Alles over motorbanden Deel 7

LePensZeur

Leipe Shit Ouwe
28 okt 2004
13.737
4.206
Ede (Gelderland)
Facebook
Veenbrinkmotorparts
Nsmeijer schreef op 02 oktober 2015 @ 11:06:
Alles over Motorbanden vraag je hier Deeltje 6

(bandentests staan onderaan de OPWat vooraf ging:
Het grote bandentopic (voor allerlei vragen omtrent banden)
HET grote alwetende bandentopic DEEL2 (alles vind je hier)
Alles over motorhanden | deel 3 (alles vind je hier)
Alles over Motorbanden vraag je hier 4
Alles over Motorbanden vraag je hier [deeltje 5]
Hier in dit topic lezen ook de meer experts mee, ze proberen je een goed advies te geven vanuit hun beroep als bandenleverancier, of betere motorzaak, dit doen ze geheel belangeloos. er is dus geen verplichting of intentie je te verplichten bij één van deze bedrijven te kopen.

Na een succesvolle centralisatie van letterlijk honderden (relatief vergelijkbare) bandentopics naar 1 topic, nu zo'n 7.500 berichten geleden, gaan we deze trend vooral volhouden. Dit is het centrale bandentopic, waar je ongeveer alle vragen over banden kunt stellen, en er een zinnig antwoord op kunt verwachten van een aantal mensen met inhoudelijke kennis, in plaats van overspoeld te worden door relazen over persoonlijke ervaringen van mensen wiens wensen totaal niet vergelijkbaar zijn met de jouwe... Voor de duidelijkheid; ieder's wensen zijn verschillend en moeten worden meegenomen. Dit is de plek waar je het goede advies krijgt, de motivatie om alle losse topics van een rijk aan inhoud gevuld antwoord te voorzien is lang geleden overleden, waardoor daar nooit meer een volledig verhaal komt te staan. Bij deze dus ook het verzoek te zorgen dat losse topics zo snel mogelijk naar deze worden verwezen.


De FAQ is gestart in deel 2; en dat is wel een goede gewoonte. Lees die eerst eens door:


DO'S
  • Bandenspanning controleren. Houd de adviesspanning van de bandenfabrikant of het montagebedrijf aan, de spanning zoals opgegeven door de motorfabrikant hoeft niets te maken het hebben met je huidige rubber.
  • Wanneer je een combinatie van modellen binnen een merk wil gebruiken, kies dan altijd de zachtste band (meeste grip) vóór.
  • Nieuwe banden moet je inrijden. De één zal zeggen dat dit 500 kilometer kost, de ander dat het met 50 kilometer gedaan is. De waarheid ligt zoals altijd in het midden, afhankelijk van rijstijl en type band. Hoe dan ook; houd er rekening mee dat het siliconenlaagje dat voor de productie nodig is uit de band moet zweten en dit kan alleen door de band warm te rijden, dus schuurpapier helpt geen biet! Nieuwe Continental banden worden anders geproduceerd, waardoor je in theorie gelijk van leer kunt trekken. Gevaarlijk advies though, bouw het gewoon altijd rustig op, je moet toch ook aan je nieuwe banden wennen.
  • Je bandenspanning fluctueert amper met het weer. Voor elke rit controleren is onzin, maar wanneer je ook maar een klein beetje vermoed dat er iets mis kan zijn, controleer het... Doe dit in ieder geval een keer per maand. Wat deze spanning moet zijn wisselt per motor en en type band. Het meten doe je met koude banden, dus zorg dat je een eigen meter regelt, digitale meters zijn nagenoeg allemaal ruimschoots nauwkeurig genoeg.

DON'TS
  • Bandenzwart en dergelijk spul dat je band mooi laat glimmen is voor AUTO'S!! Wanneer je dit op een motor gebruikt breng je de band effectief weer terug in nieuwstaat, en moet je hem weer opnieuw inrijden. Het laagje is nog gladder dan de siliconen die er af fabriek op zitten. Gevaarlijk!!
  • Nieuwe banden kun je niet met schuurpapier of reinigingsmiddelen 'inrijden'!! Dit moet je doen door de band warm te rijden, het glibberige spul moet er letterlijk uit zweten... En dat kan alleen door te rijden. Rustig opbouwend te rijden.
  • Monteer nooit zomaar 2 verschillende merken banden!! Er zijn combinaties die wel werken, maar even zo veel die niet werken. De reden voor dit advies is dat we gewoon niet kunnen voorspellen hoe een combinatie onder jouw motor werkt. Het kan prima sturen, maar misschien ook niet... Als jij de gok wil nemen is dat aan jou, maar het komt niet van ons.
  • Meet je bandenspanning niet met warme banden! Lucht zet, net als elk gas, uit wanneer het verwarmd wordt. Een warme band is een oven waardoor de druk toeneemt. Dit hoort zo, en de basisdruk is opgegeven voor een koude band. Wanneer je een warme band op druk zet en deze koelt af, zal de druk veel lager uitvallen. Geen halszaak, maar het stuurt gek.


Hier stond voorheen ook een lijstje met combinaties van banden die wel kunnen werken... Die zet ik hier niet meer neer. Nogmaals, er zijn combinaties die (soms zelfs goed) werken maar ik raad het gewoon af, het blijft een gok. Als de ene band half op is en de ander versleten en je wil overstappen, cut your losses en wissel beiden. Of koop die band nog een keer en wacht tot de complete set versleten is. Overstappen met 1 half versleten band van het ene merk en een goede band van een tweede merk geeft je niet de verbetering die je wilde, hoe graag je dat ook wil geloven. Geen 'aha-erlebnis'. Banden zijn bedoeld om met 'hun maatje' te worden gebruikt. Een Pilot Road 3 achterband hoort bij een Pilot Road 3 voorband. Een Roadsmart voorband hoort bij een Roadsmart achterband. Dan rijden ze gewoon het beste, heel wat knappere koppen dan jij en ik hebben hier hard over nagedacht, probeer het nu niet beter te verzinnen... Soms kun je een combinatie maken tussen een sportband voor en een sport/tourband achter (van hetzelfde merk!!), om kilometrage en grip te combineren, maar denk er hierbij aan dat de sportband in de regen vaak zelfs minder grip biedt, en dan heb je een voorband met minder grip dan de achterband... Dat is wel het minst wenselijke dat je kunt bedenken wat betreft banden.Bandenspanning
Bandenspanning is afhankelijk van vele omstandigheden en veranderingen daarin kunnen altijd weer andere reacties geven op andere vlakken. Hier twee vrij algemene adviezen, voor specifiekere verwijzingen of persoonlijk advies, stel je vraag in het topic.

Straatgebruik:
Meestal komen de adviezen van de motorfabrikant en die van de bandenfabrikant wel overeen, en die kun je dan vrij 'klakkeloos' overnemen. In de laatste paar jaar heeft de technologie van banden echter niet stilgestaan, en is het gebruikelijk geworden dat banden op 2,5 bar voor, en 2,9 bar achter worden gezet. Dit is hoger dan vroeger, en veel handleidingen van motoren vermelden nog 2,3/2,5 (v/a). Dit geeft een verhoogde slijtage en verbruik, terwijl moderne banden er geen voordeel meer bij hebben. Denk er om: de motorfabrikant heeft alleen het stuk metaal geleverd waarin de band huist, de band bepaald onder welke druk deze het beste werkt. Oók onder oude motoren kun je dus gerust de nieuwe spanning aanhouden! Je zult merken dat de motor lichter stuurt en wellicht zelfs wat zuiniger rijdt. Er zijn wat uitzonderingen zoals Pirelli, die nog steeds met 2,3/2,5 bar werken, maar dit zal je bandenmonteur dan vermelden. Toch maar met een lagere spanning rijden omdat je dat nu eenmaal zo geleerd hebt heeft eigenlijk alleen maar nadelen, in de zin dat het rijgedrag achteruit gaat en je bandenslijtage en benzineverbruik stijgen.

Wanneer je een lang stuk snelweg gaat rijden, is het de moeite de spanning in je band te verhogen met 0,2-0,3 bar. Dit verlaagt het verbruik en vermindert de slijtage, waardoor je niet met 'vierkante banden' aan komt. Wanneer je weer van de snelweg afgaat, de overvloedige druk weer afvoeren naar standaard. Je band komt beter op temperatuur en rijdt comfortabeler bij een lagere druk.

'Investeer' in een eigen spanningsmetertje... bij de ANWB kost een prima ding 10 euro, dat is de moeite niet en het scheelt veel gedoe. Je kunt zelfs je banden met een fietspomp oppompen en vervolgens goed zetten met behulp van je metertje, dit is vaak zelfs accurater dan wanneer je allerlei slecht geijkte luchtpompen van benzinestations gebruikt, die na 20x pompen duurder worden dan dat eigen metertje... En het zeker meer gedoe.


Circuitrijden:
Op het circuit wil je meer grip hebben, wat je bereikt door warmere banden. Banden worden warmer bij lagere druk. Afhankelijk van je banden en motor is op het circuit een spanning van tussen de 2,1 en 2,3 bar voor de voorband, en 2,0 en 2,2 bar voor de achterband gangbaar. Een uitzondering zijn bevoorbeeld Continental banden, die bij straatdruk op een een circuit uitstekend presteren, en zelfs sneller zijn. dit is tot een temperatuur tot 22-23 graden buitentemperatuur. Wordt de temperatuur hoger dan wel bandenspanning iets laten zakken. Warme druk kan tot 3.1-3.2 oplopen zonder nadelig effect.

Een ander geval apart zijn enkele Dunlop banden:

Qualifier H. Geen ntec, wel zachte D 211 gp racer compound.
Gewoon advies bandenspanning aanhouden. Is meestal al lager voor het lichte spul. Ktm smcr 690 2,0 rondom bijvoorbeeld.

Sportsmart. Achterband met ntec. Laagste toegestane druk 1,9 bar
D211 gp racer. Achterband met ntec. Laagste druk 1,2 bar
D211 gp (handmade)ntec 1,2 bar
D212 gp pro en kr 108 ntec 1,1 bar beide handmade

Voorband bij allemaal 2,2 a 1,9 afhankelijk van voorkeur rijder en circuit.

Dit zijn circuit spanningen!

Voor op straat geld het advies zoals op de Dunlop site staat

Wanneer je dit doet, echter, bedenk je dan dat de band een heel stuk vering van je ophanging overneemt, en je zult je ophanging hier dus op af moeten stellen voor optimaal gedrag.

uitleg over bandenspanning en grip

hier een interessant verhaal van een motorrijder met zijn bevindingen m.b.t. vering en wegligging


Overige vragen:Bandentests
toerbanden 2013
sportbanden 2013
endurobanden 2013
circuittest Conti Sportattack2

Sportbandentest 2014

Banden info van Continental
Link naar diverse info van Conti over bandenBandenfilmpjes
Conti road Attack EVO2 elbowdown


Bandenspanningsadvies


Wil je weten wat de producent van de band als algemeen advies geeft qua bandenspanning?

Continental
Dunlop
Pirelli
 
Laatst bewerkt:

MasterTommy

MF veteraan
14 sep 2008
13.390
283
Amsterdam
Godver, jij bent snel zeg.

Kwootfoutje trouwens (de OP)?

Anyway:

Pilot Power 3 is een band die snel op temperatuur is (hoewel mij dat gisteren niet lukte toen ik rond 18:00 nog even ging "sporten" en voortdurend bijna onderuit gong) en gaat veel langer mee dan de vorige Power incarnaties. Het WAS mijn favoriete band.

Pirelli DR3 of Michelin Power RS wordt waarschijnlijk mijn volgende set, maar die zijn wel duurder.

Probeer de Continental Sportattack 3 eens. Dat schijnt een (positieve) verrassing te zijn. Zelf geen ervaring mee mee ik ken nu meerdere mensen die ermee rond rijden (en dan niet met het tempo van een fatsoensrukker) en die zijn zonder uitzondering allemaal erg positief.
 
Laatst bewerkt:

LePensZeur

Leipe Shit Ouwe
28 okt 2004
13.737
4.206
Ede (Gelderland)
Facebook
Veenbrinkmotorparts
Godver, jij bent snel zeg.

Kwootfoutje trouwens (de OP)?

Anyway:Probeer de Continental Sportattack 3 eens. Dat schijnt een (positieve) verrassing te zijn. Zelf geen ervaring mee mee ik ken nu meerdere mensen die ermee rond rijden (en dan niet met het tempo van een fatsoensrukker) en die zijn zonder uitzondering allemaal erg positief.

nee martell met zijn slotje.
ik kon het niet eens meer melden in het oude topik :P

maar dankjewel.

beterder kleurtje zonder kwoot idd.
 
Laatst bewerkt:

MasterTommy

MF veteraan
14 sep 2008
13.390
283
Amsterdam
Mag ik even melden dat 2.2v en 2.5a voor op straat een hele normale spanning is voor de supersportieve fietsen die af-fabriek geschoeid zijn op straatlegale semi-slicks? Banden in de categorie Pirelli Supercorsa SP, Metzeler Racetec K3, Michelin Power RS, Conti Raceattack Endurance en anderen? Als je die banden op 2.5/2.9 zet wordt het heel snel erg spannend, dus dat advies in de OP zou ik even aanpassen. Die bandenspanning (2.2/2.5) is ook gewoon heden ten dagen nog het advies, op zowel een 2017 RSV4RF, 2017 S1000RR en 2017 R1M, die allen af-fabriek voorzien zijn van een van de bovenstaande banden. Dat heeft niet zo veel te maken met 'de stand der techniek'.

Voor 'gewone' sport/sporttoerbanden is 2.5/2.9 een prima spanning. Ga je met gewone sportbanden lekker vegen kan het ook geen kwaad om naar die 2.2/2.5 te gaan, wel even opletten met banden met een slap karkas (Pilot Power 1 t/m 814 -O- ), die gaan erg snel smeren.
 
Laatst bewerkt:

OgriUK

MF veteraan
7 jul 2009
10.757
1.239
Cruquius
Godver, jij bent snel zeg.

Kwootfoutje trouwens (de OP)?

Anyway:Probeer de Continental Sportattack 3 eens. Dat schijnt een (positieve) verrassing te zijn. Zelf geen ervaring mee mee ik ken nu meerdere mensen die ermee rond rijden (en dan niet met het tempo van een fatsoensrukker) en die zijn zonder uitzondering allemaal erg positief.

Bedankt voor de tip.
 

wil79

MF veteraan
6 mrt 2015
1.061
4
Even nog een vraagje om terug te komen op een post uit het voorgaande banden topic, wat is het exacte verschil tussen een pilot road en een pilot power band?

Naar mijn weten was de road een sportieve tourband, en de power een sport, maar ik zie net dat de power ook harder rubber in het midden heeft.

En is de PP ook geschikt om er in de winter mee te rijden, qua temperatuur?

Edit: gaat voor een cbr600f, woon-werkverkeer, het hele jaar door.
 
Laatst bewerkt:

OgriUK

MF veteraan
7 jul 2009
10.757
1.239
Cruquius
Even nog een vraagje om terug te komen op een post uit het voorgaande banden topic, wat is het exacte verschil tussen een pilot road en een pilot power band?

Naar mijn weten was de road een sportieve tourband, en de power een sport, maar ik zie net dat de power ook harder rubber in het midden heeft.

En is de PP ook geschikt om er in de winter mee te rijden, qua temperatuur?

Edit: gaat voor een cbr600f, woon-werkverkeer, het hele jaar door.

Bij mij (enigszins vergelijkbare motor, Triumph Speed4 600cc 4 cyl) gaat de PP3 bijna net zo lang mee als de PR4, ongeveer 10k. Maar stuurt veel sneller en heeft aanzienlijk meer grip onder bijna alle omstandigheden. Beide sets banden werden afgelopen 2 jaren gebruikt bij woon-werk (hele jaar), motorvakanties naar bochtenparadijzen en in de warmere helft van het jaar, wekelijks "sporten" op de op- en afritten in de Bollenstreek. De unanieme winnaar is de PP3.
 

wil79

MF veteraan
6 mrt 2015
1.061
4
Bij mij (enigszins vergelijkbare motor, Triumph Speed4 600cc 4 cyl) gaat de PP3 bijna net zo lang mee als de PR4, ongeveer 10k. Maar stuurt veel sneller en heeft aanzienlijk meer grip onder bijna alle omstandigheden. Beide sets banden werden afgelopen 2 jaren gebruikt bij woon-werk (hele jaar), motorvakanties naar bochtenparadijzen en in de warmere helft van het jaar, wekelijks "sporten" op de op- en afritten in de Bollenstreek. De unanieme winnaar is de PP3.

Bedankt voor je antwoord.
Ik ga het er eens goed over hebben met de bandenboer, maar ik denk dat ik dan de PP ga proberen.

Thx
 

Okami_Xci

MF veteraan
24 dec 2016
2.207
1.181
Eindhoven
MaximusII schreef op 02 april 2017 @ 20:45:
Dan ben ik benieuwd hoeveel km de band er op had zitten bij de 12000 km beurt.

11534? bijna 12.000 Km in ieder geval... (nieuwe motor, originele banden)
weet exacte Km stand niet meer uit m'n hoofd.


Martell schreef op 02 april 2017 @ 22:12:
Apart.
Banden moeten vervangen worden wanneer e vervangen moeten worden. Dat staat los van beurten.
Dat snapte ik ook wel :) beetje slecht van mij verwoord maar het was meer in de zin van:
"Bij je 24000Km beurt is de kans erg groot aanwezig dat je je (achter) band moet vervangen, waarschijnlijk zelfs eerder....
let op je wear-indicators"

Net eventjes gekeken, 3mm profiel nog op 't meest afgesleten stuk.
Onlangs de voorspanning van m'n achtervering 1 tandje 'hoger' gezet omdat ik het idee had dat die iets te zacht stond...
Gezien ik eigenlijk altijd met alle koffers rij en 1 zijkoffer nu standaard volgepropt zit met "handig voor onderweg" zooi (alles bij elkaar is toch al gauw weer 't gewicht van een klein kind)
z.s.m. maar eens een bandenspanningsmetertje op de kop tikken samen met een compact pompje
 
Laatst bewerkt:

Super Blackbird

Yesterday I will be sad. Tomorrow I was happy.....
21 jun 2004
23.195
7.410
Purmerend
Even nog een vraagje om terug te komen op een post uit het voorgaande banden topic, wat is het exacte verschil tussen een pilot road en een pilot power band?

Naar mijn weten was de road een sportieve tourband, en de power een sport, maar ik zie net dat de power ook harder rubber in het midden heeft.

En is de PP ook geschikt om er in de winter mee te rijden, qua temperatuur?

Edit: gaat voor een cbr600f, woon-werkverkeer, het hele jaar door.
Harder rubber in het midden klopt, maar dat is nog steeds zachter dan het rubber van de Road-serie. Je mag ze zo niet direct met elkaar vergelijken.

De MPP-serie is redelijk makkelijk warm te krijgen, maar onder de 5 graden buitentemperatuur moet je er wel wat moeite voor gaan doen.
 

wil79

MF veteraan
6 mrt 2015
1.061
4
Harder rubber in het midden klopt, maar dat is nog steeds zachter dan het rubber van de Road-serie. Je mag ze zo niet direct met elkaar vergelijken.

De MPP-serie is redelijk makkelijk warm te krijgen, maar onder de 5 graden buitentemperatuur moet je er wel wat moeite voor gaan doen.

Maar is deze band aan te raden of juist niet voor een cbr600f, waar het hele jaar door woon-werk mee gereden word?

Ik heb nu dus de pilot road 2, en daar ben ik echt enthousiast over.

Als ik vanaf 5 graden moeite moet doen om de pp op temperatuur te krijgen is het misschien verstandiger om met pilot road te blijven rijden, aangezien ik ook in de winter elke nacht rij, en de nachten zijn uiteraard nog kouder als de dagen.
 

Mar1tin

Spa is gááááf!
Donateur
19 nov 2001
6.065
229
Weert (Limburg, NL)
Als je die banden op 2.5/2.9 zet wordt het heel snel erg spannend, dus dat advies in de OP zou ik even aanpassen. Die bandenspanning is ook gewoon heden ten dagen nog het advies, op zowel een 2017 RSV4RF, 2017 S1000RR en 2017 R1M, die allen af-fabriek voorzien zijn van een van de bovenstaande banden. Dat heeft niet zo veel te maken met 'de stand der techniek'.


:? :? :?

Bedoel je nu te zeggen dat die 2,5 en 2,9 bar ook door (o.a) Aprilia/RSV4 voorgeschreven is?
Iig op mijn brommer niet want "advies"/voorschrift is de vermelde 2,3 en 2,5 bar, óók op het stickertje op de kettingkast dus. Let wel, bij solo gebruik dus.
Zelf houd ik deze druk of net iets minder aan en dat voldoet idd prima, zowel voor de originele SC's als voor de Sportsmarts of M7RR's. Behalve rijgedrag heb ik ook het idee dat ze daardoor "langer" meegaan. O-)
 

Nort

MF'er
4 jun 2013
47
0
ik ben al even aan het zoeken naar een lijstje met bandenspanningen voor Metzeler racetec.
iets met temperatuur en druk

voor pirelli heb ik het wel kunnen vinden , hopelijk heeft iemand hier het ook eens gezien voor Metzeler?

fenks
Nort
 

hills89

MF veteraan
Donateur
9 mrt 2009
1.550
239
Malmedy
Maar is deze band aan te raden of juist niet voor een cbr600f, waar het hele jaar door woon-werk mee gereden word?

Ik heb nu dus de pilot road 2, en daar ben ik echt enthousiast over.

Als ik vanaf 5 graden moeite moet doen om de pp op temperatuur te krijgen is het misschien verstandiger om met pilot road te blijven rijden, aangezien ik ook in de winter elke nacht rij, en de nachten zijn uiteraard nog kouder als de dagen.

Nu setje pp monteren, zodra het koud wordt in oktober weer naar de pr. Als je ze goed gebruikt hebt, zijn de pp tegen die tijd wel rijp om vervangen te worden. :+
 

wil79

MF veteraan
6 mrt 2015
1.061
4
Nu setje pp monteren, zodra het koud wordt in oktober weer naar de pr. Als je ze goed gebruikt hebt, zijn de pp tegen die tijd wel rijp om vervangen te worden. :+

Ik rij net 2 motoren, beetje om en om, dus ik rij 10.000 km/jaar per motor.....

Anders had dat wel gekund idd.

Ik zou natuurlijk ook wel 1 motor met PP kennen doen, en 1 met PR, maar als die PP niet echt gaan in de koude dagen kan ik ze beter allebei op PR zetten.

1 cbr600f heeft compleet nwe set nodig, andere cbr600f heeft over ongeveer 1000km nwe achterband nodig, voorband is halverwege ongeveer.
 

MasterTommy

MF veteraan
14 sep 2008
13.390
283
Amsterdam
:? :? :?

Bedoel je nu te zeggen dat die 2,5 en 2,9 bar ook door (o.a) Aprilia/RSV4 voorgeschreven is?
Iig op mijn brommer niet want "advies"/voorschrift is de vermelde 2,3 en 2,5 bar, óók op het stickertje op de kettingkast dus. Let wel, bij solo gebruik dus.
Zelf houd ik deze druk of net iets minder aan en dat voldoet idd prima, zowel voor de originele SC's als voor de Sportsmarts of M7RR's. Behalve rijgedrag heb ik ook het idee dat ze daardoor "langer" meegaan. O-)

Ah, nee mist een stukje in mn post. Ik bedoel 2.2/2.5 natuurlijk.
 

LeMarc

MF veteraan
2 apr 2013
1.953
16
Gents, even dubbel check voor mezelf.
Geldt de Rosso Corsa nog steeds als de toonaangevende band voor op het circuit (droog) binnen de sportbanden range?
Of is een Rosso 3 inmiddels beter vanwege de ontwikkelingen? (Corsa gaat tenslotte toch al aantal jaartjes onveranderd mee als ik me niet vergis)
 

Postal Dude

MF'er
3 aug 2004
34
0
Twello
Dag MF'ers,

Mijn TL-R staat op Dunlop Sportsmarts (van de eerste versie nog) en is hoog nodig toe aan een verse achterband. Ik ben erg tevreden over de Dunlops. Ze moeten eventjes opwarmen, maar dan zijn ze erg fijn voor een verhoogd toeristisch tempo gecombineerd met een prima levensduur.
De voorband heeft nog wel wat km's in zich en dus leek het mij het meest logisch de achterband te vervangen door een Sportsmart 2.
Nu zie ik dat er alweer een opvolger is in de vorm van de Sportsmart2 max. Deze heeft ook alweer heel wat andere karakteristieken dan de versie die er nu bij mij onder liggen.

De vraag is dus, combineert de nieuwe Sportsmart2 max wel goed met de huidige voorband? Toch maar als set vervangen kan natuurlijk, maar dan zou ik ook de Mezteler M7 RR's kunnen overwegen.. Of de net genoemde Rosso's.
 

Postal Dude

MF'er
3 aug 2004
34
0
Twello
Oke thanks voor de feedback.

Net wat bijgelezen over de rubbers. De nieuwe "max" uitvoering moet weer volledig mee kunnen doen met de top van het sportbanden segment. Verbeterde stuureigenschappen (minder oprichtmoment) ook bij opwarmen en toch ook weer meer levensduur. Dit wordt niet altijd in de test-uitslagen meegenomen trouwens.

Ik zal mijn huidige voorband nog eens aandachtig aankijken.. ;)
 

Sppak

MF'er
13 jan 2014
82
0
Als ik me goed herinner, dan staat er in mijn boekje, dat de B-King op 2,7 en 2,9 moet staan. Dus ik zat zojuist met verbazing de lagere waarden van hier te lezen. Ik zal het vanavond nog eens even checken.

Dat zou natuurlijk meteen een verklaring kunnen zijn voor het cuppen aan de voorzijde. Ik merk wel, dat als ik lager dan die 2,7 zit, hij dan meer lijkt te glijden.
 

lennart0r

MF veteraan
Donateur
11 jan 2012
3.788
771
Utrecht
Mag ik even melden dat 2.2v en 2.5a voor op straat een hele normale spanning is voor de supersportieve fietsen die af-fabriek geschoeid zijn op straatlegale semi-slicks? Banden in de categorie Pirelli Supercorsa SP, Metzeler Racetec K3, Michelin Power RS, Conti Raceattack Endurance en anderen? Als je die banden op 2.5/2.9 zet wordt het heel snel erg spannend, dus dat advies in de OP zou ik even aanpassen. Die bandenspanning (2.2/2.5) is ook gewoon heden ten dagen nog het advies, op zowel een 2017 RSV4RF, 2017 S1000RR en 2017 R1M, die allen af-fabriek voorzien zijn van een van de bovenstaande banden. Dat heeft niet zo veel te maken met 'de stand der techniek'.

Voor 'gewone' sport/sporttoerbanden is 2.5/2.9 een prima spanning. Ga je met gewone sportbanden lekker vegen kan het ook geen kwaad om naar die 2.2/2.5 te gaan, wel even opletten met banden met een slap karkas (Pilot Power 1 t/m 814 -O- ), die gaan erg snel smeren.

Ik weet vanuit de motoplus reviews dat de adviesspanning voor de circuittest 2,5 en 2,8 was van de Metzeler M7 RR. Ik heb begrepen dat er in de KTM rc cups met wat lagere spanningen wordt gereden (maar nog altijd boven de 2 bar). Zelf heb ik niet uitvoerig getest, maar de laatste keer op Assen gereden met 2,3 voor en achter wat gewoon goed beviel en een goed slijtagebeeld gaf.
 
Bovenaan Onderaan