Das BMW Sportboxer-topic ; teil 14

Status
Niet open voor verdere reacties.

...Ron...

MF veteraan
8 nov 2006
30.918
1.513
Facebook
.

:W :W


c0e3267a.jpgMF_banner_Welkom.png

Dit topic is opgezet door enthousiasme dat bestaat voor de BMW boxer-motor. En dan met name voor de sportievere versies vanaf de R 1100 S tot en met de HP2 Sport.

Er zijn enorm veel accessoires en aanpassingen mogelijk om je motor te personaliseren en te optimaliseren. We hebben geprobeerd om dit enigszins in kaart te brengen in deze startpost. Daarnaast kunnen we hier van elkaar leren. Plaats je bevindingen, accessoires, je stoerste sport-boxer foto's en links.

Heb je een sport-boxer en ben je nog niet opgenomen in de lijst of diashow?
Post het even (incl. bouwjaar, kleur & foto), dan voegen we je toe! Ben je niet (meer) in het bezit van een sportboxer? Ook dan ben je hier van harte welkom!

MF_banner_Activiteiten.png

MFMM 2011: 8 mei (Veenendaal / Amersfoort)
Deelnemers: veel


Benidorm-expres / Oudemannenrit / Eifeltoer: 13, 14, 15 en 16 mei.
Deelnemers: Mr_Sloo, d'Ouwe, S'je, Kato, LichthuisMF_banner_Modellen.png


R 1100 S
De R1100S was voor zijn tijd een nogal eigenzinnige sportieve motor. Met zijn 100 PK aan de krukas helemaal geen PK pakhuis, maar door het in een breed toerengebied inzetbare koppel van om en nabij de 100Nm is het toch een prettige krachtpatser die het menig ultra-sportmachine knap lastig kan maken. Vooral op bochtige wegen. Het boxerblok geeft de motor karakter. Dat is niet te beschrijven, dat moet je proberen.

Er is gekozen voor een aparte voorwielophanging. De BMW Telelever. Deze voorwielophanging werkt aan de onderzijde met een fusee, is afgeveerd door een apart veerelement, de telescopen worden enkel gebruikt voor de geleiding. Hierdoor stuurt de motor messcherp, comfortabel, zeer stabiel en duikt ze nauwelijks tijdens het remmen.
De motor is dan ook volledig in zijn element in snelle bochten.

De aandrijving wordt verzorgd door een 6-bak met relatief lange overbrengingen. De 6 wordt ingelegd op illegale snelheden. De achterwielaandrijving wordt verzorgd door een cardanas van het type "Paralever". Deze cardan heeft een reactiestang waardoor er geen hinderlijke gas- en rem reakties in de achterwielophanging ontstaan. Met minder dan 225 kilo op de weegschaal is het een van de lichtste BMW's.

De zit op de motor houdt het midden tussen sport en tour, afhankelijk van de uitvoering en samenstelling. Zowel lange als korte mensen zitten lekker op de S. Af fabriek kan er voor 2 stuurvarianten gekozen worden. De comfort-optie is 4 centimeter hoger en heeft een iets boller ruitje voor de windbescherming.

Optioneel is een sportpakket welke je kunt herkennen aan de gele schroefveren in de demperunits, de stuurdemper en de iets hoger staande achterkant (kortere reaktiestang cardan). De motor is te voorzien van BMW touring koffers. De brede koffers zijn kleiner te maken met smallere (city)deksels. Natuurlijk zijn ook verwarmde handvatten leverbaar, van het type vingerroosters (stand 2) ;)

Optioneel is de motor uit te rusten met ABS. Vanaf modeljaar 2003 is de 3e generatie gekomen. Een deelintegraalsysteem dat met de voorrem ook deels de achterrem bedient. Een zeer nuttige en goed werkende accessoire.

