Ander achtertandwiel

Bananeman

MF veteraan
24 jan 2002
37.148
57
Veldhoven (Noord Brabant)
Ik heb al ff gezocht en het één en ander gevonden over andere tandwielen, tandwielverhouding, etc., maar had toch nog wat vraagjes.

Ik ben van plan om binnenkort een ander achtertandwiel te monteren (42 i.p.v. 40) om de motor wat "feller" te maken. Ik weet dat de topsnelheid iets lager komt te liggen; ik heb gehoord 5%, klopt dit?

Verder: heeft een ander achtertandwiel gevolgen voor de snelheidsmeter en/of kilometerteller? Kloppen die nog steeds?
 
Ik zie er eerlijk gezegd het nut niet zo van in.

Heb je bij het uitkomen van een bocht het gas er ooit vol op gezet en gedacht dat het te langzaam ging :?
Nope, het is meer de acceleratie vanuit stilstand die beter wordt. Ik verwacht ook niet een racekanon te worden met een ander achtertandwiel, maar het maakt de motor wat "levendiger".
 
Heb je bij het uitkomen van een bocht het gas er ooit vol op gezet en gedacht dat het te langzaam ging

Ja ;( ;(

Groter achtertandwiel moet je ketting wel lang genoeg voor zijn.

Mijn ketting dus niet, kleiner voortandwiel :)

Bij volgende setje doe ik wel groter achter en origineel voor.
 
Groter achtertandwiel, moet je wiel een behoorlijk stuk naar voren kunnen, bij was het te weinig.

schuif je wiel naar voren en kijk ff, 2 tandjes wordt toch wel een stuk groter, heb je toch wel een cm nodig naar voren.

maar kijken/meten werkt het best hé.
 
Op zondag 12 mei 2002 23:33 schreef Bananeman2002 het volgende:
1:Ik ben van plan om binnenkort een ander achtertandwiel te monteren (42 i.p.v. 40) om de motor wat "feller" te maken. Ik weet dat de topsnelheid iets lager komt te liggen; ik heb gehoord 5%, klopt dit?
2:Verder: heeft een ander achtertandwiel gevolgen voor de snelheidsmeter en/of kilometerteller? Kloppen die nog steeds?

1:dat percentage kun je uitrekenen.
2:ligt eraan of je kilometerteller versnellingsbak aangedreven is of niet.
o ja, misschien overbodig dat ik het zeg maar je verbruik gaat hierdoor ws ook wel ietsje stijgen.
 
btw topsnelheid is moeilijk te beoordelen, maar dat is zoals je zelf aangeeft ook niet echt van belang. Met groter achtertandwiel zou de naald dichter bij cq in het rode gebied terecht kunnen komen.

Bedenk wel dat hij bij alle snelheden meer toeren maakt. Met als gevolg een hoger verbruik en misschien vervelende trillingen rond een bepaalde snelheid. Ook worden de versnellingen wat korter, waardoor je meer zult moeten schakelen.
 
Goeie debaat, dudes, ik ga een CX'je kopen.. ;0
Maar even serious...
Kleinere voor t.w en grote achter t.w. ...het is omgeveer hetzelfde qua sneller acceleratie, lagere topsnelheid enz..maar als je een kleinere voor t.w zet, moet de motor niet wat meer kracht zetten om de tandwiel (en gearbox output shaft) te draaien ? zo ja, is er een groter kans op schade aan de versnellingsbak ? en aan de andere hand, is een grotere achter t.w. beter voor je motor ?

Oh, ja , en als je kilometerteller op de voorwiel is gemonteerd...
 
http://members.home.nl/joel/pages/motor/gearing.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/members.home.nl/joel/pages/motor/gearing.htm)

Check it out. Dat van de topsnelheid die lager zou worden? Bij mij niet. Ik bereik dezelfde top nu alleen sneller en in een hoger toeren gebied. Ik haalde mijn top ook bij lange na niet in het rood...

Vrbruik? Ja, ietsje meer, maar dat is zo miniem dat ik het er niet om laten zal.

Pret? Bere veel meer... Mijn fietsie blijft maar gaan nu!!! :} te lekker gewoon...

Greetzzr
 
kijk hier even is wel voor R6 maar kan je het verschil zien.....

http://www.yzfr6.net/sprocket_speed.php (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.yzfr6.net/sprocket_speed.php)
 
Hoe zit het nou met die snelheidsmeter en kilometerteller bij de ZX-6R? Kloppen die nog wanneer er een ander tandwiel is gemonteerd, of ontstaat er een afwijking door de wijze waarop de snelheid en afstand worden bepaald?

ligt aan je tellerandrijving:
-voorwielaangedreven: maakt geen verschil
-versnellingsbakaangedreven: hij gaat afwijken.
 
Hoe zit het nou met die snelheidsmeter en kilometerteller bij de ZX-6R? Kloppen die nog wanneer er een ander tandwiel is gemonteerd, of ontstaat er een afwijking door de wijze waarop de snelheid en afstand worden bepaald?
Je hebt geen tellerkabel naar je voorwiel lopen, dus de teller werkt op je versnellingsbak... Afwijking dus... Afwijking is even groot als verschil in verhoudingen... Kan aardig oplopen...
Vraag maar aan JohnV, die ruim 280 op de teller van z'n Gixxer tovert... (toch?) Maar het ding trekt wel aardig vlot... (die van John, dan... Die van mij draait op standaard tandjes...)
 
Terug
Bovenaan Onderaan