Wie oh wie? Tips/kijk op ..

kim1986

Rookie
19 nov 2018
6
1
Ik zit erg in tweestrijd. Ben op dit moment sinds een maand aan het lessen.
Het volgende, ik ben klein, en erg licht. Met de nadruk op erg.
Op dit moment les ik op een Honda, 140 kilo. Dat betekent dus.. een a1. Ik mag gewoon voor A lessen.
Mijn rijschool, heeft deze motor, of wel de zwaardere versie a 210 kilo voor het gewone A rijbewijs.
Voor zover ik het begrijp, is zo ook na dit jaar, qua gewicht motor voor een A rijbewijs, 180 het minimum.
Rollen is rollen, het overige anticiperen op de weg, stoppen en ga nog maar even zo door. Het zal me te zwaar zijn. Althans, ik voel mezelf niet zeker genoeg bij dat immense gewicht.

Ik vraag mij af tot in hoeverre een rijschool verplicht is ook een motor van 180 kilo beschikbaar te hebben voor het lessen? Waar het nu op neer komt is dat ik voor een a1 zal 'moeten' gaan omdat ... van 140 naar 210 of 180, is voor mij nogal een verschil.

De een zegt 'gewoon doen' (op 210 kilo zware motor) de ander zegt, doen waar jij je goed bij voelt.
Uiteraard ga ik het liefst voor A, al om de keuze in motoren die je hebt. Alleen het verschil tussen gewicht les motor en gewicht van mijzelf is .. enorm ;(

Iemand die me 20 kilo kan doneren? Dan ben ik ook gered :Y:9
 
Het gewicht van de motor is niet het belangrijkste, de stuureigenschappen, het zwaartepunt, de balhoofdhoek etc maken wel veel uit. Ik zag een dun licht vrouwtje rijden op een Harley van pakweg 350 kg en geen enkel probleem.

Ik reed meer dan 50 jaar geleden op een motor van droog 180 kg, maar die stuurt net zo makkelijk als een kinderfietsje en doet alles wat je wilt met het grootste gemak. Je ziet hem in mijn avatar want ik heb hem weer gevonden. Ik woog toen 61 kg en was 1.74 kort.
 
Hi Kim,
ik ben ook hartstikke nieuw hier. heb ik september mijn rijbewijs gehaald. Ik ben ook vrij klein, heb bijna kinderhandjes en ben niet heel zwaar. Ook ik hik tegen het gewicht aan. Ik heb gelest op een Kawasaki Z650 verlaagt. weegt 185 kilo. ik kon er goed mee overweg.
Ik ben nu op zoek naar een verlaagde motor, maar vind het allemaal maar moeilijk hoor. Bijna alles kan verlaagd worden zeggen ze dan, maar een proefrit maken op een motor die te hoog is, is geen optie vandaar dat ik dus ook hier aan het rondkijken ben.
maar terug naar jouw vraag: waarom zoek je geen rijschool die een zwaardere heeft die ook verlaagd is? ik ben er inmiddels ook achter dat het gewicht niet alles zegt. je moet vooral goed met je voeten bij de grond kunnen. En als de motor niet te schuin staat, krijg je heb gemakkelijker rechtop. alleen bij het achteruit lopen, heb je echt "last" van het gewicht.
 
@ Han. Klopt, gewicht moet er niet toe doen. Het zal ook wel een mindset (fuck) zijn, ik hoor nl niet anders dan ... sinds ik mij kan heugen. Klein/dun/slap.
Ik verzoop in de les kleding, intussen alles zelf aangeschaft en ik moet zeggen, wat fijn!! Ook dat scheelt al een hoop vind ik.
De harley davidson rijdster, zal vast een ervaren rijdster zijn? ;)
Wat is een avatar?

@ Leonore, leuk. Ben ik niet de enigste nieuweling. Ik herken het helemaal. Ook die kleine handen. Vermoeiend soms met de remproeven e.d. haha
Ik vind het ook echt heel erg lastig, ben al bij een motorzaak wezen kijken, maar ja.. veel nut heeft dat nog niet. Zeker niet in combi met de rijbewijzen.
Inderdaad. een andere rijschool.. alleen dacht ik, dat zal per rijschool wel niet veel uitmaken. Nam echt aan dat er nog wel een optie zou zijn?
Ik wist bij voorbaat dat ik met sommige dingen moeite zou krijgen. Ik les samen met een vriendin, zei lest wel op de 650. Al is het voor haar echt hard werken.
De site startersmotor ken je? Vind ik een erg fijne site om te kijken/lezen over de keuze in motoren.
 
Kim, hoi, ik zou vooral snel gaan wennen aan het idee dat een motor gewoon zwaar is, en dat dat op zich niet zo veel uitmaakt. Want om nou de rest van je leven aangewezen te zijn op A1-motoren van 140 kg ...

Logisch dat je nu onzeker bent, maar je gaat leren - als het goed is - om de motor het werk te laten doen, een beetje vooruit te denken, en om op de juiste manier om te gaan met zwaartekracht (die kan je namelijk ook helpen, bijvoorbeeld bij het achterwaarts keren met steken op een helling). Massa zegt niet veel: ik weeg 67 kg, en mijn huidige motoren wegen resp. 186, 235 en 350 kg rijklaar, en geloof het of niet, maar ik vind die laatste stiekem het gemakkelijkste rijden als er AVB oefeningetjes gedaan moeten worden (en dat heeft dan weer vooral met zithouding te maken).
 
Laatst bewerkt:
Gewicht hoeft niks uit te maken. Ik ken een vrouwtje van 1 meter 50 en bijbehorend (onder) gewicht die ook gewoon een MT07 rijdt zonder problemen. Ik heb zelf ook wel eens op het 270 kg wegend monster van mijn pa gereden en eigenlijk merk je niks met gewicht. De enige keer wanneer je het echt merkt is als je het van de grond moet oprapen, maar meestal wil er wel iemand helpen.
 
Kim, de avatar is het plaatje wat je links van de post ziet boven de forumnaam (nickname).

En wat Duc zegt, de motor doet het werk voor je, maar dat ga je allemaal leren.
 
Gezien je username ben je 32, ik zou hoe dan ook voor A gaan. Dan mag je namelijk alles rijden. Je krijgt er enorm veel spijt van als je straks alleen op een opgevoerde brommer mag rijden.

Kun je niet kijken naar een andere motor om te lessen? Ik heb nadat ik was geslaagd een Yamaha MT07 gekocht, deze weegt 172 kilo. Een Z650 zal ook in de buurt zitten kwa gewicht.
 
Er zijn nog wel lichte(re) motoren. bv KTM Duke 690, 390, Triumph Street Triple. Ik weet niet of hoogte van belang is in jouw geval?
 
Dank allemaal voor de antwoorden.

Inderdaad, een motor blijft hoe dan ook zwaar. Ik kan er alleen ergens met mijn hoofd niet bij dat de rijschool niet nog een optie heeft, althans.. er lijkt in dat opzicht gewoon weinig mogelijk te zijn. Ik krijg gewoon niet echt een duidelijk antwoord op of er een mogelijkheid is. Het is of de honda 140 kilo voor a1. Of de 650 voor a2 en a. Waar is dan de 'middenweg'.. voor een A hoef je niet perse op een apparaat van 210 afrijden denk ik dan.

@ ggfh666. ik ben 1.65. is dus wel van belang.
 
Komt wel goed, gewoon voor A gaan.
Ik ben 1,98m en weeg ongeveer 95kg... maar zit in de IT. Denk je dat ik een fiets van 200+kg wel zomaar eventjes optil?
 
Dank allemaal voor de antwoorden.

Inderdaad, een motor blijft hoe dan ook zwaar. Ik kan er alleen ergens met mijn hoofd niet bij dat de rijschool niet nog een optie heeft, althans.. er lijkt in dat opzicht gewoon weinig mogelijk te zijn. Ik krijg gewoon niet echt een duidelijk antwoord op of er een mogelijkheid is. Het is of de honda 140 kilo voor a1. Of de 650 voor a2 en a. Waar is dan de 'middenweg'.. voor een A hoef je niet perse op een apparaat van 210 afrijden denk ik dan.

@ ggfh666. ik ben 1.65. is dus wel van belang.

Ik heb mijn eerste rijles op een Ktm 390 Duke gedaan, daarna overgestapt naar ook een Z650. Bij de 390 ging de instructeur achterop, daar zaten 2 handvaten inclusief koppeling en voorrem zodat hij kan corrigeren. Zover ik begreep van de instructeur, moet het vermogen van de motor gelijk zijn aan het rijbewijs waarvoor je opgaat.

Dat staat ook op de site van het CBR "of het motorvermogen van je lesmotor voldoet aan de categorie waarvoor je examen doet" (Hoe gaat het examen verkeersdeelneming?) bij kopje 1. Het gaat dus om het vermogen van de motor en niet de kg's, in ieder geval als ik het zo lees. Is er geen andere rijschool in de buurt die wellicht lichtere motoren heeft?
 
ik heb gelest op een Yamaha XJ6, volledig geschikt voor A-ongelimiteerd, en ik vond 'm niet bovenmatig zwaar. mijn rijschool reed ook met de verlaagd versie daarvan.

ik zag laatst op Bijlmer station een jongedame afstappen van een Yamaha R1, ze was niet veel langer dan jij. ze liet d'r motor wel iets kantelen om een voet aan de grond te krijgen. maar blijkbaar had ze dat vaker gedaan :-)

belangrijkste tijdens lessen: genieten! niet vergeten, he! ook al krijg je op een gegeven moment (vooral tijdens de AVB-lessen) het gevoel dat je het nóóit leert...maar dan moet je nog even doorbijten en volhouden, want niet lang daarna vallen de muntjes en ga je het leuk vinden.

:]
 
Saabert, Genieten 100% *O*
Vandaag nog les gehad, laatste 2 lessen denk ik echt WAUW.
Voorheen nog wat 'bang', maar dat is volledig verdwenen.
Die dame zal het indd niet aan ervaring ontbreken.


Had ik maar eerder les genomen 🤣


Bedankt voor alle tips!!
 
Terug
Bovenaan Onderaan