Electrische schakeling hulp nodig..

SageCloud

MF veteraan
12 sep 2002
1.303
0
Hai.

Ik zit met het volgende probleem. Ik wil op de motor een extra schakeling hebben welke ik met mijn seinknop (dat trekschakelaartje welk grootlicht laat branden tijdelijk) de schakeling aan en uit kunnen zetten.
Daarvoor heb ik een toggle IC nodig:

full


Iemand een idee welk IC ik kan gebruiken of waar ik dat kan vinden? (CMOS liefst, kan ik makkelijk met 12V blijven spelen toch?)
 
Een flip/flop bedoel je dus? Vroeger wel regelmatig mee gespeeld, maar weet er nu weinig meer vanaf. Check zon boekje "301 schakelingen" oid. Of wacht op iemand die het je zo kan zeggen. :)
 
De 7473 is een standaardding (2 JK flipflops). J en K aansluitingen aan de plus en de schakelaar aan de klokingang. Welk type je moet hebben dat 12V aankan weet ik zo niet.

Bedenk wel dat zo'n schakelaar heel veel rotzooi veroorzaakt als je hem 1 keer indrukt (contactdender). Zet er daarom even een laagdoorlaatfilter d.m.v. een weerstand en een condensator tussen.
Aan de uitgang nog even een MOSFET en een weerstand en je kunt alles schakelen :) .
 
De 7473 is een TTL IC, deze werkt op 5 volt en zeker niet meer op 12 volt! Let er dus op dat je wel de CMOS versie van dit IC haalt. Aan de uitgang ff een flinke tor knopen en klaar!
 
ik als leek vraag me af wat je daar mee wilt doen?

kom maar met de kutopmerkingen })

Extra lampjes aan en uit zetten, je zwaailichten bijvoorbeeld, je stereo, een extra 3 tonige-geluidstoeter, zoals bij de Dukes of Hazard, weet ik veel, verzin wat leuks. :)

[me]SageCloud heeft al wat leuks verzonnen. O-) [/me]

Ik heb nu een data flipflop gekocht in IC versie: CMOS 4013B. Ik ga vanavond effe leuk spelen met m'n breadboardje, etc. :)
 
Relais? het is 2004 hoor ;)

Ik zou d'r gewoon een spanningsregelaartje voor zetten, 7805 ofzo, dan weet je zeker dat 't heel blijft.

Dat filteren van je schakelaartje kan nog best lastig zijn, d'r komt zo veel rotzooi voorbij op een voertuig. Anyhoe: succes.
 
Bij de firma alphatronics zijn latch-relais te koop, kan je dus, wat jij wilt, van een puls een vaste stand maken, werkt heel goed. Maar let op, max maar 1 of 2 ampere, dus ik weet niet waar je het voor wilt gebruiken?

Ze kosten 19 euro ex btw, ik weet alleen niet of ze ook aan particulieren verkopen, maar je kunt het proberen.
 
gewoon een piepklein schakelaartje voor een eurotje ofzo
waarom zo moeilijk
die fucking electronica kan al helemaal niet tegen vocht
soms denken mensen veel te moeilijk en zien de simpele dingen over het hoofd
 
En ik ben voor 7,50 euro klaar. :) ICtje + behuizing en al. :) Waterdicht. :) En daarbij, moeilijk doen is af en toe best leuk Petertje. ;)
Alles op 12 V werkend. En eventueel uitbreiding met transistoren mogelijk, dus zoveel ampères alsik maar wil. :)
Nou jullie weer. :P

BTW, voor de schakeling, effe mailen dan. ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan