Carburateurs gsx400f staan veel te rijk

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Ik zit met het volgende probleempje: (vraag ook al gesteld op brikken en klassiekers gsx400f, maar das niet zo'n druk bezocht topic dus hier ook maar).

Ik heb een gsx 400f die niet lekker loopt omdat ie veel te rijk staat, de bougies zijn zo zwart als roet. (eh van het roet).

Nu heb ik een manual van dit ding, maar ten eerste is het engels en ten tweede staan de basis afstel gegevens er niet in, volgens mij.
De carburateurs lijken allemaal vrij schoon, dus domweg vuil zal niet de oorzaak zijn. Ik ben dus op zoek naar de basis afstelling van de carbs, ik bedoel: sproeier aandraaien tot aanslag en dan bijv 1,5 slag terug. Of moet dat hier 2 slagen terug zijn. En welke sproeier hoeveel.
Ik heb een main jet, pilot jet, pilot air jet, needle jet en een needle valve, welke regelt nu het mengsel bij stationair draaien? De pilot is volgens mij voor stationair toerental, moet ik de pilot air jet hebben?
Ik heb een honda boek van Peters en daar staat dit allemaal wel in, en das lekker handig.

groet
Albert
 

gearheadchoppers

MF veteraan
1 apr 2005
1.185
0
45
hjirre (das fries voor hier)
je main jet (hoofd sproeier) en je pilot jet (stationair sproeier) is niks aan afte stellen (die draai je er gewoon in en daar mee basta) deze kunnen wel te groot of te klein zijn (in jou geval van te rijk, te groot warschijnlijk)

de pilot air jet is voor het stationair mengsel (ergens tussen de 1,5 tot 2,5 slagen los)

de needle valve is de vlotternaald vlotterhoogte moet je ook ff checken

kijk eerst eens naar je luchtfilter, is die goed schoon?

sinds wanneer loopt hij te rijk? is er aan gesleuteld?
 

Ivan

MF veteraan
22 dec 2003
10.830
625
zijn je sproeiers en sproeiernaalden niet enorm versleten?
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Wat het verbruik is weet ik niet, ik heb er nog nagenoeg niet mee gereden. Maar de bougies zijn helemaal zwart. En stationair staat ie langzaam te verzuipen.
Hij heeft 67000 op de teller staan, is dat een stand waarbij de sproeiers versleten zijn?
Luchtfilter is niet brandschoon, die zal ik maar als eerste vervangen. En dan dus de pilot air jet 1,5 tot 2,5 los. Wat is rijker, 1,5 of 2,5?

Bedankt zover.
Albert.
 

yamahafrans2

MF veteraan
9 okt 2004
1.726
8
48
Jirnsum
Bezoek site
Misschien handig om eens een langer stukje te gaan rijden en dan weer even naar de bougies kijken.Is je blok ook lekker warm en kun je hem goed stationair afstellen.

Frans
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Ik heb hem een paar keer warm gereden, dus met die temp zit het wel goed. Momenteel ligt de uitlaat eraf om te laten lassen (vanavond), en ook die heeft een dikke laag roet. HIj staat al heel lang zo rijk dus. Ik heb hem nu een week of 4 en heb er totaal ongeveer 40km mee gereden.

ALbert
 

yamahafrans2

MF veteraan
9 okt 2004
1.726
8
48
Jirnsum
Bezoek site
Met warmrijden mag je echt wel iets meer dan 10 km rijden.
(40km in 4 weken ? straat op en neer ?)
Maak gewoon eens een ritje van 50km en check de bougies dan nog eens.(of rij gewoon eens een tank leeg en check meteen je verbruik)

Frans
 

Lanesplitter

Die hard MF'er
15 sep 2002
385
1
Je zegt dat hij niet lekker rijdt omdat hij te rijk staat afgesteld. Heeft de motor lang stilgetaan voordat je hem kreeg? Heeft je motor CV (constant vacuum) carburateurs en blijven de gasschuiven misschien hangen?
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Hij heeft een week of 6 stilgestaan, dus dat lijkt me niet waarschijnlijk. Het luchtfilter was helemaal zwart, ik heb hem schoongespoeld met een sopje en nu is het al een stuk schoner. Ik zal hem deze week nog uitspoelen met wasbenzine en dan zou dat beter moeten zijn. De staat van onderhoud is over het algemeen slecht, dus ik verwacht dat er in de carbs ook behoorlijk wat vuil zit. Ik heb het vermoeden dat hij bij de vorige eigenaar ook al slecht gelopen heeft door achterstallig onderhoud, en dat dat min of meer opgelost is door hem wat rijker te zetten.....
Deze week nog gaan de carbs uit elkaar, en wordt alles schoongemaakt, en gaan de "pilot air jet" erin en weer 1,5 slag eruit, en dan eens zien hoe die dan op het gas reageert, en of ie stationair wil blijven lopen.
Ik kan wel een brikken-topic beginnen, er komt hoe langer hoe meer werk aan. :)

Albert
 

Wuf

MF veteraan
26 apr 2004
8.570
203
49
Tilburg
ik heb zelf mijn carbs afgesteld( gsx750F ). aan de voorzijde - onderzijde zit in het midden een schroef. die is voor de verhouding. echter mijn carbs hebben elk hun eigen instelling. ik weet ook niet precies waarom. sommige staan tussen 3 en 4 halve slagen, maar cyl 1 staat op ruim 6 halve slagen( daar is een nieuwe cylinder bus in gegaan, en nieuwe zuigerveren )

als je het snel opgelost wil hebben, dan moet je de juiste apparatuur hebben. ik ben al 4000 km bezig, en nog is het niet perfect.
 

GezwindeSpoed

MF veteraan
10 dec 2004
1.406
0
NMGN
Mengselschroef is voor stationair. Als je deze teveel uit moet draaien om het goed te krijgen moet je een grotere stationair sproeier. Hoogte van naald regeld het mengsel van 1/4-3/4 gas, daarboven doet de hoofd sproeier het. Dus zo kan je in elk gebied het juiste mengsel krijgen. Kwestie van drin en druit drin en druit....
 

willem1940

MF veteraan
7 apr 2003
11.392
4
Sittard
Het lijkt me dat het filter (gewoon schuimrubber) droog moet zijn, of ben ik nou...
Albert
Zachtschuimplaat luchtfilters van mijn Honda brommertjes moesten volgens voorschrift in handwarm afwas-sop goed uitknijpend worden gespoeld, na-drogen, scheutje schone tandwielenbakolie er in laten trekken, terugzetten.
 

Ivan

MF veteraan
22 dec 2003
10.830
625
Hij heeft 67000 op de teller staan, is dat een stand waarbij de sproeiers versleten zijn?
mischien, bekijk ze eens. bij mijn weten moeten de gasnaalden en sproeiers echt eruit zien als nieuw dus puntgaaf.

bij mn eigen ouwe brik dat een soortgelijke stand heeft gelopen zijn vooral de gasnaalden erg geoxideerd ofzo, verre van nieuw. met standaard sproeiers (die ook de beste tijd gehad hebben) open pijp en open filter staat ie veeeeelste rijk :?

ga eerst voor carb revisie icm ultrasone reiniging om later het geheel net af te (laten) stellen :)
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Vanavond de boel eens losgehaald, 3 van de 4 stationair sproeiers waren vuil. Maar het lijkt haast niets te schelen.....
De carburateurs zijn van het variabel-venturi type, das volgens mij anders dan constant-vacuum.
De main-air-jet stonden allemaal helemaal ingedraaid, maar als ik ze 1,5 slag los draai, liggen ze te rammelen in de schroefdraad. Dan blijven ze nooit in die stand staan. Is het wel de bedoeling dat deze dingen +/- 1,5 slag uitgedraaid worden?

Albert
 

4x2

MF veteraan
12 feb 2002
3.096
0
35
Omg Eindhoven
Als je daadwerkelijk de mengselschroeven te pakken had (waar je overigens bij moet kunnen zonder de vlotterbak te verwijderen), dan zal het veertje wat er in zit wel ontbreken, hoewel het me sterk lijkt dat het bij alle 4 mist (maar zeg nooit nooit).

Als je de hoofdsproeiers los hebt gedraaid (wat ik vermoed) lijkt het me geen slecht idee om even profi begeleiding bij dit werkje te zoeken, no offence hoor.
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Ik kan er ook bij zonder de vlotterbak te verwijderen, gewoon bovenkant deksel eraf, veer en diafragma en zuiger eruit en je kunt erbij. Ik zal eens kijken of ik de tekening uit het wph kan plaatsen, dat kijkt makkelijker.

Profi hulp krijg ik hier toch :)

ALbert
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Hier de tekening uit het wph :

http://home.hetnet.nl/~deheer.a/suzuki/carburateurs.jpg

en een close up :

http://home.hetnet.nl/~deheer.a/suzuki/carb-closeup.jpg

en nog een tabel met allemaal standaard waarden:

http://home.hetnet.nl/~deheer.a/suzuki/carbtabel.jpg

Ik heb ze maar gelinkt want ze zijn wat aan de grote kant. (wel lekker duidelijk).
Als je van boven af werkt haal je het deksel eraf, diafragma en veer en naald eruit, naalden zien er netjes uit, zitten geen randen in oid. En dan kun je bij de pilot air jet, nr 11. Deze zit gewoon aangedraaid, zit geen veer oid tussen om hem als stelschroef te gebruiken. Aan de buitenkant zit nog een stationair stelschroef (nr6) en dat is het enige wat er tijdens draaiende motor gesteld kan worden. Plus de synchronisatie uiteraard.
Ik hoop dat jullie met deze tekening nog een slimme tip kunnen geven :Y
Want ik weet het effe niet meer
:?

Albert
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Huidige stand van zaken :
Alles schoongemaakt, loopt een stuk beter, koud loopt ie goed, choke is goed doseerbaar, alleen warm wil het stationair toerental niet zakken. Als ik het toerental terug stel tot ie gaat zakken, zakt ie langzaam maar zeker helemaal weg.
De stationair stelschroeven laten zich ook netjes verstellen, ik krijg ze er alleen niet uit. Misschien kan het wel maar vanaf een bepaald punt gaat het erg zwaar. Hoort dit zo?

Albert
 

jb37

MF veteraan
30 nov 2003
7.893
0
53
Houten
Je bent aan van alles aan het schroeven zonder echt te weten wat je doet lijkt wel?
begin eens met ALLES wat in de carburateurs geschroefd zit er uit te schroeven. (dus echt alle sproeiers, naalden, geleiders etc.) Anders krijg je ze nooit schoon.
Het klinkt alsof er ergens een luchtkanaal dicht zit.
En heb je ondertussen ook de mengselschroeven gevonden? Je schrijft namelijk dat er verder niks aan af te stellen is, maar daarin vergis je je.
Ook die moeten er uit om je carburateurs goed te kunnen reinigen.
Ter controle ook even met perslucht alle kanalen doorblazen, anders blijf je aan het tobben.
Het zijn doodnormale cv carburateurs trouwens, en mocht je de mengselschroeven niet kunnen vinden, er is een kleine kans dat ze afgedopt zijn. (dan moet je eerst de stopjes er uit boren).

Oh en je luchtfilter moet je wel voorzien van een beetje olie, anders filtert het noppes. :N
 

Bol d'or Albert

MF veteraan
14 mei 2005
4.036
52
Nijkerk
Bezoek site
Dat lijkt misschien wel zo, maar al doende leert men, dus mijn kennis groeit langzaam maar. Het wph bevat een aantal doorsnee tekeningen met hoe de lucht en brandstof zich in de carb mengen, zowel bij stationair, als bij gas geven, en ook bij koud draaien (dus met choke erop), dus ik begin het aardig te begrijpen.
:Y
Een paar posts eerder heb ik een link geplaatst naar een plaatje van de carbs. De onderdelen 8, 10, 11, 12, 20-22 zijn er uitgeweest en schoongemaakt. Schroef nr 6 nog niet, want die lijkt wel vast te lopen bij uitdraaien. Is dit normaal? Volgens tekening zou die er ook gewoon uit moeten kunnen, of ben ik nou gek??

Verder heb ik het vlotter niveau wat lager gezet, die stond op ruim 22, terwijl die 21,4 +/- 1mm moet zijn. Dit lagere niveau lijkt ie wel wat prettiger te vinden.
Ben benieuwd hoe dat nu zit met schroefje nr 6.

ALbert