Vietnam

Status
Niet open voor verdere reacties.
Taxi’s

Taxi’s zijn betrekkelijk goedkoop in Vietnam. Ik heb er tijdens vakanties ook veel gebruik van gemaakt. Een paar hints.

Laat altijd de meter aanzetten. Soms noemen ze een prijs met “very cheap”. Vergeet het maar, je betaald minstens 1½ - 2 keer de normale meterprijs.

Gebruik in Ho Chi Minh city zoveel mogelijk taxi’s van Vinasun. Hier wordt je het minste belazerd, dwz. ze nemen (meestal) de kortste weg. Mai Linh (de groene taxi’s) is berucht. Ook zelf meegemaakt: ik ken HCM inmiddels wel een beetje. In andere plaatsen heb je vaak minder keus. Hier in Nha Trang is Mai Linh vrij redelijk: ik heb ze nog niet echt op omrijden kunnen betrappen, hooguit op een dubieuze routekeuze. Daar bedoel ik mee dat ze een wat efficientere route hadden kunnen kiezen maar dat er ook argumenten voor de gekozen route zijn. Hanoi weet ik niet, ik heb daar nauwelijks van taxi’s gebruik gemaakt.

Taxiprijzen
Na een slechte ervaring van één van onze gasten ook een paar hints over prijzen. De meeste taximeters starten rond VND 10.000 Dit wordt vaak getoond als 10.0, afhankelijk van het type meter. Als vuistregel (2013): 10-15 minuten rijden kost je ca. VND 50.000. Dus als de rit ongeveer 20 minuten duurt moet de chauffeur je ca. VND 100.000 rekenen. Als hij je dan VND. 1.000.000 rekent wordt je belazerd.

Sommige taxi’s hebben een meter die moeilijk af te lezen is. Probeer dat toch zo nauwkeurig mogelijk te doen. ‘00’ aan het bedrag toevoegen geeft het gehele bedrag in VND. Dat betekent dat het laatste getal op de meter staat voor 100 dong en niet voor 1000. Als het bedrag niet ongeveer gelijk is aan de globale schatting vraag de chauffeur om het opnieuw te controlen of maak duidelijk dat je anders de maatschappij zal bellen.

Problemen
Heb je toch problemen: noteer het nummer van de taxi en de naam van de chauffeur. Deze zijn altijd zichtbaar in de taxi (als het een officiele is). Laat vervolgens de receptionist van het hotel naar de maatschappij bellen. Vaak wordt er wat aan gedaan.

Een eigen ervaring van alweer wat jaren geleden. We arriveerden ’s morgens rond een uur of 5 met de trein in HCM. De kruier liep naar een taxi. Deze chauffeur wilde ons niet rijden omdat de rit te kort was. De kruier interesseerde dat niet en zette de koffers in de taxi. Toen wij ook in de taxi gingen zitten moest hij wel. Wat toen volgde was uniek: of we in een computergame zaten. De man is volgas en continue toeterend door straten gescheurd, negeerde alle stoplichten etc. Ik zag mensen voor hun leven op de stoep springen. Bij het hotel wilde hij niet het zijstraatje inrijden tot voor de deur en gooide schreeuwend en scheldend onze koffers eruit. Inmiddels was ook de eigenaresse van het hotel (ons vaste hotel) erbij gekomen, noteerde het nummer en belde in het hotel de maatschappij. Ruim binnen het uur stond de man deemoedig met zijn pet in zijn hand en gebogen hoofd te mompelen dat hij het niet zo bedoeld had. Nog een half uur later belde de maaschappij mijn vrouw op of de chauffeur was langsgeweest en of ze hem alsnog moesten ontslaan. Dat hebben we maar niet laten doen.
 
Is ook leuk om te doen.

Ik heb trouwens op pag. 1 in een post een stukje tekst weggehaald. Toen ik het nalas bedacht ik dat dit verkeerd opgevat zou kunnen worden. Ik ga er later nog wel op in en zal dan proberen om beter uit te leggen wat ik bedoel.
 
Leuk om te lezen! Zelf ben ik vorig jaar een maand in Vietnam geweest. Ik heb daar mijn eerste meters ooit op een motor gemaakt. Even een straatje op en neer om te leren schakelen ;) Daarna gelijk van Nha Trang naar Dalat in drie dagen. Samen met 3 gidsen en nog 5 anderen backpackers. Schitterende tocht! Heel veel gave dingen gezien en gedaan :) Om nooit te vergeten!
 
Klinkt erg goed. Dit lijkt me ook voor anderen interessant. Heb je wat meer gegevens hierover? Heb je dit in Holland geboekt of in Vietnam? Heb je adressen in Nha Trang, dan kan ik eens langsgaan voor informatie. Past perfect binnen dit topic.
 
Restaurants

Een goed advies, oefen in het eten met stokjes vóór je naar Vietnam vertrekt. In veel kleine restaurantjes krijg je alleen maar stokjes en een lepel. Je ziet daar nauwelijks mes en vork. Dus hoe beter je met stokjes kunt omgaan, des te meer kun je van al het lekkere voedsel genieten.

full


Cultuur
Rond eetstokjes is een hele cultuur en Vietnamezen gaan daar heel serieus mee om. Dus
- Zet nooit eetstokjes rechtop in een rijstkom: een teken van dood
- Gebruik ze nooit als zwaard en voer er “gevechten” mee.

Restaurants
In de meeste Vietnamese resaurants kun je veilig eten. De enige zware voedselvergiftiging die ik in Vietnam heb gehad was mijn eerste reis in het restaurant van mijn hotel in Hue. Goed restaurant, goed eten, maar een slechte garnaal ertussen. Hoewel diarree altijd een reele mogelijkheid is (eigenlijk hoort dat bijna standaard bij een vakantie in een tropisch land), moet je je daar niet door laten afschrikken: dit hierboven was een incident. Gewoon genieten van al het lekkere eten voor slechts een paar euro (incl. drank). Dit geldt niet voor de westerse restaurants in bv. HCM en Nha Trang, daar betaal je (heel) veel meer. Gewoon naar de kleine zaakjes gaan net buiten het toeristengebied, waar je veel Vietnamezen ziet zitten. Kruip op een klein krukje achter een laag tafeltje en verwonder je over het vaak uitstekenende eten. Hoewel alle pizzeria’s in Nha Trang elke avond weer vol zitten vind ik persoonlijk dat je pizza beter in Italië kan gaan eten

Pho-24
Een goede keus van restaurant is Pho-24. Er zijn vestigingen door het hele land. De hoofdmaaltijd is Pho: soep. Het is een complete maaltijd. De restaurants zijn erg schoon en hygienisch. De prijzen zijn wat hoger dan de echte Vietnamese restaurants, maar veel lager dan de restaurants met westers eten. Zelf ga ik er nog wel eens heen om te lunchen.
 
Laatst bewerkt:
Eten en drinken

Als je met meerderen bent , is het het beste om een aantal kleine schotels te bestellen en samen van allemaal te eten. Of bestel 1 of 2 schotels, eet ze op, vraag de kaart en bestel meer.
LET OP! Als je meer schotels besteld, worden die bijna altijd tegelijk op tafel gezet. Ze allemaal bestellen en de ober vragen om ze achter elkaar uit te serveren zoals in Europa werkt hier niet! In al die jaren dat ik hier in Vietnam eet kun je de keren, dat het is gelukt, tellen op de vingers van één hand (die ook nog gedeeltelijk geamputeerd mag zijn). En we hebben het wat geprobeerd!

Eigen wijn
Het is absoluut niet vreemd (en in ieder geval een stuk goedkoper), om je eigen wijn of cognac mee te nemen naar een restaurant. B.v. een fles Dalat-wijn. Die is trouwens goed te drinken. In dezelfde prijsklasse vind je hier hooguit de goedkoopste Franse Vin de Table (chateau migraine). Ik drink het thuis uit 3-liter dozen. De duurste uit de serie (Dalat Premier) is ook duidelijk de beste. Deze kost op dit moment VND 280.000. Aanbevolen. Je kunt een meegenomen fles wijn gewoon open laten maken en zelfs om glazen vragen.