Aankoop en aandachtspunten
De R1100S is een redelijk storingsvrije machine. De cilinders en zuigers zijn in hoge mate slijtvast. Er is een geval bekend waarbij de "Big-ends" waren uitgelopen (krukas lagers), maar dat was een machine die op het circuit gebruikt werd en redelijk aangepast was. Problemen die ond bekend zijn geworden van de S op kilometers:

De gasklephuizen slijten rond de gasklep-stang. Hierdoor trekt de motor "valse lucht" en raakt de injectie in de war. Horten en stoten is het gevolg van het wisselende en niet optimale mengsel van benzine en lucht. De motor loopt te arm.

Van de koppeling kunnen de spiebanen uitbreken bij S-jes tot 2000. Rond die tijd is daar een modificatie op gekomen met een koppelingsplaat met sintermetalen slijtvlakken. Deze zou sterker zijn en dit probleem niet meer hebben.

Van diezelfde modellen gaat de oliekeerring van de versnellingsbak en krukaskeerring nog wel eens een beetje lekken. Inspecteer je S dus aan de onderzijde op olielekkage: olie tussen blok en versnellingsbak (naadovergang aan RECHTERzijde achter gasklephuis).

Een lekkende cardan bij het wiel kan duiden op een versleten "aandrijfklok".

Er zijn mensen die de versnellingsbak kapot hebben gekregen. Lomp schakelen ligt BMW niet zo.

Verder kan het overkoken van de accu leiden tot een beschadigde kabelboom.

Leesvoer en handige links

R 1200 S
De R1200S is de opvolger van de R1100S. Maar daarbij zijn wel enkele consessie's gedaan. Als we de R1100S naast de R1200S zetten valt ons het volgende op: de R1200S heeft het nieuwere krachtigere en smallere blok. Deze levert 20% meer prestaties tegen een 10% geringer gewicht. De voorwielophanging is zo goed als gelijk gebleven, de achterwielophanging is veranderd en is nu van hetzelfde type als de R1200GS en K1200S. De motor oogt fors sportiever, maar de zit is comfortabel. De motor is vrij kort waardoor je niet overdreven rechtop zit. De R1200S heeft ook (af-fabriek) mogelijkheden voor een kofferset. Het ABS systeem is uitschakelbaar en het remsysteem onbekrachtigd.

Al met al een sportievere, krachtigere, lichtere motor waar onderhand ook al wat aftermarkt spullen voor verkrijgbaar zijn.

De R1200S had zijn marktintroductie in mei 2006, en de eerste fietsen zijn zo'n beetje juni/juli van dat jaar op kenteken gezet (demo's uitgezonderd natuurlijk).

In de loop van de jaren heeft de R1200S zich eigenlijk bijzonder onopvallend gedragen. Veel zijn er in Nederland (wereldwijd eigenlijk) niet van verkocht, en echte stucturele probleem dingetjes zijn bij R1200S niet boven water gekomen.

Ben je een liefhebber van een sportieve rijstijl (of van circuitdagen) dan schiet vooral de voorvering van de R1200S te kort. Vooral bij de optionele Öhlins is de achterdemper multi-instelbaar, maar helaas zit aan de voorkant maar 1 stelknopje, en die beïnvloedt dan gelijk de in- en uitgaande demping. In de af-fabriek setting is vooral de Öhlins afgeveerde fiets veel te soepel om snel bochtjes mee te kunnen ronden. Menig R1200S eigenaar heeft daarom al wijzigingen aan de vering laten uitvoering.
De Öhlins veren zijn trouwens aan te passen aan de wensen van de klant ; dus je hoeft niet automatisch naar een ander merk over te stappen.

Ook een punt van veel discussies is het stationair lopen van de (standaard) R1200S. Af en toe voelt het alsof er op anderhalve cilinder stationair gedraaid wordt. Erg bonkerig, en niet regelmatig. De oorzaak ligt in het zeldzaam arm lopen van de motor, in combinatie met een (voor een boxer) vrij hoge compressie. Dat arm lopen is bewust gedaan om maar te kunnen voldoen aan allerlei Euronormen op emissiegebied. Datzelfde arm lopen beinvloedt eigenlijk het hele motorkarakter door de toeren heen. De montage van bijvoorbeeld een RapidBike module brengt een totaal ander motorkarakter aan het licht. En het eventuele fine-tunen van deze RapidBike (bijvoorbeeld via Ruud Frederiks geeft je een motor terug zoals het had moeten zijn. De investering is ongeveer 550 euro, maar het rijplezier daarna onbetaalbaar. (filmpje).

Verwijdering van de katalysator bij de R1200S geeft nog meer bonuspunten. Dat laten vervallen van de katalysator kan eenvoudig door het kopen van een set andere uitlaatbochten (bijvoorbeeld van Laser, Bos, of Akrapovic), maar het is ook heel goed te doen om de katalysator te verwijderen uit de standaard bochten. Zonder die kat. win je enorm aan koppel in het midden toerengebied ; dus net dat gebied waar je eigenlijk op straat vrij veel rijdt, en waar nou net de standaard arm afgestelde boxer niet helemaal 'fris en fruitig' op het gas reageert.

Zoals gezegd ; eigenlijk doet een R1200S dat wat hij moet doen, zonder model specifieke gebreken.

Leesvoer en handige links

HP2 Sport
BMW haar (vooralsnog) laatste wapenfeit op sportief boxergebied. Het frame heeft als basis het R1200S frame, echter zonder dat in het oog springende (aluminium) achterframe. Het carbon zitgedeelte, incl. ophanging van de uitlaat is nagenoeg zelfdragend ; evenals het kuipwerk rondom de koplamp. Daar waar de R1200S nog een compleet 'kuipframe' heeft, is het bij de HP2Sport dus zelfdragend. Vanwege dus dat zelfdragende 'achterdeel' ; is het meenemen van een duo op een HP2 Sport derhalve ook niet mogelijk. De vraag rijst ook gelijk: wil je wel een duo mee op een HP... :N (en dat rijmt ook nog...)

Op motorisch vlak verslaat de HP2Sport de R1200S met nog eens (nominaal) 11 PK meer. Honderddrieendertig dus, i.p.v. 122. Waar de R1200S pas leuk begint te lopen vanaf zo'n 6500 toeren, zit het koppel van de HP2 Sport al op zijn maximum bij een lager toerental, dan bij de R12S. En dat is best (ook weer) verrassend, gezien de hard-core sportmotor die het toch eigenlijk moet zijn. Het blok is tevens minder breed dan bij de andere 1200 boxer-modellen, en de grote verrassing zit 'm eigenlijk aan de binnenkant. Compactere verbrandingskamers, hogere compressie, terug naar 1 bougie per cylinder, en als allergrootste verrassing : dubbel bovenliggende nokkenassen! Een unicum bij de BMW-boxermotor.

Uiteraard is er t.o.v. de 'gewone' R1200S veel meer aangepast. De gasklephuizen zijn bijvoorbeeld anders van vorm, de aanzuigbuizen naar het luchtfilter toe zijn een maatje groter, het uitlaatsysteem is anders vormgegeven, en hoewel het basisblok (bij een vierpitter zou je spreken van het onderblok...) van de HP hetzelfde lijkt als bij de R12S, is ook dat niet gelijk !

Het complete kuipwerk is van carbon, de velgen zijn de gesmede, lichtgewicht exemplaren uit de HP-serie, en het zichtbare aluminium van voetsteunen en kroonplaat, is fraai freeswerk. Zelfs de kleppendeksels zijn gemaakt van het ultralichte carbon !

Al met al een behoorlijk exclusieve boxer, met een al even exclusief prijskaartje.
De levertijden waren & zijn enorm lang, en de enig geleverde af-fabriekskleur was/is blauw in combinatie met wit.

BMW-traditie-getrouw is de HP2 Sport ook leverbaar met (uitschakelbaar) ABS, en zgn. quickshiftschakeling (opschakelen bij hoge toeren, zonder de noodzaak zelf de koppeling te hoeven bedienen, en zonder zelf gas terug nemen!) Ten opzichte van de R1100S en de R1200S heeft de HP2 Sport als eerste sportboxer standaard een compleet digitaal dashboard.

