Geleiderails: VVD Overijssel heeft het ook door

Ralfie

MF veteraan
10 jan 2002
13.443
110
Ook in Overijsel lijken ze eindelijk door te krijgen dat het met die vangrails anders moet:


Goos Dijkslag, lid van de Provinciale Staten van Overijssel namens de VVD, gaat de verkeersveiligheid van motorrijders aan de orde stellen in zijn provincie. Dijkslag zal bepleiten dat Overijssel het voorbeeld van Utrecht volgt, waar een samenwerkingsproject van de provincie en de MAG heeft geleid tot het aanbrengen van ruim 3.000 meter levensreddende plaat onder de bestaande vangrail.

De heer Dijkslag is een van de provinciale politici uit Overijssel en Gelderland die op zaterdag 11 september jl. hebben deelgenomen aan de door de Motorrijders Actie Groep (MAG) georganiseerde Provincietoer.


Hieronder zie je het volledige persbericht van de VVD Statenfractie:

*****************************
Vangrails Overijssel moeten veiliger voor motorrijders
De VVD Statenfractie wil de Overijsselse vangrails veiliger maken voor motorrijders. Ieder jaar komen er in Nederland motorrijders om het leven of raken ze zwaargewond wanneer ze bij een ongeval in aanraking komen met de vangrails. Het Zwolse VVD-Statenlid Goos Dijkslag vraagt het provinciebestuur daarom op de provinciale wegen motorvriendelijke geleiderails te plaatsen. Daartoe moet eerst provinciaal onderzoek komen naar gevaarlijke en motoronvriendelijke wegafscheidingen.

In 2002 en 2003 zijn in totaal 118 motorrijders gewond geraakt en 12 motorrijders overleden, nadat ze in aanraking kwamen met een vangrail. Het afgelopen jaar kwam zeven procent van de dodelijke ongelukken voor rekening van de vangrails. Het probleem is dat deze zijn ontworpen om auto's die van de weg raken te geleiden. Deze standaard geleiderails hebben op motorrijders echter een heel ander effect: zij geleiden motorrijders namelijk helemaal niet. Zij vangen hen op. Met zware verwondingen, of de dood, tot gevolg. Het monteren van een plaat onder de huidige geleiderails biedt daartegen soelaas. In de provincie Utrecht zijn motoronvriendelijke wegvakken inmiddels over een totale raillengte van drie kilometer met zo'n plaat uitgerust. Goos Dijkslag, woordvoerder Verkeer en Vervoer, is van mening dat Overijssel het Utrechtse voorbeeld van de provincie Utrecht moet volgen. Het Zwolse statenlid zet vraagtekens bij het inrichten van provinciale wegen als het om de veiligheid van mo
torrijders gaat. Hij dringt aan op een inventarisatie van gevaarlijke en motoronvriendelijke wegafscheidingen op de provinciale wegen. Om ook de Rijkswegen (geen provinciale verantwoordelijkheid) in de provincie motorvriendelijker te maken, zal Dijkslag het probleem aankaarten bij de woordvoerder Verkeer van de VVD-Tweede-Kamerfractie.

Eerder dit jaar bood de Motorrijders Actie Groep (MAG) al 22.101 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer. Juist om aandacht te vragen voor het probleem van de gevaarlijke vangrails. Dijkslag zal zijn voorstellen woensdag 13 oktober 2004 in de statencommissie Verkeer en Vervoer aan de orde stellen. Voor de financiering wil de VVD-fractie eventueel het provinciale actiefonds aanspreken.

*****************************

Deze goeie man is een tijdje geleden meegeweest met de MAG-provincietoer, waarbij we langs een aantal gevaarlijke punten gereden zijn en er erg goed overleg is geweest tussen de MAG en de provinciale politici. Zie ook www.motorrijdersactiegroep.nl voor meer info!

8-)
 

ThunderSTreak

MF veteraan
9 feb 2003
1.312
1
Opvallend dat deze brave VVD-er met geen woord rept over de 'cabele barriers' die de provincie Overijssel voornemens is te plaatsen op advies van hun eigen 'verkeerdesklungoloog'. Daar was de MAG toch ook mee bezig. Had deze VVD-er mooi mee kunnen scoren om daar ook eens fel tegen te zijn!
 

Ralfie

MF veteraan
10 jan 2002
13.443
110
Opvallend dat deze brave VVD-er met geen woord rept over de 'cabele barriers' die de provincie Overijssel voornemens is te plaatsen op advies van hun eigen 'verkeerdesklungoloog'. Daar was de MAG toch ook mee bezig. Had deze VVD-er mooi mee kunnen scoren om daar ook eens fel tegen te zijn!


Klopt. wordt ook nog aan gewerkt inderdaad. Ik neem aan dat die in het onderzoek betrokken worden (en vervolgens afgeschaft, getorpedeerd, verbannen, etc.) :)
 

Ralfie

MF veteraan
10 jan 2002
13.443
110
*************************************
MOTORRIJDERS ACTIE GROEP- belangenvereniging voor motorrijders

Persbericht - 13 oktober 2004

Overijssel en motorrijders gaan vangrails beoordelen op verkeersveiligheid

De VVD Statenfractie van Overijssel heeft de verkeersveiligheid van motorrijders in haar provincie aan de orde gesteld. De heer Goos Dijkslag heeft namens de VVD-fractie op woensdag 13 oktober 2004 in de statencommissie Verkeer en Vervoer voorgesteld om in samenwerking met de Motorrijders Actie Groep (MAG) - in navolging van de provincie Utrecht - in Overijssel een inventarisatie te maken van gevaarlijke en motoronvriendelijke wegafscheidingen op de provinciale wegen. Als mocht blijken dat ook in Overijssel vangrails moeten worden aangepast aan de verkeersveiligheidseisen voor motorrijders, dan wil de VVD-fractie voor de financiering eventueel het provinciale actiefonds aanspreken.

Gedeputeerde Job Klaasen, verantwoordelijk voor verkeer en vervoer, liet tijdens de commissievergadering weten dat het Overijssels college verkeersveiligheid hoog in het vaandel heeft staan en Klaasen heeft het voorstel tot een onderzoek en een inventarisatie direct overgenomen.

Na afloop van de commissievergadering heeft gedeputeerde Klaasen de eerste afspraak gemaakt met de aanwezige vertegenwoordiger van de landelijke belangenvereniging voor motorrijders MAG, om te komen tot een spoedige uitwerking van het onderzoek en het instellen van een 'schouw', waarbij de provinciale wegen zullen worden beoordeeld op de verkeersveiligheid voor motorrijders.

In 2003 kwam zeven procent van de dodelijke motorongelukken voor rekening van de vangrails. Het probleem is dat deze rails zijn ontworpen om auto's die van de weg raken te geleiden. Deze standaard geleiderails hebben op motorrijders echter een heel ander effect: zij geleiden motorrijders namelijk helemaal niet. Zij vangen hen op, met zware verwondingen, of de dood, tot gevolg. Het monteren van een plaat onder de huidige geleiderails biedt daartegen soelaas. In de provincie Utrecht zijn motoronvriendelijke vangrails inmiddels over een totale lengte van drie kilometer met zo'n onderplaat uitgerust.

Op dinsdag 8 juni jl. heeft de MAG een petitie over motorvriendelijke geleiderails aangeboden aan de Vaste Commissie voor Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer. De petitie is aangeboden aan de voorzitter van de commissie, Joop Atsma (CDA), met 22.101 handtekeningen van motorrijders die de MAG steunen in de eis om vangrails op de Nederlandse wegen motorvriendelijk te maken.

In 2003 leidde constructief overleg tussen de provincie Utrecht en de MAG tot de plaatsing van de eerste motorvriendelijke geleiderail van Nederland, langs de N224 van Woudenberg naar Zeist. In 2004 heeft de provincie Utrecht, na overleg met de MAG, 3.000 meter bestaande geleiderail omgebouwd naar de motorvriendelijke variant. Het gaat daarbij om vijftien locaties op het provinciale wegennet, op plaatsen met risicovolle bochten.

Na afloop van de ontmoeting met gedeputeerde Klaasen liet MAG-beleidsmedewerker Wim Taal weten: "De Motorrijders Actie Groep ziet de beslissing van Overijssel, om ook in deze provincie de wegafscheidingen te beoordelen op 'motorvriendelijkheid', als een zeer belangrijke stap op weg naar motorvriendelijke geleiderails in héél Nederland. Naast Utrecht en Overijssel hebben we natuurlijk nog tien provincies te gaan, maar laten we hopen dat ook daar de politieke wil ontstaat om het provinciale wegennet eens door een motorbril te bekijken!"

*************************************

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)
 

Pink

MF veteraan
17 mrt 2002
1.742
0
Soesterberg
Hé, het sneeuwbaleffect begint te werken!!!
Nog 10 provincies te gaan.
En daarna RWS.
En 450 gemeentes.

;)
 

Ralfie

MF veteraan
10 jan 2002
13.443
110
Opvallend dat deze brave VVD-er met geen woord rept over de 'cabele barriers' die de provincie Overijssel voornemens is te plaatsen op advies van hun eigen 'verkeerdesklungoloog'. Daar was de MAG toch ook mee bezig. Had deze VVD-er mooi mee kunnen scoren om daar ook eens fel tegen te zijn!

Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft zich vanochtend in een vergadering uitgesproken tegen het plaatsen van cable-barriers langs/op de N340. De cable-barrier lijkt dus ook in Overijssel zijn beste tijd gehad te hebben 8-) .
 

Cathje

MF veteraan
21 mei 2004
24.206
2
FR
MOTORRIJDERS ACTIE GROEP - 14 december 2005

Tweede Kamer eist verbod op staalkabel-vangrail

De Tweede Kamer heeft deze week twee moties aangenomen die van groot belang zijn voor de Nederlandse motorrijders. In de eerste motie spreekt de Tweede Kamer zich uit voor een verbod op de plaatsing van cable-barriers, een vangrailconstructie van tussen paaltjes gespannen staalkabels. De Motorrijders Actie Groep (MAG) is van mening dat een motorrijder die na een valpartij of bij een ongeval in contact komt met een cable-barrier ernstig lichamelijk letsel zal oplopen en heeft daarom bij de leden van de Tweede Kamer aangedrongen op maatregelen tegen de plaatsing van cable-barriers.


http://www.motorrijdersactiegroep.nl/cablebarrierverbod/index.html
 
Bovenaan Onderaan