Restjes
Als je een fles wijn in een restaurant koopt en hij is niet leeg kun je hem gewoon meenemen. Vraag ze om de kurk terug te doen. Overgebleven voedsel meenemen is ook mogelijk. Vraag de ober om iets waar het ingedaan kan worden. Het omgekeerde is ook mogelijk. Soms kopen we sandwiches bij een karretje en gaan we naar het terras van een soort restaurant om ze op te eten. We bestellen dan daar de drankjes. Als Nederlander kijk je er vreemd tegen aan (ik eigenlijk nog steeds) maar in Vietnam is dit volkomen normaal.

Ik zal later nog ingaan op wat Vietnamese specialiteiten.
 
Ik doe mijn best. Maar als er vragen/onderwerpen/wensen zijn hoor ik ze graag. Als ik er niets vanaf weet en er ook niet achter kan komen, roep ik dat wel.
 
Laatst bewerkt:
Beste Fred, eind oktober zal ik in Hanoi aankomen. Ik heb het plan om daar twee honda's C50 (met grotere cilinder, natuurlijk)aan te schaffen en vervolgens in drie maanden naar Ho Chi Minh af te zakken. Heb jij enig idee wat een oud C-tje moet kosten? Ik begreep dat het geen probleem is voor een tourist om in VN op een brommer te rijden. Wat zijn trouwens de prijzen van een goede Pho bo? :/
 
Laatst bewerkt:
Eind oktober. Hmmm. Ik denk dat je dan moet beginnen met het aanschaffen van regenpakken. Je arriveert midden in het regenseizoen. Mooiste tijd is maart-mei.

C50. Ik ben bang dat die moeilijk nog te vinden zijn. Daarnaast kom je er de bergen niet mee over. Ik heb jaren geleden hier op vakantie op de 50 cc met 3 versnellingen van Minh's zus gereden. Je kon het Wilhelmus achterstevoren fluiten. Op de vlakke weg al niet vooruit te branden.

Met een Minsk heb ik verder geen enkele ervaring. Minh heeft een Yamaha Taurus 110 cc. Je moet dan aan nieuwprijzen van ca. VND 20.000.000 denken. Koers op dit moment ca. 26.000. Ik durf niet echt te zeggen wat ze dan 2e hands doen. Ik zal eens kijken of ik daar achter kan komen. Er zijn ook van Honda en Suzuki fietsen in die prijsklasse.

Voor Pho moet je denken aan prijzen van VND 30.000 - 50.000.
 
Massage

Ik heb als hobby o.a. diverse vormen van massage gedaan, o.a. sportmassage, voetreflexzonemassage en Chinese Tuina-massage. Tijdens mijn halfjaarverblijf in HCM heb ik in de massagesalon van Mrs. Ngoc Anh een aantal maanden gewerkt als supervisor/instructeur. Tevens kreeg ik elke dag 1 en soms 2 massages van een door Mrs. Ngoc Anh aangewezen masseuse, die ik dan moest beoordelen (“wat doe je? Ik test masseuses”). Zwaar werk! Voor wie dat niet geloofd, neem eens gedurende een week 1 of 2 massages per dag van pak weg een uur waarbij ze ook nog over je heen lopen en bovenop je staan. Als de techniek dan ook nog niet je dat is......

Ik ben ook bij zaakjes terecht gekomen waar de masseuse tijdens de behandeling je vol in je kruis greep en vroeg: “massage here?”. Nou nee, laat maar.....

Voor wie in HCM komt kan ik een bezoek aan Mrs Ngoc Anh sterk aanbevelen. Ze zitten 31/1 Nguyen Binh Khiem St., Dist 1, HCMC. Een uiterst professionele organisatie en inrichting. Ook met sauna. Doe ze de groeten van “Teacher”.
 
@Overland et al
Minh heeft gebeld met Mr. Son, degene die bij het SeaView-hotel in Nha Trang motorfietsen verhuurt (wij huurden ook altijd bij hem als we in het SeaView sliepen). Hij gaf aan VND 11-12 miljoen voor een redelijke 110 cc.-fiets, ofwel globaal de helft van de nieuwprijs. Dit is wel de prijs in Nha Trang, of dit ook geldt voor Hanoi of HCM weet ik niet.
 
Eind oktober. Hmmm. Ik denk dat je dan moet beginnen met het aanschaffen van regenpakken. Je arriveert midden in het regenseizoen. Mooiste tijd is maart-mei.

C50. Ik ben bang dat die moeilijk nog te vinden zijn. Daarnaast kom je er de bergen niet mee over. Ik heb jaren geleden hier op vakantie op de 50 cc met 3 versnellingen van Minh's zus gereden. Je kon het Wilhelmus achterstevoren fluiten. Op de vlakke weg al niet vooruit te...........

Voor Pho moet je denken aan prijzen van VND 30.000 - 50.000.

Ja ik weet het, regenpakje mee!

Vietnam heeft een subtropisch klimaat met drie verschillende klimaatzones. Er is altijd wel ergens regen of hitte. Het is een droom om het gehele land te zien zonder regen op je pet te krijgen.
Lezende op internet kwam ik tot deze wijsheden:
In het zuiden van Vietnam is het gedurende het hele jaar tropisch warm met een temperatuur van ca. 30ºC. Het regenseizoen valt in de maanden juli en augustus.
In centraal Vietnam regent het in de maanden september tot en met november.
In noord Vietnam is het koeler en valt er in de maanden januari tot half maart regen. In de berggebieden daalt de temperatuur zelfs onder het vriespunt.

Ik hoop natuurlijk dat deze info een beetje klopt en dat waneer ik vanaf eind oktober op m'n dooie gemakkie van noord naar zuid reis ik nergens dagenlang in de regen hoef te rijden. We hebben de tijd en geen haast, dus gaan we voor een visum van 3 maanden. Eigenlijk baart het midden van VN mij de meeste zorgen als het gaat om regen. In het ergste geval plemp ik motortjes op de trein en sla ik het midden van VN over, maarja dan is het niet echt.
Het plan is om vervolgens met dezelfde brommers door Cambodja en Laos te rijden. Een Carnet is niet nodig, je krijgt wel een aantekening in je paspoort wat de verplichting geeft dat je de brommers ook weer uitvoert, anders krijg je een boete (thailand bijv. 2500 euro).
 
@Overland et al
Minh heeft gebeld met Mr. Son, degene die bij het SeaView-hotel in Nha Trang motorfietsen verhuurt (wij huurden ook altijd bij hem als we in het SeaView sliepen). Hij gaf aan VND 11-12 miljoen voor een redelijke 110 cc.-fiets, ofwel globaal de helft van de nieuwprijs. Dit is wel de prijs in Nha Trang, of dit ook geldt voor Hanoi of HCM weet ik niet.

Lijkt mij een redelijke prijs. Ik kreeg de tip om in Hanoi bij Viet's motorbikes te gaan kijken.
De website geeft een goede indruk. VietMotorbikes |
 
Dit is wel een interessant topic. Vietnam staat niet op mijn lijstje, maar dat zou zo maar kunnen veranderen. Die mafkezen van Top Gear hebben het ook gered in Vietnam en ik zag een paar mooie plekken voorbij komen. :)
 
Medisch

Er zijn een aantal plaatsen in Vietnam waar je goede medische verzorging kunt krijgen (ik ben ook in Hanoi in een ziekenhuis geweest waar ze op de motor door de gangen reden. Die was “iets minder”). Uiteraard hoop ik dat onderstaande adressen nooit bezocht hoeven te worden (hoewel de oogarts, de tandarts en de Chinese dokter zeer gezellige mensen zijn).

Ho Chi Minh City
FV Hospital
6 Nguyen Luong Bang Street
Saigon South, District 7
Ho Chi Minh City
Calling from Overseas: Tel: (84-8) 54 11 34 31 Fax: (84-8) 54 11 34 13
Calling within Vietnam: Tel: (84-8) 54 11 33 33 Fax: (84-8) 54 11 33 34
Dit is de beste keus in HCM. Alle expats gaan daar heen.

Voor oogproblemen
American Eye Center
5th Floor, Crescent Plaza (Phu My Hung)
105 Ton Dat Tien Street,
District 7
Ho Chi Minh City
Phone: 84 (8) 5413 6758/6759
Fax: 84 (8) 5413 6760
http://www.americaneyecentervn.com/
Dr. Nam Tran is de beste oogarts die ik hier ken met een waslijst aan Amerikaanse diploma’s. Ontzettend aardig mens. Zij heeft mij ook aan cataract geopereerd. Enige vervelende is, dat ik met het vliegtuig naar mijn oogarts moet. Aan de andere kant, alles went: mijn brievenbus zit op 25 km. afstand.

Nha Trang
Hospital Quan Dan Y
34/4 Nguyen Thien Thuat Street
Nha Trang
(vlak bij de backpackers wijk)
Tel. 058 3528866 - 3528877
Hier gaan we heen als we medische hulp nodig hebben. Is wel wat beperkt, dus voor belangrijke zaken gaan we naar het FV in HCM.
Voordeel hier is wel dat je altijd direct geholpen wordt: je hoeft geen afspraak te maken voor over 3 maanden. Bv. maagklachten? Binnen 2 uur sta je weer buiten en dan is er bloed en urine afgenomen en ook onder lichte narcose in je maag gekeken. Afhankelijk van de klacht en het onderzoek krijg je ook meteen de medicijnen mee. Het is hier allemaal nog niet zo slecht......

Ben Thanh Tandarts
17 23 Thang 10 street
Nha Trang
(tegenover de pagoda van de Witte Buddha)
Tel. 058 531770
Mijn vaste en zeer goede tandarts. Vraag wel naar de baas zelf voor behandeling, anders krijg je een assistent. Die zijn volledig opgeleid, maar hebben veel minder ervaring.
De eerste tandarts die ik hier vond, was puur slecht, hardhandig, onbeschoft (mijn uitgestoken hand werd genegeerd, na afloop zat hij sneller weer achter de tv dan ik overeind kon komen), een norse receptioniste, kortom je werd hier niet vrolijk van. Bij mijn tweede bezoek weigerde hij het formulier voor de verzekering in te vullen met de status van mijn gebit. Dat heeft Minh (mijn vrouw) toen maar zelf gedaan (met een heel klein beetje hulp van zijn kant). Ik heb (met erg veel moeite) mijn mond maar gehouden maar ben nooit meer teruggegaan.

Chinese doctor
Te Sanh Duong
76 Ngo Gia Tu street
Nha Trang
Als je een check-up volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze wil hebben, zo nodig gevolgd door Chinese kruiden. Ik ging iedere vakantie langs: zegt m.i. genoeg. Zie Asia Vietnam, hotel, diving, mud bath, massage, Chinese doctor, electronic parts and ornaments in Nha Trang

Hanoi
Tijdens mijn eerste reis ben ik met mijn zware voedselvergiftiging in de kliniek van Dr. Kot Rafi terecht gekomen (na eerst door de taxi-chauffeur bij het verkeerde ziekenhuis te zijn afgezet, zie intro). Ik heb even gegoogled en het is nu het Family Medical Practice. Zie Family Medical Practice
Dr. Kot Rafi werkt nu in de vestiging in HCM. Hoe de behandeling er nu is weet ik uiteraard niet. Indertijd was ik zeer tevreden.
 
Laatst bewerkt:
@Overland
Hoe het met het weer zit weet ik eigenlijk niet. We wonen min of meer in Centraal-Vietnam en de gegeven maanden kloppen wel ongeveer. Hoewel we vorig jaar vrij veel regen hebben gehad in de "droge" maanden.
Van mijn sabattical (okt/maart) in HCM kan ik mij nog herinneren dat ik er al een aantal weken was (dus denkelijk eind oktober/begin november) en we op de motor waren. Het was weken droog geweest en het begon plotseling wat te regenen. Ik heb om mij heen zeker 10 motoren onderuit zien gaan. Zelf kon ik met glibberen overeind blijven. Na mijn maag weer op zijn plaats te hebben geslikt hebben we gewacht tot het harder ging regenen en de straten wat schoner waren. Ik weet niet meer of we toen een lange regenperiode hebben gehad.

Volgens Minh kan het in de omgeving van Hue vaak slecht zijn met overstromingen en onbegaanbare wegen.

Binnenkort plaats ik nog iets over vervoer per trein.

Interessante website. De prijzen kloppen vrij aardig met wat Son heeft gezegd. En vergeet die Honda Cub: dat is die fiets die niet vooruit te branden is.
 
Vietnamese specialiteiten

Dit stukje is misschien minder geschikt voor mensen met een wat zwakke maag.

Een bekend gezegde luidt: Vietnamezen eten alles met poten behalve een tafel en alles wat vliegt behalve een vliegtuig.

En dat klopt aardig: je kunt zo ongeveer elke diersoort - beschermd of niet- op een menukaart aantreffen. Voorbeelden zijn slang, hond, krokodil, zeeëgel, gewone egel, kikkerbilletjes en nog veel meer onbekende dier- en vissoorten.

Zelf heb ik iets van “als het maar niet meer lijkt op hoe het er ooit uitzag.....” dus de bovengenoemde lekkernijen heb ik ook allemaal geprobeerd. Slang zelfs vaker. Smaakt uitstekend. Erbij drink je vaak het bloed van de slang dat ze mengen met rijstwijn (= ca. 60% alcohol). Volgens de Vietnamese traditie goed voor de mannen (net als taugé trouwens). In een gespecialiseerd restaurant kun je de slang zelf uitkiezen en doden ze die aan tafel. De grens voor mij lag bij het hart. Dat halen ze eruit en doen dan in een kommetje rijstwijn, Dat ligt dan nog een tijdje te kloppen en is voor de eregast aan tafel. Je moet dat in 1 keer doorslikken en dan schijn je het nog een tijdje in je maag te voelen kloppen. Hoewel eregast toch maar voor bedankt. Eén van de anderen nam het toen maar gooide het heel laf eerst in de hete olie. Watje.

Ook “kwak-kwak” heb ik weinig mee. Dit zijn eendeëieren die ze, als ze bijna uitkomen, onder het beest vandaan halen en koken. Je eet dus eigenlijk het embryo. Ik heb iets van: “het loopt naar je toe en praat tegen je ‘kwak-kwak’”. Vandaar de naam die ik er aan heb gegeven. De Vietnamese naam is Hôt vit lôn. Zie ook Balut (ei) - Wikipedia

Tijdens mijn sabattical liet Minh, toen ik een keer niet lekker was, medicinale soep brengen. In de beker zit dan soep en een compleet zwart kuiken. Toen ik met een groot mes te keer ging had ik ook iets van “hadden ze die kop....HAK.... en die poten...HAK, HAK.... er niet meteen af kunnen halen?”

Trouwens, wie in de Mekong-delta komt moet daar zeker slang proberen. In de gewone restaurants wordt het beest gewoon in de keuken geslacht en zie je er niets van. En geloof me, het smaakt uitstekend.

Toevoeging. De forum-programmatuur weigert om (ei) aan de link toe te voegen. Als je nu op de link klikt, moet je daarna bovenaan de tweede optie (=ei) kiezen.
 
Laatst bewerkt:
Echt heel leuk dit topic! Blijf ik zeker volgen.

Het is een droom en doel van mij om nog een keer van noord naar zuid (of andersom) te rijden in Vietnam, op een motor of scooter of iets met 2 wielen.

Echter is huren haast geen doen, want ik heb nog niets gevonden waarbij je in het zuiden iets ophaalt en het in het noorden weer achter kan laten. Ik heb ook begrepen dat je verzekerd moet zijn als westerling omdat je voor welk ongeluk dan ook de volledige schuld krijgt, zowel van bevolking als politie?

Dan zou je iets moeten kopen, maar hoe krijg je dit dan weer verzekerd? Wellicht kun jij wat hints en tips geven hierover.

Ook ben ik erg benieuwd naar de mogelijkheden van overnachten in de minder stedelijke gebieden in Vietnam. Hoe werkt dat, vind je daar plekken om te overnachten. Kamperen en dat soort aangelegenheden lijken me daar geen optie.


Ik ben benieuwd naar jouw volgende verhaal!

Groeten, Dennis

Een aantal vragen worden beantwoord op de door Overland genoemde website VietMotorbikes |
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan