Hoelang kunnen we nog motorrijden?

MotorZeeRob

MF veteraan
17 mei 2017
1.498
677
51
Het huidige netwerk bestaat voornamelijk uit trajecten uit de jaren 50 tot 80. Kun je nagaan hoe oud het al is en nu nog voldoet.

Door de privatisering is wel het geld omhoog gegaan (naar sommige personen) maar niet het onderhoud / capaciteit. Schamen zit niet bij de netbeheerders, maar het is de politiek die zich moet schamen. Electriciteit is een nuts voorziening en dient dienovereenkomstig gerund te worden. NIET commercieel.
Als alle auto's om NL morgen elektrisch zouden worden dan is er slechts 10% meer capaciteit nodig.
Het zou een beetje vreemd zijn als dat niet zou kunnen. Vind je ook niet.

In bijv. Groot Brittannië is dat zelfs maar 7% omdat daar al reeds meer per huishouden verbruikt wordt dan in NL.
In DE experimenteren ze met elektra abonnementen waarbij de afname per huishouden kunnen beperken op zelfs afschakelen.
De mensen die dit toestaan krijgen een lager vastrecht tarief.

Zelf heb ik een loadbalancer achter de lader van de auto waarbij provider mijn verbruik van de lader kan afknijpen als dit nodig.
Dit is nog nooit nodig geweest maar dat kan natuurlijk nog komen.
 
  • Wow
Waarderingen: DarkKnight7

MotorZeeRob

MF veteraan
17 mei 2017
1.498
677
51
Hai, ik ben zo'n dom figuur, uit de domme massa groep, ik omschrijf mijzelf ook wel als stemvee.

Heel leuk en aardig dat jij denkt dat je even de perfecte wereld voor je kunt schetsen, en waarschijnlijk heb jij ook de financiële mogelijkheid om zo te kunnen denken.

Maar besef ook even dat merendeel van Nederland dit niét kan.

Ik heb 2 "oude" auto's en een "oude" motor voor de deur staan, omdat een auto boven de 10k voor mij niet te betalen is. En ik verrek het om te gaan lenen, of private leasen voor een auto. Ik betaal alles zelf.

Net als veel andere Nederlanders moet ik gewoon hard werken voor m'n geld, aan alle kanten gaan er verplichte vaste lasten vanaf, en ik houd écht geen duizend euro per maand over.

Dus heel leuk dat ze in Nederland willen "verduurzamen" ik kan bijna zeggen dat ik moeite heb om rond te komen in mijn "dino" wereld. Je hoort mij niet klagen, ik red mij prima, maar besef je even goed dat de gemiddelde Nederlander gewoon niet mee kán doen aan de klimaatgekte.

Over de klimaatgekte gesproken, en ik zal nogmaals even verduidelijken dat ik een dom jong ben, stemvee, onderkant van de maatschappij of waar jij je minderen ook voor wilt uitmaken; ik denk dat jij juist dom bent, door mee te praten met de hippe klimaatflow, mensen die denken dat hun bijdrage hier in Nederland, dit kleine kut landje, daadwerkelijk ook maar iéts gaat bijdragen aan het hele klimaat bullshit gejank.

Prima dat jij op die manier wil leven, prima dat anderen dat doen. Mijn respect heb je. Maar heb dan ook respect voor de mensen die het niet willen, en nog belangrijker, niet kunnen, zoals ik.

Het is geldklopperij, dat geld kan ik niet missen. Dus de gene die het geld wél kunnen missen moeten dat lekker doen, maar stop met het opdringen van andere mensen, en stop met Jan modaal "dom" te noemen. Wij zijn nuchtere harde werkers, wat in Den Haag en Brussel helaas gezien word als dom.


Zo, dat is er uit.

Bedankt voor je tijd ;)
Mijn eerdere epistel is denk ik niet goed overgekomen.

Het gaat erom dat veel mensen zich voor een karretje laten spannen voor op tegen milieumaatregelen en voor of tegen een transitie waarbij we van de fossiele brandstoffen af gaan.

Het gaat erom dat die tegenstellingen gecreëerd worden, zoals wel meer dingen in de maatschappij, om geld uit iedereen zijn zak te krijgen.
Dat heet verdeel en heers. Zowel in gelden als in gedachtengoed.

Een ander deel van mijn verhaal was dat ooit de fossiele brandstoffen op zullen zijn en dat hoorde ik 40 jaar geleden al.
Op zich logisch want er zit geen dinosapfabriek onder de grond.
Dus zal er een moment komen dat je zult moeten. Wanneer dat is weet ik niet, ook niet wanneer voor jou het beste moment is.

