knallende yamaha virago

Henk1962

Rookie
5 jun 2004
4
0
Nieuwe Pekela
Ik heb een Yamaha Virago (xv750) bouwjaar 1993. Motor heeft ruim 50.000 km gelopen. De motor knalt als ik een paar kilometer gereden heb. Verder neemt de compressie af. Het knallen wordt vermoedelijk veroorzaakt door dat er verbranding is van benzine in de uitlaat. Ergens vermoed ik dat er een probleem is tussen lucht en benzine maar wat te doen aan dit probleem?
 
Mogelijk is je klepspeling te klein, of heb je last van verbrande kleppen.
Als de motor dan warm wordt blijven ze open staan, krijg je dus compressie verlies en onverbrande benzine in je uitlaat. Hier moet je echt iets aan doen. Te kleine klepspeling kan tot verbrande kleppen leiden.
 
check ook eens de inlaatrubbers op lekkage, is bij de virago's een vaker voorkomend probleem. De motor trekt dan valse lucht en vooral bi het terugschakelen (afremmen op de motor knalt hij)
 
Om de uitleg van 'Femme' en 'Vroembert' beter uit de doeken te doen: waar knalt hij?
In het luchtfilter -> arm mengsel,valse lucht(ik neem aan dat er geen ander uitlaatsysteem gemonteerd is)-> carbrubbers lek
óf uit de uitlaat -> uitlaatklep lek -> opnieuw inslijpen.

Compressieverlies komt door:
-lekke koppakking (niet het geval),
-losse bougie (hopelijk ook niet het geval),
-versleten cylinder/ zuiger/ -veren (lijkt me na 50.000km onwaarschijnlijk) of
-lekke kleppen (hé,dat klinkt bekend,niet?!?).

Succes! (met kopdemontage en kleppenslijpen wel te verstaan!) ;)
 
Slechte rubbers inderdaad tussen luchtfilter en carbs. Geen idee hoe het werkt maar ik heb het ook eens meegemaakt en die motor knalde toen wel degelijk uit de uitlaat.
 
De carbrubbers zijn niet lek. Heb ik inmiddels gecheck. (Simpel trukje, laat de motor stationair draaien en spuit er wd40 over. Neemt de toerental toe dan zijn de carbrubbers lek.) Verder heb ik de luchtfilter vervangen en wat mij opviel was dat er bij de luchtfilter benzineresten werden aangetroffen. Ik vrees dus dat de oorzaak bij de kleppen gezocht moet worden?
 
Dat je wat benzineresten in je luchtfilterhuis aantreft is redelijk normaal.
Een van de funkties van een luchtfilter is behalve luchtfilteren en geluiddempen ook vlamdoven.
Als je ooit een motor ziet lopen zonder luchtfilter er op kijk dan maar eens hoeveel benzinedamp er uit komt als je een keer gas geeft!
 
Heb dazelfde ook es voorhad op een virago535
WAs heel simpel: te rijk afgesteld. Niet alle benzine verbrande in de cylinders, het restje knalde na in de pot, ergo "PAFKNALKUCH".
Probeer eerst es het mengesl in je carbs wa bij te regelen mbv regelvijsjes op je carbs: bij warme motor: helemaal indraaien, en daarna (voor de zomer) beide vijzen anderhalve slag uitdraaien, even laten draaien, daarna wat fijnregelen. Grote kans dat je probleem daarmee grotendeeels is opgelost.
 
Zie hier, de troostende woorden komen al te voorschijn. Nu ben ik effe de dombo van dit spel, waar vind ik de afstelschroef voor menging dus lucht/benzine. Vermoedelijk onder de tank, tussen beide carburateurs?
 
Onder de tank, OP de carburateurs zelve (rechter kant vajje moto). Daar zitten een aantal vijzen, vooral zulke die de boel samenhouden. Maar ook EEN (per carb) die lichtelijk verzonken zit en waar je met een fijne platte schroevendraaier bij kan.
http://www.viragoownersclub.org/
http://www.vsoc.org.uk/
http://archives.itg.uiuc.edu/virago/faq.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/archives.itg.uiuc.edu/virago/faq.htm)
deze laatste is ENORM uitgebreid ...
Suc6
 
Terug
Bovenaan Onderaan