vullen.

Het is overigens wel te wassen hoor.

Met katoen werkt het ook hoor. Met een hardloop shirtje nog beter. En ik had mijn jas altijd een stuk open staan want je moet wel ventileren

Goede review! Ikzelf heb ook het Macna cooling vest, juist hiervoor gekozen omdat ik niet nat wil worden wanneer ik zo'n vest aan doe. Het werkt zeker goed, maar ook daarbij, je moet rijwind hebben.

Aan de hand van jouw review begrijp ik dus dat de nek en polsband niet de moeite zijn. Goed om te weten, maar ik vind het jasje al een gedoe.. dus die andere zaken spullen laat maar lekker zitten :)


Hier ook een Hyperkewl (vest) gebruiker. Een sneldrogend t-shirt eronder, Goretex Jas eroverheen (niks nie doorwaai), beetje openzetten en rijden maar. Scheelt een paar graden en houdt het zeker 3-4 uur vol bij rond 30 graden.
Ooit gekocht van een tegoed bij een webshop, nooit spijt van.

Ik droog hem na het knijpen aan de binnenkant even af.

Buenos días
Gracias por compartir información

Wil je zelf een reactie plaatsen? Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Klik hier om je in te loggen.

Ben je nog geen geregistreerde gebruiker? Klik hier om je te registreren.

Select Forum

© 2001-2018 Motor-Forum - Served by Webserver 3

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.