Voor het modeljaar 2010 werd er een gelimiteerde uitvoering 'op poten' gezet. Tien stuks komen er via het BMW-kanaal naar Nederland, en in totaal zijn er voor de hele motorrijdende wereld 400 stuks beschikbaar. De kleuren komen overeen met die van de LeMans racer. Technisch veranderde er niets t.o.v. de 'gewone' HP2 Sport.

Leesvoer en handige links

MF_banner_TechnischeInformatie.png

R 1100 S
 • cilinderinhoud : 1085 CC
 • boring x slag : 99 x 70,5 mm.
 • vermogen : 98 PK bij 7500 toeren per minuut
 • koppel : 97 Nm bij 5.750 toeren per minuut
 • gewicht : 208 kilo droog
 • gewicht : 229 kilo rijklaar

R 1200 S
 • cilinderinhoud : 1170 CC
 • boring x slag : 101 x 73 mm.
 • vermogen : 122 PK bij 8250 toeren per minuut
 • koppel : 112 Nm bij 6800 toeren per minuut (fors hoger toerental dan bij de R1100S)
 • gewicht : 190 kilo droog (18 kilo lichter dan de R1100S)
 • gewicht : 213 kilo rijklaar

HP2 Sport
 • cilinderinhoud : 1170 CC
 • boring x slag : 101 x 73 mm.
 • vermogen : 133 PK bij 8.750 toeren per minuut
 • koppel : 115 Nm bij 6000 toeren per minuut (fors lager (!) toerental dan bij de R1200S)
 • gewicht : 178 kilo droog (12 kilo lichter dan de R1200S, en 30 verschil met de R1100S)
 • gewicht : 199 kilo rijklaar

Onderdelenlijsten & explosietekeningen

MF_banner_Accessoires.png

De leveranciers bieden meestal spullen aan voor diverse BMW modellen, dus de links zullen voor de meeste sport-boxer rijders bruikbaar zijn.

MF_banner_AccessoiresFotos.pngUitlaten

Vering en demping

Banden, accu's en onderhoud

Tuning

Navigatie en communicatie

Race & circuit

Diversen
 • Xenon op een R1100S
 • Onderstel:
  Neem als je een normaal onderstel hebt de reactiestang van een R 1100 GS i.p.v. een alu-reactiestang. Deze is dezelfde lengte (365mm i.p.v. 385mm) als die van het sportonderstel maar veel goedkoper. Voor minder dan 40 euro moet je kunnen slagen.

MF_banner_EigenarenR1100S.png


 1. afterburn
 2. ArjanC
 3. Arrewald
 4. bjlevi
 5. bmwfan
 6. bokkepruik
 7. Bomberman
 8. Bor "S"
 9. BosB
 10. Boxer-twin~
 11. Bugboy
 12. Braam
 13. C-Bass
 14. Daniell1987
 15. -Dennis-
 16. De Stuurman
 17. DirkB
 18. d'Ouwe
 19. Dropje73 (R1100S met zijspan !)
 20. Duke_of_biohazard
 21. fakkeltje
 22. Fluitketel
 23. Frankietaz
 24. Freeez
 25. Hugo75
 26. jifu-dax
 27. joopvfr
 28. JS & JH BIKE DRIVER
 29. Koentjuh
 30. lichthuis
 31. lodinho
 32. Luna85
 33. marc lenssen
 34. MarcoR1100
 35. Markvb
 36. MaT-IcE
 37. Max_adrenaline
 38. PatBack
 39. paultje89
 40. Peer1963
 41. Péétje Brik
 42. RikV
 43. RobTWo
 44. ~rookie_rm~
 45. S je
 46. S muis
 47. sembo
 48. sjnaak62
 49. sjool
 50. Smarkie68
 51. SR_1100S
 52. SQR on
 53. thaMini
 54. TheChief
 55. Thundercatter
 56. Toolman
 57. vaertlander
 58. Wobbert (Hartenjager 1)
 59. ZjimmieMF_banner_EigenarenR1200S.png

