Counter-steering..

Terminator

Die hard MF'er
1 jun 2001
524
0
Nieuwegein

Gisteren lekker potje gaan vegen over de dijk, en daar voelde ik (voor het eerst?) goed dat ik inderdaad ook counter-steering gebruikte. Ik ben er een beetje mee aan het spelen geslagen en heb er ook het een en ander over gelezen.

Mijn vraag: kan het onverwachte reacties van je fiets geven :?
 

Fastcruiser

Reizen met 1 ezelskracht
Donateur
14 aug 2001
15.138
5.831
Zuid-Limburg
Nu ben ik een beetje dom, dus deze term (die overigens wel lekker in het gehoor ligt) zegt mij, ook na 13 motorjaren, helemaal niets.

Graag een uitleg hierover, dan kan ik weer lekker lullen aan de bar en zo... :)

Bovendien kan ik dan misschien wel een antwoord geven op je vraag.
 

Gizzmo

MF veteraan
8 jun 2001
9.312
106
Nou, als je iets te ver gaat heb je een high sider.

Dus doe voorzichtig
 

poohbeer

MF veteraan
19 mei 2001
7.140
3
hehe, ik reed exact 1 week met men fiets en kreeg de raad om te duwen ipv te trekken aan m'n stuur..
goeie raad geweest blijkbaar :)

 

Boom Boom

MF veteraan
9 jul 2001
4.237
0
Amsterdam
Dit countersteering werd mij geleerd tijdens de rijlessen. Is toch fijn als je een goede leraar hebt.

Het is verdomde handig en ik kan me niet voorstellen dat het schadelijk kan zijn. Ik heb het nog niet geprobeerd op hoge snelheden, maar ook bij 100 of 150 gaat het lekker.
 

Fastcruiser

Reizen met 1 ezelskracht
Donateur
14 aug 2001
15.138
5.831
Zuid-Limburg
High sider zegt me wel wat (hoop ik). Ik geloof dat Randy Mamola eens toen hij tijdens een Grand Prix extreem aan het driften was ineens weer grip kreeg, waardoor hij van de motor werd gelanceerd. Hij hield nog wel het stuur vast, en hij landde weer half op en half achter/naast de motor. Hij heeft hem zelfs nog recht kunnen houden, maar ik weet niet of hij echt de wedstrijd heeft uitgereden.

Al worden berijders vaak wat verder gelanceerd dan in dit voorbeeld...Kijk, ik kan ook vrolijk meelullen met de rest, maar ik wil nu eenmaal graag weten waar ik het over heb.

Mocht ik er naast zitten (uitleg van de termen dan), dan merk ik het wel.

Overigens ga ik nog het één en ander bekijken, dus alvast bedankt voor de info.

 

Terminator

Die hard MF'er
1 jun 2001
524
0
Nieuwegein
Ik heb rijlessen gehad bij een gast die ook autolessen deed. (Edwin bij Bruinsma Utrecht) Kewle gast maar dit soort dingen heeft hij gewoon NIET behandeld. :(

Och, jezelluf dingen leren gaat toch veel beter *D
 

Mustang Sally

MF veteraan
24 jun 2001
1.390
7
Onder de rook van Utrecht
Ja, tijdens de VRO1 wordt hier al uitgebreid op ingegaan, en laten ze je er ook wat mee spelen.

Tijdens de VRO2 echter laten ze je ten volste gebruik maken van deze krachten, erg wijs. Zorg dan ook voor goede banden ( lees plakkers ) voordat je bij de cursus aankomt.

Oja, eenmaal in de buurt van lelystad, erg rustig rijden, het barst daar van de flits controles. En houdt je op het PVI instituut aan de regels. Niet doen is een waarschuwing, nog een keer niet doen, en je mag vrolijk naar huis. Ga ook niet kijken of je de instructeurs kan imponeren, die jongens rijden met 15 met 1 hand de bocht in, om vervolgens met een schrapende koffer ( st 1100 ) achterom te kijken wat je aan het doen bent.....

Wel veel plezier toegewenst, het is dan ook erg leuk om te doen
 

Revolution

MF veteraan
2 jun 2001
16.917
3
Ik heb het niet geleerd op les, echt over rijtechnieken en beheersing was m'n instructeur maar weinig behulpzaam. Maakt verder ook niks uit, ik leer zulke dingen zelf wel.
Ik wist niet dat dit zo heette maar kreeg het wel als tip van iemand, en inderdaad, het werkt zeker en ik gebruik het ook. Duwen ipv trekken. :)
 

GuZ

MF veteraan
4 jun 2001
12.005
7
WAT NOU! (Amsterdam-Oost)
Ga ook niet kijken of je de instructeurs kan imponeren, die jongens rijden met 15 met 1 hand de bocht in, om vervolgens met een schrapende koffer ( st 1100 ) achterom te kijken wat je aan het doen bent.....
omgekeerd proberen ze het wel.... een beetje een van ons proberen voor te blijven op zijn ST4 waardoor meneer de instructeur bijna high-sidend de baan verliet.... })
 

DeGroteMuis

MF veteraan
11 jul 2001
2.934
1
Nijmegen a/d Waal
eerste les (op oefenterreintje): De beruchte touwtjes-truuk....
Instructeur bond een touwtje aan het stuur, ging 50-60 rijden, liet stuur los & trok aan het touwtje (links aan het stuur gebonden) Resultaat: een mooie bocht naar rechts.... Dit werd gevolgd door een korte uitleg. Iedereen gebruikt counter-steering, ook al beseffen we het niet altijd... Wel voorzichtig mee zijn... slechts heel klein stukje duwen heeft al een redelijk fors resultaat (ga maar een rondjes draaien op een ruim open terrein & let tussendoor eens op de stuuruitslag... erg klein vaak...
Te veel daadwerkelijk aan het stuur trekken of duwen resulteert in een duik over het stuur (Highsider, rear-wheel-steering, whatever....)
 

DeGroteMuis

MF veteraan
11 jul 2001
2.934
1
Nijmegen a/d Waal
Zal wel aan mijn brakke rijschool liggen maar hier had ik nog nooit van gehoord en al helemaal nooit gehad. :?

Kan ook typisch iets van Nijmeegse rijscholen zijn... Hoorde dat Robby Knoop het doet, Nova (meestal) ook en Paul Lam (mijn rijschool) ook....

Trouwens, hoe ging het bij jou in het begin? Meteen de weg op, of eerst wat stunten op een oefenterrein?
 

Revolution

MF veteraan
2 jun 2001
16.917
3
Kan ook typisch iets van Nijmeegse rijscholen zijn... Hoorde dat Robby Knoop het doet, Nova (meestal) ook en Paul Lam (mijn rijschool) ook....

Trouwens, hoe ging het bij jou in het begin? Meteen de weg op, of eerst wat stunten op een oefenterrein?
Bij mij was het les 1 gelijk een rustige weg op (zo'n 80 km weg) en daar wat oefenen met schakelen en remmen, einde van de les via autoweg (100 km/u) weer terug naar rijschool.
Had nooit op schakelbrommer gereden dus wist niet hoe zoiets ging. Ultraspoedcursus van 30 secondes gehad waar alles voor was en hoe ik moest schakelen, opstappen en wegrijden. :) Gelijk in het diepe gegooid dus, maar achteraf niet verkeerd denk ik. Ik heb de eerste 2 lessen wel op een 250 cc gereden (lichte motor dus), dit ivm. met het feit dat ik geen ervaring had met schakelbrommers ofzo.
Daarna ingedeeld bij een ander die ongeveer even ver was met lessen, best leuk om met z'n 2en te rijden, kun je ook zien hoe de ander het ervan afbrengt. We moesten beide 31 juli afrijden, ik ben dus geslaagd *D maar die ander is gezakt. '(

Op een gegeven moment, we hadden 3 lessen gehad en 4 weken later al examen zei hij: ik raad jullie aan om op lichte motor examen te gaan doen, lijkt me beter ivm. de deadline die nadert. Nou, fuck you, deze jongen gaat gelijk voor zwaar en ben dus geslaagd ook, blij dat ik m'n eigen zin heb doorgedrukt. Die andere gast ging wel voor 250 cc en is nog gezakt ook dus. Zoveel makkelijker is 250cc dus echt niet. :)

Tot zover Revolution's leservaringen. :)
 

DeGroteMuis

MF veteraan
11 jul 2001
2.934
1
Nijmegen a/d Waal
Heeel anders...

Eerst wat lessen gehad op een oefenterrein (achter elkaar)...
Instructie waar op te letten bij BRAVOA-controle...
Eerst leren dat sturen in bochten + remmen = veel au.... (voor een beginner dan)
Daarna stukje optrekken, remmen, optrekken bochtje ed..
Daarna stukje sneller optrekken remmen, optrekken bochtje ed...
Daarna tegenhangen...
Daarna slalom...
Daarna gebruik v/d middenbok...
Daarna stapvoets...
Daarna oefenen constant te gassen (met trekkende motor + voetrem)...
Daarna keren links + rechtsom...
Daarna achtje draaien...

Daarna effe blazen over het oefenterrein... :9~ (voor toen, dan)

Dit met tussendoor wat leuke stunts v/d instructeur & actieve uitleg over de diverse dingetjes... (je moest eerst zelf een mogelijk antwoord noemen, daarna kreeg je de werkelijke methode te horen... Erg lollig :) ).
 

Revolution

MF veteraan
2 jun 2001
16.917
3
Wat moet ik me voorstellen bij zo'n oefenterrein, gewoon een terrein van de rijschool zelf of een of ander industrieterrein? :?
 

Skoezie

MF veteraan
21 mei 2001
7.367
1
Assen
Heb ff dat stukkie op die site gelezen en ik vind het maar vaag. Zal als ik ga rijden eens kijken wat er gebeurt. Kan me nu zo niet voorstellen dat het werkt, maar zal uiteraard wel waar zijn. Practice makes perfect!
 

DeGroteMuis

MF veteraan
11 jul 2001
2.934
1
Nijmegen a/d Waal
Wat moet ik me voorstellen bij zo'n oefenterrein, gewoon een terrein van de rijschool zelf of een of ander industrieterrein? :?
Een fors parkeerterrein van een bedrijf (geloof philips/wno). Compleet asfalt, lang genoeg om (met de eerste lessen!) 120 te halen en op tijd te remmen om de bocht te kunnen maken.

Was eerst een grote geasfalteerde vlakte achter een benzinestation, maar dat is nu bebouwd door een indoor-kartbaan...
 
Bovenaan Onderaan