Dick Mann replica

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste brik liefhebbers,

Al sinds een aantal jaar houd ik dit forum in de gaten om voornamelijk ideen op te doen voor het bouwen van een mooie motor en wat ik er dan bij kan verwachten. Nu heb ik altijd al 2 motoren ontzettend mooi gevonden namelijk de Honda RC181 en de CB750R, de zescilinder is natuurlijk ook vreselijk mooi maar als project lastiger te realiseren.

In het dagelijks leven ben ik docent op een MBO en ben ik bevoorrecht om Mechanische Techniek en Werktuigbouwkunde te mogen geven, kortom de theorie en praktijk van het werken met staal. Ik heb hier ook de beschikking over een goed uitgerustte werkplaats en de mogelijkheid om bijna alles zelf te maken en testen. Behalve een metaal- hebben we ook een motorfiets (en voertuigen) werkplaats en deze helpen ook enigzins mee aan het project.

Samen met een collega heb ik een Honda CB750K7 uit 1978 gekocht, ik voor een rolling frame met motor en hij voor de overige onderdelen. Deze ga ik ombouwen tot een CB750R en dan wel de Dick Mann replica. Heel veel kleine onderdelen zal ik zelf gaan maken of aanpassen en dat zal ik hier proberen bij te houden. Mijn doel is om er wel een straatfiets van te maken, dus met verlichting, maar redelijk dicht bij het origineel.

Hier een aantal plaatjes van het begin:
URL=http://img20.imageshack.us/i/pict0029u.jpg/]
~[/URL]De bedoeling wordt iets dat hierop lijkt:
 
Laatst bewerkt:

R-Demuyt

Die hard MF'er
8 sep 2008
383
0
29
Arnhem
Leuk dat een leraar dit doet!
En altijd handig om de werkplaats op school te kunnen gebruiken.

Een vraagje, je werkt nu samen met een andere leraar aan dit project? Wat als de motor helemaal klaar is, wie krijgt hem dan?

Veel succes ermee en ga hem ook zeker volgen.

Gr. Ruben
 

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
De motor blijft van mij als hij af, ik stop er ook het geld in voor de verbouwing.
Het leuke is dat ik dit project voor veel van mijn vakken kan gebruiken als ondersteuning en voorbeeld tijdens mijn lessen.

Sinds mijn 15e heb ik 2 Honda SS50's gehad en flink verbouwd. Eentje heb ik omgebouwd naar zijspan. De nodige kennis voor het verbouwen is dus redelijk aanwezig en voor de rest kan ik gelukkig terugvallen op collega's (en jullie?).
De afdeling Motorfietstechniek reviceert het motorblok voor mij. Dit is voor hen een leuke en realistische praktijksituatie en voor mij een besparing van tijd. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten hier op school.

De bedoeling is om een zo compleet mogelijke lijst van onderdelen, en modificatie's hieraan, te maken en deze in een 3d CAD programma te verwerken. Zo hoop ik weinig fouten te maken en kan ik van tevoren kijken of alles wel past en werkt als het in elkaar zit.

Motorisch verander ik in eerste instantie niets dit kan op een later tijdstip, als de financieen het toelaten, alsnog gebeuren als de basis goed is.

Groeten,
Nap
 

Rockert

MF veteraan
24 nov 2004
2.504
0
48
Odoornerveen
De afdeling Motorfietstechniek reviceert het motorblok voor mij. Dit is voor hen een leuke en realistische praktijksituatie en voor mij een besparing van tijd. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten hier op school.
Alvast veel plezier/succes ermee...... Leuk dat ik het ook zo een beetje volgen kan (en met mij vele anderen natuurlijk)
 
Laatst bewerkt:

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Even weer een kleine update.

Elke dinsdag ochtend word er 4 uur lang aan mijn motor(blok) gesleuteld door leerlingen van de opleiding motorfiets techniek, dus de aankomende tijd zit er constante vooruitgang in de zaak.

Ook ik heb niet stil gezeten en heb ondertussen een RC750 tank gekocht via Rockert (mijn dank nog). Dus even snel passen en meten en later nog een passende beugel maken voor de tank en zit maar dat gaat helemaal goed te komen.

Even een paar foto's van de vorderingen

De electra is compleet gestript en een deel van de, nu compleet overbodige, onderdelen ook.


Volgende week kan het blok eruit worden gelepeld, alles is al zo goed als ontkoppeld


Tot slot nog een plaatje met de tank los op zn plek, hij ligt nog wat te hoog door de oude tank bevestiging.Dat was het weer voor voorlopig maar ik houd jullie op de hoogte.

Groeten,
Nap
 
Laatst bewerkt:

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste liefhebbers,

Wellicht dat hier mensen zijn die een oplossing hebben voor mijn probleem.
De tank die ik heb gekocht moet nog worden voorzien van het juist benzine kraantje.
Nou weet ik dat die 2 uitgangen heeft van 8mm, waarschijnlijk buitenmaats, en 1 hendel.
Nu heeft Honda naar mijn weten altijd carburateurs en benzine kranen van Keihin gebruikt maar dit type is mij onbekend.

Hier een plaatje van de zijkant van een originele.

En nog een plaatje van de andere kant


Iemand een idee welk type dit is?

* Kleine toevoeging *
Heb de foto's maar zelf geupload, kreeg het anders niet voor elkaar.
Hij lijkt heel veel op die van de cr125 maar deze heeft maar 1 uitgang en ik zoek er een met 2

Groeten,
Nap
 
Laatst bewerkt:

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste Jan,

Leuke website zeg, die heb ik zelf nog niet eerder gevonden.
De foto's zijn van de originele Dick Mann Honda genomen, die nu ergens in frankrijk staat, helaas zijn ze niet in alle gevallen duidelijk genoeg.
Hoe dat schakel setje in elkaar zit denk ik redelijk te weten en met wat 3d tekenwerk moet dat zeker te achterhalen zijn, maar ik ben er nog niet echt van overtuigd.

Het maken van zo'n setje zou niet al te grote problemen moeten opleveren, het rijden ermee lijkt me wel een redelijke uitdaging. Mijn bedoeling is om in eerste instantie wel dit setje ook te kopieren maar mocht het met rijden tegenvallen verwijder ik het weer.

Qua tijd zou het rond de zomer wel klaar kunnen zijn, maar de financieen daarvoor laten mij een beetje in de steek ben ik bang. De begroting is geraamt op een slordige € 8.000,- en dat heb ik helaas niet liggen. (Hier zit wel een nieuw achterwiel van € 3.000,- en een setje Keihin CR 31mm carburateurs van € 1.000,- bij in begroot en vele andere kleine nieuwe dingen)

De olietank en frame-modificaties maken zal inderdaad niet zo gek veel tijd kosten als ik de maten uitgepuzzeld heb. Helaas is het erg lastig om van het beeldmateriaal wat ik heb goede maten af te leiden ivm de brandpunt afstanden (en dus ook hoeken) van de foto's.

Groeten,
Nap

:edit:
Waarom Dick Mann voor zo'n schakelsetje heeft gekozen is mij niet duidelijk.
 
Laatst bewerkt:

Voxonda

MF veteraan
5 aug 2004
3.386
3
Grootebroek
www.voxonda.com
Het rechtsschakelen stamt vooral uit de tijd dat er nog veel met engelse fietsen werd gereden. Deze hadden nagenoeg allemaal rechtse schakeling. Daarnaast reden veel Ameriokanen, waaronder Dick Mann, op de oval tracks linksom, de fiets ligt dus bijna constant op zijn linkerkant en dan is rechtsschakelen, en remmen!, een must.

Succes met het projekt en een groet, Rob
 

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste Mensen,

Ondertussen ben ik alweer een stapje dichter bij het eindresultaat.
Alle gestripte onderdelen liggen nu thuis te wachten op een goede schoonmaakbeurt en beoordeling van de staat. Het merendeel van de onderdelen komt toch niet meer terug op de motor, dus na het schoonmaken verdwijnen deze ergens in een doos op zolder. De vriendin wil in de nabije toekomst ook een Honda CB750K7 dus komen wat extra onderdelen vast wel van pas.

Maar nu de vraag:
Omdat er zo weinig onderdelen terug komen en de carburateurs zo in het zicht zitten wil ik deze weer zo mooi mogelijk maken. Reviseren dus...
Thuis heb ik redelijk wat specialistisch gereedschap en een goede ultrasoonbak met verschillende soorten reinigingsmiddel (van agresief tot zeer agressief) dus schoonmaken zou geen problemen mogen opleveren.

Maar alle gecorrodeerde onderdelen wou ik ook weer netjes verchromen en verkoperen/scoperen (?) Wie weet welke onderdelen op het onderdstaande schema verchoomd dan wel verkoperd zijn?


Er zitten op de zijkant van de carburateurs ook een paar kleine schijfjes als eindafdekking, iemand die deze al eens verwijderd heeft en een goede truc heeft?

Groeten,
Nap
 

vroembert

MF veteraan
24 mrt 2003
17.933
937
57
Bezoek site
Mijn antwoord op je vraag in techniek ook maar even hier neergezet, omdat de info hier beter op zijn plaats is. Mooi project. En een stuk voortvarender dan mijn eigen 550 project. -O-


Er zijn nog genoeg metaalbewerkingsbedrijven over, die stukwerk doen. Eens rondneuzen via google doet al wonderen.

Verchromen

restochroom.nl -&nbspThis website is for sale! -&nbsprestochroom Resources and Information.

WWW.CHROOMTECHNOLOGIE.NL.

Veel info, ook over dingen die je zelf kunt doen.

Motorfietsweb - De Nederlandse site over klassieke motoren

Deze link is zeer interessant voor dhz:

Home | Blankers Unusual Classics

succes met de restauratie
 

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Dank voor de reactie, ik heb in de techniek sectie ook al antwoord gegeven.
Het voorbewerken van de onderdelen en het vinden van een bedrijf wat kan verchromen en scoperen is het probleem niet. Ik ben alleen bang dat door een verschil in laagdikte of het teveel afslijpen van de onderdelen de as-gat passing straks te groot is en ik valse lucht aanzuig.

Iemand die al eens een carburateur op deze manier heeft laten reviceren?

Het laten weken in terpentine en grof schoonborstelen doet eigenlijk al aardige wonderen, de boel komt er redelijk mooi onder vandaan gelukkig. Her en der wel de nodige corrosie helaas. Zal binnenkort even foto's maken van de voortgang tot nu toe.
Later deze week de losse onderdelen een tijd in de ultrasoon op 80 graden laten liggen en dan moet de boel aardig schoon zijn.

Volgens mij heb ik ook weer een onderdeeltje opgespoord, namelijk de oliekoeler.
Deze lijkt vrij aardig op de originele die gebruikt werd, en het is geleverd op een Honda en past dus mooi in de geest waarin de motor word opgebouwd.
Foto van de voorkant zoals hij moet worden.


En hier een foto van vroeger


Dit type koeler moet het worden, hij komt van een CBX750 F, familie dus

http://cgi.benl.ebay.be/Olkuhler-fur-Honda-CBX-750-F-RC-17-Bj-1984_W0QQcmdZViewItemQQitemZ160285211936#ebayphotohosting


:edit: krijg de ebay foto niet mooi getoond

Groeten,
Nap
 
Laatst bewerkt:

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste Mensen,

Weer even een kleine update.
De motorfiets word morgen weer onder handen genomen door de leerlingen en gaat daarna mee naar huis om in Autodesk Inventor, een 3d tekenprogramma, te worden na getekend.

Eerst nog even een paar foto's van de kale motor.Er moet nog veel gebeuren


Wel een nieuw kapje zo te zien maar helaas bezuinigd op de bout? -O-


Morgen hopelijk weer meer.

Groeten,
Nap
 

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste Mensen,

Zoals beloofd weer even een kleine update.
Vandaag zijn de leerlingen van de afdeling Motorfietstechniek weer druk in de weer geweest, mijn dank is dan ook zeer groot. En als eerbetoon aan Dion en Cedric deze foto, zij doen het echte sleutelwerk en zorgen ervoor dat de motor straks loopt als een zonnetje.


De motor staat er nu zielig bij in de opslag wachtend op een schoonmaakbeurt.
Nadat dat gebeurd is worden alle onderdelen die ik aan ga passen in 3d getekend en nadat er werktekeningen van zijn gemaakt ook daadwerkelijk aangepast.


De voorvork word ook gereviceerd.
Tenzij iemand nog een setje NOS binnenpoten heeft liggen, en ze voor een schappelijk prijsje weg wil doen, laat ik ze opnieuw richten en hardverchromen. Al die roest en pitting staat zo lelijk op een straks bijna nieuwe fiets.


De 2 bouten die in de vorkpoten zitten worden ook aangepast, deze horen namelijk vlak te zijn van boven en niet rond zoals ze nu zijn. Elk grammetje wat bespaard kon worden vroeger en in het zicht zit zal ik ook doen, tenzij dit het comfort belemmert.

De bouten die de binnenpoten in de kroonplaat vasthouden worden ook aangepast net zoals de moer van het T-stuk.


Genoeg te doen voorlopig en de vorderingen volgen hier vanzelf.

Groeten,
Nap
 

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Beste Joooaas,

Aan het blok zelf ga ik niet gek veel veranderen.
Hij word volledig gereviceerd en voorzien van nieuwe lagers, zuigerveren etc. ook zet ik er gelijk een elektronische ontsteking op om het gebruikersgemak wat te verhogen. De carburateurs knap ik in eerste instantie ook helemaal op en vervang ik later nog een keer door race exemplaren. Wel komen er straks al kelkjes op.

Ik weet dat er ook een paar aanpassingen aan de buitenkant van de cilinderkop zijn gedaan, volgens mij het wegfrezen van bepaalde stukken materiaal van de koelribben, maar wat er precies aan gebeurd ik weet ik niet zeker.

De kapjes bij de uitgaande as pas ik ook lichtelijk aan zodat het hier wat op lijkt:Ik heb al gekeken en dat is alleen maar weghalen van overbodig materiaal en 1 kapje dus niet al te moeilijk gelukkig. De startmotor laat ik in eerste instantie zitten om het gebruikersgemakt wat te verhogen.

Groeten,
Nap
 

joooaaas

MF veteraan
5 feb 2005
2.539
0
35
Woudenberg
www.cbfourclub.nl
Als je toch gaat reviseren, wat geld kost, dan zou ik het blok meteen wat sneller maken. Zo snel is een standaard CB750 blok niet, eerder log en lomp mijns inziens...

Als je bijvoorbeeld snellere (CR) carburateurs gaat monteren, dan heeft dat vooral zin als je ook de kop daarop aanpast. Dus ietsje grotere kleppen erin, en laten flowen. Vooral door te flowen is er veel winst te halen. "Classicbiketuning" hier op het forum heeft daar ervaring mee, en ook grafieken van, waaruit dat blijkt.

Startmotor zou ik in eerste instantie ook lekker laten zitten, wel zo makkelijk :)
 

Napoleonb

Die hard MF'er
20 aug 2007
408
9
Hoogeveen
Ik zat er inderdaad aan te denken om tegen de tijd dat ik geld heb voor carburateurs ook dat soort dingen te laten doen, in ieder geval grotere kleppen, maar voorlopig heb ik daar het geld gewoonweg niet voor (over).

Volgens mij is het ook mogelijk om een cilinder/zuigerset van een bol d'or erop te zetten om zodoende wat meer cc's tot je beschikking te hebben. (Verbeter me waar nodig)
Momenteel zou ik het verschil zelf niet merken aangezien dit mijn eerste motor gaat worden en mijn rijbewijs ook nog niet behaald is...

Het lijkt mij dat als de basis, het onderblok dus, goed is de rest vanzelf wel een keer kan worden gedaan. Een race-achterwiel staat ook nog op het verlanglijstje en word ook (zeer) lange termijn.

Groeten,
Nap
 

Akujin

Die hard MF'er
19 sep 2008
288
0
Haha, ik was aan het rondsnuffellen, en dacht "Hey, dat komt me bekend voor O.o"

Lees ik het, kom ik erachter dat dit het project is waar ik mee bezig ben xD

(Ben de linker op de foto)


Mja, met een beetje geluk hebben we volgende week het blok uit elkaar, want daar is volgens mij nog vanalles mee mis, de olie zat ook vol met metaalsplinters...
 

Voxonda

MF veteraan
5 aug 2004
3.386
3
Grootebroek
www.voxonda.com
Goede keuze, blijft het Honda en groeit hij naar ca. 822cc. Zakt wel je compressie iets, want een K7 heeft een hogere cr als bijv. een K6, 9.2:1 tov 9.0:1. Door de vlakke zuigers van de DOHC zakt deze iets. Verwacht niet teveel vermopgensstijging hierdoor, wordt iets sterker in het middengebied maar op top minimaal. Rijdt in de praktijk wel prettiger.

Erg leuk projekt.

Succes, Rob