 1. Beemer
 2. Brabants
 3. dabber
 4. Daytona-Bart
 5. glk
 6. gpz_decoy
 7. Gvdp
 8. Joost2
 9. Karoshi
 10. markkbm
 11. Mr_Sloo
 12. Musfed
 13. RoLoo
 14. S-Bimmer
 15. SPietW
 16. toot
 17. tuony
 18. bmwokkie
 19. waxy
 20. Lexr


MF_banner_EigenarenHP2Sport.png


 1. frake
 2. Mr_Sloo
 3. Stampertje_35


MF_banner_VasteMeelezers.png


 1. AdventureGirl (R 1200 GS Adventure)
 2. damted (R 1200 R)
 3. El-Barro (R 1150 R Rockster)
 4. Enjoy-Rider (F800GS Special)
 5. Kato (R 1200 GS Adventure)
 6. lampje (F 650 GS Dakar)
 7. macroenie (HP2 Megamoto)
 8. ®win (K 1600 GTL)
 9. Senior46 (S 1000 RR / F800GS / 2x Duc) <-- is ook stiekum een poster hier, dus niet alleen lezer !
 10. SV-Mille(R 1200 R)
 11. minics(R1200GSA)
 12. john-john(R1200GSA)
 13. FastFreddie(R 1200 RT)

SLIDESHOW
 
Laatst bewerkt:

...Ron...

MF veteraan
8 nov 2006
30.918
1.513
Facebook
...en bij deze geopend !.... :W

...ik zal de banner bovenaan van deel 13, zsm veranderen naar die van deel 14 (die ligt al klaar, tis dus alleen maar een kwestie van ophangen)...
 

...Ron...

MF veteraan
8 nov 2006
30.918
1.513
Facebook
...zo..., weer achter de eigen PC...

...banner naar deel 14 gewijzigd...
...deel 13 toegevoegd in de overzichten......pfhoe ; ben er nu al druk mee... ;)
 

Senior46

MF veteraan
8 apr 2008
1.086
0
Naast Rotterdam
Roloo wil je mijn gegevens wijzigen in de OP, afdeling meelezers, zoals je weet heeft de K1300S plaats gemaakt voor een F800 GS.

Bij deze mijn dank.
 

Musfed

MF'er
3 feb 2004
64
0
Bosch en Duin
Ik ben er ook weer bij in deel 14. Post niet zoveel maar lees wel lekker mee.
Morgen lekker even op en neer naar Nijmegen en op zondag, RVO met de R12...... Spannend!!
 

...Ron...

MF veteraan
8 nov 2006
30.918
1.513
Facebook
...wie heeft dat eigenlijk bedacht van dat noemen van de meelezers... :/
...als we nog even doorgaan hebben we meer meelezers, dan Sportboxerrijders...


...en straks komt er iemand met het onzalige idee om de NIET-meelezers te noemen... :$...maar goed ; minisc is aangepast naar minics, en SnelleFreddie zit er ook bij... :W
 

Lexr

MF veteraan
16 mei 2007
2.255
25
Hai Ron :W

Sta nog niet in de OP bij owners R12S *O*

Zal eerdaags eens een mooi piccie plaatsen :Y
 

Musfed

MF'er
3 feb 2004
64
0
Bosch en Duin
Oh, dat bedoelde ik niet met meelezen...
Ik ben wel degelijk R12 rijder (>2k dit jaar op de teller) maar post niet zoveel als de "veelposters" (ook een mooie term).
Even een topic uit #13 meenemen: Ben er nog steeds niet achter hoeveel R1200s'n BMW gemaakt heeft.
 

SPietW

MF'er
14 mrt 2009
177
0
:] Hallo doe en lees ook weer gezellig mee, sta er van te kijken hoe snel
en enthousiast er het op dit SBoxerforem toe gaat.

Thanks en ga zo door :W
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan