Alles over Motorbanden vraag je hier [Deeltje 5]

Status
Niet open voor verdere reacties.

MRT187

MF veteraan
13 mrt 2007
26.875
4
Langeweg
Alles over Motorbanden vraag je hier Deeltje 5

(bandentests staan onderaan de OPWat vooraf ging:
Het grote bandentopic (voor allerlei vragen omtrent banden)
HET grote alwetende bandentopic DEEL2 (alles vind je hier)
Alles over motorhanden | deel 3 (alles vind je hier)
Alles over Motorbanden vraag je hier 4
Hier in dit topic lezen ook de meer experts mee, ze proberen je een goed advies te geven vanuit hun beroep als bandenleverancier, of betere motorzaak, dit doen ze geheel belangeloos. er is dus geen verplichting of intentie je te verplichten bij één van deze bedrijven te kopen.

Na een succesvolle centralisatie van letterlijk honderden (relatief vergelijkbare) bandentopics naar 1 topic, nu zo'n 7.500 berichten geleden, gaan we deze trend vooral volhouden. Dit is het centrale bandentopic, waar je ongeveer alle vragen over banden kunt stellen, en er een zinnig antwoord op kunt verwachten van een aantal mensen met inhoudelijke kennis, in plaats van overspoeld te worden door relazen over persoonlijke ervaringen van mensen wiens wensen totaal niet vergelijkbaar zijn met de jouwe... Voor de duidelijkheid; ieder's wensen zijn verschillend en moeten worden meegenomen. Dit is de plek waar je het goede advies krijgt, de motivatie om alle losse topics van een rijk aan inhoud gevuld antwoord te voorzien is lang geleden overleden, waardoor daar nooit meer een volledig verhaal komt te staan. Bij deze dus ook het verzoek te zorgen dat losse topics zo snel mogelijk naar deze worden verwezen.


De FAQ is gestart in deel 2; en dat is wel een goede gewoonte. Lees die eerst eens door:


DO'S
  • Bandenspanning controleren. Houd de adviesspanning van de bandenfabrikant of het montagebedrijf aan, de spanning zoals opgegeven door de motorfabrikant hoeft niets te maken het hebben met je huidige rubber.
  • Wanneer je een combinatie van modellen binnen een merk wil gebruiken, kies dan altijd de zachtste band (meeste grip) vóór.
  • Nieuwe banden moet je inrijden. De één zal zeggen dat dit 500 kilometer kost, de ander dat het met 50 kilometer gedaan is. De waarheid ligt zoals altijd in het midden, afhankelijk van rijstijl en type band. Hoe dan ook; houd er rekening mee dat het siliconenlaagje dat voor de productie nodig is uit de band moet zweten en dit kan alleen door de band warm te rijden, dus schuurpapier helpt geen biet! Nieuwe Continental banden worden anders geproduceerd, waardoor je in theorie gelijk van leer kunt trekken. Gevaarlijk advies though, bouw het gewoon altijd rustig op, je moet toch ook aan je nieuwe banden wennen.
  • Je bandenspanning fluctueert amper met het weer. Voor elke rit controleren is onzin, maar wanneer je ook maar een klein beetje vermoed dat er iets mis kan zijn, controleer het... Doe dit in ieder geval een keer per maand. Wat deze spanning moet zijn wisselt per motor en en type band. Het meten doe je met koude banden, dus zorg dat je een eigen meter regelt, digitale meters zijn nagenoeg allemaal ruimschoots nauwkeurig genoeg.

DON'TS
  • Bandenzwart en dergelijk spul dat je band mooi laat glimmen is voor AUTO'S!! Wanneer je dit op een motor gebruikt breng je de band effectief weer terug in nieuwstaat, en moet je hem weer opnieuw inrijden. Het laagje is nog gladder dan de siliconen die er af fabriek op zitten. Gevaarlijk!!
  • Nieuwe banden kun je niet met schuurpapier of reinigingsmiddelen 'inrijden'!! Dit moet je doen door de band warm te rijden, het glibberige spul moet er letterlijk uit zweten... En dat kan alleen door te rijden. Rustig opbouwend te rijden.
  • Monteer nooit zomaar 2 verschillende merken banden!! Er zijn combinaties die wel werken, maar even zo veel die niet werken. De reden voor dit advies is dat we gewoon niet kunnen voorspellen hoe een combinatie onder jouw motor werkt. Het kan prima sturen, maar misschien ook niet... Als jij de gok wil nemen is dat aan jou, maar het komt niet van ons.
  • Meet je bandenspanning niet met warme banden! Lucht zet, net als elk gas, uit wanneer het verwarmd wordt. Een warme band is een oven waardoor de druk toeneemt. Dit hoort zo, en de basisdruk is opgegeven voor een koude band. Wanneer je een warme band op druk zet en deze koelt af, zal de druk veel lager uitvallen. Geen halszaak, maar het stuurt gek.


Hier stond voorheen ook een lijstje met combinaties van banden die wel kunnen werken... Die zet ik hier niet meer neer. Nogmaals, er zijn combinaties die (soms zelfs goed) werken maar ik raad het gewoon af, het blijft een gok. Als de ene band half op is en de ander versleten en je wil overstappen, cut your losses en wissel beiden. Of koop die band nog een keer en wacht tot de complete set versleten is. Overstappen met 1 half versleten band van het ene merk en een goede band van een tweede merk geeft je niet de verbetering die je wilde, hoe graag je dat ook wil geloven. Geen 'aha-erlebnis'. Banden zijn bedoeld om met 'hun maatje' te worden gebruikt. Een Pilot Road 3 achterband hoort bij een Pilot Road 3 voorband. Een Roadsmart voorband hoort bij een Roadsmart achterband. Dan rijden ze gewoon het beste, heel wat knappere koppen dan jij en ik hebben hier hard over nagedacht, probeer het nu niet beter te verzinnen... Soms kun je een combinatie maken tussen een sportband voor en een sport/tourband achter (van hetzelfde merk!!), om kilometrage en grip te combineren, maar denk er hierbij aan dat de sportband in de regen vaak zelfs minder grip biedt, en dan heb je een voorband met minder grip dan de achterband... Dat is wel het minst wenselijke dat je kunt bedenken wat betreft banden.Bandenspanning
Bandenspanning is afhankelijk van vele omstandigheden en veranderingen daarin kunnen altijd weer andere reacties geven op andere vlakken. Hier twee vrij algemene adviezen, voor specifiekere verwijzingen of persoonlijk advies, stel je vraag in het topic.

Straatgebruik:
Meestal komen de adviezen van de motorfabrikant en die van de bandenfabrikant wel overeen, en die kun je dan vrij 'klakkeloos' overnemen. In de laatste paar jaar heeft de technologie van banden echter niet stilgestaan, en is het gebruikelijk geworden dat banden op 2,5 bar voor, en 2,9 bar achter worden gezet. Dit is hoger dan vroeger, en veel handleidingen van motoren vermelden nog 2,3/2,5 (v/a). Dit geeft een verhoogde slijtage en verbruik, terwijl moderne banden er geen voordeel meer bij hebben. Denk er om: de motorfabrikant heeft alleen het stuk metaal geleverd waarin de band huist, de band bepaald onder welke druk deze het beste werkt. Oók onder oude motoren kun je dus gerust de nieuwe spanning aanhouden! Je zult merken dat de motor lichter stuurt en wellicht zelfs wat zuiniger rijdt. Er zijn wat uitzonderingen zoals Pirelli, die nog steeds met 2,3/2,5 bar werken, maar dit zal je bandenmonteur dan vermelden. Toch maar met een lagere spanning rijden omdat je dat nu eenmaal zo geleerd hebt heeft eigenlijk alleen maar nadelen, in de zin dat het rijgedrag achteruit gaat en je bandenslijtage en benzineverbruik stijgen.

Wanneer je een lang stuk snelweg gaat rijden, is het de moeite de spanning in je band te verhogen met 0,2-0,3 bar. Dit verlaagt het verbruik en vermindert de slijtage, waardoor je niet met 'vierkante banden' aan komt. Wanneer je weer van de snelweg afgaat, de overvloedige druk weer afvoeren naar standaard. Je band komt beter op temperatuur en rijdt comfortabeler bij een lagere druk.

'Investeer' in een eigen spanningsmetertje... bij de ANWB kost een prima ding 10 euro, dat is de moeite niet en het scheelt veel gedoe. Je kunt zelfs je banden met een fietspomp oppompen en vervolgens goed zetten met behulp van je metertje, dit is vaak zelfs accurater dan wanneer je allerlei slecht geijkte luchtpompen van benzinestations gebruikt, die na 20x pompen duurder worden dan dat eigen metertje... En het zeker meer gedoe.


Circuitrijden:
Op het circuit wil je meer grip hebben, wat je bereikt door warmere banden. Banden worden warmer bij lagere druk. Afhankelijk van je banden en motor is op het circuit een spanning van tussen de 2,1 en 2,3 bar voor de voorband, en 2,0 en 2,2 bar voor de achterband gangbaar. Een uitzondering zijn bevoorbeeld Continental banden, die bij straatdruk op een een circuit uitstekend presteren, en zelfs sneller zijn. dit is tot een temperatuur tot 22-23 graden buitentemperatuur. Wordt de temperatuur hoger dan wel bandenspanning iets laten zakken. Warme druk kan tot 3.1-3.2 oplopen zonder nadelig effect.

Een ander geval apart zijn enkele Dunlop banden:

Qualifier H. Geen ntec, wel zachte D 211 gp racer compound.
Gewoon advies bandenspanning aanhouden. Is meestal al lager voor het lichte spul. Ktm smcr 690 2,0 rondom bijvoorbeeld.

Sportsmart. Achterband met ntec. Laagste toegestane druk 1,9 bar
D211 gp racer. Achterband met ntec. Laagste druk 1,2 bar
D211 gp (handmade)ntec 1,2 bar
D212 gp pro en kr 108 ntec 1,1 bar beide handmade

Voorband bij allemaal 2,2 a 1,9 afhankelijk van voorkeur rijder en circuit.

Dit zijn circuit spanningen!

Voor op straat geld het advies zoals op de Dunlop site staat

Wanneer je dit doet, echter, bedenk je dan dat de band een heel stuk vering van je ophanging overneemt, en je zult je ophanging hier dus op af moeten stellen voor optimaal gedrag.

uitleg over bandenspanning en grip

hier een interessant verhaal van een motorrijder met zijn bevindingen m.b.t. vering en wegligging


Overige vragen:Bandentests
toerbanden 2013
sportbanden 2013
endurobanden 2013
circuittest Conti Sportattack2

Sportbandentest 2014

Banden info van Continental
Link naar diverse info van Conti over bandenBandenfilmpjes
Conti road Attack EVO2 elbowdown


Bandenspanningsadvies


Wil je weten wat de producent van de band als algemeen advies geeft qua bandenspanning?

Continental
Dunlop
Pirelli
 
Laatst bewerkt:

LeMarc

MF veteraan
2 apr 2013
1.949
15
Present.

Om die fijne (circuit)banden discussie maar eventjes voort te zetten...
Het is altijd lastig adviseren/oordelen vanachter de computer, is afhankelijk van zoveel (persoonlijke) factoren (zelfde als met vering vaak). Zeker als iemand weinig info verstrekt. Dat je nog nooit op een circuit hebt gereden wil niet zeggen dat je niet meteen redelijk kan doorrijden op een circuit (althans, dat heb ik gemerkt uit eigen ervaring).
Dat gezegd hebbende, zal voor eerste paar keren 'full-on' circuitbanden een overkill zijn en kan je best beginnen met sportbanden a la Sportsmart, S20, PP3 etc...
Verder lijkt mij het advies om redelijk snel/meteen de spanning te verlagen nog niet zo gek. Immers als je niet de max meteen rijd wil je toch dat er voldoende warmte in de banden komt dus zou je zeggen dat de spanning daarvoor (best wat) omlaag kan/mag. Misschien een compleet verkeerde redenering maar dan lees ik het hier wel :+
:W
 

MRT187

MF veteraan
13 mrt 2007
26.875
4
Langeweg
Eerste circuitdag had ik ook 0 ervaring, dacht dat ik redelijk kon doorrijden maar het verschil met OW was toch best groot...

Gewoon met straat bandendruk met een Blade '93 met Conti Sport Attack op CPZ, 2.4 en 2.8....resultaat einde dag...blauw verkleurde banden en dikke rullen....volgende dag de spanning op 2.0 en 2.2 gezet en de bandjes bleven mooi intact.....met alleen wat rullen over de rand heen...
 

Moechy

MF veteraan
4 jun 2012
2.443
1.406
Oost-Vlaanderen
Heb 2 circuitdagen meegepikt, maar dat was met men CB500 op gewone straatbanden.
Daarom dat ik zei 1ste keer op circuit met de blade en totaal geen ervaring met sportbanden in die maat.
Collega van mij vertelde met dat de Dunlop Qualifier II en de GP-racer ook goede banden zijn, alhoewel die laatste nogal overkill is niet?

Ik hoor het graag :)
 

MRT187

MF veteraan
13 mrt 2007
26.875
4
Langeweg
Ook hier weer...het hangt er van af wat je wil...wil je MotoGP/SBK tijden proberen te verbeteren of gewoon lol hebben?

Voor de gewone hobby circuit rijder die af en toe een circuitdagje meepikt voldoen gewone sport straat banden prima...(althans, dat is mijn ervaring)
 

LeMarc

MF veteraan
2 apr 2013
1.949
15
Eerste circuitdag had ik ook 0 ervaring, dacht dat ik redelijk kon doorrijden maar het verschil met OW was toch best groot...

Gewoon met straat bandendruk met een Blade '93 met Conti Sport Attack op CPZ, 2.4 en 2.8....resultaat einde dag...blauw verkleurde banden en dikke rullen....volgende dag de spanning op 2.0 en 2.2 gezet en de bandjes bleven mooi intact.....met alleen wat rullen over de rand heen...
Komt redelijk overeen met mijn ervaring. Al ben ik op CPZ meteen op 2.1 gaan zitten voor en achter met de Sportsmart2. Bleven ook zeer mooi en 'tekende' netjes.
Heb 2 circuitdagen meegepikt, maar dat was met men CB500 op gewone straatbanden.
Daarom dat ik zei 1ste keer op circuit met de blade en totaal geen ervaring met sportbanden in die maat.
Collega van mij vertelde met dat de Dunlop Qualifier II en de GP-racer ook goede banden zijn, alhoewel die laatste nogal overkill is niet?

Ik hoor het graag :)
Als je met die Qualifier II de straat sportband bedoelt dan die sowieso lekker in de schappen laten liggen. GP Racer lijkt mij overkill ja.
Ik zou het bij de sportbanden houden. Als je dunlop wil: Sportsmart(2). Pirelli Rosso Corsa is ook goede keuze. Deze beide banden werden overigens als beste getest op circuit door motoplus/motorrad. (onder de sportbanden dan)
 
Laatst bewerkt:

Oneindig

wie wat waar
7 aug 2008
8.609
3
Zwanenburg
ook al ben ik circuit ervaringsloos (de ring tel ik niet mee ;) ) ik zelf zou denken dat de sportband genoeg is voor in ieder geval de laagste groepen die er zijn bij circuitdagen (zelfs een sporttoer ksn werken sls je het voor de eerste keer doet) maar naar mate je eigen skill omhoog gaat en je in de hogere groepen/snelheden terecht komt kan je is kijken naar vervanging met een race band.
 

Sjiefke

MF veteraan
28 mrt 2007
3.564
250
Zuid-Limburg
Heren: Welke sport/tourband heeft de beste stuurkwaliteiten en grip bij droog weer? Ben alleen maar geïnteresseerd in een S/T band vanwege de langere levensduur. Grip bij nat wegdek interesseert me niet... Volgens de laatste Motorrad test zou dat de road attack 2 zijn...

 

Sierra November

MF veteraan
3 okt 2013
2.010
170
Gotham city
De enige uitslag die ik uit die test kan aflezen is dat het feitelijk gewoon geen barst uitmaakt en dat het allemaal top banden zijn. Er zitten wat verschillen op specifieke punten maar over het algemeen genomen zijn het gewoon allemaal goede banden. Ga je voor de ultieme natte grip, dan koop je geen Road Attack 2 maar dat is eigenlijk de enige negatieve uitschieter. De rest van de punten liggen allemaal erg dicht bij elkaar. Ik denk dat ik even blij met de Angel GT als met de T30's was geweest en voor de afwisseling koop ik volgende keer de GT waarschijnlijk.
 
Laatst bewerkt:

Super Blackbird

The best thing to wear is a smile!
21 jun 2004
20.122
4.174
Purmerend
Heren: Welke sport/tourband heeft de beste stuurkwaliteiten en grip bij droog weer? Ben alleen maar geïnteresseerd in een S/T band vanwege de langere levensduur. Grip bij nat wegdek interesseert me niet... Volgens de laatste Motorrad test zou dat de road attack 2 zijn...

[afbeelding]
Dit is niet de laatste MOTORRAD-TEST, deze komt duidelijk uit PS-Moto. Daarnaast is het een oude test, ze hebben de Pilot Road 4 niet eens in de test meegenomen, en die is al wat maanden leverbaar.
In principe zijn al deze banden goed, de verschillen zijn gering. Het is meer afhankelijk van jouw motor, jouw rijstijl en jouw voorkeuren wat de beste keuze zou zijn.
In de net uitgekomen test van Das Motorrad kwam de MPR4 als beste uit de test (225 punten), en een gedeeld 2e plaats voor de Angel GT en de CRA2 Evo (220 punten). De nummer 6 (de Z8) had zelfs nog 212 punten.
Dit is getest op een vrij lichte motor (Honda CB600), en als ze bijvoorbeeld een FJR1300 hadden genomen was de uitslag heel anders geweest.
 

Oneindig

wie wat waar
7 aug 2008
8.609
3
Zwanenburg
Heren: Welke sport/tourband heeft de beste stuurkwaliteiten en grip bij droog weer? Ben alleen maar geïnteresseerd in een S/T band vanwege de langere levensduur. Grip bij nat wegdek interesseert me niet... Volgens de laatste Motorrad test zou dat de road attack 2 zijn...

[afbeelding]
dus neem de conti, en geef ff goeie feedback hier :)persoonlijk vind ik grip op nat wegdek altijd interessant want een weekendje weg met de motor kan altijd nat uitlopen (al is het alleen het wegdek zelf) en in die situatie ben je blij dat je de juiste banden hebt.
 

Pim84

MF veteraan
4 jul 2008
3.278
0
De wijzen komen uit het......
Dit is niet de laatste MOTORRAD-TEST, deze komt duidelijk uit PS-Moto. Daarnaast is het een oude test, ze hebben de Pilot Road 4 niet eens in de test meegenomen, en die is al wat maanden leverbaar.
In principe zijn al deze banden goed, de verschillen zijn gering. Het is meer afhankelijk van jouw motor, jouw rijstijl en jouw voorkeuren wat de beste keuze zou zijn.
In de net uitgekomen test van Das Motorrad kwam de MPR4 als beste uit de test (225 punten), en een gedeeld 2e plaats voor de Angel GT en de CRA2 Evo (220 punten). De nummer 6 (de Z8) had zelfs nog 212 punten.
Dit is getest op een vrij lichte motor (Honda CB600), en als ze bijvoorbeeld een FJR1300 hadden genomen was de uitslag heel anders geweest.

Wat zou dan het verschil zijn in uitslag???
 

Super Blackbird

The best thing to wear is a smile!
21 jun 2004
20.122
4.174
Purmerend
Bijvoorbeeld dat de MPR4 met zijn wat slappere karkas (wel steviger dan de MPR 2 en 3) het qua sturen iets minder zal gaan doen, en dat de Dunlop Roadsmart 2 die nu wat punten verloor omdat hij wat langzamer opwamde dan de concurrenten het beter zal doen.

Daarnaast past gewoon niet elke band bij elke motor. Bijvoorbeeld de Angel GT is een prima band, maar sommige motoren worden er wat meer langsrichelgevoelig door. Anderen hebben nergens last van.
 

Darkpluisje

Die hard MF'er
6 apr 2014
681
0
Breda
dus neem de conti, en geef ff goeie feedback hier :)persoonlijk vind ik grip op nat wegdek altijd interessant want een weekendje weg met de motor kan altijd nat uitlopen (al is het alleen het wegdek zelf) en in die situatie ben je blij dat je de juiste banden hebt.


Heb nu net zelf de MPR4 eronder liggen die het bij nat wegdek erg goed zouden moeten doen. Heb alleen nog niet in de regen gereden maar zodra het gebeurd zal ik wat feedback geven (in zoverre ik dat kan met mijn zeer beperkte banden-test kennis)
 

IJzervreter

MF veteraan
29 apr 2004
18.669
2.648
Bijvoorbeeld dat de MPR4 met zijn wat slappere karkas (wel steviger dan de MPR 2 en 3) het qua sturen iets minder zal gaan doen, en dat de Dunlop Roadsmart 2 die nu wat punten verloor omdat hij wat langzamer opwamde dan de concurrenten het beter zal doen.

Daarnaast past gewoon niet elke band bij elke motor. Bijvoorbeeld de Angel GT is een prima band, maar sommige motoren worden er wat meer langsrichelgevoelig door. Anderen hebben nergens last van.


Ik heb bij jou een set MPR 2ct laten monteren een paar jaar geleden. (Ze gaan dus lang mee ;) ;) ) Je zei toen wel dat de slappe wangen niet erg geschikt waren voor het gewicht van de motor Moto Guzzi Breva 1100. Ik doe woon werk en rij niet wild ;) ;) . Dealer was nogal gek op Angel GT oid. Ik loop op de laatste milimeters :Y
 

Sjiefke

MF veteraan
28 mrt 2007
3.564
250
Zuid-Limburg
Dit is niet de laatste MOTORRAD-TEST, deze komt duidelijk uit PS-Moto. Daarnaast is het een oude test, ze hebben de Pilot Road 4 niet eens in de test meegenomen, en die is al wat maanden leverbaar.
In principe zijn al deze banden goed, de verschillen zijn gering. Het is meer afhankelijk van jouw motor, jouw rijstijl en jouw voorkeuren wat de beste keuze zou zijn.
In de net uitgekomen test van Das Motorrad kwam de MPR4 als beste uit de test (225 punten), en een gedeeld 2e plaats voor de Angel GT en de CRA2 Evo (220 punten). De nummer 6 (de Z8) had zelfs nog 212 punten.
Dit is getest op een vrij lichte motor (Honda CB600), en als ze bijvoorbeeld een FJR1300 hadden genomen was de uitslag heel anders geweest.
Ik rij op een ZX6R. Deze heb ik gekocht met MPP 2CT's, maar die zijn aan het einde van hun levensduur. Op mijn vorige motor (ZX9R) reed ik met BT-016's.

Ik heb laatst pas voor het eerst m'n knie aan de grond gereden, dus naar mijn mening rij ik vlot, maar niet echt snel (lekker nietszeggend :+ ). Ik ben nooit grip tekort gekomen met de bovengenoemde banden en zou dus graag wat grip in willen wisselen voor levensduur.

Ik ben een mooi-weer-rijder, dus grip op nat wegdek interesseert me niet en zal zowieso beter zijn dan met een sportband. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een sport-tourband die het dichtste bij een sportband zit; ...goed stuurgedrag en voldoende grip met een iets langere levensduur...

In de laatste test was de CRA2EVO ook de beste "Landesstrasse" band, de MPR4 was de beste overall, toch?
 

Alexxx_the_one

MF veteraan
3 jun 2005
6.898
0
Den Haag
Ik ben weer eens aan het rondkijken voor een nieuwe motor. Om even weer mijn kennis op te vijzelen ook op dit topic terecht gekomen.

Vraagje; in de OP staat dat je geen verschillende banden moet combineren. Geldt dat dan voor merken of zelfs tot op type niveau (geen pilot road combineren met een pilot power) of misschien wel tot op "jaargang" (geen pp combineren met een pp3).
 

Darkpluisje

Die hard MF'er
6 apr 2014
681
0
Breda
De strenge regel zegt dat je ook het beste types niet kan combineren maar hier in het topic zal je zien dat zat mensen het succesvol doen. Het kan dus prima maar ga er niet 100% vanuit, zo is een slick voorband met een toer achterband een raar idee zelfs al zijn ze allebei van michelin bijvoorbeeld :P
Maar je hebt zat mensen die een pilot road achter hebben en een pilot power voor zodat ze een beetje gelijkmatig afslijten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan