Hoe post ik een plaatje? Een korte handleiding!

Status
Niet open voor verdere reacties.

Orpheus

MF veteraan
Donateur
9 jul 2002
26.658
2
Lienden
Omdat er veel vragen komen over hoe je een foto hier plaatst, hierbij een korte handleiding om een foto te kunnen plaatsen op Motor-Forum.nl.

Er zijn ruwweg 2 manieren waarop je hier een foto of plaatje kunt neerzetten, een gemakkelijke en een iets minder gemakkelijke. :) Ik ga er vanuit dat de afbeeldingen van het type JPEG zijn, dit is het meestgebruikte bestandsformaat voor foto's op internet. Deze bestanden zijn te herkennen aan het achtervoegsel .jpg of .jpeg.

Manier 1 is om bij je post een bijlage (attachment) bij te voegen. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat het bestand niet groter is dan 100KB (Kilobyte)! Grotere bestanden kunnen via deze manier niet op het forum gezet worden! Als je op de knop Reageren onderaan een topic klikt krijg je een nieuw scherm waar je je reactie in kunt tikken. Onderaan dit scherm zie je de optie Attachment:. Als je nu op de knop Bladeren... (of Browse...) klikt krijg je een nieuw schermpje voor je neus. Je kunt hier het bestand (de afbeelding) selecteren op je eigen PC welke je op het forum wilt plaatsen. Zoek deze op, klik hem aan en kies daarna de knop Openen. Je keert nu weer terug naar het vorige scherm waar je je reactie kunt invoeren. Om de afbeelding nu in te voegen zet je in dit tekstvak de volgende code neer: [imgatt]. Als je nu op de knop Posten klikt wordt de gekozen foto meegestuurd met je bericht en zal je hem als alles goed is gegaan te zien krijgen in je bericht. Let er bij deze methode ook op dat het vinkje bij 'Eerst een preview laten zien.' uit staat, want anders werkt het niet.

Manier 2 is zoals gezegd iets moeilijker.
Hier wordt er vanuit gegaan dat de afbeelding die je wilt plaatsen al ergens op internet staat. Hiermee is het dus wel mogelijk om grotere afbeeldingen dan 100KB te plaatsen. Op deze manier is het ook mogelijk om meerdere afbeeldingen in 1 post te zetten, met manier 1 kun je ook maar 1 afbeelding in een post zetten.
De afbeeldingen moeten dus al op internet staan, bij de meeste providers krijg je een stukje ruimte (webspace) om je bestanden heen te sturen. Dit gaat meestal via FTP, de exacte manier kun je vaak wel vinden op de website van je provider. Als de afbeeldingen eenmaal online staan, hebben ze een adres (oftewel een URL) waaronder ze bereikbaar zijn. Ik heb even een voorbeeldje van een afbeelding online gezet, deze foto heeft het volgende adres:
http://orpheus.motor-forum.nl/Images/cbr600rr640x480.jpg

Nu zie je wel een link die je kunt aanklikken maar hij staat nog niet als afbeelding in je post. Om dit te bereiken zet je direct voor deze link [img] en direct na de link zet je [/img].

Er staat nu als het goed is het volgende:
[img]http://orpheus.motor-forum.nl/Images/cbr600rr640x480.jpg[/img].

Als je nu op Posten klikt krijg je de afbeelding te zien in je bericht:

cbr600rr640x480.jpg


Op deze manier kun je dus ook meerdere foto's in een post zetten, gewoon vaker dit trucje herhalen met elke URL van elke afbeelding die je wilt plaatsen.

Let op de volgende zaken:

Post aub geen al te grote foto's. Hiermee bedoel ik zowel de bestandsgrootte en de afmetingen van de foto. Een bestand van een paar honderd KB is eigenlijk wel de uiterste grens, post liever geen foto's van 500KB of meer. De mensen met een tragere internetverbinding (waaronder ikzelf :+ ) zullen hier veel last van hebben. Ook de afmetingen zijn van belang. De meeste digitale camera's van tegenwoordig kunnen foto's maken van vaak wel 1600x1200 pixels. Dit is echter veel te groot om hier te plaatsen, 800x600 is zo ongeveer de grens.

Als je een grote afbeelding hebt kun je deze met bepaalde programma's altijd verkleinen. In deze programma's zit altijd wel een optie Resize Image of iets dergelijks.

Een lijstje van programma's waarmee je onder meer een plaatje kunt verkleinen:

[*]Adobe Photoshop
[*]Paint Shop Pro
[*]Microsoft Photo Editor

Er zijn er nog veel meer maar dit zijn een paar veelgebruikte. Paint Shop Pro is te downloaden op www.jasc.com.

Een andere mogelijkheid is om Paint te gebruiken. Dit wordt met Windows meegeleverd.
- Start Paint op (Start -> Programma's -> Bureau-accessoires en open Paint).
- Open het gewenste plaatje.
- Ga naar Afbeelding.
- Kies uitrekken/hellen (snelkoppeling: Ctrl + W). Hier kan je invullen hoeveel
procent je het plaatje wilt verkleinen (bijvoorbeeld de helft is 50%).
- Sla het plaatje weer op.

Veel succes ermee! :)
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan