Het grote Suzuki XF650 'Freewind' Topic (Deel 1)

_P_

Banned User
1 apr 2004
4.389
0
Limburg
xf-townsville.gif


Vooruit! Wie heeft er allemaal een? En waarom besloot je er een te kopen? En wat vind je er van? Of waarom heb je'm weer weggedaan?
 

Mirogrant

MF'er
6 jun 2004
62
0
Huizen
Hallo!! Ik heb sinds 12 Janauri mijn rijbewijs en ook gelijk een vrijwel nieuwe Freewind 650 35KW op de kop getikt. Motor had 1460km op de teller staan en kostte nog geen €3000,-, ik kon hem natuurlijk niet laten staan ;) Ik ben er erg tevreden mee, rijdt goed,schakelt lekker, moeders zit fijn achterop en hij gaat mij hard genoeg (160km pu). Ik heb alleen geen gegevens van de Freewind of een Serviceboekje, wellicht kan 1 van jullie Freewinders mij daaraan helpen :]
Ik heb ondertussen 2500km weggereden...ja in de kou/wind/regen ja :P
Foto=CQWCECHF


Greetzzz Anja
 
Laatst bewerkt:

avatar

Rookie
2 jan 2007
7
0
Zwijndrecht
Wat vreemd dat er niet meer reacties zijn op deze, lijkt mij voor een aantal nieuwsgierige lezers, toch interessante vragen?! Maar eens proberen er weer nieuw leven in te blazen....

Jarenlang heb ik met groot plezier gereden op mijn Yamaha XT600, maar die ging na 13 jaar toch wel wat ouderdomsverschijnselen te krijgen..... Toen ik hem naar de 'eeuwige crosssvelden' had gereden (jammer dat je met zo'n ding veel kan, maar je kan er dus geen koprol mee maken), moest er toch wat anders komen. 'Tuurlijk moest het weer iets dergelijks' worden vanwege het ontdeugende karakter (hoezo wegomlegging?) en het betere 'stampwerk' (nee, niet dat gebleer onder m'n kont, alsjeblieft!).

Ik gebruik de motor dagelijks, zomer en winter voor woon-werkverkeer en overwoog zelfs zo'n motorscooter. Proefgereden en lach maar, maar dat reed toch wel heel relaxed zeg!! Toch maar niet gedaan, want ik werd meteen verliefd toen ik deze Suz' zag staan (geen afbeelding, want ik weet niet hoe ik hem hierin moet toveren). In het oranje-rood met meegespoten kofferbak en lekker weinig gelopen (16.000 km) zag 'ie eruit als nieuw....

Hoe rijdt dat in vergelijk met een XT? Nou wel heel anders! Dat kleine kuipje doet wonderen in vergelijk met niks! Met die XT reed ik zelden harder dan 120, want dan woei ik er bijna af. Kortom: volgens mij zaten Krol, Tomifeef (en hoe ze ook allemaal heten) er altijd naast, want ik had altijd noord-zuid-oost-westerstorm tegen. Met de Freewind kruis je met groot gemak zo naar 130. Zo, dat is een ervaring...! Met de XT was het boven de 120 toch wel 'sleuren' en al helemaal met 'iemand' (vriendin, niet tegen mijn vrouw vertellen) achterop. Met de 'vrijwaaier' ffe 'doorhalen' naar 150? Geen probleem, voelt nog steeds 'solide' (t.o.v. de XT), maar dan maakt het wel merkbaar meer toeren. Op de teller zou hij theoretisch door moeten kunnen naar 170, maar van mij hoeft dat niet.

Leerpunt: voor mij nooit meer een fiets zonder kuip, want zo'n glazen plaat voor je kop levert merkbaar meer rijplezier!!

Wel merk ik ten opzichte van de XT wat minder trekkracht tot zo'n 4000 toeren: dan 'roffelt' de fiets wat, ten teken dat 'ie het niet zo fijn vind in dit lage toerengebied vermogen te leveren. Daarboven: geen probleem.

Het verbruik? De eerste lange snelwegrit ging in 1:21,4 maar toen heeft mijn broer lekker doorgereden. De 2e rit zelf (na de val met nog knikkende knieen en - hoewel de XF mij een 'allemansvriend' lijkt - nog niet helemaal 'thuis' zijn op een andere fiets) ging in 1:26,8. "Dat zal ik wel nooit meer halen", dacht ik. Dat klopt tot nog toe ook. Gemengde ritten rij ik: snelweg, stad, maar ook veel file en stoplichten. De 3e tankbeurt ging in 1:19,2 (slik)..... De laatste tankbeurt 344,3 km en 14.11 liter maakt 1:24,4.
Oordeel zelf.... met de XT reed ik vrijwel altijd net geen 1:20, met een redelijk rustige rijstijl (geen 'gescheur' in elk geval).

Noot: je kunt een fiets ook zuiniger maken door hem 'af fabriek' wat minder kilometers per werkelijk afgelegde weg te laten maken. Ik ontdekte, meekijkend, op de snelweg dat de Freewind op 5 kilometer 200 meter te weinig aangaf en da's wel 4% afwijking..... Dat hoeft toch niet meer met de techniek van anno 1999?

Ik heb nog niets gelezen van problemen, maar ik heb ze wel en ben ook nog naarstig op zoek naar de oorzaak. Het probleem? 'Haperen' bij continue rijden in de stad. Op de snelweg in z'n vijf is er niets van te merken en stationair lijkt 'ie ook goed te lopen. Geen ramp, ik kom overal, maar goed is het geenszins. Ik meende het lek letterlijk boven te hebbende toen ik tijdens een tankbeurt ontdekte dat er water onder de sierring van de tankdop stond: de afvoer was verstopt. Mensen: heb je afwatering onder je tankdop, controleer de afvoer!! In mijn tank zat zomaar een halve liter water en ook de carburateur zat vol. Onbegrijpelijk dat je (deze) fiets dan nog kan rijden....! Bert Lanser in Dordrecht verdient een pluim, want die heeft me er prima mee geholpen. Na de afwatering te hebben opgelost, nieuwe bougies, ketting en tandwielen en het probleem nog niet te hebben opgelost, volgt binnenkort het vervolg van het verhaal. Dan wordt de carburateur wat 'rijker' afgesteld.

(wordt vervolgd....)
 

dirruk

MF'er
30 nov 2002
212
0
dordrecht
avatar schreef op 02 januari 2007 @ 23:38~~~[/message]:~~~[/b]

Noot: je kunt een fiets ook zuiniger maken door hem 'af fabriek' wat minder kilometers per werkelijk afgelegde weg te laten maken. Ik ontdekte, meekijkend, op de snelweg dat de Freewind op 5 kilometer 200 meter te weinig aangaf en da's wel 4% afwijking..... Dat hoeft toch niet meer met de techniek van anno 1999?

Dan wordt'ie toch juist minder zuinig? :N
Je hebt dan met dezelfde hoeveelheid benzine dus minder kilometers gereden, toch?
 
Laatst bewerkt:

avatar

Rookie
2 jan 2007
7
0
Zwijndrecht
Ja, inderdaad. Het is dus andersom: hij is in werkelijkheid dus nog zuiniger dan ik heb berekend!

Er schieten met trouwens nog twee kleine manco's te binnen:

1) Het contactslot is niet van al te beste kwaliteit. Na ingespoten te hebben gaat het al wat beter, maar moet toch een beetje jutteren bij het omschakelen. Ik kwam ook tot de ontdekking dat ik mijn sleutels eruit kan halen terwijl het contact aanstaat. Dat doe ik dus ook maar voor ik ze verlies.....

2) De lichtschakelaar ging ook heel erg zwaar, dus die heb ik uit elkaar gehaald. Een nieuw veertje en kogeltje (waar een visloodje al niet goed voor is) en een beetje vet werkt het weer perfect.

Binnenkort meer.....
 

Monomuis

MF veteraan
Donateur
11 jul 2001
23.404
1.398
Nederland
Die 2 manco's liggen puur aan jouw XF.
Dat Yamaha klote sloten maakt is bekend, maar een Suzuki gaat makeklijk om en het eruit halen als ie op 'On' staat zou niet mogen. Lichtschakelaar had je zelf al door dat het een simpele oplossing had.

Mijn Soes draait in elk geval zonder morren de sleutel om, ik denk dat ze een keertje wat met je contactslot hebben gedaan.
 

avatar

Rookie
2 jan 2007
7
0
Zwijndrecht
Bedankt. Niet uitgesloten dat er inderdaad een keer aan het slot is gerotzooid.

Nog wat 'weetjes': De Suzuki XF650 Freewind is een eencilinder, dat zal bekend zijn, maar mij was niet bekend dat hij een dubbele carburateur had. Ook was ik er eerder achter gekomen dat het een 'twinspark' is, twee bougies dus.

Nu het vervolg van het 'haper-verhaal'....

Bert heeft het e-ringetjes op beide gasnaalden verplaatst, waardoor hij nu een rijker mengsel krijgt. En de carburateur(s) afgesteld. Het e-ringetje kan op vijf plaatsen worden gezet. Hij stond in het middelste en nu op de tweede groef van onderen. Het valt trouwens niet mee om de bovenkant open te schroeven, want zonder de carburateur er af te halen kun je erg moeilijk bij de schroeven. Die zaten trouwens ook goed vast... Mocht je deze problemen herkennen en er zelf aan willen sleutelen: kijk wel uit want er zitten nogal wat veertjes in en die springen zo om je oren....
Een lange proefrit door de polder was erg bemoedigend. De machine reed perfect. Na twee dagen meen ik soms subtiel nog wat te voelen, maar als het zo blijft zoals het nu is ben ik dik tevreden. Het lijkt in ieder geval een hele verbetering. Even afwachten nu wat de machine doet bij kouder weer. En ook: wat het benzineverbruik gaat doen.....

Oh ja, ik was nog vergeten te schrijven dat de klachten van het haperen zich voordeden in de lage versnellingen over het hele toerengebied en bij constant dezelfde snelheid rijden (bijvoorbeeld 50 in z'n drie). Ik kan mij bijna niet voorstellen dat ik de enige met een Freewind ben die dit probleem heeft (gehad). Het was soms zelfs irritant. Het maakt niet uit of het nat of droog was, de motor warm of koud. Ik had wel het idee dat als 'ie warm was de problemen iets minder waren.

Ik ben niet bepaald een voorstander van reklame, maar moet toch even zeggen dat Bert Lanser in Dordrecht mij uitstekend en vakkundig heeft geholpen bij dit probleem. Misschien is het 'normaal', maar ik heb toch alleen de eerste keer betaald en de andere twee keren heeft 'ie er ook aardig wat uurtjes in gestoken en het koste me..... niets extra's.....

Nog een derde klein manco: De chokeknop zit bij de Freewind bij het stuurslot. Da's handig, maar bij mij ging 'ie errug zwaar en stroef. Ook hier zit een veertje met een kogeltje in de wartel bij de knop zelf. Die veertjes gaan roesten (net als de lichtschakelaar) waardoor het hele spul vast gaat zitten. Kwestie van schoon- en gangbaar maken met WD40 en ik heb het veertje daarna flink in het vet gezet om vernieuwde roest tegen te gaan. Ook het schuifmechanisme op de carburateur ingespoten. Voila, opgelost....

Gisteren met mijn zoon nog wezen rijden. Ik moet toch weer herhalen dat ik erg blij met die machine ben hoor! Heerlijk dat je zo, ook met iemand achterop, op 'ie gemak naar de 140 kan doorhalen, zonder het idee te hebben dat het moeite kost.... O.k. een Varadero of V-Strom is misschien weer een klasse beter, maar ik ben dik tevreden..... Ook merk je wel wat van trillingen, maar ten opzichte van de Yamaha XT vind ik het toch wel een vooruitgang in dat opzicht.

Ook vernoemenswaardig te vermelden vind ik dat ik in een ander gedeelte van deze site las dat de Freewind werd afgeschreven voor 'ukkepukkies'. De Freewind is echter niet al te moeilijk te verlagen. De achterdemper kan zo'n 3 cm omlaag. Daarvoor moet je eerst de moeren helemaal losdraaien of tikken om de spanning van de veer te halen. Daarna kan je de bout waarmee de demper is bevestigd onderaan verplaatsen. Ben je een beetje handig dan moet dat wel lukken. De voorveren zijn ook eenvoudig te verlagen. Ik ben zelf 1.67m en kom met mijn voeten gemakkelijk bij de grond. Nadeel is wel dat je de zijstandaard niet meer kan gebruiken en daar eigenlijk een andere voor aan moet schaffen. Je kunt dat ding ook verbuigen door dat ding gloeiend te stoken. Ik geloof het wel en gebruik de middenbok. Gaat prima.
 

avatar

Rookie
2 jan 2007
7
0
Zwijndrecht
Vergat ik nog te schrijven:

Mijn machine is al twee maal 'uitgescholden' voor BMW, waarschijnlijk vanwege die 'kluitenvanger' over het achterwiel. Ook oogt 'ie vanwege de grote tank misschien wat forser dan 'ie in werkelijkheid is. Hij kan voor mindere machine's uitgescholden worden, toch.....?

Ik vind trouwens zo'n BMW allroad (wat is het een F650?) 'helemaal niks', vanwege die rare 'lip' over het voorwiel. Ziet er niet uit! Ben ik de enige? Zal overigens best een prima machine zijn....
 

Zeeuwse Klei

MF veteraan
28 mei 2004
4.691
1
Pearehat
Nog wat 'weetjes': De Suzuki XF650 Freewind is een eencilinder, dat zal bekend zijn, maar mij was niet bekend dat hij een dubbele carburateur had. Ook was ik er eerder achter gekomen dat het een 'twinspark' is, twee bougies dus.

De Freewind heeft hetzelfde blok als de DR 650 SE, alleen inderdaad met dubbele carburateur.

Die dubbele bougie heeft zijn voorganger, de DR 650 R, RS ook.
Blok is overigens in grote lijnen hetzelfde als dat van de DRZ 400, alleen dan nog lucht-oliegekoeld. Bewijs dat dat blokontwerp nog lang niet zo verkeerd is, toen Suzuki een paar jaar terug de DRZ 400 lanceerde.
 

Monomuis

MF veteraan
Donateur
11 jul 2001
23.404
1.398
Nederland
Suzuki heeft verlagingskitjes te koop om de motor 4cm te verlagen. Dit is in elk geval voor de DR650SE verkrijgbaar, ik denk ook wel voor de XF650.
Even navragen bij de Suzuki dealer, je krijgt dan ook een kortere jiffy en hoef je dus niet zelf de smid uit te hangen.

Wat betreft dat gehaper, check je luchtfilterhuis ook eens. Zit de snorkel er nog op? Kan zijn dat ie wat gekieteld is bij luchtfilterhuis en carburateurs en niet goed is afgesteld. Eventueel de motor op de dynobank zetten kan ook helpen om het probleem beter in te zien.
 

G-Force

MF'er
31 jan 2003
234
0
Oosten des lands
Suzuki heeft verlagingskitjes te koop om de motor 4cm te verlagen. Dit is in elk geval voor de DR650SE verkrijgbaar, ik denk ook wel voor de XF650.
Even navragen bij de Suzuki dealer, je krijgt dan ook een kortere jiffy en hoef je dus niet zelf de smid uit te hangen.

Op mijn DR650SE zit zo'n verlagingskit, maar aangezien ik op zoek ben naar de gewone kit omdat ik 1.81m lang ben, is er misschien iemand die wil ruilen? 'k las net dat avatar 1,69m is, misschien iets voor jou? Zo niet, is er misschien iemand die nog zo'n kitje heeft liggen of weet waar er een te koop is?

Alvast bedankt!
 

Mr.Zed

MF veteraan
11 okt 2002
6.285
2
Zuid NL
Vergat ik nog te schrijven:

Mijn machine is al twee maal 'uitgescholden' voor BMW, waarschijnlijk vanwege die 'kluitenvanger' over het achterwiel. Ook oogt 'ie vanwege de grote tank misschien wat forser dan 'ie in werkelijkheid is. Hij kan voor mindere machine's uitgescholden worden, toch.....?

Ik vind trouwens zo'n BMW allroad (wat is het een F650?) 'helemaal niks', vanwege die rare 'lip' over het voorwiel. Ziet er niet uit! Ben ik de enige? Zal overigens best een prima machine zijn....

Een freewind voor bmw uitmaken is eerder een compliment................ :Y
 

Monomuis

MF veteraan
Donateur
11 jul 2001
23.404
1.398
Nederland
Op mijn DR650SE zit zo'n verlagingskit, maar aangezien ik op zoek ben naar de gewone kit omdat ik 1.81m lang ben, is er misschien iemand die wil ruilen? 'k las net dat avatar 1,69m is, misschien iets voor jou? Zo niet, is er misschien iemand die nog zo'n kitje heeft liggen of weet waar er een te koop is?

Alvast bedankt!

Je kan altijd een officiele Suzuki dealer bellen. Die kunnen het zo bestellen. Code zal wel op een microfiche staan. Met 1.81m kom je dan net aan de grond, ik vind de DR650SE vrij hoog origineel, ben zelf 1.80m . Ik stap dan ook liever niet op met het stuur in m'n handen en jiffy ingeklapt. Ik klap eerst m'n jiffy uit, anders vrij grote kans dat ik op m'n smoel ga. Met afstappen eveneens eerst jiffy uitklappen en dan pas afstappen.
Maar zo deed ik het ook met m'n XR250R... met gewone straatmotoren geen last ;)

Of het kitje van de DR650SE dus ook op de XF past weet ik niet zeker, maar bel gewoon een Suzuki dealer en vraag naar de prijs.. dan kan je meteen vragen of het universeel is met de XF en dan is er wellicht wel iets te ruilen met iemand op het forum.
 

Drey

MF veteraan
20 okt 2005
43.726
3
Veldhoven (Noord Brabant)
:W Oma

*O* Een Freewind topic *D

Even nieuw leven inblazen, hoewel het nog niet zo heel lang geleden is dat er werd gepost.

Gisteren een bod gedaan op een Freewind via Marktplaats (In Opijnen, iemand van hier ?) en vandaag bellen voor een proefrit. :)

Heb met belangstelling dit topic doorgelezen voor de technische weetjes en aandachtspunten van deze motor. Ik kom geen spectaculaire probleempunten tegen, dus vermoed dat ik met een gerust hart kan proberen die motor te kopen.

Even voor jullie beeldvorming, het wordt mijn eerste motor na een jaartje getest te hebben op huur- en leenmotoren. Tijdens het testen kwam ik al snel tot de conclusie dat een all-road me qua zithouding prima bevalt. Weliswaar was dat een V-strom, maar gezien het feit dat ik vanaf deze zomer zo'n 90 % van mijn kilometers in en rond Eindhoven zal maken en de snelwegkilometers erg beperkt zijn, denk ik met de Freewind een leuke beginnersfiets te hebben gevonden voor een zacht prijsje. In verband met de koop van een nieuwbouwwoning is m'n budget dit jaar enigzins beperkt :P

Zodra ik heb gereden horen jullie het wel van me ;)
 

Baba-san

MF veteraan
17 jun 2003
8.672
0
Amsterdam
freewind, leuke fiets voor de stad en met assistent kicker, voor de rijders die zich liever laten bedienen. ;)

maar nu even een vraagje voor alle ééncilinderspecialisten; een hoge kmstand, moet dat me waarschuwen bij deze motor? Welke eventuele kosten zitten er aan te komen dan?

≥ Motoren - Marktplaats.nl
 

Mr.Zed

MF veteraan
11 okt 2002
6.285
2
Zuid NL
freewind, leuke fiets voor de stad en met assistent kicker, voor de rijders die zich liever laten bedienen. ;)

maar nu even een vraagje voor alle ééncilinderspecialisten; een hoge kmstand, moet dat me waarschuwen bij deze motor? Welke eventuele kosten zitten er aan te komen dan?

≥ Motoren - Marktplaats.nl

Voor zo'n prijs zou ik eerder kijken naar een BMW F650 funduro of strada, die koop je daar ook wel voor.

Nu ben ik wel bevooroordeeld omdat ik er eentje heb. Maar ik heb ooit ook al die modellen afgewogen. Freewind viel al snel af na vergelijking met de bmw. (de afwerking en het blok van de f650 zijn echt top)

Maar gezien het tamme karakter zou ik denken dat die km stand niet erg is mits de motor normaal onderhoud heeft gehad.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan