Harry Potter olie voor probleem-versnellingsbakken

Mark TT

MF veteraan
8 jun 2002
4.951
1
Den Bosch
www.race-academy.nl
Beste medesportmotorfanaten,

Ik hoor regelmatig problemen om mij heen over versnellingsbakproblemen bij moderne (hyper)sportmotoren. Denk hierbij aan RSV Mille, ZX7RR etc.

Let wel, ik heb het hier over de natte koppelingen en niet over koppelingen a la Ducati (droog dus).

Vaak blijkt de koppeling vroeg te gaan slippen of kan de motor het vermogen niet goed op de koppeling overbrengen bij vol vermogen. Advies van de dealer is doorgaans; "vervang je koppelingsplaten maar" (300 Euro). Advies van Mark TT; "vervang je olie door het volgende type;"

Er bestaat een olie dit dit soort problemen voor 100% oplost. Ik noem het maar Harry Potter olie, want deze olie verricht echt wonderen. Tot grote tevredenheid van de gebruikers die ik deze olie heb geadviseerd.

Hij is niet eenvoudig aan te komen, maar ik weet een adres waar ie ruimschoots op voorraad is. Het gaat hier om AGIP 20W50 volledige synthetische olie. Voor zover ik weet verkrijgbaar bij Bogamat automaterialen in o.a. Den Bosch.

Bij vervanging van je olie door deze soort wel even je oliefilter vervangen. Het kan zijn dat je koppeling de eerste koude start een rammelend geluid maakt, dat komt omdat de synthetische olie nog niet helemaal door de koppelingsvoering is opgenomen. Dit is het frictiemateriaal die tegen de stalen platen van je koppeling drukken. Duurt even voordat ie goed doordrenkt is met deze olie, die uitmuntende frictie-eigenschappen heeft en buitengewoon goed smeert bij extreme temperaturen.

Discussies die ik eerder heb gelezen over dat volledig synthetische olie niet goed voor je motor zou zijn moet ik hierbij echt naar het rijk der fabelen verwijzen. Hooguit dat de olie je blok TE schoon maakt van binnen, waardoor aanslag op je kleppen ook verwijderd wordt en hierdoor enig compresieverlies kan ontstaan. Dit is echter allen het geval bij hele oude motoren, waar de koek op de kleppen staat.......

Daarnaast is deze olie niet zo dun dat ie bij licht versleten blokken gelijk voor olieverlies zal zorgen. Kijk 0W50 of 0W60 is zo dun als water en heeft geen zin bij straatgebruik. Dit is leuk voor machines a la Corser en Bayliss, die elke race open gaan. ;)

PS. Nee, ik heb geen aandelen AGIP, maar wil voorkomen dat rijders met dit problem onnodig hoge kosten moeten maken, terwijl het probleem voor 50E is opgelost, namelijk 4 liter olie.
 
Laatst bewerkt:

slijtboutje

MF veteraan
15 okt 2001
3.201
2
In mijn TDM wordt geadviseerd geen volsyntheet te gooien juist om een slippende koppeling te voorkomen
Hoe zit dat dan?
 

Kubiekdriehoekje

MF veteraan
Donateur
6 mrt 2002
5.581
37
42
Hellevoetsluis
Vol-syntheet is goed voor blok, alleen over het algemeen te goed voor een koppeling. Half-syntheet is daarom meestal de aangeraden middenweg.
 

Wafelijzer

MF veteraan
7 jun 2001
1.669
0
Belgie
Wie Agip wil geleverd krijgen in Belgie moet in Eke zijn, daar zit de officiele verdeler van de olie (enkel de motorolie)

Of hij echt de officiele verdeler is daar heb ik wel mijn vragen bij want de enige opslagplaats die hij heeft is een schuurtje, en de olie levert hij af in heel het land met zijn Passat break. Een echt professional zou ik het dus niet noemen.
 

Mark TT

MF veteraan
8 jun 2002
4.951
1
Den Bosch
www.race-academy.nl
Ik heb ook een Haynes werkplaatshandboek van mijn fiets en wat doet Haynes? Die neemt de gegevens over wat de fabrikant adviseert.

Je hoort mij overigens niet zeggen dat een half-syntheet niet goed zou zijn, wat je mij WEL hoort zeggen is dat een volledig syntheet koppelingsproblemen verhelpt, voor zover ze voorkomen bij fietsen die wat warmer worden dan bedrijfstemperatuur en problemen geven die onnodig zijn omdat ze simpel te verhelpen zijn.

Kijk, de een zweert bij bv. standaard remblokken van Kawasaki. Ikzelf (en vele anderen) geven de voorkeur aan Carbone Lorainne remblokken of Ferodo. Voor de een is standaard vering goed genoeg, de ander wil Ohlins. Zo kan ik even doorgaan. En deze merken kom ik in het boek van Haynes ook niet tegen, terwijl ze toch echt VEEL beter zijn. Staar je niet blind op wat de literatuur ons voorschrijft, want de praktijk wijst vaak anders uit. Zo ook met olieen.

Sportieve groet,
Mark TT
 

Mark TT

MF veteraan
8 jun 2002
4.951
1
Den Bosch
www.race-academy.nl
Ik weet in idere geval dat er een half-syntheet 15W40 in zat, welke bij de dealer standaard in fietsen wordt gegooid. Het merk weet ik niet, maar het feit dat het een half-syntheet is zegt genoeg.

Zelf heb ik ervaring met de volgende olieen;

-Shell Advance Ultra 4 SAE 10W40 (volledig synthetisch), gebruikt in de race. Een goede olie.

-Agip (volledig synthetisch) 20W50 voor de openbare weg. Alleen met deze olie verdwijnen koppelingsproblemen zoals slip bij extreme temperaturen en maximale belasting. De 50 geeft al aan dat ie beter bestand is tegen hoge temperaturen en zijn werk blijft doen, dan de waarde 40. (60 zou nog beter moeten zijn, maar dat wordt in de praktijk niet gehaald, zeker niet op de openbare weg.....)
 
Laatst bewerkt:

Rage

MF veteraan
23 dec 2001
4.808
1
40
Emmen
Ik heb MOTUL 5100 vol-syntheet en ook geen problemen met de koppeling. Deze olie wordt ook in de races gebruikt.
 

Millio

Die hard MF'er
22 mei 2002
445
0
45
Swifterbant
heb dit ook in de mille zitten. Absoluut geen problemen mbt slippen etc. (niet dat ik het daarvoor wel had met 15W50) :+
 

slijtboutje

MF veteraan
15 okt 2001
3.201
2
Wat ik bedoel te zeggen is dat volgens mijn dealer het gebruik van een volsyntheet juist het slippen van de koppeling veroorzaakt
 

jkoehorst

MF veteraan
5 dec 2001
6.667
1
41
Hengelo (ov.)
...
Hooguit dat de olie je blok TE schoon maakt van binnen, waardoor aanslag op je kleppen ook verwijderd wordt en hierdoor enig compresieverlies kan ontstaan. Dit is echter allen het geval bij hele oude motoren, waar de koek op de kleppen staat.......
Dit klinkt echt als onzin. :?
Synthetische olie kan idd je blok schoonmaken van binnen. Maar dan wel het gedeelte waar de olie zit en dus niet je verbrandingskamer!

Aanslag op de kleppen komt van je mengselafstelling, niet van de motorolie.
(tenzij je blok natuurlijk zo gaar is dat er continu olie word verbrand)

...
PS. Nee, ik heb geen aandelen AGIP, maar wil voorkomen dat rijders met dit problem onnodig hoge kosten moeten maken, terwijl het probleem voor 50E is opgelost, namelijk 4 liter olie.
Bedankt voor de tip (niet sarcastisch bedoelt).

Maar wel apart dat er zoveel mensen & motortypen al zo lang met dat probleem zitten maar nog niemand deze olie is tegengekomen.

Jeroen
 

Boefje

MF veteraan
Donateur
28 jan 2002
8.245
207
Hmmm,

ik heb dan ook geen nieuwe sport motor,... maar...

Ik had syntetische olie, altijd problemen met mijn koppeling gehad in het top gebied...

Ik heb er nu niet - syntetische olie in, en nooit meer problemen gehad....
 

Santtu Pikkarainen

MF veteraan
29 okt 2001
4.476
2
49
Ermelo
Hmmm,

ik heb dan ook geen nieuwe sport motor,... maar...

Ik had syntetische olie, altijd problemen met mijn koppeling gehad in het top gebied...

Ik heb er nu niet - syntetische olie in, en nooit meer problemen gehad....
Toch geen mineral olie, want volgens Paul kan dat niet.... :?
 

S.O.T

MF veteraan
4 jun 2001
3.224
2
Oirschot
Bezoek site
eh , een 0W/30 of een 5W/40 olie is alleen dunner bij het starten,
het laatste getal is de dikte als hij heet is .

een 20 W olie kan zelf bij een koude motor voor meer koppelingsproblemen zorgen ,doordat de olie dikker is dan een 0W, een 0W vloeit namelijk makkelijker weg tussen de platen.
 
Laatst bewerkt:

VTRDopey

MF veteraan
14 mrt 2003
1.004
0
41
Utrecht
Ik heb Motul 300V sport 10W40 100% syntetisch in m`n VTR. Bij echt hard accelereren (sprintjes...) slipt de koppeling. In de eerste versnelling, op het punt dat ik de koppeling bijna helemaal heb op laten komen. Olie of koppeling.. :?
 

metalant

MF'er
30 sep 2001
235
0
Hmm, dit kon voor mij ook wel eens de oplossing zijn. Ik heb het vrij vaak dat ik bij hoge toerentallen last heb van een vastzittende of juist losschietende versnellingsbak. Dan wil ik op- of terugschakelen en dan staat 'ie op slot, of hij springt tussen de versnelling.

Is Bel-Ray EXS Synthetic Superbike Motor Oil 10W-50 in Nederland verkrijgbaar?