Dus dat heeft niets met disrespect te maken maar meer de constatering dat het ooit onvermijdelijk is.
 
  • Like
Waarderingen: DarkKnight7

*Jan*

ZRX 1100 R
Donateur
2 dec 2010
18.680
6.570
58
Apeldoorn
Agh en in een koekblik ga ik dat wel doen, das toch maar a naar b,
Maar voor t motorrijden is t dan voor mij over en uit . :t
Spijt krijg ik daar niet van .
T is dan klaar en dat is best!
 
  • Wow
Waarderingen: DarkKnight7

M0t0rgast

Die hard MF'er
5 aug 2018
934
1.580
Omgeving Deventer
Het probleem is dat je helemaal geen keuze hebt. De enige keuze die je hebt is de investering uitstellen, maar hij komt beslist.
En hoe langer wij (de wereld) maatregelen uitstellen, hoe meer het gaat kosten (in geld en in inspanning).
Wij wonen de aarde uit. Vroeg of laat gaan wij mensen (en vrijwel alle dieren) hier aan onderdoor.

Het heeft geen zin om iemand als dom of als stemvee te bestempelen, maar een bewering als degene die jij stelt ("mensen die denken dat hun bijdrage hier in Nederland, dit kleine kut landje, daadwerkelijk ook maar iéts gaat bijdragen aan het hele klimaat bullshit gejank") is wel op zijn minst onnadenkend.
Het gaat er helemaal niet om wat elk individue of elk land onafhankelijk van elkaar kan bereiken. Het gaat er om wat wij allemaal bij elkaar kunnen bereiken. En door op voorhand te zeggen dat jouw inbreng niet meetelt betekend dat anderen dat ook azeggen en doen. En dus gebeurt er niets (of veel te weinig).

Zelfs als heel Nederland per vandaag een klimaat perfect land is veranderd er nog helemaal niks.

17 miljoen mensen..

Hoeveel wonen er in Rusland? Amerika? China? India? Afrika?

Nee, laten we in kleine kut landjes beginnen zoals Nederland, Denemarken etc.

En zolang er niks verplicht is, verander ik helemaal niks. Dus het is inderdaad uitstellen. Maar hoe langer het duurt, hoe meer er doorontwikkeld word , hoe goedkoper het word.
 
  • Like
Waarderingen: Pietje1975

daddyphilipsen

MF veteraan
31 mei 2008
6.942
446
53
Hoeveel marge ziet er in het huidige Net?
Hoeveel is er nodig wanneer alles over gaat?

Ik weet wat er extra nodig is en als dat niet in het net zit dan zou je moeten schamen.

Er zit geen marge meer in het netwerk.
Wrm denk je dat wij van 220v naar bijna 240v zijn gegaan?
Dat was omdat het netwerk al op zijn tenen liep.

En de energie transitie bestaat niet alleen uit naar E auto's toe gaan. Dat percentage extra stroom zal nog wel mee vallen. Maar als alle huishoudens op stroom gaan verwarmen, koken ed dan gaan we 400% meer stroom verbruiken.
En dat gebeurt het meeste in de avond als het donker is dus byebye opbrengsten van je eigen zonnepanelen. En de stroom uit je E auto is nodig om te kunnen voorzien in de algemene stroomvoorziening dus vergeet dat opladen van de accu maar gerust.

Ruim 100 jaar geleden dachten ze dat auto's op stroom ook de oplossing was. Dit is toen een stille dood gestorven en dat gaat nu weer gebeuren.

Wil je dit echt goed oplossen dan zal men een mini kerncentrale moeten ontwikkelen die men van auto naar auto mee kan nemen om in de stroom voorziening of waterstof verzorging te voorzien.
Maar ja er is nu al een tekort aan zoet water.
 
  • Like
Waarderingen: dolorfin en M0t0rgast

ivoderksen

Die hard MF'er
15 mei 2012
395
56
Enschede
En de energie transitie bestaat niet alleen uit naar E auto's toe gaan. Dat percentage extra stroom zal nog wel mee vallen. Maar als alle huishoudens op stroom gaan verwarmen, koken ed dan gaan we 400% meer stroom verbruiken.
En dat gebeurt het meeste in de avond als het donker is dus byebye opbrengsten van je eigen zonnepanelen. En de stroom uit je E auto is nodig om te kunnen voorzien in de algemene stroomvoorziening dus vergeet dat opladen van de accu maar gerust.
Iedereen produceert op hetzelfde moment (zonne-energie) en gebruikt op het moment dat iedereen thuis is/komt 17-19. 2x verliezen.
Een goede load balancer is dan heel misschien in staat je eigen fabriek, de auto te ontladen ter gebruik voor in je huis, maar regel de piek voor de rest zonder accupacks maar weg, in de klimaat crisis vermoed ik dat oa.a. het OV, en de Netbeheerders, al dan niet commercieel weer gaan aankloppen bij de overheid.

De accu capaciteit is nu natuurlijk wel anders hè, de vooruitgang in technologie maakt dat er daadwerkelijk vele Tesla's en de rest rijden. Stille dood? Denk het niet, en vergeet niet dat een waterstofauto niets anders is dan een elektrische auto met lomp gezegd een waterstof generator en kleinere accu.
 
Laatst bewerkt:

Dark0z

MF veteraan
12 feb 2006
1.080
14
Ah joh, Nederland presteert het om in enkele maanden een stad zo groot als Assen aan mensen te importeren. 76.000 mensen in 8 maanden tijd en dit is al enkele jaren gaande. Maakt niet uit welk maatregel we nemen in het milieu, met een bevolkingsgroei als deze, is het dweilen met de kraan open. Dan nog niet te spreken over dat het milieu niet bij landsgrenzen stopt. +- 37% van stikstof waait vanuit Duitsland naar Nederland en nog een groter percentage fijnstof.

Daarbij is de overheid al jaren tegen de scheen van boeren aan het schoppen. Eerder probeerde de media 'vlees' als slecht te bestempelen door een onderzoek totaal uit zijn verband te trekken met de boodschap dat vleesproductie veel water kost. Dit trok niet echt de aandacht of sloeg niet echt aan bij de burger/media/politiek. Nu is het ineens de stikstof het probleem en worden alle toeters en bellen uit de kast getrokken.

Mijn theorie, is wel enorm speculeren, maar vind het soms wel eens interessant om vanuit een ander perspectief bepaalde zaken te belichtend. Zelf klinkt het mij plausibel dat de overheid/politiek de boeren het moeilijk willen maken omdat zij veel land bezitten. Als de boeren failliet raken of uitgekocht worden dan komt er een hoop grond vrij wat 'goedkoop/goedkoper' opgekocht kan worden door project ontwikkelaars. De huizenprijzen zijn in heel Europa enorm gestegen met Nederland op nummer 1. Er valt hier veel geld te winnen. En met het importeren van mensen is er een enorm woningtekort. Met de brexit in aantoch is de verwachting dat Amsterdam de hub van Europa zal worden en veel werkzoekende zal trekken. Daarnaast lijkt in heel Europa hetzelfde verhaal af te spelen op demografisch niveau. Destabiliseren van het land door nationale cultuur en saamhorigheid te doorbreken door enorme import van andere culturen en het langzaam uitwassen van nationale tradities/gewoontes/leefgebieden = meer instabiliteit/individualisme/onbegrip onder burger = meer macht voor de politiek.
 

Hybride

MF veteraan
6 sep 2006
7.784
193
57
Het groene hart
Bezoek site
Zelfs als heel Nederland per vandaag een klimaat perfect land is veranderd er nog helemaal niks.

17 miljoen mensen..

Hoeveel wonen er in Rusland? Amerika? China? India? Afrika?

Nee, laten we in kleine kut landjes beginnen zoals Nederland, Denemarken etc.

En zolang er niks verplicht is, verander ik helemaal niks. Dus het is inderdaad uitstellen. Maar hoe langer het duurt, hoe meer er doorontwikkeld word , hoe goedkoper het word.
En wie heeft het over alleen Nederland ? Waarom zou er op VN niveau over gepraat worden, zodat alleen Nederland maatregelen moet nemen ?!?
Absurd, en toch lees ik dit telkens weer...

China is koploper als het gaat om elektrificering.
In India gaat men per 2025 de verkoop van de daar ontelbare lichte benzinemotorfietsen verbieden, daardoor zie je nu allemaal van die lichte elektrische motortjes op de markt verschijnen.
 

F2ride2001

MF veteraan
20 jul 2004
2.519
99
Oudenbosch
Bezoek site
Als alle auto's om NL morgen elektrisch zouden worden dan is er slechts 10% meer capaciteit nodig.
Het zou een beetje vreemd zijn als dat niet zou kunnen. Vind je ook niet.

In bijv. Groot Brittannië is dat zelfs maar 7% omdat daar al reeds meer per huishouden verbruikt wordt dan in NL.
In DE experimenteren ze met elektra abonnementen waarbij de afname per huishouden kunnen beperken op zelfs afschakelen.
De mensen die dit toestaan krijgen een lager vastrecht tarief.

Zelf heb ik een loadbalancer achter de lader van de auto waarbij provider mijn verbruik van de lader kan afknijpen als dit nodig.
Dit is nog nooit nodig geweest maar dat kan natuurlijk nog komen.
Het is niet alleen elektrisch rijden, we willen ook van het gas af, we willen ook de kolencentrales sluiten.

Maar ik ben van de simpele zielen club: Gewoon alles erop en de kolencentrales uit. Effe kijken wat er dan gebeurd.
Weten we meteen waar we staan..............................

Naast een geld kwestie om het netwerk uit te breiden speelt er nog iets
1) er zijn bij lange na niet voldoende (gekwalificeerde) mensen zijn om dit uit te voeren en die ga je ook niet uit het buitenland halen (want die hebben hetzelfde probleem)
2) ruimte, waar laten we die extra transformatoren in bijvoorbeeld binnenstad van Amsterdam
3) kabels die uitgegraven moeten worden en vervangen voor zwaarder (of parallel)
4) levertijden kabels

Maakt mijn positie als elektrotechnisch ingenieur wel tof, maar niet leuk.

Ander puntje nog: Om je een idee te geven. Afgelopen jaar is mijn zoon geslaagd HTS Elektro met specialisatie Hoogspanning. Van deze richting zijn er toen 25 voltijd leerlingen, voor HEEL Nederland, geslaagd....... Succes.

Marc
 

M0t0rgast

Die hard MF'er
5 aug 2018
934
1.580
Omgeving Deventer
Het is niet alleen elektrisch rijden, we willen ook van het gas af, we willen ook de kolencentrales sluiten.

Maar ik ben van de simpele zielen club: Gewoon alles erop en de kolencentrales uit. Effe kijken wat er dan gebeurd.
Weten we meteen waar we staan..............................

Naast een geld kwestie om het netwerk uit te breiden speelt er nog iets
1) er zijn bij lange na niet voldoende (gekwalificeerde) mensen zijn om dit uit te voeren en die ga je ook niet uit het buitenland halen (want die hebben hetzelfde probleem)
2) ruimte, waar laten we die extra transformatoren in bijvoorbeeld binnenstad van Amsterdam
3) kabels die uitgegraven moeten worden en vervangen voor zwaarder (of parallel)
4) levertijden kabels

Maakt mijn positie als elektrotechnisch ingenieur wel tof, maar niet leuk.

Ander puntje nog: Om je een idee te geven. Afgelopen jaar is mijn zoon geslaagd HTS Elektro met specialisatie Hoogspanning. Van deze richting zijn er toen 25 voltijd leerlingen, voor HEEL Nederland, geslaagd....... Succes.

Marc
En dan zeggen ze dat wij kortzichtig zijn met ons "dinosap"....

Ieder weldenkend mens, met enige kennis van techniek en electra weet dat heel Nederland elektrisch onmogelijk is in kort tijdsbestek..

Maargoed, ook ik zal dat wel verkeerd zien, ben natuurlijk ook maar een domme boer.
 

Hybride

MF veteraan
6 sep 2006
7.784
193
57
Het groene hart
Bezoek site
Als alle auto's om NL morgen elektrisch zouden worden dan is er slechts 10% meer capaciteit nodig.
Het zou een beetje vreemd zijn als dat niet zou kunnen. Vind je ook niet.

In bijv. Groot Brittannië is dat zelfs maar 7% omdat daar al reeds meer per huishouden verbruikt wordt dan in NL.
In DE experimenteren ze met elektra abonnementen waarbij de afname per huishouden kunnen beperken op zelfs afschakelen.
De mensen die dit toestaan krijgen een lager vastrecht tarief.

Zelf heb ik een loadbalancer achter de lader van de auto waarbij provider mijn verbruik van de lader kan afknijpen als dit nodig.
Dit is nog nooit nodig geweest maar dat kan natuurlijk nog komen.
En dat is nog buiten de mogelijkheid van terugladen, dus elk aangekoppeld voertuig gebruiken als buffer voor het net.
 
Laatst bewerkt:

patrickZ

MF veteraan
3 jul 2005
4.779
640
Amsterdam baby!!
www.fastsailing.nl
is waterstof al geopperd?
imo hoeft er dan weinig aan verbrandingsmotoren veranderd te worden.
met al die extra windmolens en panelen heb je de energie om dat te fabriceren...
of is dat te makkelijk....?

maar zoals het nu gaat...
NL weer het braafste vd klas,
met die trien Dijksma in 020 (mijn dorp) die alle hardwerkende medestedelingen de stad uitjaagt omdat ze straks geen elektrische auto kunnen betalen omdat mevrouw dit zo graag.. (ons de strot doorduwd)

ik ben er klaar mee...
wordt er niet beter op in 0031...
(nee, fvd en PVV is geen betere optie en ik heb ook niet voor de PvdA / groenlinks gestemd)
 
  • Like
Waarderingen: M0t0rgast

dolorfin

MF veteraan
29 sep 2007
3.042
291
Ah joh, Nederland presteert het om in enkele maanden een stad zo groot als Assen aan mensen te importeren. 76.000 mensen in 8 maanden tijd en dit is al enkele jaren gaande. Maakt niet uit welk maatregel we nemen in het milieu, met een bevolkingsgroei als deze, is het dweilen met de kraan open. Dan nog niet te spreken over dat het milieu niet bij landsgrenzen stopt. +- 37% van stikstof waait vanuit Duitsland naar Nederland en nog een groter percentage fijnstof.

Daarbij is de overheid al jaren tegen de scheen van boeren aan het schoppen. Eerder probeerde de media 'vlees' als slecht te bestempelen door een onderzoek totaal uit zijn verband te trekken met de boodschap dat vleesproductie veel water kost. Dit trok niet echt de aandacht of sloeg niet echt aan bij de burger/media/politiek. Nu is het ineens de stikstof het probleem en worden alle toeters en bellen uit de kast getrokken.

Mijn theorie, is wel enorm speculeren, maar vind het soms wel eens interessant om vanuit een ander perspectief bepaalde zaken te belichtend. Zelf klinkt het mij plausibel dat de overheid/politiek de boeren het moeilijk willen maken omdat zij veel land bezitten. Als de boeren failliet raken of uitgekocht worden dan komt er een hoop grond vrij wat 'goedkoop/goedkoper' opgekocht kan worden door project ontwikkelaars. De huizenprijzen zijn in heel Europa enorm gestegen met Nederland op nummer 1. Er valt hier veel geld te winnen. En met het importeren van mensen is er een enorm woningtekort. Met de brexit in aantoch is de verwachting dat Amsterdam de hub van Europa zal worden en veel werkzoekende zal trekken. Daarnaast lijkt in heel Europa hetzelfde verhaal af te spelen op demografisch niveau. Destabiliseren van het land door nationale cultuur en saamhorigheid te doorbreken door enorme import van andere culturen en het langzaam uitwassen van nationale tradities/gewoontes/leefgebieden = meer instabiliteit/individualisme/onbegrip onder burger = meer macht voor de politiek.
die 76000 zijn natuurlijk wel allemaal hardwerkende geschoolde mensen die hier een positieve en nuttige bijdrage aan de maatschappij komen brengen. :Y
en heurzelf de broek kunnen ophouden.....

oftewel

vanaf 0.38 sec een flits van Henk Schepers (schepers motoren/assen) wie kent hem nog? krabt nog steeds door in zijn eentje...
 
  • Like
Waarderingen: Djoembie

Hybride

MF veteraan
6 sep 2006
7.784
193
57
Het groene hart
Bezoek site
Dat is wel handig ja, wil je net vertrekken, is je accu leeg getrokken omdat de buurvrouw d'r speeltje aan het opladen is...
Je zou je echt eens moeten inlezen voordat je dit soort commentaar levert.

Bijna alle problemen die mensen hier opperen zijn gebaseerd op onwetendheid.En over waterstof hebben we het al vaker gehad. Dat is een heel dure ingewikkelde manier om op aardgas te rijden.

Waterstof heeft heel veel nadelen en één voordeel, namelijk dat je onderweg snel zou kunnen tanken.
Probleem dat Ad van Wijk, de door Shell gesponsorde waterstofpromotor er niet bij vertelt is dat dit alleen geldt voor het eerste voertuig.
Als je na iemand komt die net getankt heeft kan het zomaar 40 minuten duren voor je kunt tanken omdat de compressor de zaak nog niet op druk heeft, 700 bar.
Daarom hebben ze in Californië de druk teruggeschroefd tot 350 bar, dan duurt het minder lang en kun je met een peperdure Toyota Mirai wel 240 km rijden... Daar zit de lange rit naar en van het waterstof tankstation bij in.

En wie nu nog voorstelt om waterstof in de huidige verbrandingsmotoren op te stoken moet echt eens gaan rekenen.
 

daddyphilipsen

MF veteraan
31 mei 2008
6.942
446
53
Zo er wordt ff meer als 100 miljoen in het noorden van Nederland uitgegeven om wat extra kabel capaciteit beschikbaar te krijgen.
Mij benieuwen wie dit uiteindelijk betaalt.
Denk dat ik het antwoord wel weet