Helm - welke lijm voor beschermlaagje binnenin ?

14 apr 2003
154
0
66
Hilversum
Op zo'n honda draag je een jet-helm

M'n binnenwerk laat los; bij 't rijden zakt het zwarte "velletje" dat over het witte binnenwerk gelijmd zat langzaam naar beneden, richting m'n ogen....
geen porum...wel lekker warm

Welke lijm moet ik hiervoor gebruiken; iemand ervaring ?
(ik heb vroeger polystyreen zien verdwijnen onder bison-kit, vandaar da'k hiermee voorzichtig ben)

bedankt,
Rik
 

CatchDude

MF veteraan
12 apr 2003
6.023
0
Arnhem
Ik weet dat je bij modelbouw winkels polystyreenlijm kunt halen. Misschien kun je daar terecht? Of neem je helm even mee, mischien hebben ze tips in zo'n winkel...

En anders misschien tijd voor een nieuwe helm? :)
 
Laatst bewerkt:

Dun Braojur

MF veteraan
5 aug 2004
12.676
0
51
Braboland
www.home.zonnet.nl
Je kent toch het motto uit de bouw:

Agge ut nie mir wit: silicone-kit !
Issut te ruim: dan meej PUR-schuim !

Nu even serieus:
Ik zou nooit experimenteren met lijmen aan een veilighiedsmiddel als een helm hoor, voor je het weet loop je meer risico dan je wil! Wellicht kun je eens proberen met een stukje dubbelzijdig tape?
 

fikser

MF veteraan
24 aug 2003
1.959
1
Nieuw-Vennep
www.specpro.nl
Is allemaal sterk afhankelijk van wat voor een helm je hebt. Een composiet-helm kan heel veel verdragen . Een PC-helm (polycarbonaat)een heel stuk minder. Het verschil is dat de ene een thermoharder is en de andere een thermoplast. Thermoharder is een volledig uitgeharde kunststof welke nagenoeg niet meer vatbaar is voor invloeden van buitenaf. (component A en B vermengen geeft een reactie en het mengsel hard uit al dan niet voor zien van een verstevigend materiaal zoals b.v. glasvezel). Thermoplast daarentegen bevat weekmakers en is bij verwarming te vervormen. Met name de weekmakers zijn een belangrijk component en geven het produkt zijn slagvastheid. Die weekmakers verdwijnen lanzaam uit de kunststof met veroudering. UV licht versterkt dit nog eens , en is de reden waarom je een niet composiet-helm iedere paar jaar moet vervangen. Ook al is de binnenkant nog goed , kan de schaal dusdanig verouderd en verhard zijn dat hij bij een ongeval breekt. Als je de verkeerde lijm gebruikt loop je hetzelfde risico. De lijm kan plaatselijk een zwakke plek veroorzaken. Als je wilt gaan lijmen raadpleeg dan een lijmspecialist (niet gamma ofzo)er is vast wel een goede lijm voor.
tjonge lang verhaal zeg O-)

|( Ik zie nu pas dat je op het polystyreen wil lijmen, wat dacht je van velpon?
 

willem1940

MF veteraan
7 apr 2003
11.392
5
Sittard
Siliconenkit lijkt mij geen gek idee; hoegenaamd niet agressief tegen plastics en laat zich desgewenst ook wel redelijk weer lospeuteren.

:?
 
14 apr 2003
154
0
66
Hilversum
Experimenteren doe ik inderdaad liever niet, daarom heb ik de vraag hier gedropt.

Ik ga op zoek naar polystyreenlijm (siliconenkit droogt te langzaam denk ik) of ik wacht tot de helmenboer terug van vakantie is....

Thanx
 

JanB

geblokkeeerd account
24 jan 2003
47.133
4
Siliconenkit droogt te langzaam???? Hoe kom je daarbij???
 

jbeekmann

MF'er
10 mei 2004
134
0
39
Bussum
Bezoek site
alle lijmen die oplosmiddelvrij zijn goed...
Bij de bouwmarkten en ijzerwarenhandels is van Bison altijd wel iets te koop in die richting. Ik denk dat ik zelf een tube textiellijm zou kopen. Is oplosmiddelvrij en kan tegen water (zweet dus??)
 

Murof

Die hard MF'er
12 jul 2004
325
1
Arnhem
Dat lossen we op (spreekwoordelijk dan). Ik heb even een druppel textiel lijm, hard-plastic lijm en contactlijm op een stukje piepschuim laten vallen. Zie het resultaat hieronder.Ik zou zeggen probeer de textiellijm eens (overigens houtlijm is misschien ook nog niet zo'n gekke optie).
 

willem1940

MF veteraan
7 apr 2003
11.392
5
Sittard
Yep, Murof; dat er met (waarschijnlijk iedere) "plasticlijm" gaten vallen in polystyreen komt mij errug bekend voor.

Vraagjes: blijft die textiellijm na een dag of zo nog wel goed kleven aan polystyreen èn wordt-ie niet keihard (of geeft dat niet op die plaatsen)?

Er bestaat ook een speciale lijm om "piepschuimplaten" mee aan hout of tegen kalkplafond te kleven.

Ook zag ik in kantoren en op tekentafels wel eens een rubberachtige semi-permanente lijm, lijkend op een verfijnde siliconenkit, waar ook wel foto's onaangetast en losmaakbaar mee werden gemonteerd op een groot blad papier.

Ik blijf toch nog steeds aan die siliconenkit denken.

Zaak lijkt mij toch, een oplossing te vinden die de boel behoorlijk stevig zet maar wèl weer verwijderd kan worden. Misschien hoef je maar op een paar punten aan te kleven, dus niet de hele pet volsmeren.
 

Murof

Die hard MF'er
12 jul 2004
325
1
Arnhem
Textiellijm blijft een beetje rubberachtig, maar om de vreugde te temperen.... Ik heb dit experimentje nog even doorgevoerd door een stukje speakerstof op dat blok piepschuim plakken. De lijm kleeft te weinig om de stof goed op zijn plaats te houden, dus dat schiet niet op.

Houtlijm doet het al beter dan textiellijm maar plakt ook niet genoeg.
Ik vrees dat een ritje naar de lijm gigant misschien toch de beste oplossing is.

Misschien is dubbelzijdig vloerbedekking tape nog een idee, dat plakt die stof in elk geval helemaal vast op piepschuim.
 

MrHawkeye

MF veteraan
9 mei 2002
49.353
6
Bezoek site
had ik ook dat probleem ..gewoon dubbelzijdige tape gepakt waarmee ze vloerbedekking mee mee verbinden. Werkt perfect. Vult gelijk een beetje op zit je helm ook weer beter.

BTW ik heb geen vloerbedekking aangebracht.
 

ReefeR

MF veteraan
4 aug 2003
10.435
0
Belgium Roeleert
had ik ook dat probleem ..gewoon dubbelzijdige tape gepakt waarmee ze vloerbedekking mee mee verbinden. Werkt perfect. Vult gelijk een beetje op zit je helm ook weer beter.

BTW ik heb geen vloerbedekking aangebracht.
L :+ L

Als het ergens onder verdwijnt -> DuctTape, zoniet dubbelzijdig
 
14 apr 2003
154
0
66
Hilversum
Heerlijk, al die aandacht, bedankt !

Murof: bedankt voor de praktijktest..

JanB: met "siliconenkit droogt te traag" bedoel ik dat de boel nog makkelijk los kan schuiven, ik moet 't onder "rek" aandrukken, en dus lang vasthouden.

....blijven m.i. nu nog over:
-a- 2 zijdig plakband
-b- siliconenkit

vanwege de ervaring van MrHawkeye ga ik vanavond aan de slag met optie -a-; ik zal het eindresultaat later melden.