Suzuki GS500 topic #7

Status
Niet open voor verdere reacties.
Klopt, ze gaan op een ander forum gewoon weer verder -O-

En dan zijn er nog mensen die het ook nog min of meer voor hem opnemen:
Bovenin het scherm :r
Pff...slecht voor je gezondheid dit, beter geen aandacht meer aan schenken :N

Klopt, en kon mijn toetsenbord ook haast wel doormidden breken toen ik het las.

Maarja, wat moet je met zulk volk? Erop reageren heeft ook geen zin, meer als een hele lijst scheldwoorden komt er toch niet uit en zulke mensen zijn vaak ook nog eens te dom om het te snappen :X

Juist
 
Laatst bewerkt:
Klopt, en kon mijn toetsenbord ook haast wel doormidden breken toen ik het las.

Maarja, wat moet je met zulk volk? Erop reageren heeft ook geen zin, meer als een hele lijst scheldwoorden komt er toch niet uit en zulke mensen zijn vaak ook nog eens te dom om het te snappen :X


True
 
uhm ik snap niet helemaal wat die kerel nou gedaan heeft? :S
miss komt dat door de jagermeister en whiskey of miss ben ik gewoon niet zo intelligent :P
 
De beste vriend is overleden. En hij vraagt of er meer motorrijders een laatste eerbetoon komen bewijzen, omdat zijn vriend dat geweldig had gevonden. En dan reageert er een mongool die vraagt of hij gratis koffie en broodjes kan krijgen, omdat hij van ver moet komen. Dan wordt die mongool gebanned en dan gaat daar op z'n B-forum over klagen :r
 
De beste vriend is overleden. En hij vraagt of er meer motorrijders een laatste eerbetoon komen bewijzen, omdat zijn vriend dat geweldig had gevonden. En dan reageert er een mongool die vraagt of hij gratis koffie en broodjes kan krijgen, omdat hij van ver moet komen. Dan wordt die mongool gebanned en dan gaat daar op z'n B-forum over klagen :r

Ah ok, dan is het me nu volledig duidelijk!
Maar idd -O- :r
 
Laatst bewerkt:
iemand interesse in een taartschep-spatbord om mee te hobbie-en? Ligt in de weg en mag voor weinig weg. John misschien nog interesse?
 
Zo onderdelen gehaald *O*

onderdelen008mg4.jpg


Onderdeeltjes bij elkaar...

onderdelen010cd0.jpg


In een mooi tasje :9~ :+

* Remvloeistof
* Remreiniger
* Kleppendekselpakking
* Keerring voor de koppelingsstift
* Remblokjes
* Keerringen en stofringen voor de remklauw
* Remvet (Gouden zakjes)

En die aluminium dingen zijn de spacers voor de voorvork, heeft een MF-er voor me gedraait *O*
 
wat een sukkel dan ook. er sterft iemand met de motor. zelfs al kun je motoren niet hebben gun je het niemand.
Iedereen getuigt zijn medeleven, en het eerste dat die eikel post is gratis koffie... :( ik heb hier dan ook meteen op gereageerd toen ik het zag, beter niet gedaan maar het was meer een impuls.

en dat het een belg is doet er niet toe. er zijn evenveel kuthollanders dan er kutbelgen zijn, zo zit de wereld spijtig genoeg in elkaar.

wat een triest figuur :N
 

Onderaan de boom staat een sneeuwbal, dat is er een ;)

Beunhaas heeft weekend!! Vorige week al fanatiek carnaval gevierd, morgen ook weer groot feest en volgend weekend is het ook 4 dagen zuipen/feesten/sjansen. *O*

Wat heb ik toch medelijden met de mensen die geen carnaval kennen })
 
Onderaan de boom staat een sneeuwbal, dat is er een ;)

Beunhaas heeft weekend!! Vorige week al fanatiek carnaval gevierd, morgen ook weer groot feest en volgend weekend is het ook 4 dagen zuipen/feesten/sjansen. *O*

Wat heb ik toch medelijden met de mensen die geen carnaval kennen })

ach wat je niet kent, mis je ook niet ;)


iemand nog een NETTE achterbrug kopen ?

brug.JPG
*O*
 
Note to myself: voortaan iets eerder beginnen met sleutelen :X

De GS ligt dus nog uit elkaar omdat ik te laat bij de dealer was voor shims B|

Maargoed heb de boel opgemeten dus ga maandag uit mijn werk direct de shims ophalen. En dan de boel weer in elkaar. Ga denk ik vanavond alvast ff beginnen met het eerste deel van de how-to. Heb overigs wel de nokkenassen eruit gehaald... Spanner demonteren was ook geen probleem met de carbs er nog op.

Vind het ook niet gek dat hij tikte trouwens, 3 van de 4 kleppen hadden een verkeerde speling. De uitlaatkleppen stonden beiden te ruim en de linker inlaatklep te krap. De rechter inlaatklep had 0,04 mm speling dus dat was de enige die goed stond.

Maar verder zag het er perfect uit van binnen, 0,0 pitting op de nokken en lagers van de nokkenassen waren ook nog prima. Kettingspanner ook getest, werkt ook nog prima.
 
How-to kleppen stellen voor de Suzuki GS500E

Oke… we beginnen met het verwijderen van het zadel. Daarna de imbusbouten van de zijkappen losdraaien en het middelste kapje boven het achterlicht verwijderen door de 2 kruisschroeven los te draaien. Nu zitten de zijkappen alleen nog vast door rubberen snelsluitertjes, die kun je zo voorzichtig lostrekken beginnend aan de kant van de tank.

Linkerkap eraf:
kleppenstellen001fd4.jpg


Rechterkap los:
kleppenstellen002at9.jpg


Het beste kun je nu even de minpool van de accu loshalen, dat is niet percé nodig maar wel zo veilig als je er met sleutels etc. in de buurt zit :)

Dan gaan we de tank verwijderen. Aan beide kanten zit er een bout in het frame, die draai je eruit. Nu kun je de tank ietsjes naar achter trekken en voorzichtig aan de achterkant optillen (kantelen). Nu moet je de “hoofdkraan” dicht zetten die onder je tank zit. Als je vanaf de rechterkant van de motor onder de tank kijkt zie je boven de 2 slangetjes die aan de tank zitten een schroefje. Die moet je met een platte schroevendraaier naar links draaien tot het gleufje horizontaal staat (kan ook niet verder als het goed is). Nu staat de kraan dicht en kun je de 2 slangentjes van de tank halen. Onthoud / markeer even welke waar zat.

Hier kon ik even geen foto van maken omdat ik al minstens 3 handen nodig had met het kantelen van de tank, het vasthouden van een looplamp en het bedienen van de kraan met de schroevendraaier :P

Slangentjes eraf:
kleppenstellen004wm0.jpg


Nu zit er nog een 3e slang ergens in het midden, deze kun je er ook zo af halen.

Nu kun je de tank eraf pakken, leg hem zo neer dat de aansluitingen niet de grond raken. Ik heb hiervoor een emmertje gebruikt:

kleppenstellen008nl2.jpg


Oke… nu is het kleppendeksel in zicht *O*

kleppenstellen009oh9.jpg


Nu kun je de slang tussen de airbox en kleppendeksel verwijderen, en ook de imbusbouten van het kleppendeksel.

kleppenstellen010aw2.jpg


Nu kun je het kleppendeksel eraf pakken. Meestal blijf hij een beetje “plakken”, in dat geval voorzichtig rondom tikken met een kunststof of rubberen hamer en hij komt los.

kleppenstellen011gc5.jpg


Het is een heel gepruts om het deksel tussen het frame weg te krijgen, om het iets gemakkelijker te maken kun je even het bovenste kapje verwijderen:

kleppenstellen012uj0.jpg


Draai ook even je stuur naar links, hierdoor krijg je iets meer speling op de koppelingskabel en chokekabel waardoor het makkelijker word het kleppendeksel ertussen uit te krijgen.

Zo, het kleppendeksel is er af:

kleppenstellen013ih4.jpg


De rubbertjes zie je in de boutgaten ziet zitten moet je vervangen, anders heb je kans op lekkage en het laatste wat je wilt is alles weer uit elkaar moeten halen om een paar stomme rubbertjes die je niet vervangen hebt :P

( en jullie weten, rubbertjes moet je nooit hergebruiken O-) )

En zie hier, de nokkenassen en distributieketting 8-)

kleppenstellen015dw4.jpg


Nu moet het dekseltje aan de rechterkant van je blok eraf…

kleppenstellen016th8.jpg


Sleutel 19 op de moer zetten die je nu ziet en het streepje naast R.T gelijk zetten met het linker nokje door met de klok mee te draaien. Draai even de bougies eruit, dan kun je de motor makkelijker rond draaien.

kleppenstellen018xw5.jpg


Nu moeten de inkepingen in de uiteinden van de nokkenassen naar elkaar toe gericht staan. Staan ze juist van elkaar af gericht, dan moet je de moer nog een keer 360 graden draaien zodat het streepje weer gelijk met het nokje staat, en de inkepingen naar elkaar toe gericht.

kleppenstellen019ao5.jpg


Nu kun je de inlaatkleppen en de rechter uitlaat klep gaan meten. De speling moet zitten tussen de 0,03 en 0,08 mm. Het meten doe je tussen de nok en de shim. Begin met een voelermaatje van 0,03 en ga zo steeds 0,01 mm hoger totdat het voelermaatje er met enige weerstand tussendoor gaat. Pak nu nog 0,01 mm dikker en als het goed is past die niet meer. Dan weet je dus je speling. Het makkelijkste is om even een schemaatje te maken van de kleppen en de gemeten spelingen er bij te zetten.

kleppenstellen020kr7.jpg

kleppenstellen021ag6.jpg


Nu draai je de moer nog een keer 360 graden rond, zodat nu de inkepingen nu juist van elkaar af gericht staan. Nu kun je de linker uitlaatklep gaan meten op dezelfde manier.

kleppenstellen022vn2.jpg

kleppenstellen023rh1.jpg


Als je geluk hebt is de speling bij alle kleppen goed, en kun je de boel weer dicht bouwen. Dat bespreek ik uiteraard aan het eind van de how-to. Maar in mijn geval was van 3 kleppen de speling niet goed, dus gaan we de shims verwisselen :) Je kunt het met een speciaal tooltje doen, maar ik heb er voor gekozen om de nokkenassen er helemaal uit te halen. Het is wat meer werk, maar daarintegen kun je er wel veel makkelijker bij.

Om straks de boel weer makkelijker in elkaar te kunnen zetten heb ik de ketting gemarkeerd, zie de zwarte stip:

kleppenstellen026qq5.jpg


De stip staat gelijk met een teken op het tandwiel van de nokkenas. Met de voorste nokkenas hetzelfde gedaan.

Nu ff de ketting vastmaken zodat hij straks niet onderuit kan vallen:

kleppenstellen027ym3.jpg


Zo, nu gaan we de ketting spanner verwijderen, die zit aan de achterkant van de cilinders onder de carburateurs.

kleppenstellen028es8.jpg


Spanner eruit:

kleppenstellen029gy8.jpg


De pakking van de spanner kun je beter ook vernieuwen.

Nu moet je de voorste kettinggeleider eruit halen, die zit net voor je ketting in je blok. Aan de bovenkant zie je een zwart “blokje” die kun je met een tang voorzichtig vast pakken en dan trek je hem er zo uit. Het makkelijkste is om even de claxon met beugeltje weg te halen (2 imbusboutjes), dan kun je net met de kettinggeleider tussen het frame door.

Als die eruit is kun je de lagerblokjes van de nokkenassen los gaan draaien. Doe 1 as tegelijk, en draai de bouten kruislings steeds allemaal een tikkie verder los tot je ze er allemaal met de hand uit kunt draaien. Als het goed is staan er letters op de lagerblokken, A B C D. Noteer even welke waar heeft gezeten (A linksvoor, B rechtsvoor, C linksachter en D rechtsachter), want het is erg belangenrijk dat die straks weer op dezelfde plaats terug komen. De lagerblokken kunnen een beetje vast zitten, ga ze niet heen en weer wrikken want ze zitten over pasbusjes geschoven! Ook hier weer, een paar kleine tikjes met een kunststof hamer en ze zijn los. Lift de ketting van het tandwiel en zet de ketting weer vast.

Achterste nokkenas eruit:

kleppenstellen031bd8.jpg


Herhaal de procedure voor de voorste nokkenas:

kleppenstellen032pv1.jpg


Zorg ervoor dat je de nokkenassen zo weglegt dat je weet hoe ze gezeten hebben.

Ohwja, heb ik al gezegd dat het makkelijk is om een week van te voren alleen nog maar van de chinees eten te halen? :P

kleppenstellen033pu2.jpg


Zo, dan gaan we nu de shims eruit halen die verwisselt moeten worden. Nu de nokkenassen eruit zijn kun je ze er vrij eenvoudig uit wippen met een smalle schroevendraaier.

kleppenstellen034jk4.jpg


Laat nou net die shim er ineens uit springen en onderin mijn blok belanden B| Kut, nouja biertje dan maar…

Na het moed indrinken maar eens aan het vissen met een telescoop magneetje en warempel, ik had de shim zo weer te pakken.

Tadaaaa… 8-)

kleppenstellen035wh0.jpg


Tip van flip: leg even een doek o.i.d. over de opening zodat je niet hetzelfde gebeurt als mij :P

Maargoed als je de shim eruit hebt, staat de dikte er normaal op. Maar meet hem sowieso even na met een digitale schuifmaat of een micrometer, het kan zijn dat de dikte niet helemaal klopt door slijtage.

kleppenstellen037kc4.jpg


Nu weet je dus de speling die je had, de shimdikte, en de speling die je nodig hebt. Dus dan kun je uitrekenen wat voor shim erin moet en dan op naar de motorzaak op andere shims te halen :) Neem de oude shims mee, meestal is het een omruilsysteem. Shims kosten 2 a 3 euro de stuk.

Laat dit nou net het punt zijn waarop ik vandaag ben vastgelopen, de shims halen, dus wordt vervolgt… :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan