Bonkend voorwiel bij constante snelheid

Lady-BMW

MF veteraan
23 okt 2004
2.289
6
Scherpenzeel
Als ik constante snelheid, dus 50 of 80 km/h, rijdt :] , dan bonkt en schokt de voorzijde van de motor. Ik heb de bandenspanning gecontroleerd en die is goed. Hebben meer mensen dit probleem, of valt mij elk hobbeltje en steentje in de weg mij op? :?
 
heb je niet op je loopvlak een afgevlakt stukje loopvlak zitten ?

van een noodstop met blokkeerend voorwiel
 
reed je over betonplaten?
dus als je remt of accelereert heb je er geen last van :?

een verloren loodje lijkt me niet, tenzij deze zich in je loopvlak genesteld heeft...
 
Ik ken het verschil in combinatie met een bijna versleten voorband. Ook ik hobbelde een end weg. Band was gewoon zo versleten dat het loopvlak een soort golfbeweging maakte.

Even langs de bandenboer misschien.

Groeten
 
Banden zijn prima en de dealer heeft afgelopen zaterdag het balhoofd iets gesteld. Maar het is dus nog steeds.
 
Schokt het wel mee met de snelheid van de banden? Als het iets met je banden is, dan zou je het bij 80km/u (=22m/s = ~15 omw/sec bij een 17" wiel+band) zo'n 15 keer per seconde moeten voelen; da's dus echt ongeveer trillen.

Verder klinkt jouw bandenspanning best laag. Kan zijn dat dat zo hoort, maar de meeste motoren zitten voor weggebruik toch zo rond de 2.5 voor / 2.8 achter.
 
Lagere temperaturen, dikkere olie in voorvork, stuggere demping?
En idd misschien cupping van de band (of ook stugger door lagere temp en dus stuiterend gevoel)
 
Tsja...
Bonkt Met Wielen

Kijk of je dealer zo gek is er ter test een andere band om te gooien.
Kan me ook herinneren (héééééél lang geleden ;) ) dat ik iets dergelijks op me brommertje had. Kon het toen alleen niet aan me voorwiel toeschrijven. Mijn achterbrug was toen op een gegeven moment krom getrokken waardoor de ketting niet meer goed op het tandwiel liep en steeds versprong.

Kun je aangeven of je hier praat over trillen of over een langzaam "gebonk"/"geschok" (whatever)?
 
hehehe.. idd.. waar blijft nu die BMW-degelijkheid :+

Maareuh.. het kan heel goed met dit koudere weer een vervormde band zijn.. iets ei-vormig ofzo (ligt eraan hoe jij je motor stalt, op z'n zijpoot of op de bok, buiten of binnen etc).. bandenspecialist (en dus niét bij voorbaat de dealer) even inschakelen.. en altijd even een andere band proberen.. niet geschoten is altijd mis.. de andere band kun je altijd als 'reserve' houden.

Versleten banden gaan overigens standaard bij een km of 80-100 ook trillen/schudden, ook al lijkt het profiel op het oog nog goed.
 
Is het een regelmatig gebonk wat toeneemt met de snelheid, of onregelmatig b.v. bij last-wisseling of oneffenheden in de weg? In dat laatste geval kan het een defect balhoofd- of wiellager zijn, indien WEL regelmatig dan moet het inderdaad haast wel met de voorband / velg te maken hebben.
 
laat ik ook eens wat (onzinnigs) zeggen... kromme remschijven met een versleten (of te strak aangetrokken) balhoofd(lager(s))
 
heb je een electronisch geregelde carb op die fiets zitten ?
zoja, zou het de solenoide kunnen zijn... heb ik ooit ooit gehad
 
Heb je dempingsschroeven op de voorvering? probeer die iets losser in te stellen, ik heb andere veren en mijn demping is nog te hoog en ik heb ook een licht stuiterend gevoel. En dat terwijl er nieuwe banden op zitten (sterker nog, de motor heeft totaal pas 300 km gereden). In combinatie met de lagere temperatuur (dikkere vorkolie) kan dit best de oorzaak zijn. En anders ligt het misschien aan het wegdek, als je van Gouda naar Waddinxveen rijdt heb je ook een stukje dat op een wasbord lijkt.
 
stel dezelfde vraag eens op:
http://www.bmw-mc-vl.be/ned/forum/index.php (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.bmw-mc-vl.be/ned/forum/index.php)
 
stel dezelfde vraag eens op:
http://www.bmw-mc-vl.be/ned/forum/index.php (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.bmw-mc-vl.be/ned/forum/index.php)
 
Zie je je voorvork ook stuiteren/klapperen? Dan is er een balanceerloodje van je velg verdwenen. Heb ik pas ook nog gehad (ook op een BMW :+ ). Even opnieuw uit laten balanceren en klaar.
 
Terug
Bovenaan Onderaan