Koelsysteem reinigen

Rob RD

De Blèje Rèswèkâh........ Vaak Ben Je Te Bang
Donateur
25 aug 2002
63.260
112.224
Rèswèk
Er zit kalk en andersoortige aanslag in het koelsysteem van mijn RD.
Gevolg van het gebruik van watr als koelvloeistof.

Hoe krijg ik dit netjes schoon zonder 'm uit elkaar te slopen.
Kan me voorstellen dat ontkalker van koffiemachines werkt, maar ook dat dat pas zijn werk doet bij 100 graden en dat wordt-ie nooit.

Wellicht zijn er potjes of flesjes voor of heeft iemand een ervaring met een middel dat echt af te raden is.
Ik heb ook aan calgoniet zitten denken... Motorblok is een deel van de waterpomp, die is gereviseerd

Thanks...
 
Laatst bewerkt:
wat al die antikalk middeltjes gemeen hebben is dat ze werken op zuurbasis. het soort zuur en de concentratie kan je aanpassen maar de manier om kalk op te lossen is zuur. en het zuur gaat harder werken meestal als het warm wordt nadeel is dat er een hoop metalen in een motorblok zitten die slecht tegen zuur kunnen zoals koper in de radiateur en aluminium in het blok. een van de makkelijkst verkrijgbare soorten zuur (en goedkoop) is schoonmaakazijn. en puur kan dat behoorlijk wegvreten op allerlei metalen maar in een verdunde samenstelling met wat tijd en warmte zou het de meeste neerslag moeten kunnen verwijderen. maar bedenk wel dat het een slechte radiateur ook de nek kan omdraaien als je het te lang laat zitten maar dat geld voor alle zuren.
 
eens even gekeken bij die winn's in de msds en het hoofdbestandeel werkzame stof is nitrilotriazijnzuur en dat wordt dan geadverteerd als zuurvrij. het is dus azijnzuur en dat zit ook in azijn.
en de gebruiksaanwijzing zegt dat je het moet toevoegen aan liefst water tijdje laten warm draaien (wordt dat zuur lekker actief van) en dan aflaten en naspoelen (omdat je anders dingen oplost die je niet wilt oplossen) voordat je hervult met koelvloeistof. niet zo gek ver van de omschrijving af die ik voor azijn gaf.
 
Laatst bewerkt:
eens even gekeken bij die winn's in de msds en het hoofdbestandeel werkzame stof is nitrilotriazijnzuur en dat wordt dan geadverteerd als zuurvrij. het is dus azijnzuur en dat zit ook in azijn.

Nitrilotriazijnzuur is heel wat anders dan azijnzuur... Het lijkt me niet verstandig om iets anders te gebruiken alleen omdat de naam er wel een beetje op lijkt.

Methanol lijkt veel op ethanol; scheelt maar één letter. Dan kun je het vast wel opdrinken toch :X:X:X
 
het zijn beide alcohol vormen en ze zijn beide giftig voor de mens alleen verschilt de dosis waarin het dodelijk wordt.
Ja, en glycerine is ook een alcohol maar je wordt er niet dronken van; het wordt veel gebruikt in o.a. de voedingsindustrie. Doe je er wat salpeterzuur en zwavelzuur erbij, dan krijg je nitroglycerine. Dat heeft heel andere eigenschappen...
Je kunt het proberen in je koelsysteem, maar ik denk dat er dan weinig overblijft van de motor.

Wat ik ermee bedoel te zeggen dat je niet kunt stellen dat het ene product dezelfde eigenschappen heeft als een ander product, alleen omdat de namen (enigszins) op elkaar lijken.
 
Ik heb het hele systeem gespoeld met Motip, de eerste keer kwam er puur roestwater uit, doorgespoeld met water en opgetopt met koelvloeistof om daar éérst 100 KM mee te rijden, dat kwam er nagenoeg schoon uit, alleen met de zon erop en het beetje vuil wat er nog in zat niet te zien of het nou blauw of groen was hebben we het blok gespoeld en opgetopt met blauw. Het is nu goed.
20210508_085820.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan